Frankrike France 2 har bekräftat att Frankrike, trots att de återigen hamnade bland de sista i finalen, kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016. Någon information om hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag lämnade de däremot inte. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterat 2015-10-02:Frankrike satsar på internval
Uppdaterat 2015-12-04:France 2 fick in runt 280 bidrag
Uppdaterat 2016-02-04:Internvalet presenteras den 12:e mars

Snabbfakta: Frankrikes deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 58 gånger – vunnit 5 gånger: 1958, 1960, 1962, 1969 och 1977

Frankrikes ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: N’oubliez Pas“, Lisa Angell (Internval) 25:a i finalen
2014: Moustache“, TWIN TWIN (Nationell final) 26:a i finalen
2013: L’enfer Et Moi“, Amandine Bourgeois (Internval) 23:a i finalen
2012: Echo (You And I)“, Anggun (Internval) 22:a i finalen
2011: Sognu“, Amaury Vassili (Internval) 15:e i finalen
2010: Allez Olla Olé“, Jessy Matador (Internval) 12:a i finalen
2009: Et S’il Fallait Le Faire“, Patricia Kaas (Internval) 8:a i finalen
2008: Divine“, Sébastien Tellier (Internval) 19:e i finalen

Schlagerpinglan: Frankrike tillhör ju the Big Five som har en garanterad plats i finalen av ESC och med tanke på resultaten de senaste åren så verkar det vara deras enda chans att få vara med där. Eller så är det kanske just denna säkerhet och (enligt många) orättvisa fördel som sätter käppar i hjulet för dem.

Hur som helst så brukar de satsa på internval som inte riktigt fungerar men jag skulle inte vilja påstå att deras försök till nationell uttagning 2014 (se de tre tävlingsbidragen här) var speciellt lyckat det heller. Eftersom jag själv är väldigt svag för det franska språket så vill jag inte ens föreslå att de ska skicka ett bidrag på engelska… men kanske hade det varit en väg att gå om det nu bara är resultatet de är ute efter. Men nej, så desperata hoppas jag att de aldrig blir.

Enligt oikotimes.com så lär årets franska representant Lisa Angell ha föreslagit att Frankrike ska skicka en ung, energisk artist med en uptempo-låt som tilltalar hela kontinenten till Eurovision 2016 och det låter helt OK i mina öron. Nu önskar jag bara TV-bolaget lycka till i sin jakt på ett sådant bidrag, för det är verkligen på tiden att Frankrike får till en fullträff. 🙂

Mer om Frankrikes förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Frankrike i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Frankrike planerar att delta i Eurovision 2016”

 1. Micke

  Uptempo eller ballad, vilket är bäst? För min del går det definitivt inte att svara på för jag gillar bägge delar så länge det är låtar som talar till mig. När det gäller Frankrike är det dock mycket lätt att besvara den frågan. Balladernas mästare när det gäller ESC utan minsta tvivel.

  2009 “Et S’il Fallait Le Faire“, Patricia Kaas (Ibland händer det men tyvärr alltför sällan. Vadå? Att ett land ställer upp med en artist som helt enkelt är för bra för ESC. En kvinna med en röst och utstrålning som vida överglänser det vi normalt får se i ESC. Mäktigt bidrag)
  2015 “N’oubliez Pas“, Lisa Angell (Två år i rad nu har jag tyvärr fått bevittna i mina ögon otroliga bortdömningar. Förra året var det Israel och i år Frankrike. Mäktig låt och sångröst. Här vände jag också angående omdömet att Christer Björkman bör sitta kvar. Efter att ha hört honom prata om detta bidraget förstod jag att hans tid är över. Beklämmande att höra från en vuxen karl)
  2011 “Sognu“, Amaury Vassili (Ok, omdömet jag nu ger gäller videon. Live blev det pannkaka. Härligt när ESC breddar sin reportoar och i synnerhet när det görs bra. Synd på liveframträdandet bara. Vad hände? Vart tog trycket i låten vägen och vart tog den mäktiga rösten vägen)
  2013 ““L’enfer Et Moi“, Amandine Bourgeois (En märklig låt. Tog väldigt lång tid innan jag tog den till mig men när den väl tog sig in i mig blev den kvar. Som nästan alltid ställer Frankrike upp med bra sångare och detta är inget undantag. För er som inte tog till er låten. Ni skulle ha lyssnat mer :-))
  2012 “Echo (You And I)“, Anggun (Ok nu sjunker standarden på bidragen. En helt ok låt som tyvärr gapar lite efter för mycket. Precis som att den inte riktigt kan bestämma sig för vad det handlar om. Vissa delar tycker jag riktigt bra om medan jag tycker riktigt dåligt om andra)
  2008 “Divine“, Sébastien Tellier (Frågan man ställer sig är. Är det allvar eller menat med glimten? Vet att folk har väldigt olika tycke och smak vad det gäller det här bidraget. Personligen ligger jag nog lite mitt emellan. Ett bidrag som är helt ok att lyssna på men inget jag direkt hoppar glädjeskutt av)
  2010 “Allez Olla Olé“, Jessy Matador (Inte min grej men visst jag kan förstå att en del ser den som en stämningshöjdare. Dock inte för mig utan jag väntar mest på nästa bidrag i tävlingen)
  2014 “Moustache“, TWIN TWIN (Något av det sämsta jag någonsin sett och hört i ESC. Det är nästan så att Österrike 2012 får konkurrens om tidernas sämsta bidrag i ESC. Så uselt)

  Bästa låten i Frankrike genom alla tider? Finns många men min absoluta är föga överraskande när det gäller Frankrike en ballad. Låten deltog 2001 och jag tror till dödagar att den hade vunnit om de inte slängt in engelska i låten och tagit död på det pampiga slutet. I videon gjorde de inte det misstaget. Fram träder en kvinna med ögon som skulle kunna smälta is och dominerar totalt)

  https://www.youtube.com/watch?v=cIkkPgsp39o

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se