SchweizSom sagt, Schweiz kommer att välja ut sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom en traditionell, nationell uttagning där SRF, RTR, RTS och RSI hjälps åt att utse kandidater till finalen den 13:e februari.

Italiensk-språkiga RSI har avslöjat att de kommer att utse sina tre kandidater genom ett internval. Manade artister och låtskrivare kan skicka in sina ansökningar och bidrag t.o.m. den 26:e oktober. Mer information samt anmälningsblankett hittar ni på rsi.ch.

Av de tre internval som RSI skickar till juryspelningen, der Expertencheck, den 6:e december kommer sedan ett bidrag att väljas ut till den nationella finalen som avgörs den 13:e februari där sammanlagt 6 bidrag kommer att tävla. (Källor: esctoday.com och rsi.ch)

Schemat för RSI:s internval inför ESC 2016:

26:e oktober Deadline för låtskrivare att skicka in sina bidrag till RSI
? RSI avslöjar sina internval ? inskickade bidrag → 3 kandidater
6:e december Expertencheck 19 kandidater → 6 finalister
? Finalisterna avslöjas 3 från RTR/SRF, 2 från RTS, 1 från RSI
13:e februari 2016 Final 6 finalister → 1 vinnare

Antal bidrag i Der Expertencheck och Schweiz nationella ESC-final 2016:

Tysk-språkiga SRF och
rätoromanska RTR:
onlineuttagning 10 bidrag i Expertencheck → 3 finalbidrag
Fransk-språkiga RTS: internval 6 bidrag i Expertencheck → 2 finalbidrag
Italiensk-språkiga RSI: internval 3 bidrag i Expertencheck → 1 finalbidrag

Schlagerpinglan: Även om jag som åskådare har mer glädje av SRF:s onlineuttagning så är jag väldigt glad över att RSI har ett finger med i leken med sina internval. Det är ju trots allt de som gallrade fram Schweiz ESC-bidrag både 2012 (“Unbreakable” – Sinplus) och 2014 (“Hunter of stars” – Sebalter). Förhoppningsvis gör de ett minst lika bra jobb denna gång, men allt hänger ju på om de får in några bra bidrag eller ej.

Mer om Schweizs förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Schweiz i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Schweiz 2016: RSI satsar återigen på internval”

 1. Micke

  Kan inte säga att jag ser fram mot Schweiz uttagningar för då är det ju vinter igen tyvärr men är vi väl där så blir det jädrigt kul och intressant. För att bara ta årets tävlingar så hittade jag en hel del i deras uttagningar. Roade mig för ett tag sedan med att göra en topp 20 av alla bidrag som provade 2015 från alla länder (har iofs inte hört precis alla men ändå) och då var det intressant att se att bland dessa 20 hade Schweiz med fem stycken. Det neutrala landet tycks få lida för just det även i ESC där de inte tycks ha några vänner som röstar på dem.

  Har en fråga till Schlagerpinglan och givetvis även andra. Har många gånger nämnt att Schweiz bidrag 2009 är ett av mina favvisbidrag överhuvudtaget. Jag minns faktiskt inte om det är ett bidrag du gillade, tyckte illa om eller som bara var där? Lägger väl den här igen då 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=CseWa_d43ck

 2. Schlagerpinglan

  @Mike, Även jag tycker att studioversionen av Lovebugs “The Highest Heights” tillhör guldkornen bland ESC-bidragen genom åren. Där finns så många bra punkter att peka på (rösten, de ettriga instrumentala delarna, sticket o.s.v.) att det bara kan beskrivas som en mycket bra uppbyggd låt. 🙂 Det var så synd att den alls kom till sin rätt live när det väl gällde… men det är sådant som händer tyvärr.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se