Sverige Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 20:e februari, avgjordes den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2016 i Norrköping. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar de bidrag man redan nu kan lyssna och titta på.

Till Final:
“Human”, Oscar Zia
“My Heart Wants Me Dead”, Lisa Ajax

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
Kizunguzungu”, SaRaha
Put Your Love On Me“, Boris René

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “Weight of the World“, SMILO
6. “You Carved Your Name“, Swingfly feat. Helena Gutarra
7. “Kom ut som en stjärna“, After Dark

Mellanakter m.m.:
Gina Dirawi och Henrik Schyffert sjunger ”Under Pressure”” – Öppningsnummer MF 2016
Sigrid läxar upp Henrik Schyffert i Melodifestivalen 2016” – Öppningsdialog med Sigrid
Marie Göranzon från Dramaten reciterar “Samba Sambero” av Anna Book
Jonas Gardells tredje lektion i Schlagerskolan
Gina Dirawi med dansnumret ”Love Story”” – Mellanakt i MF 2016
Henrik Schyfferts stand-up i Melodifestivalen 2016 ” – Mellanakt i MF 2016

1. “Kizunguzungu”, SaRaha (till Andra Chansen)
(Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Det finns något i låten som tilltalar mig och som nästan känns lite medryckande, men då helheten mest känns som en tam tema-låt utan den rätta känslan så faller den likväl ganska platt. Ett bra första utkast är det dock och med lite tillputsning så hade det eventuellt fungerat.
Betyg: 2+/5
2. “You Carved Your Name”, Swingfly feat. Helena Gutarra (blev 6:a)
(Jocke Åhlund, Andreas Kleerup)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Min personliga förhandsfavorit levererade kvällens klart bästa låt och borde därmed vara klar för final. I stället fick “You Carved Your Name” lämna tävlingen direkt, tillsammans med en annan av mina favoriter, och i ett slag var hela deltävlingen “fördärvad”. Ibland (ganska ofta) förstår jag inte alls hur de röstande tänker/uppfattar bidragen. Kvällens största besvikelse.
Betyg: 4/5
3. “Weight of the World”, SMILO (blev 5:a)
(Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson,
Robin Danielsson
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Njae… här stod det klart ganska snabbt att “Weight of the World” inte var något bidrag som riktade sig till mig. Jag hittade ingen trevlig melodislinga, ingen medryckande takt, ingen intressant scenshow… ingenting som fick mig att känna något för bidraget. Ett stort frågetecken.
Betyg: 2/5
4. “Kom ut som en stjärna”, After Dark (blev 7:a)
(Sven-Inge Sjöberg, Lenart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson,
Kent “Sippan” Olsson, Calle Kindbom
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: “Kom ut som en stjärna” är knappast ett bidrag som jag tycker att vi borde skicka till ESC men jag kan inte blunda för att jag själv tycker att det är väldigt underhållande. Lättsmält schlager med allt som hör den lite glammiga delen av Melodifestivals-cirkusen till. Att After Dark inte ens fick en Andra chans är bara en av kvällens många stora besvikelser.
Betyg: 4/5
5. “My Heart Wants Me Dead”, Lisa Ajax (Till Final)
(Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Det var många bidrag som “inte var för mig” och här har vi ytterligare ett sådant. Jag kan inte säga att det var direkt dåligt men det gjorde absolut inget för mig. In genom ena örat och ut genom andra utan att lämna så mycket kvar att komma ihåg. Jag vill inte gå så långt som att kalla det “veckans Wiktoria-bidrag”, då jag faktiskt kan förstå lite av storheten med denna låt, men tråkigt nog så blev det ytterligare ett finalbidrag som jag inte känner något för.
Betyg: 3-/5
6. “Put Your Love On Me”, Boris René (till Andra Chansen)
(Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Här har vi det bidrag som gav mig kvällens största positiva överraskning. När jag lyssnade på studioversionen inför deltävlingen så fick jag för mig att låten skulle tillhöra de som jag ville rösta ut direkt. Boris energi och glädje på scenen smittade dock av sig och fick en ganska repetitiv låt att bli både underhållande och medryckande. Helt klart värd en Andra Chans.
Betyg: 3+/5
7. “Human”, Oscar Zia (Till Final)
(Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Oscar Zias låt kändes lite mer allvarlig och lite tyngre än resten av startfältet och därför blev den även extra intressant i mina ögon. Det skadade inte heller att den fick en snygg, mörk inramning samt att låten faktiskt verkar bli bättre för varje gång man hör den. En av få låtar som talade till mig och som jag tror har potential att växa till sig ännu mer. En självklar finalist.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Ser man på showen som helhet så var nog denna vecka den svagaste hitills vad gäller programledare, manus i stort och mellansnacksdelen, men då det likväl var bättre än många andra MF-år så klagar jag inte. 🙂

Något jag däremot kan klaga på väldigt länge och intensivt är resultatet. I min värld var “You Carved Your Name“ och “Human” de två självklara finalisterna medan det helt enkelt inte fanns några andra än After Dark och Boris René att ge Andra Chansen-biljetterna till. För att undvika att besvikelsen får mig att skriva något jag ångrar i morgon så tror jag att jag lämnar det här. Det är som det är, går inte att ändra…. men jag kan inte påstå att jag är nöjd. 😉

Se även: “MF-Veckoschema” – “Mello-FAQ” – “Melodifestivalen 2016

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2016: Deltävling 3”

 1. Lukas

  Antar att många utav oss här är extremt besvikna över Swingflys oväntade uttåg. Man börjar nästan undra ifall röstfusk funnits med i bilden igen…

 2. Schlagerpinglan

  @Lukas, Vad det än berodde på så är det en otrolig besvikelse och ännu större överraskning. Visst kan man ha olika smak, det bevisas ju om och om igen… men att bidraget skulle åka ut direkt… det trodde jag aldrig.

 3. Adri

  Jag misstänkte att Swingfly skulle åka ut direkt när jag såg framträdandet… hjärtat i hörnet blixtrade verkligen ingenting.

  Att Swingfly åkte ut är en riktig bummer, MEN mina två finalister blev dem som gick till final 😀 jag tror bokstavligt talat ALDRIG det har hänt. Jag trodde på Oscar Zia men vågade aldrig tro på Lisa… men oj så fel jag hade. Så ja som sagt, jättetråkigt att Swingfly fick lämna men de positiva känslorna övervinner överlägset mina negativa känslor så jag går och lägger mig glad nu 😀

  Mitt drömresultat hade varit:

  Final: Oscar Zia och Lisa Ajax
  AC: Swingfly och Saraha
  5: After Dark
  6: SMILO
  7: Boris René

  Så 3/4 av de jag tyckte skulle avancera fick gå vidare + Greta Salome vann på Island. Bra lördag? Absolut. 😀

 4. hej

  Min topplista efter showen
  1. Boris René
  (Numera min totala favorit i melodifestivalen, hoppas nu han går vidare från andra chansen)
  2. SaRaHa
  3. After Dark
  4. Swingfly feat. Helena Gutarra
  5. Oscar Zia
  6. Lisa Ajax
  7. SMILO

 5. hej

  Adri, jag märkte även att SaRaHas hjärta inte blixtrade, men det gjorde SMILO. Kanske var det telefonröster som avgjorde den kampen.

 6. Jan-Åke

  Jag är också ganska förvånad över resultatet, fast jag har märkt att det sällan blir som jag hoppas numera i Melodifestivalen, ( och även i ESC). Jag hade också velat ha Swingfly & Helena Gutarra direkt till final och även SaRaHa, som jag tyckte var en positiv överraskning. jag har aldrig hört talas om henne förut.

  Andra chansen borde det ha blivit för Lisa Ajax, som jag tyckte var bra, så hon borde nog ha blivit en de gått till final till slut. Det andra bidraget som borde ha gått till Andra Chansen är After Dark, även om låten inte alls är lika bra som “La Dolce Vita”.

  SMILO kände jag inte alls till tidigare och visst hade de en fartfylld låt, men det känns som om det var mer musik än sång och jag är väl lite gammaldags ;), men det känns som en låt mer för klubbar än för Melodifestivalen. Boris René var väl inte dålig, men låten fastnade inte och det gjorde inte den låt som Oscar Zia framförde heller.

  Så som sammanfattning är jag inte helt nöjd med hur resultatet blev. Fast jag tycker att bidragen var bättre än de flesta av de bidrag som varit med tidigare. De två första deltävlingarna har jag inte hittat någon låt som fått mig att tänka “Wow, här är en av vinnarkandidaterna”. Den bästa från de deltävlingarna är nog i alla fall Isa!

 7. Micke

  Läste just att medelåldern på de sex vinnarna i MF hittills i år ligger på 23.33 år trots att två av vinnarna är 33 år gamla. Tyckte det var intressant så jag räknade ut medelåldern på alla de artister som är klara för sina länder för final i Stockholm. Medelåldern där blev 32.7. Jag är inte direkt överraskad kan jag lindrigt sagt säga 🙂

 8. Johanna

  Alltså längesen det var en så dålig semifinal. Finalisterna var de som förtjänade det mest men vad var det för skitlåtar egentligen? Swingfly borde gått till minst andra chansen och Boris Rene och framförallt Smilo borde åkt ut direkt……nej hoppas på bättre låtar nästa vecka (kommer inte ihåg något från tjuvlyssningen vi fick) har ju dock varit nöjd de två andra deltävlingarna så får väl leva på hoppet att ingen från denna semin vinner (och att de inte tar sig till final från AC, då samtliga andra låtar där är bättre än de två som tog sig dit igår)

 9. Adri

  Micke: jag personligen tycker att åldern är irrelevant i en tävling som MF och ESC 🙂

  igår vann Lisa Ajax och Oscar Zia som är 17 och 19 år gamla, medan Christer Lindarw som jag gissar är över 60 kom sist och jag tycker att alla dem fick placeringar som var mer eller mindre förtjänade 🙂 (jag tyckte inte After Dark skulle komma sist men jag hade dem likväl bland dem utslagna 🙂 )

  Den yngsta av dem alla, Lisa Ajax, hade ju den ÖVERLÄGSET bästa rösten i alla fall 😀

 10. Micke

  Adri: Anledningen till att jag tröttnade på Mf var att det mer och mer började dras till en ungdomstävling där åldernojan blev rådande. Det mesta började låta likadant och ingen annorlunda musik hade längre någon chans. Ville bara förklara. Men det var egentligen inte därför jag skrev det där. Jag tyckte bara det var intressant. Magkänslan är ju hela tiden att ålder inte spelar lika stor roll i övriga Europa. Den mycket mer blandade musiken talar ju klart för det. när jag då såg detta med medelålder på 23 år började jag kollar hur det är i övriga Europa och det skiljde ju nästan tio år. Jag är ju en siffernörd så jag tycker allt sånt är intressant 🙂

  Jag har absolut inget att säga om MF i övrigt så sätt. Alla gillar det de gillar och det ska alla andra skita i helt enkelt 🙂 Så även jag. Det jag dock tycker är intressant är att ingen ens försökt påverka mig att återvända till MF i år. Jag har varit ifrån i några år nu och varje år har folk runt mig försökt påverka mig. “Men lyssna på den” och liknande. I år har det inte hänt en enda gång. Jag frågade en nätkompis om det. Hon har varit en av dem som verkligen tjatat på mig men inte i år. Hon sa att det rent ut sagt är skitlåtar rätt över i år. Inte vet jag men förra året var det faktiskt en låt jag hörde i efterhand som jag gillade Jon Henrik eller vad han heter. den gillade jag

 11. Johan

  Micke: I min mening är det ett mellanår i år i Melodifestivalen! Inte det bästa, men långt ifrån det sämsta. 2013 och 2014 var båda svagare om du frågar mig, och vem minns inte 2007?

 12. hej

  Johan, på tal om mellanår, märkte jag både 2015 och 2013, där man hade internationella jurygrupper känns det som att de ibland är oärliga och vill sabotera för värdlandet. Man får tycka vad man vill, men jag får bara dessa vibbar. Jag kan ha fel.

 13. Micke

  Johan: Ja jag vet inte hur 2013 och 2014 var men droppen för mig var 2012 då det i mina ögon fanns två bra bidrag och 30 riktigt dåliga som lät likadana allihop. Just nu minns jag inte 2007 men vet att det i Norden var bra. Minns som sagt inte Svenska MF i helhet men vinnaren gillade jag skarpt. För att inte tala om Island och Finland som det året hade sina bästa bidrag någonsin i ESC. Vad ska man då säga om vinnarlåten Molitva? Finns bara ett ord och det är KLASS. Både vad gäller artist och bidrag. Wow 🙂

  Men jag tycker bara det är konstigt att ingen någonstans i år har försökt locka tillbaka mig till MF 🙂 Det har de inget för men ändå?

 14. Johanna

  @JOhan 2007 var ju ett super-år i Melodifestivalen. bara vinnarlåten var tveksam. Dessutom ett skitbra år i ESC med den bästa vinnaren sedan ja…..Olsen Brothers? Minst. Och ingen bättre låt har vunnit efter den heller. 2013 tycker jag också var ett ok MF-år. I år= mycket bättre än förra året men jag håller med Micke om att det förekommer åldersmobbing. Och det är delvis, men inte helt och hållet appens fel. Det är lite för politiskt korrekt och radio-vänligt nuförtiden.

 15. André

  Att det är radiovänligt i år beror nog framförallt på att hela festivalen utvecklats och moderniserats. Allting moderniseras numera och det folk vill ha numera är det de hör på radio, dvs hits. Schlager och show har svårt att stå sig mot en riktig hit som klättrar på topplistorna.
  Visst, jag tror också app-röstandet kan förekomma i en mindre utsträckning hos den äldre publiken och unga popartister har då ett försprång. Men samtidigt anser jag man ska vara försiktig med att döma ut hela schlager-genren och alla äldre deltagare. Särskilt med tanke på att Hasse Andersson gjorde succé ifjol, trots app-röstande.

  Samtliga ESC-länder har en tendens att kopiera förra årets vinnarkoncept. Att Sverige då plockar fram en kavalkad av unga moderna popartister är därmed inte konstigt i och med Måns vinst. Se bara på Finland som skickade hårdrock flera år i rad efter Lordis vinst. I år är det modern pop som gäller. 2017 kan schlagern mycket väl göra en viss comeback.

  Oscar Zia tyckte jag var grym igår! Min favorit av alla vi hört i MF hittills i år och just nu hoppas jag han vinner 🙂

  Micke: Inte för att jag kommer lyckas men titta gärna 😉 själv tycker inte det funnits någon låt i år som varit direkt dålig. Och tycker inte heller allt låtit exakt likadant, det har funnits nåt för alla än så länge

 16. Johan

  @Johanna, nja, 2007 var inget år jag värderade högt. Anna Book till final med “Samba Sambero” vittnade om kvaliten enligt min subjektiva åsikt. Kan inte påstå att något bidrag riktigt föll mig i smaken även om ESC var mycket, mycket stark. Östeuropas guldperiod var mellan 04-08.

 17. Johanna

  Just Anna Book kunde ju kvittat. Men både Sonja Alden, Sarah dDawn Finer, Måns Zelmerlöw och Andreas Johnson genererade riktigt bra bidrag det året som jag fortfarande ser som favoriter i sammanhanget (älskade även Uno och Irma som åkte ut innan finalen)

  och ja! Östeuropa var fantastiskt bra under de åren (bortsett från att jag aldrig gillat Dima Bilans vinnarlåt)

 18. Micke

  Får ställa mig lite på Johannas sida här. Kollade lite nu på året 2007 och där fanns flera riktigt bra låtar. För mig främst The ark, Magnus Uggla, Andreas Jonsson men flera andra med. Men i Europa var det än starkare

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se