ESC 2016 Schlagerpinglan: På tisdagskvällen sändes det första avsnittet av SVT:s “Inför Eurovision Song Contest 2016” och för er som missade det eller vill se det igen så finns det på svtplay.se fram tills den 26:e maj.

Vill ni endast lyssna på de berörda bidragen och veta hur panelen röstade så ser ni deras betyg här nedan tillsammans med länkar till både ländernas infosidor här på bloggen (klicka på flaggorna) och bidragen (klicka på låttitlarna):

Del 1 av “Inför ESC 2016” – Resultatet: Oscar
Zia
Njol
Badjie
Helena
Paparizou
Wiktoria
Johansson
Kroatien KroatienLighthouse
Nina Kraljić
29 p. 8 8 8 5
Finland FinlandSing It Away
Sandhja
28 p. 4 10 7 7
Ungern UngernPioneer
Freddie
28 p. 6 7 7 8
Ryssland RysslandYou Are The Only One
Sergey Lazarev
27 p. 5 7 9 6
Storbritannien StorbritannienYou’re Not Alone
Joe and Jake
22 p. 7 4 7 4
Nederländerna NederländernaSlow Down
Douwe Bob
19 p. 5 6 6 2
Moldavien MoldavienFalling Stars
Lidia Isac
18 p. 4 4 6 4
Armenien ArmenienLoveWave
Iveta Mukuchyan
15 p. 2 2 6 5
Grekland GreklandUtopian Land
Argo
13 p. 1 3 8 1
San Marino San MarinoI Didn’t Know
Serhat
10 p. 0 2 7 1
Uppdaterat:
Resultatet av SVT:s webbomröstning
1. Ryssland: Sergey Lazarev – ”You Are The Only One” 28%
2. Kroatien: Nina Kraljić – ”Lighthouse” 20%
3. Finland: Sandhja – ”Sing It Away” 11%
4. Ungern: Freddie – ”Pioneer” 10%
5. Nederländerna: Douwe Bob – ”Slow Down” 10%
6. Storbritannien: Joe and Jake – ”You’re Not Alone” 8%
7. Armenien: Iveta Mukuchyan – ”LoveWave” 4%
8. San Marino: Serhat – ”I Didn’t Know” 4%
9. Grekland: Argo – ”Utopian Land” 2%
10. Moldavien: Lidia Isac – ”Falling Stars” 2%
(Källa: svt.se/melodifestivalen)

Schlagerpinglan: Med intressanta bakom-kulisserna-inslag och de nya färgade stolarna så måste jag säga att jag blev positivt överraskad av detta premiäravsnitt. Överlag så lyckades dessutom panelen att hålla en acceptabel nivå på samtalsklimatet, vilket är det som jag personligen tycker är viktigast. Om man har en relativt annorlunda smak (se min egen rangordning av bidragen här) så är det trevligt att slippa se sina egna favoriter bli hånade, vilket inträffat många gånger förr i dessa program.

Visst fanns det en del saker som störde mig vad gäller panelmedlemmarna, men lite grodor eller personliga drag som inte faller alla i smaken kan jag stå ut med. “Inför ESC 2016” är enligt min smak inte Nordens bästa Inför-program men det var betydligt bättre än vad jag befarade. Nu ser jag med stor nyfikenhet fram emot nästa avsnitt, som sänds redan nu på fredag. 😀

Uppdaterat: Mer om “Inför ESC 2016”-avsnitten hittar ni här:
“Inför ESC 2016” – del 1: – Inför programmetResultatet av del 1
“Inför ESC 2016” – del 2: – Inför programmetResultatet av del 2
“Inför ESC 2016” – del 3: – Inför programmetResultatet av del 3
“Inför ESC 2016” – del 4: – Inför programmetResultatet av del 4

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


24 kommentarer till ““Inför ESC 2016” – Del 1 – Resultat”

 1. Max

  Helt klart mycket bättre än förra året, men har fortfarande lång väg kvar för att nå upp till De Eurovisa. Inte särskilt mycket grupptryck, rätt lugnt och sansat.

  Oscar Zia tog för mycket plats och hade inga rimliga förklaringar till sina betyg, Njol hördes knappt, Wiktoria tycker jag var allmänt snål och hade även hon inga bra argument för sina poäng. Helena gav alla högt och det som stör mig är att hon ger högt för att hon känner inblandade. Jag förstår mycket väl att man vill ge sina bekanta höga betyg och kanske inte skulle våga stå för en lägre siffra, men det gjorde att man inte riktigt kunde tro på vad hon sa. Dock så gjorde hon nog programmet mer seriöst, och det var nog smart av Björkman att ge henne mer talartid än de flesta andra.

  Kommer absolut att fortsätta följa, trots att jag tycker att delar av panelen har en stor utvecklingspotential och gav orimliga betyg *Armenien* så var det ändå ett OK program. Det norska är i nuläget sämst medans De Eurovisa iår igen ligger långt före.

 2. Kerstin

  Helt ok program. Det enda jag störde mig på var att Wiktoria var extremt flamsig men i övrigt tycker jag det var godkänt.

 3. Johan

  ” Jag kommer absolut inte vara hård utan jag kommer mer liksom hylla och vara respektfull när det gäller länders musiksmak för jag tycker inte att jag kan vara negativ för det är ändå länderna”

  – Helena

  Det där citat summerar mer eller mindre vem som var den klart övermäktiga i den där panelen. Det fanns ett underbart ögonblick i det där avsnittet (jag tror det var efter armeniens bidrag) där en kort utsaga från Helena mer eller mindre fick Oscar från att prata om bajs till att bli knäpptyst för att sedan mumla något om “ja, hon sjunger ju faktiskt väldigt bra”. Hon balanserade upp det alldeles fantastiskt. Sen är poängen inte det viktigaste för mig, och Helena sa ju tydligt att hon la till ett par poäng för att hon kände de inblandade – men hon hade ju fortfarande en motivering till bidragets potential.

  Oscar tog plats, lite Saade-light på något sätt. han och Wiktoria stod för det stundvis oseriösa inslagen, och Njol var lite tillbakalutad. Tror Christer snappade upp det rätt snabbt och fördelade mycket tid till Helena som faktiskt var seriös och verkligen kunde motivera sina betyg.

  Bättre än de senaste årens horribla inför-prestationer från SVT. Långt kvar till De Eurovisa-nivå.

 4. Adri

  Som jag skrev vid ett annat inlägg hade jag tre “klago-moment”:

  1. Elena ger högre betyg till alla och speciellt då om hon känner artisten/kompositören och sånt har jag svårt för faktiskt. Shirley Clamp var med i panelen 2008 och kände då en av Lettlands kompositörer. Hon gav ändå Lettland en nolla det året. Man kan fortfarande vara kompis med artist/kompositör och ändå vara ärlig. Visst, Elena kanske blir glad av San Marino, men jag tycker i så fall inte att hon ska påpeka att hon känner människorna.

  2. Wiktoria gav Storbritannien ett snäpp högre betyg pga snygga artister. Inte ett så stort “klago”-moment men inte så relevant kan jag tycka. Visst jag tycker det finns många snygga människor bland årets artister men man kan väl fortfarande höra om låten är något som passar en eller inte.

  3. Oscar och Njol kallade vars en låt för “bajs”. Största grodan ikväll men fortfarande sa de det med mer “avslappnad och lekfull” attityd om man jämför med hur Tess Merkel pratade om Frankrike förra året då hon blev helt uppspelt och kallade Frankrikes låt för “en stor ba**ko**”…..” (Vill inte skriva ut det då 1. jag inte godkänner ordets användande i sammanhanget och 2. vet inte vad Pinglan godkänner i kommentarer men tror ni vet vilket ord hon använde)

  Bortsett från dessa tre ganska små(!!!) dippar så tycker jag kvällen höll hög kvalité och det blev aldrig respektlöst tycker jag. Framför allt respekterade dem varandra utan att börja skrika i mun på varandra som förra året.

  Sen tycker jag de borde vara snällare mot Armenien men det är ju en ren smaksak.

  Aja, för första gången sedan 2012-säsongen så får faktiskt “Inför Eurovision Song Contest 2016” tummen upp av mig 🙂

 5. Johan

  Ett stort plus var att de höll sig från att fälla den klassiska “Tänk om Ryssland faktiskt går och vinner det här, då måste vi bojkotta”-kommentaren som fälts sedan 2013.

  Sen en kommentar om bajs-språket: Det är en sak att använda det som synonym för att man verkligen inte gillar bidraget. Vissa har helt enkelt ett bristfälligt ordförråd och då får det väl vara så. När Tess Merkel vräkte ur sig det ifjol var det med en helt annan underton och med en annan intention än nu. Ta det inte som att jag försvarar kommentaren, men det är i alla fall så jag tyder det.

 6. Kerstin

  Det där med Ryssland hade jag helt missat men nu när Johan nämner det, herregud så skönt att slippa det politiska snacket om Ryssland. Ett stort plus från mig också.

 7. Alex

  Som jag skrev tidigare aå anser jag att WIktoria var dålig på att framföra varför hon ger poängen alla var tråkiiga typ.

  Njol fick inget säga, och det är björkmans fel då han borde vara den som styr så alla får lika tid. Helena gav höga poäng till länder jag inte gillar men hon förklarade iallafall varför hon ansåg att de ska ha poängen.

  Lite för flamsig emellanåt. Men som jag skrev älskar inför eurovision. Kul att se andra tycka till.

 8. Marcus

  Oscars “bajs” kände motiverat där och då, alla kan vi nog känna så inför bidrag då och då, att det enda vi får fram är just det ordet… (Georgien 2012, jag kollar på dig!)

  Annars tycker jag de var lite väl respektfulla. Jag har svårt att se problemet med att vara tydlig med om man ogillar en låt och exakt hur dålig den är. Och till skillnad från de andra här blev jag istället besviken över att de slätade över problematiken med Ryssland.

  Kvällens största frågetecken: Armeniens låga poäng. Vaf*n liksom?

 9. Johanna

  Tänkte först inte se det alls i år med förra årets hemska program färskt i minnet. gav det ändå en chans och se det var ju åtminstone stundtals bättre än förra året. Panelen kändes mer hjärtlig och jag älskar att Elena ger poäng baserat på personliga relationer- det känns äkta på något vis! Eftersom hon var så öppen med det. Tyckte även Oscar skötte sig hyfsat faktiskt. Frågetecken på Wiktorias seriositet men det kanske ger sig nästa gång:-)

 10. Adri

  Kan tänka mig att anledningen till att det inte blev en diskussion angående “om Ryssland vinner, vad händer då? Bla bla bla…” är att Ryssland inte skickade en fredslåt detta året till skillnad från 2013-2015 så det blev ingen diskussion om “hur kan Ryssland skicka en sådan här låt när de inte kan leva upp till det… etc etc”.

  Jag tänkte inte heller på det, men nu när ni nämnde det så var det ett väldigt stort plus att de höll sig borta från det ämnet. De höll sig till musiken.

 11. Chimaera

  Är det nån som vet nåt sätt alls att se norska Adresse Stockholm utanför Norge? @Max har du nåt tips?

 12. Max

  @Chimaera för mig kan jag se de avsnitt som sänts i Sverige på deras play-sida 🙂 Inget program som rekomenderas, men skoj ändå.

 13. Daniel

  Jag tycker att Oscar var bäst och gav bra motiveringar till sina betyg.

 14. hej

  Det är som förra året en undersökning om vilket bidrag som är bäst på Melodifestivalens hemsida. Så här ser det ut för tillfället:
  1. Ryssland 29%
  2. Kroatien 20%
  3. Finland 11%
  4. Ungern 10%
  4. Nederländerna 10%
  6. Storbrittanien 8%
  7. San Marino 4%
  7. Armenien 4%
  9. Grekland 2%
  9. Moldavien 2%
  Jag har ett bra tag känt på mig att Storbrittaniens simpelhet kommer överraska oss alla. Det kanske blir en brittisk topp 10. Jag har sett den i virala topplistan på spotify, och nu har den hela 8% av alla rösterna på melodifestivalens hemsida.

 15. hej

  http://eurovoix.com/2016/04/27/romania-pro-tv-wants-rights-broadcast-eurovision-2016/

 16. Daniela

  @Marcus: jag håller med dig i den bemärkelse att de slätar över problematiken med Ryssland! Detta av de anledningar som trots allt framkom i diskussionerna: Hellena är god vän med en av kompositörerna som dessutom är “a big one”, svenska kända producenter är involverade i det numret så att det finns vissa personer samt intressen som man inte vill öppet röra vid, för till slut skulle man hamna dit man inte vill hamna öppet i diskussionen!
  Dock tycker jag att Oscar Zia sade det han tyckte, jag blev glad att han tog upp det: låten är en ” average” skapelse, Ryssland är ett ekonomiskt berg så att de kommer att ösa på enorma pengar för det här! Av dessa anledningar mår jag illa av detta bidrag! Jag vet att jag sagt det tidigare och att jag även fått rådet att visa hänsyn för de som gillar låten här på bloggen. Mina kommentarer är absolut inte inriktade personligt mot någon, hand på hjärtat ❤️ utan jag skriver hur jag känner. Det jag känner är att om kärnan i den faktiskt största musikaliska evenemang i världen ESC, är att vissa intressen särskilt ekonomiska och politiska ska bestämma bakom kulisserna om vem som vinner då är det hela en grotesk företeelse! Jag hoppas inte det utan jag hoppas att allt kommer att gå rätt till och att den verkliga och riktigt rätta vinnaren ska vinna! Det vill säga det bästa musikaliskt och artistiskt! Och det bästa musikaliskt och artistiskt är inte en påkostad ” skapelse” utan en fantastisk låt sim berör och som är framfört av en fantastisk artist som också berör! För det behövs inte massa prylar! Det har Frans visat hela Sverige och världen hittills.
  Jag vill också tacka @hej här för länken – själv skrev jag för ett tag sen att Lidia Isak och Moldavien erbjöd Ovidiu att framträda i ESC tillsammans med Lidia, ni kan titta på Ovidius FB och se Ovidius svar på denna fina gest! ❤️ Dessutom hoppas jag att EBU gör det enda rätta som ska göras nu! Eftersom de hävdar att politik och ekonomi ska hållas bort från ESC och att de går ut med ett sådant starkt budskap nämligen ” Come together” då ska de vissa att de lever som de lär! Annars vore det rent utsagt väldigt väldigt väldig illa!

 17. Schlagerpinglan

  @Daniela, Jag kan verkligen skriva under på det du skriver, d.v.s.:

  “… jag hoppas att allt kommer att gå rätt till och att den verkliga och riktigt rätta vinnaren ska vinna! Det vill säga det bästa musikaliskt och artistiskt! Och det bästa musikaliskt och artistiskt är inte en påkostad ” skapelse” utan en fantastisk låt sim berör och som är framfört av en fantastisk artist som också berör!”

  Vi är helt överens där, sedan har vi olika uppfattningar om vad som är en fantastisk låt/artist och vad som berör… men det visste vi ju sedan innan. 😉

  @Chimaera, Precis som Max skrev så kan man numera se deras Inför-program även från Sverige (se länkar här: http://www.schlagerpinglan.se/blog/2016/04/26/forsta-delen-av-svts-infor-esc-2016/ ) men det var inte heller något som jag personligen kan rekommendera, förutom om man är ute efter något annorlunda.

 18. Adri

  Jag hoppas precis som Daniela och Pinglan att den “rätta” vinnaren vinner.

  Men FÖR MIG är den “rätta” vinnaren varje år också medveten om att ESC är ett tv-program så det räcker inte att låta bra, det måste se bra ut och då ha ett bra visuellt framträdande (med det menar jag inte att det ska vara jättestort och jättepåkostat, det gäller mest att vara unikt och framför allt att det ska passa låten).

  Jag tror att Ryssland kan vinna på alla dessa punkter:
  1. Sergey är (uppenbarligen) en väldigt omtyckt, talangfull och proffsig artist med stor fanbase.
  2. Låten är enkel och har en viss “igenkänningsfaktor” utan att vara tråkigt och plastig.
  3. Liveframträdandet kommer mest troligen vara något utöver det vanliga.
  (OBS! tror för tillfället inte att Ryssland blir slutgiltiga vinnaren, tror den blir trea. Men det är absolut en av årets många vinnarkandidater)

  Sen tycker jag att den “rätta” vinnaren vinner varje år. Min favorit vinner sällan men den “rätta” vinnaren är ju den som kan imponera så mycket på både jury och tittare så att den tar hem hela tävlingen. Inom en tävling som ESC finns det, i min mening, inte en “oförtjänt” vinnare.

  Så i min mening kommer den “rätta” vinnaren vinna oavsett vem det faktiskt blir, även om jag kanske har/hade en annan PERSONLIG vinnare. (För tillfället är Island min vinnare och jag hoppas fortfarande på en enorm, enorm skräll)

 19. Schlagerpinglan

  @Adri, Visst har du rätt i att det är “den rätta” som vinner varje år, oavsett vad man själv tycker om det, och det var lite de tankebanorna jag var inne på. OM Ryssland vinner så är det för att det är just “den rätta vinnaren”, inte för att det är “påkostad skapelse” utan ett bidrag och en artist som berör många. 🙂

 20. Daniela

  @Schlagerpingkan: Vad bra schlagerpinglan att det är säkrat att det kommer att går rätt till!
  Jag väntar också med spänning på resultatet av mötet då EBU ska ännu en gång diskutera förslaget/ förfrågan de har fått att PRO TV! Håller tummarna för Ovidiu!

 21. Schlagerpinglan

  @Daniela, Njae… nu var det inte riktigt så jag menade. Det går aldrig att vara helt säker på vad som händer bakom kulisserna… men att förminska någons seger bara för att man själv inte gillar bidraget känns inte rätt.

 22. Daniela

  @schlagerpinglan: jag ville förtydliga en sak nu, vilket har nämnts tidigare även av andra, av olika medier och program, som har diskuterat både bidragen och ESC och det berör i synnerhet Rysdland: ” denna skapelse” som jag har benämnt det, är en konstrukt som ger ett väldigt starkt intryck att det görs för ett enda mål, att vinna! Självklart hoppas alla länder som är involverade i ESC att de konstruerar något som är så bra att det vinner i slut ändan! Men när det blir så mycket ös så slår det tyvärr fel, vilket har känts av många, jag är inte ensam om att känna som jag känner om specifikt detta bidrag, men också Australiens mm. Sedan blir det ännu mer fel för just Ryssland att hävda sig på det viset… Om ni förstår hur jag menar! Jag tänker att till exempel Greklands bidrag är ett mycket starkare bidrag än Rysslands, för att bland annat behåller grekiska, det tar fram den specifika unika musikaliska tradition som Grekland har, de har tagit in även modernare nyanser plus att de har ett budskap som inget annat bidrag har! ( Hellena Paparizou förklarade väl dessa bitar igår). Så att för min del är faktiskt Greklands bidrag mycket bättre än Rysslands! Det berör mig starkare och på ett absolut positivt sätt!
  @Adri och @schlagerpinglan: jo, de som har vunnit hittills har varit rätta vinnare, faktiskt! Men jag upplever att just i år pratas så mycket om Ryssland som det redan är bestämt att det vinner, usch! Och det är väldigt störande! För min del iaf! Förresten, med undantag av då Danmark vann med Emmelie de Forest, så var vinnarna mina favoriter också, i synnerhet Loreen! Förra året var det svårt för jag gillade Måns Heroes men jag tyckte väldigt mycket Polina Gagarina också, det var kanske otur att hon deltog med det bidraget just förra året!

 23. Schlagerpinglan

  @Daniela, Jo, jag har förstått resonemanget och har haft samma känslor vissa år angående bidrag från Azerbajdzjan. Nu gäller det dock den artist som jag jag lyssnar mest på “privat” och som ställer upp med en låt som speglar exakt den typ av musik jag lyssnar på “privat” så för mig är detta inte något konstigt eller konstruerat. Jag har full respekt för att inte alla berörs av detta (kommer ihåg mina egna Azerbajdzjan-känslor) men för mig personligen så finns det inga tvivel om vilket bidrag som tilltalar mig mest.

 24. Daniela

  @schlagerpinglan: jag har lyssnat på Serghey många ggr och tittat på honom och hans andra framträdanden, har faktiskt inget mot honom som artist. Sist lyssnade jag om på det här, fast det hade jag sett för ett bra tag sedan plus andra tillsammans med Polina Gagarina!

  http://youtu.be/qPMypN6lQU0

  Den här var rolig och det påminde mig om “det ryska” sättet när det blir skojigt! Sen vill inte jag verka ” spy galla över” honom, fast jag kanske redan gjort!

  Men jag gillar inte det som händer just i ESC contest med Rysskand och Rysskands bidrag i år, på inget sätt! så det är så för min del och det får jag stå för. Jag brukar ge varje år röster till varje bidrag, jag sms-ar för varje bidrag från och med 1 sms till Max antal beroende på hur mycket jag gillar de var och en i sin helhet men också för att jag tycker att alla är värda åtminstone 1 röst för allt arbete de lägger ner artistiskt! De är på ESC för att de har blivit röstade eller valda att representera ett land och ett folk! Har inte hänt hittills att jag gett 0 röster till något bidrag! Jag ska vara på semifinal 1 i Globen så där kommer jag uppleva alla de på plats! Jag får se hur resultatet av mina röster blir för våra röster ska kunna påverka i finalen också! Det jag redan vet är att just då Grekland kommer att få många röster av mig, Moldavien också, jag gillar Lidia som artist och hon gör sitt bästa för det bidraget också! ( har sett andra av sina framträdanden) Kroatien gillar jag, det är den finaste balladen i år tycker jag!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se