SchweizSchweiz kommer, som vi redan påpekat ett antal gånger, att välja ut sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom en traditionell, nationell uttagning där SRF, RTR, RTS och RSI hjälps åt att utse kandidater till finalen den 13:e februari.

SRF/RTR var först ut med att informera om sin traditionella onlineuttagning och lite senare avslöjade RSI att de återigen väljer ut sina kandidater internt.

Nu har även fransk-språkiga RTS meddelat att de väljer ut sina sex kandidater med hjälp av internval. Intresserade artister och låtskrivare kan från och med nu skicka in sina bidrag och ansökningar till RTS. Mer information samt reglerna för uttagningen hittar ni på rts.ch.

Av de sex internval som RTS skickar till juryspelningen, der Expertencheck, den 6:e december kommer sedan två bidrag att väljas ut till den nationella finalen som avgörs den 13:e februari där sammanlagt 6 bidrag kommer att tävla. (Källor: esctoday.com och rts.ch)

Schemat för RTS internval inför ESC 2016:

17:e augusti RTS börjar ta emot bidrag från låtskrivare och artister
december RTS avslöjar sina internval ? inskickade bidrag → 6 kandidater
6:e december Expertencheck 19 kandidater → 6 finalister
? Finalisterna avslöjas 3 från RTR/SRF, 2 från RTS, 1 från RSI
13:e februari 2016 Final 6 finalister → 1 vinnare

Antal bidrag i Der Expertencheck och Schweiz nationella ESC-final 2016:

Tysk-språkiga SRF och
rätoromanska RTR:
onlineuttagning 10 bidrag i Expertencheck → 3 finalbidrag
Fransk-språkiga RTS: internval 6 bidrag i Expertencheck → 2 finalbidrag
Italiensk-språkiga RSI: internval 3 bidrag i Expertencheck → 1 finalbidrag

Schlagerpinglan: 2015 gick det riktigt bra för RTS, i alla fall vad gäller den nationella finalen då det var de som vaskade fram Schweiz slutliga ESC-representant Mélanie René.

Väl i ESC så gick det inte lika bra då det blev en blygsam 17:e-plats i den andra semifinalen med endast 4 poäng (minst poängskörd av alla de 40 bidragen) för “Time to shine”. Detta kan ses som ytterligare ett bevis på att det i denna tävling inte räcker med att vara “bra”, man måste även kunna locka publiken och jurygrupperna att rösta… och det är uppenbarligen lite knepigare.

Mer om Schweizs förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Schweiz i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se