Ungern Schlagerpinglan:A Dal 2015“, Ungerns nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2015, har efter tre avgjorda deltävlingar minskat ner de ursprungliga 30 bidragen till endast 18 stycken som nu kommer att tävla om åtta platser i finalen den 28:e februari. Resultaten av de inledande showerna hittar ni här: kvartsfinal 1kvartsfinal 2kvartsfinal 3.

I dag, lördagen den 14:e februari, är det dags för den första semifinalen. Här nedan hittar ni mer info om uttagningen i stort samt länkar till veckans tävlande bidrag och mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Ungerns nationella ESC-2015-uttagning “A Dal 2015”:
“A Dal 2015” inleddes med tre kvartsfinaler den 24/1, 31/1 och 7/2 med tio tävlande bidrag i varje show. Från varje kvartsfinal gick sex bidrag vidare i uttagningen.
De 18 bidrag som tagit sig vidare från kvartsfinalerna delades in i två semifinaler som kommer att sändas den 14:e och 21:a februari.
Tre av de bidrag som går vidare från respektive semifinal utses av 4 jurymedlemmar och 1 del tittarröster från en speciell mobilapp.
Ytterligare ett bidrag går vidare från respektive semifinal men de utses av 100% tittarröster.
Finalen av “A Dal 2015”, där 8 bidrag ska tävla, kommer att avgöras den 28:e februari.
Programledare för “A Dal 2015” är Csilla Tatár.
Den första semifinalen kan ses via adal2015.hu den 14:e februari kl. 20:25.

Semifinal 1-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
“Give Me Your Love”, Ádám Szabó livevideoakustisk version
(Ádám Szabó, Tamás Bori, Tamás Katona, Kata Kozma)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Wars for nothing”, Csemer Boglárka “Boggie” livestudioversionakustisk version (Boglárka Csemer, Sára Hélène Bori) UngernUngernUngernUngernUngern
“Time is now“, Karmapolis livestudioversionakustisk version
(András Kenyeres, Szabolcs Szipszer, Gábor Lipi)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Homelights“, New Level Empire livevideoakustisk version
(Péter Krajczár, Zoltán Szilveszter Ujvári, Sándor Nyújtó)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Kicsi a világ, de nagy világ“, Pankastic!
livevideoakustisk version (Tamás Kálmán)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Keep marching on“, Spoon livestudioversionakustisk version
(George Németh, Erik Fijeld, Ida Wardahl)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Woke Up This Way”, Timi Antal livestudioversionakustisk version
(Miklós Malek, Dimitri Ehrlich)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Gyémánt”, Vera Tóth livestudioversionakustisk version
(Róbert Hrutka)
UngernUngernUngernUngernUngern
“Beside You”, Zoltán Mujahid livevideoakustisk version
(Zoltán Mujahid, László Csöndör “Diaz” / Johnny K. Palmer)
UngernUngernUngernUngernUngern

Schlagerpinglan: Låtmässigt så tycker jag att denna semifinal är riktigt stark, i alla fall om man lyssnar igenom studioversionerna av bidragen. När jag sedan börjar att väga in hur de lät vid kvartsfinalsframträdanden så hittar jag inte riktigt lika många bidrag som känns helt rätt. Det är egentligen endast “Wars for nothing“, av de låtar som jag tyckte riktigt bra om på förhand, som även lät bra live. Eventuellt kan även “Time is now” få räknas dit, men där känns det inte alls lika självklart.

Nu är det ju fyra bidrag som tar sig vidare från denna semifinal och i brist på stor-favoriter så blir det för min del “Homelights” och “Woke Up This Way” (eller eventuellt “Keep marching on“) som jag kommer att hålla en liten tumme för att de får följa med Boggie och Karmapolis till finalen.

Mer om Ungerns förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Ungern i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Ungern 2015: Allt inför den första “A Dal”-semifinalen”

 1. Micke

  Tänk att det ibland kan vara så himla enkelt att ta ut vilka bidrag som borde gå vidare 🙂 I Ungerns första semifinal finns det just fyra bidrag som står i en klass för sig. Dessa är i bokstavsordning, inte i ranking: “Gyémánt“, Vera Tóth (Den låt som är den största växaren i hela fältet). “Homelight“, New Level Empire (Egentligen inte min grej men den har ändå blivit det) “Wars for nothing“, Boggie (Allt hänger på om de på scen lyckas hålla nere halleluja-stuket som ligger på lur i bakgrunden) “Woke Up This Way“, Timi Antal (Är väl det bidrag som nu får stå för rocken, åtminstone lite, när nu Ungerns bästa bidrag “Lőjetek Fel“, Leander Rising blev bortkollrat av en jury som jag helst inte vill säga vad jag tyckte om just då) 🙂 Spoon-gossarna är väl de jag helst slipper i finalen.

 2. Johanna

  Jag personligen gillar inte alls “wars for nothing” men är rätt säker på att det är en solklar finalist. Min favorit är “woke up this way” tätt följd av “Gyemant” och “Homelights” De andra kan lite kvitta för min del. Och tror det blir svårt för vissa av mina favoriter att ta sig till final tyvärr…

 3. Schlagerpinglan

  @Johanna, Från början gillade jag inte alls “Woke up this way” men den är en rejäl växare och eftersom hon är en av de som fungerar live så borde det vara en av de “säkra” finalisterna. Även jag tror att “Wars for nothing“ borde gå vidare, men sedan får jag nog vara nöjd där, är jag rädd för. Lätt att hitta favoriter, svårare att förutse deras chanser. 🙂

  @Micke, Vad gäller “Keep marching on“ så tycker jag att det är så tråkigt att de valt att göra en boy-band-låt av det. Som låt är den helt underbar och hade den fått en annan artist samt förstärkt marschen så hade det förmodligen varit min favorit. Nu blev det som det blev och jag får hoppas att någon plockar upp låten och gör en fungerande cover på den i stället. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se