ESC2016 Schlagerpinglan: 2012 valde 10 länder att samarbeta med svenska låtskrivare/producenter i ESC men efter en liten tillbakagång (7 länder 2013 och 6 länder 2014) så vände trenden återigen 20158 länder “valde svenskt” inför tävlingen.

Om jag räknat rätt så är det 11 länder som ställer upp med s.k. “svensk-bidrag” vid Eurovision Song Contest 2016. Här nedan hittar ni dem alla, i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2016 med svenska medarbetare (2016-03-24):
Ryssland 1. Ryssland – “You Are The Only One“, Sergey Lazarev
(t&m: Dimitris Kontopoulos, Phillip Kirkorov, John Ballard, Ralph Charlie)
(semifinal 1)
Cypern 2. Cypern – “Alter Ego“, Minus One
(t&m: Thomas G:son, Minus One)
(semifinal 1)
Bulgarien 3. Bulgarien – “If Love Was A Crime“, Poli Genova
(t&m: Borislav Milanov, Sebastian Armann,
Joachim Bo Persson, Poli Genova
)
(semifinal 2)
Moldavien 4. Moldavien – “Falling Stars“, Lidia Isac
(t&m: Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg, Leonid Gutkin)
(semifinal 1)
Azerbajdzjan 5. Azerbajdzjan – “Miracle“, Samra
(t&m: Amir Aly, Jakke “T.I Jakke” Erixson, Henrik Wikström)
(semifinal 1)
Sverige 6. Sverige – “If I Were Sorry“, Frans
(t&m: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson,
Frans Jeppsson Wall
)
(finalen)
Litauen 7. Litauen – “I’ve Been Waiting for This Night“, Donny Montell
(t&m: Jonas Thander, Beatrice Robertsson)
(semifinal 2)
Georgien 8. Georgien – “Midnight Gold“, Nika Kocharov and
Young Georgian Lolitaz
(t&m: Kote Kalandadze, Thomas G:son)
(semifinal 2)
Norge 9. Norge – “Icebreaker“, Agnete
(t&m: Agnete Johnsen, Gabriel Alares, Ian Curnow)
(semifinal 2)
Tjeckien 10. Tjeckien – “I Stand“, Gabriela Gunčíková
(t&m: Christian Schneider, Sara Biglert, Aidan O’Connor)
(semifinal 1)
Malta 11. Malta – “Walk On Water“, Ira Losco
(t&m: Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren,
Molly Pettersson Hammar, Ira Losco
)
(semifinal 1)

Schlagerpinglan: Om jag räknat rätt (hojta gärna till om jag missat något) så innebär det att det finns sex svenskbidrag i den första semifinalen, fyra svenskbidrag i den andra semifinalen medan Sverige har det enda svenskbidrag som redan är klart för finalen, vilket kan ses som ganska rättvist. 😀

Som ni säkert vet vid det här laget så tycker jag att det är roligt med framgångar för de svenska låtskrivarna (det är ju trots allt en landskamp) men att det förstör känslan av landskamp när länderna inte tävlar med låtskrivare från sina egna länder. För att inte tala om att låtarna blir allt mer lika varandra och den där variationen som ursprungligen lockade mig till tävlingen så sakta försvinner.

Nåja, reglerna är som de är och än så länge så fungerar det i alla fall för mig då jag hittat väldigt många bra bidrag i årets tävling. Av de ovanstående bidragen så det är väl bara Maltas bidrag som jag har lite svårt för, alla de andra tio får godkänt av mig, varav topp-fem tillhör mina personliga favoriter i år. Därför är jag extra kluven i “svensk-frågan” detta året. Heja Sverige!?! 😀

Se även: Min personliga rangordning av de 18 bidragen i den första semifinalen av ESC 2016, de 19 bidragen i den andra semifinalen av ESC 2016, finalens 6 förkvalificerade bidrag, de 5 nordiska bidragen, de 10 “ex-sovjetiska” bidragen och de 6 “ex-jugoslaviska” bidragen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Svensk-bidragen i Eurovision Song Contest 2016”

 1. Kerstin

  Hej Schlagerpinglan och alla andra schlagervänner. Jag sitter just nu och försöker rangordna bidragen. Det är ingen lätt uppgift för i år är det verkligen ett ESC år, där väldigt många länder träffat rätt vad gäller min musiksmak. Enligt mig ett av de bästa ESC startfältet. Men visst finns det några bidrag i botten som jag inte alls förstår mig på men vad vore ett ESC utan just det. Vad gäller MF så vann min stora favorit, Frans. Är så glad att Sverige i år skickar något mer avskalat och personligt. Älskar stora påkostade scennummer också men just för variationen så tycker jag det är kul med Frans och hans fantastiska låt. Ska som sagt knåpa ihop några listor och lägga ut dom senare. Jag kan däremot redan nu avslöja att du och jag Schlagerpinglan har samma nummer ett i tävlingen, Ryssland. Den låten har allt som tilltalar mig.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Hej och välkommen tillbaka. 😀 Även jag håller på att fila ihop min topplista, och jag håller med om att det inte är någon lätt uppgift i år. Säsongen började lite skakigt men nu när man ser hela skörden så är jag väldigt nöjd. 😀 Jag tror att jag kommer att lägga ut min sammanlagda topp-10 senare i dag medan det dröjer något längre innan topp-43 blir klar.

 3. hej

  Min topp 11 av svenskbidragen
  1. Ryssland
  2. Bulgarien
  3. Cypern
  4. Sverige
  5. Malta
  6. Azerbajdzjan
  7. Norge
  8. Tjeckien
  9. Moldavien
  10. Litauen
  11. Georgien

 4. Micke

  Så roligt att Kerstin tittar in. Undrade vart hon tagit vägen 🙂

  Jag är helt på din linje när det gäller Sveriges val i år. Så roligt att Sverige ställer upp med något annorlunda och inte något som de väntar sig av Sverige. Senaste åren när jag kommit hem till Sverige och fått höra vinnarlåten har det mest känts “Jaha”. Så inte i år jag lyssnar mycket på Frans och polare som inte ens gillar ESC lyssnar på Frans.

  Får man ställa några frågor Kerstin? Jag har 19 bidrag jag tycker om varav 15 riktigt bra. Jag är mest intresserad av vad folk tycker om bidragen jag gillar som är lite annorlunda och inte typiska ESC-bidrag. Vad tycker Kerstin exempelvis om Kroatien, Georgien, Makedonien, Grekland och Bosnien-Hercegovina? Min etta är Ungern men jag är mest intresserad av dessa bidrag vad andra tycker. Jag har försökt få andra att uttala sig men nu försöker jag med dig istället 🙂

  Ryssland är 16-19 för mig. Tycker alltså om den men det fatas lite. Men den börjar faktiskt växa för mig nu.

  Kul att du är tillbaka Kerstin 🙂

 5. Micke

  Min Topp 11 av svensk-bidragen.

  1. Georgien
  2. Cypern
  3. Sverige
  4. Bulgarien
  5. Ryssland
  6. Tjeckien

  7. Norge
  8. Azerbajdzjan
  9. Malta
  10. Moldavien
  11. Litauen

 6. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag har tagit bort en del av din kommentar då den bestod i personliga påhopp och osmakliga beskrivningar vilket INTE tillåts här. Du har rätt till dina åsikter men i fortsättningen får du hitta ett trevligare sätt att presentera dem på annars tar jag bort hela dina kommentarer som innehåller övertramp. Jag har inte tid att lusläsa och korrigera allt.

 7. Micke

  Årets “Bästa låt”: – UNGERN
  Årets “Er kan man alltid lita på”: – ITALIEN
  Årets “Må gott bidrag”: – GREKLAND
  Årets “Fan va roligt att gilla sånt andra inte gör”: – GEORGIEN
  Årets “Vinnare av ESC 2016”: – TYSKLAND
  Årets “Skärpning, sjung på ert eget språk”: -SERBIEN
  Årets “Ta bort vargen så är det ett bra bidrag”: – Frankrike
  Årets “Tack för att ni sjunger på ert eget språk”: – BOSNIEN-HERCEGOVINA
  Årets “Jag orkar inte”: – SPANIEN
  Årets “Stora överraskning”: – BULGARIEN
  Årets “Vackraste låt”: – KROATIEN
  Årets “Gladaste nyhet”: – SVERIGE
  Årets “Snälla låt inte MF vinna i ESC”: – LITAUEN
  Årets “Bästa kvinnliga röst”: – MAKEDONIEN
  Årets “Bästa manliga röst”: – POLEN
  Årets “Tack för att vi slipper fredstemat”: – RYSSLAND
  Årets “Borde vara bäst men det gäller inte i ESC”: – STORBRITANNIEN
  Årets “Är detta bra eller dåligt? Vad är det överhuvudtaget”: – ESTLAND och LETTLAND
  Årets “Snacka om att inte respektera röstarna i landet”: MALTA och ISRAEL
  Årets “Vi hade bästa låten men vi röstade bort den”: – MOLDAVIEN
  Årets “Trean borde ha skadestånd för att ha röstats bort i år igen”: – FINLAND
  Årets “Underskatta aldrig Country”: – NEDERLÄNDERNA
  Årets “Vad är detta”: – MONTENEGRO och SAN MARINO
  Årets “Negativa överraskning”: – SPANIEN
  Årets “Positiva överraskning”: – ATT 19 LÄNDER HAR BRA BIDRAG. KANSKE 21

  Just nu: Fortfarande mest glad för att Sverige har något annorlunda i år. Frankrike är klart på väg upp trots att ylandet fortfarande sätter käppar i hjulet.

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, Även jag hade enorma problem med Stjernberg-partiet i Frankrikes låt, men glädjande nog så börjar jag vänja mig. Man blir tydligen immun med tiden. 😀

 9. Kerstin

  Hej Micke! Du undrar vad jag tycker om Kroatien, Georgien, Makedonien, Grekland och Bosnien-H. Tar dom i tur och ordning då. Kroatien gillar jag och den växer allt mer. Sångerskan har en urskön sångröst, ligger just nu runt plats 15 för mig. Georgien tillhör ett av de där bidragen som jag inte riktigt förstår mig på, det är inte riktigt min musiksmak. Tyvärr plats 42 för mig just nu. Makedonien är helt ok. Gillar faktiskt detta bidrag bättre än hennes förra som jag var rätt svalt inställd till. Tror dock det kan bli tufft för Makedonien att ta sig till final men med ett bra live framträdande utesluter jag inte en finalplats. Greklands bidrag däremot älskar jag. Fantastiska rytmer och en helt underbar refräng. Plats 8-10 för mig just nu. Bosnien-H. är ett knepigare bidrag. Jag tycker det började så fint och lät lovande men det havererade sakta men säkert för mig och när rapparen kommer in så förstör dom verkligen för sig själva. Ett instrumentalt stråkparti exempelvis istället för rapparen hade jag personligen föredragit. Din etta Ungern är ett bidrag jag gillar och ligger runt plats 9-12 för mig. Min favorit i tävlingen är Ryssland men min tvåa är Tjeckien. Jag är helt såld på den låten vad tycker du om den?

 10. Kerstin

  Min lista över svensk-bidragen.

  1. Ryssland
  2. Tjeckien
  3. Sverige
  4. Bulgarien
  5. Litauen
  6. Malta
  7. Norge
  8. Cypern
  9. Azerbaijan
  10. Moldavien
  11. Georgien

 11. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag är ledsen att du inte har en aning om vad personliga påhopp och god ton är för något men det är ett absolut krav här. Jag kan inte låta kommentarsfältet på min blogg bli likadant som hos de flesta andra bloggar där det inte verkar finnas någon respekt alls utan alla bara vräker ur sig allt utan någon eftertanke. Alla åsikter är välkomna, men tänk på hur du uttrycker dem.

 12. Marcus

  Och jag kan inte ens få en förklaring? Återigen, det jag skrev jag om Sergey är fakta, eller förnekar du det? Sen måste man väl kunna få använda både positiva och negativa kraftuttryck för att få fram hur bra/dålig en låt faktiskt är? Jag är inte ute efter att bråka eller reta upp nån, men jag förstår verkligen inte vad jag gjorde fel…

 13. Schlagerpinglan

  @Marcus, Visst får du en förklaring men först ville jag få bort kommentaren. Jag förstår att många tycker att man har rätt att använda “kraftuttryck” och vara vulgär och diskutera artisters vikt och sexuella läggning och det ena med det andra men sådant har inget med ESC att göra och leder endast till otrevlig stämning. Det finns miljontals bloggar som man kan hålla sig till om man nu tycker om sådant, här är helt annat samtalsklimat.

 14. Marcus

  Okej, tack. Att det skulle vara vulgärt att vara bekymrad över att personer inte får uttrycka sin sexualitet fritt har jag missat. Jag ville bara peka på en ytterligare faktor på varför jag har svårt för bidraget.

  Mina väldigt färgstarka beskrivningar förstår jag dels invändningarna emot. Det jag sa om låten balanserade på gränsen även hos mig (men exakt så mycket ogillar låten), men det jag sa om sångerskan tyckte jag mest var en humoristisk beskrivning av hennes röst. Absolut inte meningen att framstå som respektlös eller vulgär.

  Du får gärna ta bort hela ursprungsinlägget så kan jag, om jag får, återkomma med vad som förhoppningsvis är omdömen som är mer lämpliga för just den här bloggeb.

 15. Schlagerpinglan

  @Marcus, Du är välkommen med ett nytt försök om du vill. 😀

  Jag hoppas även att du inte tagit alltför illa vid dig för att jag förstår att det kan vara svårt att hitta nivån då de flesta bloggar som sagt tillåter det mesta. Det kommer ett antal riktigt osmakliga kommentarer varje dag som jag plockar bort och jag börjar bli lite trött på att behöva lägga tid på sådant. Allt jag vill ha är en blogg där man kan diskutera bidragen (både positivt och negativt) i en trevligare ton än de andra bloggarna har. 🙂

 16. Marcus

  Absolut. Vill bara säga att personliga påhopp ägnar jag mig sällan åt, och verkligen inte pga. sexualitet – jag själv är bög… jag tyckte hans läggning var relevant för resonemanget och var inte menat som smaklös spekulation eller påhopp.

  Skulle jag hänge mig åt allt för färgrika beskrivningar om låtar eller artister är det bara att hojta till. Jag tycker själv såna är roliga att läsa, för jag utgår själv från att de oftast är skrivna med den berömda glimten – precis som när jag själv skriver 🙂

 17. Schlagerpinglan

  @Marcus, Som sagt, det är svårt att veta vad den som skriver egentligen menar för finns det utrymme för missförstånd så brukar de oftast uppstå men med lite god vilja så brukar det mesta gå att redas ut. 🙂

 18. Micke

  Får jag bara komma in med en liten grej i ert snack. Marcus jag förstår dina problem men Schlagerpinglan har rätt? Varför? Därför att precis som hon säger så är det så jädra lätt med missförstånd på bloggar. Det är hur sjukt som helst på de flesta bloggar ska du veta. Minsta lilla grej kan missförstås och hat blossa upp. Det där är mer regel än undantag. Jag kan nämna en grej jag själv råkade ut för. Jag och en person pratade i största allmänhet och vi pratade om förhållanden och liknande. Jag råkade säga något som jag trodde var helt ofarligt men tro mig det var det inte. Det jag sa var att det alltid varit kvinnor som gällt för mig för jag är 100% hetero. Jag hade aldrig ens kunnat ana det som sedan hände. Plötsligt dök det upp en massa som började kalla mig för böghatare och att jag hade homofobi och jag vet inte allt.

  Jag tappade hakan lindrigt sagt. Allt jag hade sagt var att jag alltid haft tjejer och att det är det som gäller för mig. Hur de kunde få in något böghat i det kommer jag aldrig att förstå. Jag har homosexuella vänner och jag värderar dem lika högt som mina övriga vänner. Jag gör ingen som helst skillnad. Alla har samma värde och ska ha samma rättigheter.

  Vad jag ville ha sagt med detta är att jag förstår Schlagerpinglans oro. Jag tror inte för ett ögonblick på att hon är arg på dina skriverier egentligen (det svarar hon bäst på själv) men hon vill inte ha en blogg som de flesta tyvärr är idag. jag har varit på den här bloggen i 4-5 år och jag högaktar Schlagerpinglan för det hon gjort med den här bloggen och nivån på hur “tungomålet” rör sig här. Jag vet som sagt själv hur lätt missförstånd uppstår på bloggar och jag är övertygad om att det är det som oroar henne och inte dig som person och dina skriverier.

  Bli arg på mig för att jag lägger mig i Marcus men jag hoppas det inte är så. Jag har gärna kvar dig här för du skriver bra grejer också 🙂

 19. Micke

  Kerstin: Hade hoppats att du skulle vara en av dem som ser det jag ser i Georgien 🙂 Jag gillade inte bidraget i början utan var sur för att den vann då gruppen hade två mycket bättre bidrag i tävlingen Pain in my heart och Weagree. Men vinnaren har vuxit något enormt sen dess. Just nu min fyra. Kroatien är en växare Kerstin vilket många säger. Känns som man lyssnar på Cranberries igen 🙂 Just nu min tvåa. När det gäller Makedonien är vi inte riktigt på samma linje. Jag tycker jättemycket om årets bidrag men gillade det 2012 ännu mer. Men jag gillar framförallt Kaliopi.

  Grekland klickar vi perfekt ihop ser jag 🙂 Helmysigt bidrag. Ligger runt tio någonstans vilket även Bosnien gör. Där klickar vi minst lika bra som om Grekland. Den där rapparen massakrerar mycket av det de byggt upp under två härliga minuter inledningsvis. Går absolut på din linje om Stråkparti. Iofs skulle allt vara bättre än rapparen. Tjeckien är ett av de fyra bidrag jag tycker om men inte räcker riktigt till de 15 jag tycker riktigt mycket om. Men jag har varit sparsam i lyssnandet av den så den kan säkert vinna i längden.

 20. Micke

  Schlagerpinglan, jodå Frankrike är allt på väg upp. Hade den på plats 36 men nu har den vandrat upp till plats 23. Hade det inte varit för det ylandet hade den varit mycket högre upp

 21. Lukas

  Det stora problemet jag har med svenskskrivna låtar i dessa sammanhang är ofta att det känns så himla polerat och/eller slätstruket på något sätt. Jag tycker det känns väldigt synd, framför allt för Cypern. Trodde verkligen på Minus One, men… med en sån polerad produktion/mixning av låten känns det inte som jag hör själva instrumenten utan bara en polerad melodi.

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag tycker det självklart är bäst när ett land skickar låtar med inhemska låtskrivare, då den lokala förankringen syns tydligare, vilket ändå var ESCs koncept från början.

  Visserligen, och här vet jag att jag kör med dubbla måttstockar, kan jag ändå tycka att det är ok om en mikrostat har en låt som är importerat av ett större grannland (ex. San Marino hyr från Italien, Monaco hyr från Frankrike etc etc). Där är det liksom ingen större fara på taket.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se