Sverige Schlagerpinglan: I kväll, lördagen den 27:e februari, avgjordes den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2016 i Gävle. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar till alla de tävlande bidragen.

I och med att detta var den fjärde deltävlingen så släpps alla bidragen och det är fritt fram att lyssna på även finalbidragen. Länkar till både Finalens och Andra Chansens bidrag, vars dueller redan presenterats, hittar ni här.

Till Final med länkar till uppträdandena:
Youniverse”, Molly Sandén
If I Were Sorry“, Frans

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
Rollercoaster”, Dolly Style
Håll om mig hårt“, Panetoz

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “Runaways“, Eclipse
6. “Du tar mig tillbaks“, Martin Stenmarck
7. “Killer Girl“, Linda Bengtzing

Mellanakter m.m.:
Du och jag igen” – Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer omtolkar Guy Sebastians ”Tonight again”
Lena Endre reciterar ”Jag ljuger så bra” av Linda Bengtzing
Helena Bergströms karaktärer Lasse och Marianne von Reijne är tillbaka
Sarah Dawn Finers balladskola
Hela Sveriges sång“, Jon Henrik Fjällgren, Gina Dirawi & Sarah Dawn Finer
Jonas Gardells fjärde lektion i Schlagerskolan

1. “Runaways”, Eclipse (blev 5:a)
(Erik Mårtensson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Även om “Runaways” var en final-kandidat för mig personligen så är jag inte speciellt upprörd över att det blev en snöplig 5:e-plats för detta schlager-rock:iga bidrag. Jag kommer förmodligen att fortsätta att lyssna på bidraget under en lång tid framöver och jag tyckte att det fungerade riktigt bra på scenen men något revolutionerande var det knappast. Har man större ambitioner än en femteplats så bör man kanske gå lite utanför standardmallen, hur bra den än är.
Betyg: 3/5
2. “Rollercoaster”, Dolly Style (Till Andra Chansen)
(Thomas G:son, Peter Boström, Alexandra Salomonsson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Egentligen vill jag inte ge någon Andra Chans till Dolly Style då de knappast tillhör mina personliga favoriter men i brist på konkurrenter, och det faktum att det är en lite speciell och medryckande låt som förmodligen gör en hel del människor glada, så tycker jag likväl att de förtjänar sin placering.
Betyg: 3/5
3. “Du tar mig tillbaks”, Martin Stenmarck (blev 6:a)
(David Stenmarck)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Efter att ha sett resultatet av publikundersökningen så var jag beredd på att Stenmarck skulle åka ut direkt. Det jag däremot inte var beredd på var att jag skulle tycka att det var rimligt. Jag älskade ju de första 30 smakprovs-sekunderna av “Du tar mig tillbaks” och förväntade mig en riktigt nostalgidrypande, mysig låt. Det visade sig dock att 3 minuter var ca 2:30 för mycket och att det blev riktigt långrandigt efter ett tag. Synd på något som verkade så lovande.
Betyg: 3-/5
4. “Killer Girl”, Linda Bengtzing (blev 7:a)
(Mathias Kallenberger, Andreas Berlin, Linda Bengtzing, Dag Öhrlund)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag hoppas verkligen inte att rubrikerna i morgon blir i stil med att “schlagern är död”, för vad “Killer Girl” än var så var det inte “schlager”. Schlagermusik är glatt, medryckande och levande i allra högsta grad. Den låt som Linda Bengtzing levererade var däremot något helt annat. Den blixtrade till lite i refrängen men som helhet så tycker jag nog att den fick en relativt rättvis placering. Linda Bengtzing gjorde dock vad hon kunde med materialet och jag ser gärna att hon återvänder till Melodifestivalen ytterligare några gånger, men då måste hon få konkurrenskraftiga låtar.
Betyg: 2/5
5. “If I Were Sorry”, Frans (till Final)
(Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Redan vid smakprovs-lyssningen så misstänkte jag att Frans skulle ha ett av de bidrag som passade min personliga smak bäst, och visst var det så. Deltävlingens klart bästa bidrag och kanske även en allvarlig kandidat till att bli min absoluta favorit i hela MF 2016. Förutom att låten i sig känns som en fräsch fläkt så var helhetskänslan väldigt olikt det traditionella MF-bidraget. Detta var mer tafatt, osäkert, spontant och äkta än vad de vanliga välpolerade och överkoreograferade bidragen brukar vara. Ingen skugga över den traditionella Melodifestivalen, men omväxling förnöjer.
Betyg: 4/5
6. “Håll om mig hårt”, Panetoz (Till Andra Chansen)
(Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie,
Njol Badjie, Nebeyu Baheru
)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Varje deltävling brukar bjuda på ett överraskande svängigt bidrag som gör en på glatt humör och “Håll om mig hårt” var tydligen veckans bidrag i den kategorin. Med en svängig, glädjefull låt och en gnutta humor så lyckades Panteoz övertyga både mig och svenska folket att de var värda en Andra Chans.
Betyg: 3+/5
7. “Youniverse”, Molly Sandén (Till Final)
(Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Trots att jag själv inte alls blev berörd av Mollys bidrag, som jag uppfattade som väldigt enformigt och intetsägande, så är jag glad över att hon fick sin finalplats. Med tanke på vilken förhandsfavorit hon varit så länge så hade det varit grymt om hon åkt ut direkt. Att jag personligen inte gillade den beror förmodligen på att jag inte är någon s.k. balladmänniska och drar öronen åt mig när det blir alltför många långa toner. En smaksak, som allt annat.
Betyg: 3-/5

Schlagerpinglan: Resultatmässigt så är jag för en gångs skull ganska nöjd efter en avslutad MF-deltävling, och det känns ju lika bra som ovant. Att det skulle vara åldern som fick Bengtzing och Stenmarck att åka ut direkt, vilket vissa kvällstidningar rapporterar, tror jag dock inte en sekund på. Med bra bidrag så går man vidare, oavsett ålder, fråga bara Hasse Andersson. 😀

Precis som vanligt så var de flesta mellanakterna i showen riktigt underhållande så helhetsbetyget för kvällens deltävling blir relativt högt. Det enda som skull kunna hamna i kategorin “negativt” var väl att programledarna Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer stundtals hade lite väl roligt och att det därmed blev ganska flamsigt. Men, men… om det värsta som hände var att någon hade roligt så får man väl räkna det som en riktigt lyckad deltävling. 😀

Nu när vi sett alla de 28 tävlande bidragen framföras på MF-scenen och alla bidragen släppts fria för lyssning så kan man börja spekulera om både Andra Chansen-vinnare och MF-segrare. I väntan på att jag filat klart på mina inlägg så kan ni lyssna på de aktuella bidragen (och se vilka bidrag som möter vilka i Andra Chansen) här.

Se även: “MF-Veckoschema” – “Mello-FAQ” – “Melodifestivalen 2016

Andra bloggar om:

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2016: Deltävling 4”

 1. Lukas

  Ok… med detta tackar jag adjö för Melodifestivalen i år… snacka om en mörk era. Förra året hittade jag inga bra låtar alls. I år gjorde jag det, och så åker alla ut med huvudet före.

 2. Adri

  Motsatsen för mig jämfört med kommentaren ovan. Förra året hade jag ett ton bra låtar (eller 5-7 stycken i alla fall) och de allra flesta åkte ut direkt. I år så gick det desto bättre med faktiskt alla mina favoriter vidare! 😀 ingen av mina favoriter har åkt ut än, jag tror faktiskt inte det har hänt mig innan så 2016 kommer för mig bli ett år utöver det vanliga rent Melodifestivalsmässigt i alla fall 😀

 3. Adri

  De utslagna som jag hade placerat högst var Swingfly och Krista Siegfrids men de hamnade ändå bara runt elfte-tolfteplats så för första gången kan jag säga att hela min topp 10 är låtar som har avancerat 😀 hurra! 😀

 4. davve

  Jag tror Wiktoria eller Ace Wilder vinner. eventuell oscar zia.

  Mollys låt är för opersonlig och svag.. tyvärr

 5. Jan-Åke

  Än så länge är det bara två låtar i finalen som jag tycker skulle vara med där. Det är Ace Wilder och Lisa Ajax. Som tur är för min del kan det väl bli i alla fall tre stycken till, av de som jag tycker är bra i årets startfält.

 6. Johanna

  MIna favoriter i finalen är Wiktoria och Frans, följt av Robin Bengtsson. Tror nog att Ace eller oscar vinner i slutänden dock.

  I Andra Chansen hoppas jag främst på Isa och Panetoz.

 7. Davve

  Lukas, du kanske skulle tänka över din musiksmak 😀

 8. Josef

  Mycket bra sammanfattat Schlagerpinglan. Det var väl mycket trams från programledarna och då jag alltid haft vibben av “mean girl” på Sarah Dawn Finer” så blev jag lite överraskad av att de skrev ut placeringarna på de två bidragen som kom sist!? Brukar man göra så? 🙁

  Kvällens behållning var Frans som nu seglat upp och blivit favorit, mycket välförtjänt! 🙂 Han är så naturlig och som du säger SP lite tafatt och oskyldig. Dock ändå proffsigt framträdande med en väldigt avskalad regi i jämförelse med den klassiska modellen av melo-formatet.

  Som sagt: Mycket bra sammanfattat! 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se