SverigeSchlagerpinglan: I dag, den 6:e september, kommer “Svensktoppen Nästa 2015“ att avgöras i en direktsänd riksfinal i P4 från Liseberg i Göteborg. Åtta finalister tävlar och vinnaren utses av en mix av juryröster och sms-röster.

Anledningen till att jag uppmärksammar denna tävling är att en av de åtta tävlande artisterna (inte nödvändigtvis vinnaren) kommer att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2016. Här nedan ser ni startordningen vid finalen, länkar till bidragen samt mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Svensktoppen Nästa 2015:
Sammanlagt tävlade över 845 artister/grupper i de olika regionala deltävlingarna av Svensktoppen Nästa 2015. Av dem röstades 25 lokala vinnare fram av jurygrupper och publik. Därefter fick en jury välja ut de åtta riksfinalisterna.
Finalen av Svensktoppen Nästa 2015 avgörs den 6:e september och sänds i P4 Sveriges Radio från Liseberg i Göteborg mellan klockan 14:03-16:00.
Vinnaren utses av en mix av jury- och sms-röster.
Juryn finns på plats vid finalen och avlämnar sina röster då.
Sms-rösterna har kunnat skickas in fr.o.m. den 16:e augusti då finalisterna presenterades och avslutas den 6:e september, en bit in i finalen. Max 10 röster per abonnemang. Läs mer om hur man röstar på sverigesradio.se.
Efter att juryns och publikens röster räknats samman går de två bidragen med högst poäng vidare till en slutlig omgång.
Inför den slutliga omgången så nollställs alla rösterna (men tävlingsbidragen behåller sina tidigare röstningsnummer) och publiken får ensam rösta fram vinnaren av Svensktoppen Nästa 2015. Även i den slutliga omgången är det max 10 röster per abonnemang som gäller.
Programledare för Svensktoppen Nästa 2015 är Lasse Kronér och Carolina Norén.
(Källor: sverigesradio.se och sv.wikipedia.org)

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.Kommer tid, kommer råd“, Michael Fannon (P4 Uppland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Michael Fannon, Nicklas Eklund, Johanna Granvist
Schlagerpinglan: “Kommer tid, kommer råd” var en av mina absoluta favoriter i startfältet redan när finalisterna presenterades och trots otaliga lyssningar så är jag fortfarande lika förtjust i denna svängiga låt. Förutom att det är trevligt med en låt på svenska så blir det extrapoäng för rösten som jag upplever som väldigt behaglig. Om det låter lika bra live så kan jag både se låten som en vinnare och Michael Fannon som en framtida Melodifestivalsdeltagare.
Betyg: 4/5
2.The sunny side“, Sofia Sandberg-Albihn (P4 Malmöhus) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Jörgen Andersson, Dan Attlerud
Schlagerpinglan: Mitt första intryck var att sångerskan verkar ha en stark röst men att låten var lite för “präktig” för min smak, men väl framme vid refrängen så fick jag omvärdera det sista. “The sunny side” visade sig vara en medryckande låt som jag inte har något emot att lyssna på, trots att den som helhet inte riktigt var min typ av musik. Att jag dessutom blir på gott humör av den ger låten ytterligare lite extrapoäng.
Betyg: 3+/5
3.Goosebumps“, Smajling Swedes (P4 Stockholm) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Arvid Ångtröm, Dennis Babic, Oscar Juhola
Schlagerpinglan: Detta är förmodligen det bidrag som jag känner mig mest kluven inför. Visserligen så gillar jag slingorna i både verserna och refrängen och saxophonsolon brukar vara ett säkert kort för att övertala mig… men det finns något här som inte riktigt stryker mig medhårs. Låten har alla komponenterna för en riktig mys-låt, men som sagt, här är något som stör.
Betyg: 3+/5
4.Alone“, Fanny Nilsson (P4 Kalmar) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Thomas “TK” Karlsson, Martin Eriksson
Schlagerpinglan: Jag är, som många vet vid det här laget, ingen balladmänniska så när det blir lite för många långa toner så drar jag gärna örorna åt mig. Även om jag rent teoretiskt inser att detta är en vacker låt med dito text så måste jag artigt säga “tack, men nej tack”. Detta var med andra ord inget för mig men jag är övertygad om att “Alone” har en bred publik ute i stugorna.
Betyg: 3/5
5.Make a mistake“, Jens Sporron (P4 Blekinge) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Jens Sporron
Schlagerpinglan: “Make a mistake” är för mig en riktigt mysig låt med hög nostalgifaktor som jag föll för redan vid första lyssningen och som växt till att vara min absoluta favorit i finalen. Precis som i fallet med Michael Fannon så ser jag Jens Sporron som en av förhands-kandidaterna att få Melodifestivals-biljetten men utan att ha hört liveframträdandet är det dock alltför svårt att ha några riktiga åsikter där, bara förhoppningar.
Betyg: 4+/5
6.The Road“, Miss Winter (P4 Sörmland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Anna Edman, Jenny Hillman, Linda Pröjtz-Ålund
Schlagerpinglan: Jag känner mig lite taskig som ger ett så pass lågt betyg till denna skönsjungande trio men med tanke på att de valt att tävla med en extremt countryfierad låt så har jag inget val. När det kommer till country-plinkande så har jag väldigt låg tolerans och lyssnar inte gärna på det. Jag önskar dock tjejerna lycka till och hoppas, för deras skull, att de röstande är lite mer country-vänliga än vad jag är.
Betyg: 2/5
7.Främling“, Jawone (P4 Göteborg) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Kamal Javanmiri (Jawone)
Schlagerpinglan: Svensk rap har aldrig varit någon favoritgenre för mig, även om det har förekommit undantag. Just denna låt har en ganska medryckande takt och en intressant röd tråd… men likväl inget som jag kan säga är i min smak.
Betyg: 2+/5
8.Blame it all on you“, Laila Adèle (P4 Halland) betygbetygbetygbetygbetyg
Text / musik: Melanie Wehbe, Måns Ek
Schlagerpinglan: Efter första genomlyssningen av “Blame it all on you” så var jag övertygad om att det helt enkelt inte var min typ av låt men konstigt nog så har jag kommit på mig själv att jag sjungit på den ett flertal gånger den senaste tiden. Den har m.a.o. en förmåga att smyga sig på en och fasta i huvudet utan förvarning och blir bara bättre och bättre för varje gång. Skulle låten vinna hela Svensktoppen Nästa 2015 så hade jag varken blivit förvånad eller besviken.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Kort sagt: När det gäller vinsten i Svensktoppen Nästa 2015 så hoppas jag att det kommer att stå mellan “Make a mistake“, “Kommer tid, kommer råd“ och “Blame it all on you” medan Melodifestivals-biljetten gärna får gå till antingen Michael Fannon eller Jens Sporron… förutsatt att de klarar av att leverera sina bidrag live förstås. 🙂

Mer om Svensktoppen Nästa (inkl. föregående års vinnare) hittar ni här.

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Sverige i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Allt inför finalen av “Svensktoppen Nästa 2015””

  1. hej

    Av dessa är det otroligt nog ingen som är riktigt dålig i mina öron vilket är väldigt bra. Fast precis som dig har jag samma 3 favoritlåtar, men jag hoppas särskilt att Michael Fannons låt “Kommer tid kommer råd” vinner tävlingen.

  2. hej

    Min favorit vann hörde jag nyss

  3. Schlagerpinglan

    @hej, Min också. 😀

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se