Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Rumänien
Land: Rumänien deltagit 16 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TVR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Dan Bittman kom då 21:a av 25 med “Dincolo De Nori

Rumäniens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Miracle“, Paula Seling & OVI 12:a i finalen
2013: It’s My Life“, Cezar 13:e i finalen
2012: Zaleilah“, Mandinga 12:a i finalen
2011: Change“, Hotel FM 17:e i finalen
2010: Playing With Fire“, Paula Seling & Ovi 3:a i finalen
2009: The Balkan Girls“, Elena 19:e i finalen
2008: Pe-o Margine De Lume“, Nico & Vlad 20:e i finalen


“De La Capat/ All Over Again”, Voltaj

Lyssna på Rumäniens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: De La Capat/ All Over Again officiell video (ESC-version)textengelsk text
Fler tolkningar av ESC-bidraget: final-framträdande: “De la capăt”
“De la capăt”-video“All Over Again”-video
Artister: Voltaj officiell webbplatswikipedia
twitteryoutubefacebook
Artist-intervju/presentation-klipp: Interview: Calin Goia (3:03 – wiwibloggs – 8:e mars)
“It’s Voltaj for Romania” (1:01 – eurovision.tv – 9:e mars)
“Voltaj (Romania)” (2:12 – eurovision.tv – 9:e mars)

Startnummer: nr 15 i Semifinal 1 (19:e maj)
Låtskrivare: Calin Gavril Goia (t&m), Gabriel Constantin (t&m), Adrian Cristescu (t&m), Paduraru Silviu-Marian (t&m), Alstani Victor-Razvan (t&m), Monica-Ana Stevens (t), Andrei-Madalin Leonte (t)
Uttagning: Den 8:e mars valde Rumänien ut sitt ESC-bidrag genom en nationella uttagning med 12 tävlande bidrag där 50/50 jury- och teleröster avgjorde resultatet. Voltaj fick båda gruppernas 12-poängare med “De la capăt” men kommer att framföra en version med delvis engelsk text i Wien. Läs mer om finalen av Selecţia Naţională 2015 här: “Rumäniens Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-04-16): Vidare till final (plats 10 av 16) & mitten-tippad (plats 20) av de 40


Åsikter och spekulationer om Rumäniens bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Till final RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien Betyg: 4- / 5
Denna ballad tillhör en av de som jag haft lite svårt att ta till mig och vändpunkten kom nog inte förrän jag hörde låten på engelska. Därefter, när det väl “klickat till”, så tycker jag dock att den rumänska versionen trots allt är den bästa och ser därför denna två-språks-lösning som den bästa. Hos mig har låten en bit kvar till topp-tio men i den första semifinalen finns den med bland de jag ser som “måste-finalister”.
Schlagerpinglan tror: Till final
Med tanke på att Rumänien tagit sig till final vid alla sina ESC-försök så här långt så tror jag att de gör det även i år. Många länder satsar på bidrag med ett bakomliggande budskap eller omständigheter som kan mjuka upp de röstande tittarna men i detta fallet (med fokus på att barn ska få ett bättre liv) så tror jag inte att det gör någon större skillnad. Rumänien har ett stort röststöd ändå och låten (med eller utan budskap) känns tillräckligt tilltalande i sig för att på egen hand hjälpa landet till ytterligare en final.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Rumänien: “De La Capat/ All Over Again” – Voltaj”

 1. Lukas

  Nja… det här räckte inte riktigt för att trycka på de knappar som skulle få mig att slänga mig på luren om jag säger så. Även om denna låt har ett bakomliggande budskap i sig som syns i videon, blir det lite problematiskt när det inte speglar sig helt och hållet i texterna (och jag har kollat upp dem). “Running” (Ungern 2014) som körde på ett liknande tema i fjol vann mycket på att den var väldigt tydlig i både framträdande och text, och jag undrar hur Voltaj ska kunna få fram sitt budskap live, om det ens går. Två poäng.

 2. Micke

  För min del är inte budskapet viktigt i låten. Självklart viktigare än de flesta övriga texter men det som talar till mig är låten. Luktar Coldplay lång väg och det är ju alltid trevligt 🙂 En av mina åtta absoluta favvisar. Det är ju framförallt refrängen som bär låten fram. Det enda problemet jag har med låten är att den tappar fart och trovärdighet en hel del när de byter språk och på knagglig engelska ska ta oss i hamn med bidraget. Tyvärr får engelskan låten att stanna vid kajplats sju eller nåt och kommer aldrig riktigt fram. Synd att de inte litade fullt ut på det rumänska språket som jag personligen tycker är ett oerhört vackert språk att sjunga på.

  BETYG: 8/10

 3. Micke

  Ibland är minnet kort. Jag hade för mig att jag tyckt om Rumäniens bidragen de senaste 5-10 åren. När jag nu kollade på din uppställning av bidragen föll hakan i golvet. Har Rumänien verkligen varit så tråkiga? Av bidragen 2008-2014 känns det väldigt mellanmjölk rätt över. Undantagen är 2014 som jag anser hade en av historiens sämsta, enformigaste och tråkigaste refränger. Sedan också 2012 som jag tyckte om på videon men som aldrig fick till det på scen.

 4. Johanna

  Jag hade önskat att de valt den helt rumänska versionen. Då hade den nog fortfarande varit i min topp 10. Nu är den på plats 14 och därmed ändå en av de låtarna jag verkligen gillar i år (17 stycken) En självklar finalist för mig! 14/40 på min ranking!

 5. Micke

  Se där Johanna. Både du och jag gillar 17 bidrag i år. Undrar om vi ens har hälften samma 🙂

 6. Johanna

  @micke Känns som att det ändå är en hel del samma faktiskt:-) Troligen inte alla dock!!!

 7. Micke

  Ser att vi åtminstone har sju gemensamma av de sjutton vi gillar Johanna 🙂

  Norge, Italien, Slovenien, Montenegro, Estland, Storbritannien från din topp tio är med bland mina sjutton plus då Rumännien här då 🙂

 8. Kerstin

  Rumäniens bidrag är ett sånt där bidrag som jag tycker är varken bra eller dåligt, ett helt ok bidrag utan det där lilla extra. Jag tycker däremot att det var riktigt bra med partiet på engelska och gillar deras lilla språk kompromiss. En finalist är den även för mig. Betyg 3/5.

 9. Johanna

  Hela din topp 7 är med bland de jag gillar:-) (din plats 8-10 är däremot inte ens i final för mig eller i Danmarks fall precis i final på plats 27)

 10. Johanna

  @micke förra kommentaren

 11. Micke

  Jätteintressant Johanna. Får jag fråga dig en sak som jag inte fattar? Varför verkar så många ha så svårt för Danmarks bidrag? Jag fattar inte det. För mig ett litet glädjepiller och glädje är aldrig fel 🙂

  Personligen har jag lite svårt för “pojkbandsstuket” som ger lite magsyra men jag lade det åt sidan för det är låten som räknas för mig. Du får gärna vara ärlig då jag inte tar illa upp 🙂

  Men ok då har vi minst åtta gemensamma bland de sjutton vi gillar du och jag

 12. Johanna

  @micke Svårt och svårt. Jag tycker inte att Danmarks bidrag ger mig någonting, varken negativt eller positivt. Det är rätt trevligt när det pågår men det har ingenting som får mig att vilja rösta på det. Men tror ändå inte det är omöjligt att den går till final (jag tycker ju trots allt att den ska det i den semin)

 13. Johan

  Danmarks sång faller på grund av att sångaren har lite svårt att hitta tonerna ibland (vilket kan upplevas som charmigt i kontexten) samt att den är väldigt omodern utan att nödvändigtvis vara retro, lite som “Love is all” med beatles-coverbandet som ställde upp i melodifestivalen. Trallvänlig och trevlig, men just utdaterad utan att väcka nostalgi- eller vintagekänslan som krävs för att få ett sånt bidrag att bära. För mig är den på gränsen att kvalificera och det främst på grund av att den första semin är ovanligt svag i min mening + att dess kvalificering eventuellt kan motiveras med balladdjungeln som jag redan börjat lessna på om jag ska vara ärlig.

 14. Isabell

  Rumäniens bidrag gör mig glad! Hoppas verkligen att den går till final!!!! 🙂
  Håller med om att hans ordentligt knackiga engelska gör INTE att den blir bättre.
  Hopppas att de som röstar har överseende med detta! 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se