Österrike När Alexander Wrabetz, chefen för TV-bolaget ORF, i en intervju avslöjade att Österrike kommer att skicka en representant till Eurovision Song Contest 2016 så lämnades ingen information om hur de skulle utse sitt tävlingsbidrag.

Senare har escunited.com rapporterat att det även 2016 blir en nationell uttagning för Österrike, men om detta stämmer återstår att se. (Källa: vienna.at och escunited.com)

Uppdaterat:Schemat för Wer singt für Österreich?
Uppdaterat 2015-01-12: “9 finalister + 5 wildcard-kandidater utvalda
Uppdaterat 2015-01-21: “Lyssna på “Wer singt für Österreich?”-bidragen

Snabbfakta: Österrikes deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 48 gånger – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014

Österrikes åtta senaste bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:

2015: I Am Yours“, The Makemakes (Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst (Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
2012: Woki Mit Deim Popo” Trackshittaz (Nationell uttagning) 18:e i semi 1
2011: The Secret Is Love” Nadine Beiler (Nationell uttagning) 18:e i finalen
2010:
2009:
2008:
2007: Get A Life – Get Alive“, Eric Papilaya (Internval) 27:a i semifinalen
2006:
2005: Y Así“, Global.Kryner (Nationell uttagning) 21:a i semifinalen
2004: Du Bist“, Tie Break (Nationell uttagning) 21:a i finalen

Schlagerpinglan: I valet mellan ett internval (som senast gav ESC-seger) och en nationell uttagning (som senast gav 0 poäng i ESC-finalen) så kan det säker vara lockande att välja det förstnämnda. Nu tror jag dock inte att Österrike endast gör detta för att plocka hem ännu en seger och inte ens de själva kan väl tro att de kan hitta något så rätt i tiden som Conchita var inom en överskådlig framtid. Därför hoppas jag att rapporten om ännu en nationell uttagning stämmer. 🙂

Årets version, där ett flertal artister röstades ut innan de fått någon ESC-låt och juryn nästan uteslutande valde de sämsta låtarna till finalen, är inte något jag skulle vilja se en repris av… men med lite finputsningar här och där så kan de säkert få till en riktigt underhållande uttagningsidé. 🙂

Guldklimparna i “Wer singt für Österreich?” (se hela startfältet här) tyckte jag att följande låtar var: “My Heart Still Beats“ med Zoe, “Quel filou“ med Zoe, “Big Bang“ med The Makemakes, “Ned Au“ med Folkshilfe, “I Am Yours“ med The Makemakes och “Feel Alive“ med Dawa.

Någon speciell önskeartist inför en eventuell österrikisk 2016-uttagning har jag däremot inte, utan jag ser gärna att de fortsätter att presentera (för mig) nya talanger.

Mer om Österrikes förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Österrike i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Österrike skickar en representant till Eurovision 2016”

 1. Micke

  Eftersom jag älskar Österrike och ser det som mitt andra hem är det inte roligt att behöva konstatera att detta land tyvärr är ett av dem som presterat minst genom alla år i ESC. Inte nog med det. De har dessutom givit oss det sämsta bidraget som någonsin förekommit i den här tävling och förhoppningsvis aldrig kommer att överträffas i just detta. Bidraget deltog år 2012 och hade en titel som säger allt – Woki Mit Deim Popo. Vill inte slösa min energi på det här så jag säger inget mer om den.

  Men även i övrigt har Österrike haft det tungt som jag ser det. Det har funnits riktigt bra bidrag i deras egen tävling men de vinner ju inte så vad hjälper det. Även i år hade de tre skapliga bidrag men som sagt……. Dessa var “Feel Alive“ med Dawa – “My Heart Still Beats“ med Zoe – “Big Bang“ med The Makemakes.

  Förra året hade de ett riktigt kanonbidrag men det var ju chanslöst från första början med tanke på att Conchita och framförallt “grejen” ställde upp. Inget bidrag i världen hade haft nån chans. Betyder det att jag inte gillar Conchita och hans bidrag? No way. Tycker han sjunger grymt bra och har en bra låt men som jag sagt förut. No way in hell att den hade vunnit utan “grejen”.

  Men det är ändå för mig Conchitas bidrag som är bäst av Österrikes åtta senaste. I övrigt finns det ju ingenting. Möjligen 2013 men Nja!

  Håller alla tummar i välden för Österrike 2016

 2. Hannes

  @Micke håller faktiskt inte med dig :L Jag jag tror Conchita fortfarande skulle kunna ha vunnit utan själva “grejen”, hon framförde och hade en bra låt och så framför allt rösten, däremot så skulle jag tro att hon kanske inte fått lika mycket poäng som hon fick men ändå till en vinnst :3

 3. hej

  Vad tycker ni om barnverisionen av eurovision, junior eurovision?

 4. Micke

  Hmm! Fick tydligen hjärnsläpp här. Det var inte 2014 Österrike i mina ögon hade ett riktigt bra bidrag som tyvärr inte vann, det var 2013

  Hannes: Vi är som sagt överens om Conchitas röst och att låten är bra men det övriga kan bara bli spekulationer. Du har din tro och jag min 🙂 Jag kan bara yttra mig utifrån vad som hände i Österrike när “grejen” tog över allt mer . Från att bidraget först var ganska anonymt i folkets medvetande exploderade det plötslig iom “grejen”. Jag såg själv förändringen mellan olika vistelser därnere. Min övertygelse är att detsamma hände runt om i hela Europa.

 5. Hannes

  @Micke För mig så var det live framträdandet som övertygade mig att dom kunde vinna, allting med det var så parfekt i mina och troligens Europas ögon, även utan “grejen” 😛 Men som du sa, du står för din åsikt jag står för min :3

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se