ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Moldavien
Land: Moldavien deltagit 11 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TRM se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2005 Zdob si Zdub kom 6:a av 24 i finalen med “Boonika Bate Toba

Moldaviens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: I Want Your Love“, Eduard Romanyuta (O Melodie Pentru Europa 2015) 11:a i semi 1
2014: Wild soul“, Cristina Scarlat (O Melodie Pentru Europa 2014) 16:e i semi 1
2013: O Mie“, Aliona Moon (O Melodie Pentru Europa 2013) 11:a i finalen
2012: Lăutar“, Pasha Parfeny (Selecţia Naţională 2012) 11:a i finalen
2011: So Lucky“, Zdob și Zdub (O Melodie Pentru Europa 2011) 12:a i finalen
2010: Run Away“, Sunstroke Project & Olia Tira (O Melodie Pentru Europa 2010) 22:a i finalen
2009: Hora Din Moldova“, Nelly Ciobanu (Nationell final) 14:e i finalen
2008: A Century Of Love“, Geta Burlacu (Nationell final) 12:a i semi 1


Moldaviens ESC-2016-bidrag: “Falling Stars”, Lidia Isac

Lyssna på Moldaviens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Falling Stars officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Moskvalive i Amsterdamlive i Tel-Avivstudio-video
Artist: Lidia Isac twitterinstagramfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz.com (3:25 – 11:e april)
Intervju av wiwibloggs (5:24 – 11:e april)
Intervju av esckaz.com (3:17 – 9:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:55 – 9:e april)
Intervju av esckaz.com (3:54 – 3:e april)
Intervju av OGAE ROW LATINO (4:05 – 31:a mars)
Intervju av eurovision.tv (0:42 – 28:e februari)
Intervju av wiwibloggs (3:34 – 25:e februari)

Startnummer: nr 3 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Gabriel Alares (t&m), Sebastian Lestapier (t&m), Ellen Berg (t&m), Leonid Gutkin (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 27:e februari valde Moldavien ut sitt ESC-bidrag genom en nationell final med de 16 bidrag som tagit sig vidare från de två inledande semifinalerna (med vars 12 bidrag). Trots att juryn, som hade 50% av makten, föredrog Valeria Pașas bidrag så blev det tittarnas favorit Lidia Isac som vann. Läs mer om finalen av O Melodie Pentru Europa 2016 här: “Moldaviens Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-24): Ej vidare till final (plats 16 av 18) & botten-5 (plats 38) av de 42


Åsikter och spekulationer om Moldaviens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final MoldavienMoldavienMoldavienMoldavienMoldavien Betyg: 4 / 5
Lidia Isac var min favorit i både årets och förra årets uttagning i Moldavien medan “Falling Stars” träffade rätt redan första gången jag hörde den. Kombinationen har därför, inte helt oväntat, haft en säker plats på min topp-tio-lista sedan dag ett. Jag älskar bidrag som får mig att känna något, även om man riskerar att bli rejält besviken på kuppen om det vill sig illa. I det här fallet så är det en perfekt uppbyggd ESC-pop-låt i kombination med en passande artist som betyder det där lilla extra som får en varm känsla att sprida sig i kroppen och påminner mig om varför jag är så löjligt förtjust i tävlingen. En självklar finalist.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Med tanke på hur oddsen ser ut för tillfället så tror jag att det är många som hör en standard-Eurovision-låt när de hör “Falling Stars” och kanske uppfattar de Lidias lite kyliga stil som något inte helt positivt. Min förhoppning är att framträdandet i Stockholm får tillräckligt många att uppleva bidraget som jag personligen gör, d.v.s. hör en låt som väcker väldigt starka känslor och som framförs av en intressant sångerska. Jag håller tummarna, hoppas på det bästa, men vågar inte riktigt tro att det blir en finalplats för Moldavien… i år heller.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2016: Moldavien – “Falling Stars” – Lidia Isac”

 1. Kerstin

  Egentligen borde det här tilltala mig och det gör det väl också men bara till en viss del. Det största problemet för mig är sångerskans sångröst, den är inte dålig men jag tycker inte den har den power som jag tycker hade behövts här speciellt i refrängen för att lyfta bidraget. Lidias röst låter riktigt bra i de lägre tonerna men just i de högre tonerna tycker jag det blir lite för skrikigt. Låten är alltför förutsägbar och i slutändan blir det bara en medioker poplåt som man hört så många gånger förut. Ingen final. Betyg 3-/5.

  Moldaviens bästa låt genom tiderna får bli Natalia Barbu med Fight från 2007.

 2. Alex

  @kerstin. Kunde inte sagt det bättre. Versen är en sak. Refrängen en annan. Hennes röst räcker inte till i refrängen blir bara skrikigt och dåligt.

 3. Micke

  Jag vet vad Schlagerpinglan tycker om det här bidraget och med respekt för henne avstår jag analys av låten. Nöjer mig med att säga att för mig ligger låten på plats 39.

  Det jag har svårt för när det gäller det här landet är hur de väljer ut sitt bidrag. Inte att de har något märkligt system eller något utan mer hur de år efter år röstar bort riktigt bra bidrag och väljer märkliga. Det är nog de och Finland som slåss om titeln som mästare av märklig röstning. Tre år i rad nu har i mina ögon Moldavien haft det bästa bidraget överhuvudtaget i sitt startfält men missat det. Det värsta är att de som blir valda väldigt ofta ligger väldigt långt ned bland de moldaviska kandidaterna i deras uttagningar. I synnerhet förra året då de valde det sämsta av alla alternativ.

  Så till bästa och sämsta bidraget genom alla tider: Sämsta är utan tvekan “I want your love”, Eduard Romanyuta 2015. Då till bästa genom alla tider men här blir det svårt för ska man ta ut bästa bidraget efter det man tycker är bäst låtmässigt eller efter att sprida glädje och äkthet? Går man efter det sistnämnda så har vi två bra exempel på det åren 2005 och 2009. 2007 hade de ett bra bidrag enligt studioversionen men platt fall live. Ser nu att mitt fjärde alternativ från 2012 också mest går under glädjespridarkonceptet. Nej jag väljer det från 2007 och då från videon där den var bra

  https://www.youtube.com/watch?v=fYjunABZo0I

 4. Schlagerpinglan

  Jag förstår precis vad ni menar med att det låter lite väl skrikigt stundtals och då jag själv har väldigt svårt för just skrikiga bidrag så är jag förvånad över att jag själv inte reagerar mer än jag gör. Ibland blir man överraskad, men så länge man gillar något så vill man ju inte analysera sönder det. 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Det spelar dock ingen roll att jag personligen gillar bidraget och artisten, låt inte det stoppa dig. Som du själv skrev tidigare så är det intressant att höra andra åsikter. 🙂

 6. Micke

  Nej jag vet pinglan men jag blev bara så less på mig själv att jag flippade ut så när det gällde Jamala. Klarar bara inte av henne och hennes bräkande röst med orytmiska spasmer i kroppen. Grejen är att det är något jag känner och det ska inte Josef, Marcus mm som gillar henne få slängt på sig. Att kritisera är en sak, att förnedra en annan. Sånt här tar på mig ser du då jag i 999 fall av 1000 sätter respekt för andras åsikt högre än något annat. I extremfall dyker det dock upp något som i mina ögon är så enormt uselt att jag inte ens klarar mina egna normer. Dåligt av mig är bara förnamnet. Ditt Moldaviska bidrag hade dock inte fått nån sån släng det var bara att jag inte kände för nån analys just då efter detta. ingen annans favvisbidrag kommer att råka ut för något liknande av mig. Det är bara Spaniens bidrag och Jamala som blir för mycket för mig. Så räkna inte med någon djupare analys från mig när du tar upp Spaniens bidrag 🙂

  Men pinglan mycket av att jag inte kan ta till mig Moldaviens bidrag riktigt ligger nog i besvikelsen över Moldavien överhuvudtaget. Tre år i rad har de haft guldbidraget i sitt bagage men ratat det. Synd lindrigt sagt 🙂

 7. hej

  Jag har redan berättat, men jag har lyssnat på alla bidrag från Moldavien sedan 2009, och det sämsta bidraget har lutat åt “So lucky”, mest för att de andra vart bättre, men i år var det renodlad svensk mellanmjölk, vilket gjorde att det blev det sämsta Moldaviska bidraget jag hört. Det bästa är enligt mig 2012, precis som Micke så tycker jag att det är en glädjespridare, Pasha Parfeny och Valentin Uzun kan ju bli internvalda nästa år! Jag gillar även 2009 och 2010 väldigt mycket, resten av de bidrag de skickat var ok

 8. Micke

  Får jag ge en inblick i en kvinna med guldstrupe som allmänt är guld för Micke. När han jobbat som mest och är så trött så han knappt hänger ihop finns det alltid en lösning. Lyssna på underbara Sofia så tar hon hand om mig och min trötta uppenbarelse och helar hela mig. Tack för att du finns Sofia:

  https://www.youtube.com/watch?v=IpK4cJ5Ueig

 9. Linnea

  Det här för tillfället i min topp femlista. Älskar det här bidraget! Hoppas verkligen att det går vidare till finalen,det skulle vara så kul med ett glatt bidrag i finalen. Bidraget är verkligen underskatt av fans och skribenter, vilket jag inte alls förstår.
  Både Danmark och Moldavien är verkligen underskattade…
  Kan någon förklara för mig VARFÖR Moldavien och Danmark har fått en stor hatskara av fans ?

 10. Schlagerpinglan

  @Linnea, Då jag själv gillar både Moldaviens och Danmarks bidrag så kan jag inte svara på varför man vänder sig mot de båda bidragen. Min gissning är däremot att många gärna vill se nya saker i ESC och när det då presenteras bidrag som kan uppfattas som “gammal skåpmat” (med artister som kanske inte anses briljera med sina sångröster) så blir man kanske lite provocerad och tycker att de slösar bort ens tid. Nu är det ju bara gissningar från min sida naturligtvis, kanske är det bara så enkelt som en smaksak. 🙂

 11. Marcus

  Toapaus. Får det ordet en wikipediaartikel kan den illustreras med en bild på Lidia. Kompetent men fyyy vad tråkigt!

  Moldaviens bästa: Landet har bara skickat två bidrag jag lyssnat på mer än en gång, och jag
  ÄLSKAR båda. Oavgjort mellan O Mie och Hora Din Moldova!

  Moldaviens sämsta: alla deras bidrag förutom de två nyss nämnda.

 12. Johanna

  Nja detta går nog till final den dagen helvetet fryser till is (nu kanske jag får äta upp mina ord sedan) Med det inte sagt att den är sämsyt i år för det är den absolut inte och ett mindre starkt år hade jag kankse till och med gillat den men i år är det så många intressanta låtar som kommer ta fokus från den här i mina öron bagatellen. Jag har rankat den 35 på min ranking. Lidia är en duktig sångerska men låten är alldeles för anonym för att gå igenom rutan tror jag:-)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se