Island Schlagerpinglan: Eftersom sångerskan Sigga Beinteins (som deltog i Eurovision Song Contest 1990, 1992 och 1994 samt var bakgrundssångerska när Silvia Night tävlade med “Congratulations” 2006) återigen är aktuell så ledde det till att jag gjorde en liten nostalgisk djupdykning i Islands Eurovision-deltagande på 90-talet.

Jag återkommer med den nya låten lite senare i kväll, under tiden så har ni alla de gamla isländska godingarna här:

Island i Eurovision Song Contest på nittiotalet:
1990: Eitt Lag Enn“, Stjórnin 4:a i ESC
1991: Nina“, Stefán and Eyfi 15:e i ESC
1992: Nei Eða Já“, Heart 2 Heart 7:a i ESC
1993: þá Veistu Svarið“, Inga 13:e i ESC
1994: Nætur“, Sigga 12:a i ESC
1995: Núna“, Bó Halldórsson 15:e i ESC
1996: Sjúbídú“, Anna Mjöll 13:a i ESC
1997: Minn Hinsti Dans“, Paul Oscar 20:e i ESC
1999: All Out Of Luck“, Selma Björnsdóttir 2:a i ESC

Uppdaterat: “Surrender”, Sigga (Islands Pride-låt 2014)

Schlagerpinglan: 1998 fick Island stå över tävlingen p.g.a. det dåligt resultatet “Minn Hinsti Dans” fick 1997, det var ju innan semifinalerna infördes och länderna fick turas om att vara med. Utöver denna lilla miss så deltog de varje år detta årtionde.

Personligen tycker jag inte att nittiotalet var Islands starkaste ESC-period utan anser att de stegvis blivit allt bättre efterhand som åren gått och numera tillhör de en av mina absoluta favoritnationer i Eurovision Song Contest.

Av ovanstående bidrag så tycker jag bäst om “Nei Eða Já” och “Eitt Lag Enn” (båda med ovan nämnda Sigga) men även “All Out Of Luck” tillhör de låtar som jag gärna lyssnar klart på om jag skulle råka springa på dem. 🙂

Se även följande samlingar av nostalgiska tillbakablickar: Storbritannien i ESC på 90-talet
Storbritannien i ESC på 80-taletItalien i ESC på 80-talet

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Island i Eurovision Song Contest på 90-talet”

  1. Lukas Gornitzka

    Av dessa gillade jag Minn Hinsti Dans mest. En intressant aspekt är att även om det blev en isländsk krasch totalt, fick den majoriteten av alla poäng från länderna som hade telefonröstning.

  2. Schlagerpinglan

    @Lukas Gornitzka, Ojsan, det är inget jag hört förut, men stämmer det så är det kanske inte helt oväntat då telerösterna gärna tenderar att ge “speciella” bidrag lite extra uppmärksamhet. Även jag gillade “Minn Hinsti Dans“ när det begav sig, men så här i efterhand så har jag lite svårt att förstå hur jag tänkte då. Det är tydligen inte bara mellan personer som smaken skiljer sig utan även tiden kan få smaken att ändra sig. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se