FinlandSchlagerpinglan: Efter tre semifinaler så är det i kväll, fredagen den 27:e februari, dags för finalen av “UMK 2016“, Finland nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2016.

Av de från början 30 bidragen har 9 finalister valts ut av 100% tittarröster men i finalen får även 10 special-jurygrupper, bestående av bl.a. eurovision-experter, musiker, finlandssvenskar, barn m.fl. hjälpa till att utse vinnaren.

Här nedan ser ni lite info om uttagningen i stort, startordningen vid finalen, länkar till bidragen samt mina personliga betyg av dem:

Allmänt om Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2016”:
Inledningsvis tävlade 18 bidrag i “UMK 2016“, som utser Finlands representant i ESC 2016.
Först avgjordes tre semifinaler där tittarna röstade vidare tre bidrag från varje show.
Finalen den 27:e februari, där 9 bidrag tävlar, kan ses från kl. 20:00 via eurovision.tv.
I finalen utses vinnaren med hjälp av en kombination av jury- och tittarröster.
Programledarna för “UMK 2016” är Krista Siegfrids och Roope Salminen.
Gästartister i finalen är Pertti Kurikan Nimipäivät och Lordi.
Se resultaten av föregående shower här: semifinal 1semifinal 2semifinal 3.

Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2016” – Final, 27:e februari:

Final-startfältet, startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Love Is Blind“, Cristal Snow
(Cristal Snow, Jimi Constantine, Samuel Kovanko)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
2. Ain’t Got Time For Boys“, Stella Christine
(Stella Christine, Juho Räisänen, Juho Roslakka)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
3. Good Enough“, Annica Milán & Kimmo Blom
(Michael James Down, Primoz Poglajen, Jonas Gladnikoff,
Matthew Ker, Niklas Hast
)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
4. Draamaa“, Eini
(Janne Rintala, Mika Laakkonen)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
5. Let Me Out“, Barbe-Q-Barbies
(Janne Saksa, Niki Westerback, Tracy Lipp)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
6. Don’t Wake Me Up“, Tuuli Okkonen
(Michael James Down, Primoz Poglajen, Dimitri Stassos,
Tuuli Okkonen, Johnny Sanchez, Sara Ljunggren
)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
7. Sing It Away“, Sandhja
(Sandhja, Milos Rosas, Heikki Korhonen, Petri Matara,
Markus Savijoki
)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
8. No Fear“, Saara Aalto
(Saara Aalto, Riku Kantola, Teemu Roivainen,
Matias Keskiruokanen, Tommi Vainikainen
)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
9. On It Goes“, Mikael Saari
(Mikael Saari, Kai Poutanen)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland

Schlagerpinglan: Efter att min ursprungliga finska storfavorit, “Shamppanjataivas“ med Pää-Äijät, sänkte sig själv live så är det inget annat bidrag som kunnat sticka ut hakan och överta den lediga favoritplatsen. Visst, jag tycker väldigt bra om bidragen som Mikael Saari och Barbe-Q-Barbies tävlar med i kväll men än så länge är det ingen av dem som ger mig några direkta välbehagsrysningar.

Det ska dock bli väldigt intressant att se vilket bidrag som till sist vinner tävlingen, även om jag i nuläget inte hade blivit förvånad om det blir Cristal Snow som får åka till Stockholm. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Finland i ESC 2016“.


Schlagerpinglan: Precis som inför den tredje UMK-semifinalen så serverades det här hemlagad hjortronparfait, gjord på hjortronlikör från Finland, med havreflarn som krispigt tilltugg samt samma dryck från Finland i glaset vid uppladdningen till finalen. Denna gång lyxades det dock till med värmda bär och lite extra bubbel i glaset. Det är ju ändå final. 😉

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Finland 2016: Allt inför “UMK 2016”-finalen”

 1. Micke

  My oh my! Ska då Mikael Saari äntligen få sin revansch för dråpslaget han utsattes för 2013 då ett lättviktarbidrag stal segern från honom och hans helt fantastiska bidrag. I år återvänder han så med ytterligare ett klassbidrag om än inte i samma klass som 2013. Ska han då få sin rättvisa seger eller ska ännu nån lättviktare svepa honom från ESC-finalen i maj. Ja vad säger Saara?

  Utöver Mikaels bidrag hittar jag ytterligare två som jag tycker mycket bra om Barbe-Q-Barbies och Annica Milán & Kimmo Blom. Ytterligare tre låtar tycker jag är helt ok men sedan hamnar vi då på plats 7 och 8 och då börjar jag plötsligt vrida på mig helt okontrollerat. När det gäller Saara mest för att jag är orolig att det kan vara hon som kopierar det Krista Siegfried gjorde mot Saari 2013. Dessutom snälla nån kan inte den personen som ska lära Jamie-Lee i Tyskland att klä sig bättre ta sig en dust med Saara också.

  När det sedan gäller Cristal Snow är jag inte ens orolig. Den låten är så insnöad och bedrövlig att det inte finns en chans på miljonen att den ska stå som segare med Cristalvasen. Usch det är för mig det sämsta bidraget av alla hittills i kamp med Rene Tolvai i Ungern. Jag hoppas snömannen går samma väg som hon gjorde

 2. Micke

  Glömde 🙂

  1. “On it goes”, Mikael Saari
  2. “Let me out”, Barbe-Q-Barbies
  3. “Good enough”, Annica Milán & Kimmo Blom

  4. “Don’t wake me up”, Tuuli Okkonen
  5. “Ain’t got time for boys”, Stella Christine
  6. “Draamaa”, Eini

  7. “No fear”, Saara Aalto
  8. “Sing it away”, Sandhja

  9. “Love is blind”, Cristal Snow

 3. Johanna

  @Micke din topp 3 är samma som min (i samma ordning t.o.m)och vinner inte någon av de måste jag nog avsäga mig bekantskapen med vårat grannland i Öster. jag litar dock inte alls på att rätt låt vinner i Finland eftersom det nästan aldrig hänt . Nu har jag dessutom fått höra att Cristal Snow är en stor favorit och både den och Saara AAlto är låtar jag absolut inte kan se göra succe i ESC (eler hos mig)

 4. Micke

  Kul att höra Johanna. Då har vi samma både i botten och toppen då 🙂

  Hur tänker du när det gäller Moldavien och Ungern då?

 5. Micke

  Johanna Cristal Snow kan bara vinna på ett enda sätt som jag ser det och nu hoppas jag verkligen att ingen missförstår det jag säger. Alla människor har samma värde och ska ha samma rättigheter. PUNKT SLUT.

  Ok Cristal kan bara vinna om det blir en allmän röstning bara för det han står för. Kan inte se hur det skulle kunna vara möjligt på annat sätt

 6. Patrik

  Efter provlyssningen av de låtar som är med i den finska finalen så fastnade jag mycket speciellt vid låten “Sing it away” med sångerskan Sandhja, och den låten trodde jag stenhårt på att den skulle ha en chans att vinna den finska schlagerfestivalfinalen, och tar Sandhja hem finalen så tror jag att Finland kommer att på fullt allvar blanda sig i segerstriden i Stockholm när ESC-finalen avgörs i andra veckan i maj 2016 på Globen. Finland kommer nog att göra sin bästa insats sedan 2006 för 10 år sedan då Rockgruppen Lordi såg till att med låten “Hard rock hallelujah” ta hem Finlands första historiska seger. Sandhjas låt är verkligen kanonbra en härlig snabb glad låt 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se