Irland Schlagerpinglan: Enligt goss.ie kan Irland mycket väl välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom “The Hit“, ledd av Nicky Byrne (Westlife) i stället för den kritiserade “the Late Late Show“-versionen av “Eurosong“. Detta är dock än så länge obekräftade uppgifter, så hur det blir med den saken lär vi få återkomma till senare.

Säkert är i alla fall att 90-talet var en imponerande period i Irlands Eurovision-historia då landet vann inte mindre än fyra gånger samt kom tvåa två gånger. I väntan på riktiga 2015-nyheter så kan vi ju göra en liten nostalgisk djupdykning bland dessa klassiska bidrag:

Irland i Eurovision Song Contest på nittiotalet:
1990: Somewhere In Europe“, Liam Reilly 2:a i ESC
1991: Could It Be That I’m In Love“, Kim Jackson 10:e i ESC
1992: Why Me“, Linda Martin 1:a i ESC
1993: In Your Eyes“, Niamh Kavanagh 1:a i ESC
1994: Rock ‘n’ Roll Kids“, Paul Harrington and Charlie McGettigan 1:a i ESC
1995: Dreamin’“, Eddie Friel 14:e i ESC
1996: The Voice“, Eimear Quinn 1:a i ESC
1997: Mysterious Woman“, Marc Roberts 2:a i ESC
1998: Is Always Over Now?“, Dawn 9:a i ESC
1999: When You Need Me“, The Mullan’s 17:e i ESC

Schlagerpinglan: På nittiotalet så var jag inte direkt imponerad av Irlands bidrag, som jag då upplevde som lite väl slöa och tråkiga, utan föredrog de lite mer lättsmälta bidragen från t.ex. Storbritannien. Nu när jag ser tillbaka så får jag dock erkänna att de flesta bidragen vuxit till sig rejält och numera står jag inte längre lika frågande till deras historiska framgångar. De flesta låtarna var ju trots allt riktigt vackra. 🙂

Den stora frågan nu är däremot hur de ska agera för att kunna ta sig tillbaka till toppskiktet. Sist de var bland de fem främsta var just 1997 och på 2000-talet har de fått in tre topp-tio-bidrag: “Millennium Of Love” med Eamonn Toal (6:a 2000), “Every Song Is A Cry For Love” med Brian Kennedy (10:a 2006) och “Lipstick” med Jedward (8:a 2011). Så framgångarna lyser inte helt med sin frånvaro, även om det är lite glesare mellan glädjeropen. Men, men… förr eller senare vänder det säkert även för Irland, det har bara varit andra länders tur ett tag. 🙂

Se även sammanställningarna av Storbritanniens och Islands ESC-bidrag på 90-talet.

Mer om Irlands förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Irland i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Irland i Eurovision Song Contest på 90-talet”

 1. Micke

  Ursäkta om jag tjatar men det här är inte Irland. Det är absolut det land som är längst ifrån sig själva och sin själ när de uppträder i ESC. Det är absolut inte dåligt men ingen kan påstå att det låter Irland. Det enda bidraget som luktar lite Irland av dessa tio bidragen är “The Voice“, Eimear Quinn. Här anar man i alla fall lite av stormakten Irland vilket de är när det gäller musik.

  Tycker ändå att där finns tre helt ok låtar och alla dessa är bland de fyra som de vann hela ballongen med.

  “The Voice“, Eimear Quinn
  “Why Me“, Linda Martin
  “Rock ‘n’ Roll Kids“, Paul Harrington and Charlie McGettigan

  Gör mig kanske till ovän med några nu men jag tänkte ranka Johnny Logans fyra bidrag i ESC. En del vet inte att de är fyra utan känner bara till tre. Men de är fyra och de enda som någonsin lyckats besegra Logan i ESC är faktiskt våra tre grabbar i guldskor 🙂 Logan sjöng själv två av de fyra medan Linda Martin tog de andra två.

  1. “Terminal 3″ – Linda Martin (Logan skrev låten under sitt riktiga namn Seán Patrick Michael Sherrard O’Hagan)
  2. Why me” – Linda Martin
  3. “What´s Another year” – Johnny Logan
  4. “Why me” – Johnny Logan (I mina öron en av de tråkigaste vinnarna någonsin. Många av dem ligger just under 80-talet) Förlåt alla Why me- vänner 🙂

 2. Micke

  Jisses! Visste att jag tyckte Hold me now var tråkig men inte till den grad att jag glömmer namnet. Jag bad givetvis Hold me now-vänner om ursäkt, inte why me-vänner 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, 😀 Jag kan hålla med om att “Terminal 3” är den bästa av de fyra “Logan-bidragen” men sedan så får jag väl acceptera din ursäkt. 😉 Personligen tycker jag att “Hold me now” är en riktigt gripande låt som fortfarande kan ge mig (positiv) gåshud. Sedan placerar jag “Why me” inte långt efter då även det är en stark låt med ännu starkare text. “What’s Another Year” är däremot den låt som jag fortfarande inte riktigt fått grepp om och som jag i stället tycker kvalificerat sig som en av historiens mest “tråkiga vinnare”.

 4. davve

  Låt oss vara ärliga.. den enda orsaken till Irlands framgångar på 90-talet var att Irländska sånger var inne då. Enya och liknande hade framgångar med lite keltiska tongångar..

  också så hjälper det att landet var en av få att sjunga på engelska!. hela 90-talet var egentligen bara storbritanniens och irlands årtioende…

 5. Micke

  Håller delvis med dig Davve men inte när du säger Enya och keltiska tongångar. Var hittar du keltiska tongångar hos de irländska vinnarna förutom hos “The Voice“, Eimear Quinn? Jag älskar keltiska tongångar och hade mer än gärna hört mer av det hos de irländska bidragen men tyvärr inte.

  Definitivt rätt har du när det gäller Irland, Storbritannien och det engelska språket. Det var en annan tid då. Folk lyssnade nästan bara på engelskt och övriga språk var chanslösa. Det positiva är att det senare förändrades drastiskt och många länder vågar sjunga på eget språk. Mina största hjältar är fortfarande Portugal som envist håller fast vid sin grej. Jag önskar bara så innerligt att de någon gång kunde komma med en riktigt bra låt med vinstchans. Jag minns tyvärr inga bra bidrag från Portugal. Jo jag minns ett men just nu kommer jag inte ihåg vad det hette och vilket år. Det var en kvinna med en kör. Ganska mäktig låt faktiskt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se