ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Finland
Land: Finland deltagit 49 gånger – vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom då 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät (UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Euroviisut 2010) 11:a i semi 1
2009: Lose Control“, Waldo’s People (Euroviisut 2009) 25:a i finalen
2008: Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni (Euroviisut 2008) 22:a i finalenFinlands ESC-2016-bidrag: “Sing It Away”, Sandhja

Lyssna på Finlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Sing It Away officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Tel-Avivsemifinal-framträdande
Artist: Sandhja officiell webbsidatwitteryoutubeinstagram
facebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz (2:01 – 12:e april)
Intervju av wiwibloggs (4:28 – 13:e april)
Intervju på finska av TiiaSantavirta (8:26 – 7:e mars)

Startnummer: nr 1 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Heikki Korhonen (m), Markus Savijoki (t&m), Milos Rosas (t&m), Petri Matara (t&m), Sandhja Kuivalainen (t&m)
Uttagning: YLE arrangerade återigen den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu” för att utse sitt ESC-bidrag och efter tre semifinaler med totalt 18 tävlande bidrag så var det den 27:e februari dags för 9 finalister att göra upp om segern. Tittarna hade Saara Aalto som favorit men då de civila jurygrupperna ökat sin makt från 10 till 50% av rösterna så var det deras favorit Sandhja som vann i stället. Läs mer om finalen av UMK 2016 här: “Finlands Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-18): Ej vidare till final (plats 15 av 18) & botten-15 (plats 32) av de 43


Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 2+ / 5
Även om jag oftast föredrar lättsmälta, svängiga låtar framför svåra ballader så finns det vissa saker som brukar stoppa även den mest lättrallade visa för mig och en av dessa är doften av alltför mycket gospel. Det spelar ingen roll om låten har ett positivt budskap och sångerskan gör vad hon kan för att få det att fungera. När det väl börjar krypa i kroppen, av vad jag tror är gospel-vibbarna, så är det inte mycket som kan hjälpa bidraget för min del. Jag har verkligen försökt att ge Finland flera extrachanser, för det är ju ändå Finland, men tyvärr… inte heller i år faller ert val i god jord här. Ingen final och en botten-tio-placering på min personliga lista.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Finland ställer i år upp med en svängig låt med positivt budskap som levereras av en artist som uppenbarligen kan sjunga. Hade hon tävlat i den andra semifinalen tror jag att det är fullt möjligt att det hade räckt till final, men i den första semifinalen är konkurrensen lite hårdare. Här räcker det inte med “bra” utan det behövs något extra för att locka till sig rösterna och det tror jag varken Sandhja eller hennes “Sing it away” har. Jag har däremot inget emot att bli överbevisad den 10:e maj. Heja Finland!

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


34 kommentarer till “Inför ESC 2016: Finland – “Sing It Away” – Sandhja”

 1. Alex

  Min plats 27, klarar av att lyssna på låten utan att känna obehag, helt oki artist med en rätt så dålig låt. Finns många bidrag som är bättre.

  Tar sig troligen inte till final, gör hon det blir jag faktiskt chockad.

 2. Kerstin

  Hamnar på plats 29 för mig. Tycker det bitvis svänger ganska bra och hon sjunger också bra men det saknar det där lilla extra. Det blir väldigt enformigt och platt och jag tror det här är ett sånt där bidrag som tittarna kommer glömma bort när dom väl ska rösta. Ingen final. Betyg 3-/5.

 3. Micke

  Jag skrev tidigare här idag till Daniela att vi måste tänka positivt men ibland är det faktiskt en kamp 🙂 Jag har skrivit det tidigare och det tål att upprepas. Vad är det egentligen för fel med det finka folket? De har nu vid två tillfällen haft en riktig pärla i sitt led, en urkraft långt bortom det mesta vi ser inom ESC. Har urkraften ett namn? Självklart och det stavas MIKAEL SAARI. Hans ballader är bara såååååååååååå!

  2013 dök han plötsligt upp i finska uttagningen och jag satt och kippade efter luft efter hans framträdande. Wow kände jag kan Finland till skillnad från Sverige verkligen locka till sig de stora artisterna till ESC. Killen och låten var vida överlägset allt annat men inte hos finska folket tydligen som istället hittade ett bidrag som jag just nu nöjer mig med att säga att jag inte gillade.

  Tre år går och plötsligt dyker killen upp igen i finska uttagningen och fan vet om han inte nästan nådde upp till samma klass även den här gången. Tog bara längre tid att ta till sig bidraget i år. Mina finska vänner uppe i Stockholm försäkrade mig att den här gången kan inte ens finska folket missa honom som vinnare. All respekt för dem men de visste inte vad de pratade om för de finska folket fick än en gång ett hjärnsläpp och plötsligt stod Mikael Saari där med ännu en pallplats men inte högst upp där han borde ha varit.

  Vad tycker jag då om bidraget som stal Saaris seger? Inte lika illa som tjuven 2013 men absolut ingenting som tilltalar mig. Visst det svänger men det svänger tyvärr på ett sätt som inte på något sätt får igång mig. Möjligen är det just det som pinglan kallar “gospel-vibbarna” som gör detta för jag har alltid svårt för när sångare och låt sjunger/spelar i mun på varandra så att säga. Hoppas ni förstår hur jag menar 🙂 Men tyvärr detta är inte rytm som jag dansar igång till utan snarare det omvända.

  Tror jag då på final och ska jag lyckönska sångerskan? Visst lycka till Sandja men jag tror du är ett absolut gränsfall till final. Men det jag verkligen vill säga går inte till henne eller någon annan i teamet utan det går till Mikael Saari. Grabben ge inte upp. Återvänd och återvänd någon gång ska väl även det finska folket vakna upp ur sin dvala.

  Bästa och sämsta bidraget genom tiderna slutligen: När det gäller det sämsta står det mellan två bidrag 2013 och 2002. Med respekt för Schlagerpinglan väljer jag “Addicted to You”, Laura från 2002. Hoppas nu inte du gillade den 🙂 Så då till tidernas bästa bidrag från Finland. Under hela min uppväxt var Finland mina nordiska favvisar, mycket nog för att de hade ett uns rock i sina bidrag 🙂 Har många favvisar redan från innan jag blev tonåring. Till slut står det dock nog mellan tre bidrag från 2000-talet. Eftersom jag redan snackat en del om två av dem som framförs av Mikael Saari så får jag väl välja det tredje då från år 2007:

  https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q4Eni0z68

 4. Lukas

  Ytterligare en sån där låt som lämnar mig oberörd. Också det är väldigt synd, eftersom Finland ändå varit ett av mina favoritländer just för att de skickar låtar som sticker ut ur mängden. Och så väljer de att nästintill konformera sig till dagens trender. Det är som sagt för mig ett svårt år att bedöma låtarna individuellt eftersom de är så lika varandra. Men jag får sätta en tvåa här också.

 5. Alex

  I sverige hade inte ens live versionen tagit sig till final. Bara det säger mycket om bidraget!

 6. Kerstin

  Micke, jag visste inte att Mikael Saari varit med i den finska uttagningen i år också. Den måste jag lyssna på. Jag älskade verkligen hans ballad som han deltog med 2013 som jag hörde långt senare.

 7. hej

  Eva Frantz skrev en kommentar om låten som löd ungefär så här:
  Körens partier gör låtens helhet vimsig.
  Och jag håller med på alla sätt. Körens partier känns som en bakåtspolad verision av deras riktiga partier, och jag inte låta bli att tycka att det blir lite vimsigt

 8. Micke

  @Kerstin ifall du inte letat än så är den här. Den tog som sagt lite längre tid att riktigt ta till sig än bidraget 2013 men Mikael Saari borde ha haft två vinster i Finland nu

  https://www.youtube.com/watch?v=JnVmDdLKuhE

 9. Kerstin

  Micke, har lyssnat nu på Mikael Saaris bidrag och jag förstår vad du menar med att det tar lite längre tid att ta den till sig. Den är absolut inte lika direkt som hans förra ballad var och inte heller lika bra i mitt tycke. Den är ganska svår att ta till sig första gången man hör den. Men den finns något i låten som är intressant, dramatiskt och intressant och personligen gillar jag den bättre än Sing it away och tror också den haft större chans att ta sig till final.

 10. Kerstin

  Intressant, dramatiskt och spännande skulle det stå.

 11. Alex

  Micke! Vilken låt! Totalt älskade den. Alltså känns som att man känner igen bitar av den. Alltså får den känslan. Men vilken låt! Hade varit i min topp 15 kanske till och med 10. Ska lyssna fler gånger hört den 1 gång bara.

 12. Kerstin

  Kan tillägga att den, alltså Mikael Saaris låt definitivt varit i min topp 15 om den varit med här. Men hans förra ballad som han deltog med 2013 den är vassare.

 13. Alex

  Håller med kerstin, som vanligt! Lol

 14. Alex

  Vad tycker pinglan om låten????

 15. Micke

  @Alex kul att du ser detsamma som jag i Saaris bidrag. Oj så jag önskar att det var den Finland tävlade med istället.

  @Kerstin, helt övertygad om att den kommer att växa till sig inne i dig också. Den är som sagt inte lika direkt som bidraget 2013 men jisses att den växer.

  Alex om du inte hört bidraget med Saari från 2013 som kom tvåa så har du den här.

  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4

 16. Alex

  Jag blir ledsen, arg ja allt möjligt. Ååååh hatar när ett land väljer så fel. Man har två vackra bidrag 2013, 2015 men ändå så ger dom inte honom chansen helt otroligt.
  Ärligt vet inte vad jag ska säga. Kokar lite.

 17. Micke

  Du vet väl vad man säger Alex? Tredje gången gillt. Bara att hoppas att Mikael Saari knyter näven och ger sig tusan på att visa det finska folket. Kanske kommer han tillbaka och då kan inte ens det finska folket stoppa honom 🙂

  2013 var han min favvis och jag hade ett bidrag som jag tyckte sämre om än övriga. Gissa vilket som vann 🙂 2016 var det väl inte riktigt lika illa men den finska vinnaren är definitivt inte i min smak

 18. Alex

  Micke hur lätt är det att komma med ännu en bra låt. 2 Skitbra låtar ju som finnarna nu tyvärr missat att skicka

 19. Micke

  @Alex, jag har några övertygelser.

  1. Båda två hade gått jättebra i ESC för de bryter verkligen av det övriga “sortimentet”. Helt övertygad om att de som sämst blivit 5-6 någonting.

  2. I MF hade den inte ens gått till final för det vet väl alla vad som händer med ballader där. Undantaget Sanna Nielsen då.

  Oj vad jag önskar att vi inte stirrade oss sönder på om det är snabba låtar eller ballader utan bara koncentrerade oss på att det var bra, eller har något annat som lockar. För att inte tala om vad jag önskar att språken kom tillbaka.

  Det är bara att hoppas Alex att Mikael Saari har några fler ess i rockärmen att trolla fram. Har han lyckats två gånger så 🙂

 20. Micke

  @Kerstin, faktum är att jag hade kunnat gå miste om Saaris pärla i år. Den är som sagt en grym växare men första gången jag lyssnade kände jag mest att den inte nådde bidraget 2013 men var ok. Men det fanns en person här på bloggen som fick mig att lyssna vidare, som tyckte jättemycket om den. Inte helt säker på att jag är rätt ute nu men jag tror det var Johanna. Tack vare henne lyssnade jag vidare och sakta men säkert insåg jag vilken pärla det var. Tack Johanna 🙂

 21. Alex

  Micke den hade gått vidare i mf, det kan jag nästan svära på. Du måste tänka på att detta inte kan jämföras med andra ballader.

 22. Micke

  Musikälskaren i mig vill tro dig om det Alex men många års erfarenhet av MF och allt runt det omkring får mig att tvivla. Men visst du kan ha rätt

 23. Alex

  Man kan ju aldrig veta. Men den skulle stå ut. Han sjunger med känsla, han har bra röst och är trovärdig, sist men inte minst låten fantastisk. Så jag tror att han hafe kommit långt i svenska mf.

 24. Micke

  För mig är han vida överlägset allt som deltar i MF. Men jag vet ju hur ballader har det i MF.

  Men som sagt han får komma och ta undan ur det finska folket. Nån gång ska de väl vakna 🙂

 25. hej

  Varför inte skicka Mikael Saari till den MGP i Norge, både 2015 och 2014 skickade de ballader, Mikael Saari kanske kan försöka göra ett samarbete med en norsk låtskrivare, och om resultatet blir bra så…

  Vad tycker ni?

 26. Alex

  @hej Typ vilket nordiskt land som helst! Gillar killens röst.

 27. hej

  Jag menade att jag tror att Saari skulle lyckas bäst i Norge

 28. Schlagerpinglan

  @Alex, Om det är Mikael Saaris “On It Goes“ du menar, så var det mitt förstahandsval i den finska finalen (som jag gav högst betyg till: http://www.schlagerpinglan.se/blog/2016/02/27/finland-2016-allt-infor-umk-2016-finalen/ ).

  Det var dock ingen storfavorit för mig, utan mer det bästa av vad som fanns, men mycket, mycket bättre än hans föregående låt som aldrig riktigt lyfte för mig. Mikael Saari har en underbar röst men hur vacker hans senaste låt än var så tycker jag inte att han träffat riktigt rätt än. Kanske nästa år.

 29. Alex

  @hej Jaha du tänker så. kanske det. Kanske Island isåfall? Om vi snackar norden. De skulle säkert rösta fram honom som vinnare…

 30. hej

  Alex, eller kanske San Marinos nästa internval

 31. Alex

  Hej, San Marino vill inte vinna. Ingen chans att de skulle välja honom.

 32. hej

  Jag vet, jag var ironisk, San Marino har nog varken den rätta ekonomin eller engegemanget(de tänker hoppa av nästa år pga det nya röstningssystemet) för att vilja vinna och vara värdland(har de ens en arena?)

 33. Alex

  Jag vet hej att du var ironiskt. Det är ju så det känns. Att dom inte vill vinna.

  Bra fråga, man får ju hoppas att de har en gympasal iallaafall som man kan ha det.

 34. hej

  Men även om San Marino kanske inte är det mest engegerade landet så är det alltid roligt när fler länder deltar. Men man kan ändå leka med tanken att San Marino skulle vara värdland, man undrar lite hur mellanakterna skulle se ut, och alla scennummer. Men det är ändå ett antal länder i eurovision med en ekonomi som kanske skulle bli svår att vara värdland för eurovision med, tänker särskilt på San Marino, men jag vet inte hur det ser ut med Greklands ekonomi heller.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se