ESC2015 Schlagerpinglan: Efter att den första och andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2015 avgjorts så blev till slut hela årets finalfält utsett. Under natten har ORF satt startordningen, som sedan godkänts av EBU, och här nedan ser ni den, inkl. startnummer och länkar till semifinalsframträdandena (eller video-klipp, då värdlandet, The Big Five och Australien ännu inte behövt tävla):

Startordningen i finalen av Eurovision Song Contest 2015:

Slovenien 1. Slovenien Here For You”, Maraaya
Frankrike 2. Frankrike N’oubliez Pas”, Lisa Angell
Israel 3. Israel Golden Boy“, Nadav Guedj
Estland 4. Estland Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa
Storbritannien 5. Storbritannien Still In Love With You”, Electro Velvet
Armenien 6. Armenien Face The Shadow“, Genealogy
Litauen 7. Litauen This Time”, Monika Linkytė and Vaidas Baumila
Serbien 8. Serbien Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov
Norge 9. Norge A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett
Sverige 10. Sverige Heroes“, Måns Zelmerlöw
Cypern 11. Cypern One Thing I Should Have Done”, John Karayiannis
Australien 12. Australien Tonight Again”, Guy Sebastian
Belgien 13. Belgien Rhythm Inside“, Loïc Nottet
Österrike 14. Österrike I Am Yours”, The Makemakes
Grekland 15. Grekland One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou
Montenegro 16. Montenegro Adio”, Knez
Tyskland 17. Tyskland Black Smoke”, Ann Sophie
Polen 18. Polen In The Name Of Love”, Monika Kuszyńska
Lettland 19. Lettland Love Injected“, Aminata
Rumänien 20. Rumänien De la capăt / All Over Again“, Voltaj
Spanien 21. Spanien Amanecer”, Edurne
Ungern 22. Ungern Wars For Nothing“, Boggie
Georgien 23. Georgien Warrior“, Nina Sublatti
Azerbajdzjan 24. Azerbajdzjan Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov
Ryssland 25. Ryssland A Million Voices“, Polina Gagarina
Albanien 26. Albanien I’m Alive“, Elhaida Dani
Italien 27. Italien Grande Amore”,Il Volo

(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Min första tanke efter att ha sett startordningen är att de lyckats riktigt bra med den övre halvan (d.v.s. haft tur med de inledande lottningarna så deras jobb underlättades). Fram t.o.m. startnummer 16 ser det ut att bli en intressant mix av låtar i olika genrer där många av dem faller mig väldigt bra i smaken… men sedan så börjar det bli lite segt. Med tanke på att man vid det laget redan sett “tillräckligt” många bidrag så finns nog risken att varken koncentrationen eller intresset ligger på topp efter det.

Frågan är om denna lilla mellanperiod gör att merparten av publiken är mer mottaglig för de ballader som kommer på slutet eller om man vid det laget redan har tröttnat. M.a.o. ska det bli riktigt intressant att se hur det går för de topp-tippade balladerna från Italien och Ryssland, som båda startar bland de tre sista bidragen. Har de någon chans på vinsten eller kommer segern att gå till något av de mer fartfyllda bidagen från den första halvan av finalfältet då publiken fortfarande orkar vara fokuserad? Med tanke på att Sveriges bidag fått startnummer 10 så är den frågan lite extra intressant. Svaren får vi dock vänta på tills i morgon. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2015: Finalstartordningen”

 1. Rebecka

  Jag har funderat en del på Ryssland, förra året buades det ju. Vet inte om det var pga homolagarna eller Ukraina, men inget av det har ju blivit bättre. Undrar om det kommer påverka röstningen, nog för att de även har många kompisar i Europa.

  Fasen vad roligt det ska bli att höra big five live, Italien, Spanien, Österrike och Tyskland är bland mina favoriter i år 😀

 2. Schlagerpinglan

  @Rebecka, Rent spontant så skulle jag gissa att Ryssland inte har en chans att vinna då det är många som (oavsett om de gillar bidraget eller ej) vägrar rösta på dem, både p.g.a. Ukraina men också p.g.a. (okunskap? om) diverse inhemska lagar. Men om man börjar fundera lite mer på det så är det lite fördomsfullt att tro att den gruppen av människor är så stor att den kan påverka resultatet. Jag vill tro att de flesta ser på ESC för att de gillar musik och att när de väl berörs av ett bidrag så röstar de. Så ja… det ska bli riktigt intressant att se hur det slutar, allt är möjligt. 🙂

 3. Lukas

  Det torde ha varit väldigt problematiskt för ORF att placera startordningen för andra halvan eftersom så många ballader hamnade där. Även om jag visserligen sett Georgien och Albanien lite grann som upptempolåtar då de kan tydas snabbare jämfört med andra låtar i deras närområde om man säger så. Jag hoppas verkligen inte att Italien faller på att avsluta showen, som Storbritannien gjorde ifjol. Fast å andra sidan är deras låt definitivt mer storslagen och dramatisk jämfört med de andra i den halvan så det kanske KANSKE blir så att startnumret gynnar dem och det räcker hela vägen. (Ja, jag håller på Italien istället för Sverige).

 4. Sixten

  För mig är det uppenbart att Australien kommer att sopa hem det hela. Sedan får Sverige tampas med Ryssland och Italien om de resterande pallplatserna.

 5. Jan-Åke Dahlqvist

  De låtar som hela tiden varit klara för finalen rankar jag så här:

  1. England 9/10, gillar både musiken och sången. Bra fart i låten och jag tycker det är en låt som man kommer ihåg.

  2. Spanien 8/10, bra sångerska och en stark låt.

  3. Österrike 7/10, tyckte låten var ganska dålig första gången jag hörde den, men nu när jag hört den fler gånger, börjar jag tycka att den är ganska bra. Stark trea.

  4. Australien, 5/10, det här är också en låt som jag tyckte var ganska dålig när jag hörde den första gången, men jag får erkänna att det är en låt som verkar bli bättre och bättre när man hört den fler gånger.

  5. Italien, 5/10, jag vet att den räknas som en av favoriterna och visst sjunger de bra, men jag hör väl till de få som inte håller den som en av de fem bästa låtarna hela tävlingen.

  6. Frankrike, 4/10, hyfsad låt, men inte en låt som jag kommer ihåg. Sätter den i alla fall före Tyskland eftersom hon sjunger på sitt eget språk.

  7. Tyskland 4/10, låten är väl inte dålig, men det är en låt som försvinner snabbt ur minnet när den är slut.

 6. Jan-Åke Dahlqvist

  Stark sjua skulle det förstås vara på Österrikes låt.

  Kan tillägga att Slovenien, Estland och Rumänien är de tre låtar som jag kommer att hoppas lite extra på ikväll.

 7. Micke

  Norge är säkra på toppen men nu får banne mig Italien se upp på andraplatsen. Är helt såld på de svävande violinerna som kommer in ungefär 1.40 i Frankrikes bidrag precis när hon sjunger “Mais je suis là, n’oubliez pas Effacé des cartes et des mémoires”. Ju längre det går ju mäktigare blir det. En grymt bra sångerska och en mäktig uppenbarelse med snubbar på trummor gör inte saken sämre. Jädrar om de bara kunde låta violinerna höras än mer då vet i tusan om inte till och med Norge får se upp 🙂

 8. Micke

  Måste säga att årets startfält är positivt. Där finns 10-12 bidrag som jag tycker om men bara fyra jag absolut inte vill ska vinna. De jag absolut inte vill ska vinna är ISRAEL: Anledningen har jag sagt redan och det är att jag kommer än längre ifrån att börja kolla på MF igen om Saade, Ewald mm musik vinner ESC. Då blir det bara sånt i MF, vilket det nästan är redan nu. ÖSTERRIKE: Ett usel stöld av en John Lennon låt. Aldrig fel med Lennon men stjäl inte från honom. TYSKLAND: En recensent skriver idag följande: “Först noterar man hennes hopplösa röst, sedan hennes jobbiga maner, det småtaffliga framförandet och slutligen den usla låten.” Lite hårt kanske men jag förstår känslan. AZERBAJDZJAN: ESC-historiens sämsta framförande får helt enkelt inte vinna. Jag har fortfarande inte lyckats skaka av mig det jag såg. Vet inte ens om jag verkligen såg det eller om det bara var en hemsk mardröm. Tyvärr var det nog verkligt och det får mig att utbrista rakt ut. HUR TÄNKTE NI EGENTLIGEN?

 9. Schlagerpinglan

  @Jan-Åke, Då kan vi lägga till Rumänien (som även jag tycker riktigt bra om, men inte riktigt placerar så högt) bland de (många) länder som jag sett er läsare ha bland sina personliga favoriter. När det kommer till vinnar-tippning så är det hela tiden ett fåtal länder som cirkulerar men vad gäller personliga favoriter så har snart alla bidragen prickats av. Ganska imponerande att en tävling kan locka så många olika smaker. 🙂

  @Micke, På tal om olika smaker och uppfattningar så förstår jag inte riktigt hur du kan räkna in Israels komiska dans bland de svenska “robotdansarna” som du kallar dem. Inte för att jag har något emot Saade & c:o:s danser men de spelar i en helt annan liga där de försöker imponera med “coola moves”. Nadav Guedj och hans dansare bjuder verkligen på sig själva och på en show som är både underhållande och komisk. Ljusår från de stela och inprogrammerade nordiska danserna, även om båda följer ett inövat mönster. Jag skulle tvärtom tro att en vinst för Israel hade kunnat ha en positiv inverkan på de känslokalla nordiska dansarna. 🙂

  (Jag får väl förtydliga mig där lite så det inte missuppfattas som att jag skrattar ÅT dansarna. Med “komisk” så menar jag underhållande och lättsam och att jag blir glad av att titta på det.)

 10. Micke

  Nej Schlagerpinglan jag jämför inte Israels “robotar” med Saade, Ewald mm. Då hade Israel varit min definitiva plats 27/40 för mig och det är den inte. Jag menar däremot att det MF behöver är att komma ifrån alla dansare som invaderat MF och koncentrerat mer på musiken. En vinst för Israel skulle tyvärr föra det hoppet under jorden. Jag har inte ens Israel bland botten fyra men just på grund av det är det där nere. Någonstans inom mig finns trots allt en liten snubbe som önskar att MF än en gång kan bli intressant även om jag inte tror det. Jag sätter artisten och låten först och säga vad man vill om Saade och Ewald men sångröst kan man definitivt inte anklaga dem för att vara utrustade med. Urless på att man lägger fernissa över sånt för att dölja det.

  Det märkliga för min del i år är annars att jag har fyra ballader topp fyra Norge, Italien, Frankrike och Montenegro. Först på femte plats dyker ett lite snabbare bidrag upp Estland. Det har aldrig hänt förut men skit samma. Bara det är bra låtar så får det vara vilken stil det än vill 🙂

 11. André

  Nu är dagen här!
  Jag tycker som sagt inte att årets startfält är särkilt starkt men de som faktiskt är bra är riktigt bra så ska väl se det så istället!
  Jag håller fast vid det jag sa tidigare och tror att Australien, Italien, Sverige och Ryssland är de främsta kandidaterna till vinst med Israel som en utmanare. Micke: Att Frankrike skulle slå på stort och utmana om toppen tror jag dessvärre inte händer även om jag måste säga att jag håller med om att Frankrike har en mycket vacker låt.
  Jag tror att Australien vinner efter en jämn omröstning om jag ska gissa nu. Men mycket beror förstås också på hur deras framträdande ikväll blir, för det kan vi ju inte riktigt bedöma ännu eftersom vi inte sett det. Låtmässigt struntar jag i att italienarna kanske inte gör någon stor show nästa år och hoppas att de vinner pga att det helt enkelt enligt mig är årets bästa låt. Tänka sig, jag trodde aldrig jag skulle hoppas att en Operalåt skulle vinna ESC eftersom jag har så svårt med genren men Italien har verkligen imponerat på mig i år så hoppas det blir så! Men har inget emot att Australien viner heller. Och inte heller Sverige eller Israel 😉 (sorry Micke) 😉

  Min slutgiltiga och kompletta topplista:
  1. Italien
  2. Sverige
  3. Australien
  4. Israel
  5. Ryssland
  6. Belgien
  7. Estland
  8. Slovenien
  9. Norge
  10. Cypern (Denna höjde sig otroligt för mig i torsdags)
  11. Österrike
  12. Montenegro
  13. Rumänien
  14. Georgien (Denna låt gillar jag väldigt mycket men live-framträdandet imponerade tyvärr inte)
  15. Frankrike

  (Nu börjar jag tycka sämre om låtarna)
  16. Azerbadjan
  17. Spanien
  18. Serbien
  19. Grekland
  20. Armenien
  21. Polen
  22. Tyskland
  23. Ungern
  24. Lettland
  25. Litauen
  26. Albanien
  27. England

 12. Micke

  André: Jag var tidigare enig med dig om att Grekland och Serbien har tråkiga låtar i år. Ibland händer dock något när det blev live och plötsligt fick jag se två damer med guld i strupen och vips förändrades allt.

 13. Micke

  Ganska kul André 🙂 Jag ser att du har nio av mina topp tio bland de 15 låtar du gillar. Det tionde har du däremot allra sist 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se