ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Island
Land: Island deltagit 28 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RÚV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1986 Icy kom 16:e av 20 med “Gleðibankinn

Islands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Unbroken“, Maria Olafs (Söngvakeppnin 2015) 15:e i semi 2
2014: No Prejudice“, Pollapönk (Söngvakeppnin 2014) 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi (Söngvakeppnin 2013) 17:e i finalen
2012: Never Forget“, Greta Salóme & Jónsi (Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012) 20:e i finalen
2011: Coming Home“, Sjonni’s Friends (Söngvakeppni Sjónvarpsins 2011) 20:e i finalen
2010: Je Ne Sais Quoi“, Hera Björk (Söngvakeppni Sjónvarpsins 2010) 19:e i finalen
2009: Is It True?“, Yohanna (Söngvakeppni Sjónvarpsins 2009) 2:a i finalen
2008: This Is My Life“, Euroband (Laugardagslögin) 14:e i finalen


Islands ESC-2016-bidrag: “Hear Them Calling”, Greta Salóme

Lyssna på Islands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Hear Them Calling preview-videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamlive i Londonsemifinal-framträdande: “Raddirnar”isländsk studioversion & text
Artist: Greta Salóme officiell webbsidatwitterfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av wiwibloggs (7:36 – 17:e april)
Intervju av esckaz.com (10:55 – 16:e april)
Intervju av Radio International (5:25 – 11:e april)
Intervju av wiwibloggs (5:47 – 9:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:29 – 21:a februari)

Startnummer: nr 16 i Semifinal 1 (10:e maj)
Låtskrivare: Greta Salóme Stefánsdóttir (t&m)
Uttagning: TV-bolaget RÚV utsåg sitt ESC-2016-bidrag genom en nationell uttagning där 12 bidrag tävlade i två semifinaler om 6 platser i finalen den 20:e februari. I finalen, där artisterna var tvugna att tävla med engelska versioner av sina bidag om de ville tävla på engelska i ESC, fick 50/50 jury- och tittarröster välja ut två superfinalister innan det var upp till tittarna att välja slutsegraren. Läs mer om finalen av Söngvakeppnin 2016 här: “Islands Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-04-30): Vidare till final (plats 10 av 18) & topp-20 (plats 19) av de 42


Åsikter och spekulationer om Islands bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final IslandIslandIslandIslandIsland Betyg: 2+ / 5
Om jag ska ta det positiva först så var Greta Salómes låt min favorit i den isländska finalen, då den till skillnad från de flesta andra höjdes i sin engelska version. Jag älskar dessutom “We shiver as we step into the cold, cold night“-partiet, som kommer med en riktigt gåshudsvarning. Vad jag har förstått så är låtens budskap att man ska lyssna på de positiva krafterna/rösterna och hur mycket jag än håller med så är det inte de känslorna jag får när jag lyssnar/ser på bidraget. Tvärtom så upplever jag det som en väldigt mörk och obehaglig låt och därför hamnar den i botten-fem på min lista.
Schlagerpinglan tror: Till final
Då jag själv inte riktigt ser storheten i bidraget utan snarare ser det som troligt att den, med sina Måns- och Loreen-vibbar, avfärdas som “redan gjord” så har jag svårt att se hur Island ska ta sig vidare till final i år. Jag är dock väldigt medveten om att min personliga smak knappast är en bra måttstock utan jag väljer att gå efter andra faktorer. Oddsen pekar på final för Island och statistiskt sett så har de en vana att ta sig till final så länge livesången fungerar. Jag är övertygad om att Greta kommer att bjuda på en snygg show och stabil sånginsats och därmed tror jag att det, trots allt, blir final för Island.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Inför ESC 2016: Island – “Hear Them Calling” – Greta Salóme”

 1. Alex

  Om jag bortser från ripoffen från våran måns så är det en hel oki låt. Jag gillar hennes röst och låt och hon hamnar på plats 14 på min lista. att den tar sig till final ser jag som säkert. vad den där emot gör där har jag ingen aning om. Men tror på topp 15. hoppas hon gör en mer annorlunda show än hon gör nu. för det är ren stöld.

 2. Adri

  Ingen som läser denna bloggen borde ha missat det, men just in case så påpekar jag det igen: det här är min överlägsna vinnare i årets upplaga av ESC 🙂

  Det är lite jobbigt att ha denna som favorit också, förra året hade jag Lettland och Estland som var nästintill garanterade i final, 2014 var min favorit Spanien och 2013 Nederländerna.

  De fyra låtarna hade dock gemensamt att de var näst intill garanterade finalplatser och man visste ganska snabbt att alla skulle få bra respektabla placeringarna.

  Och så då till 2016… Island är min absoluta favorit, och det är inget fel i sig men det är också lite “läskigt” (HELT fel ord egentligen, men kommer inte på nåt mer passande ord) då låten verkligen inte är garanterad någon succé. Visst jag tror det lutar åt final, och väl där mittenplacering, men det kan verkligen gå hur som helst.

  Jag har ju märkt att det finns en hel del som har svårt för denna låten, men jag hoppas att det är desto fler som väljer att ta emot den och rösta vidare den 🙂 bara att hoppas på det gissar jag 🙂 HEJA ISLAND 🙂

 3. Adri

  Sen håller jag inte med om att Greta skulle ha stulit från Måns eller Loreen. Lite Loreen-inspirerade rörelser men låååångt ifrån stöld i min bok.

  De snackade så mycket om det i panelen i “Inför ESC” igår men jag tänker att vi kanske tänker på jämförelserna då vi ändå är stora fans av programmet, men majoriteten ser programmen en gång vardera och går sen vidare så det finns ju en chans/risk (beroende på hur man ser det gissar jag) att folk bara sett Måns/Loreens framträdande en gång och sen bara gått vidare i livet och därför inte kan se de likheter som många tydligen verkar se 🙂 jag hoppas så i alla fall.

  Jag står dock kvar i min åsikt att ingenting är stulet. 🙂 Grunden att kommunicera med en projektor är liknande men då motiven som projektorn visar är verkligen helt annorlunda så blir det ett självständigt “work of art” i min bok 🙂

 4. Micke

  En av de mest märkliga saker jag ständigt får höra är hur bidrag, som Island, ska vara en rip-off av Måns bidrag förra året. Ursäkta mig men har det verkligen undgått allmänheten att Måns hela bidrag är en rip-off av andra bidrag? Inget ont om Måns och hans bidrag men det är märkligt att denna “I´ve seen it so many times” blir ett bidrag som tydligen inte andra får likna på något sätt.

  Men vad tycker jag om bidraget då? Min absoluta favvis i Island i år men till skillnad från pinglan tycker jag den tappade väldigt mycket kropp och själ när den blev på engelska. Men jag gillar låten om än inte på samma sätt som Adri. Jag hade en period då den tappade väldigt för mig men på något märkligt sätt lyckades den med sin comeback på min lista. Inte topp 10 men ett av bidragen strax därefter.

  Så vad har då Island hittat på genom åren i bra och dåliga bidrag? Jag tänker börja med det sämsta bidraget och sedan över till det bästa. Men eftersom vi nu är i Norden så slänger jag ut en topp 3 och i Islands fall en mycket stark topp 3. Islands sämsta var nog bidraget 2014 även om det inte är någon katastrof men Pollapönk med No prejudice var i mina ögon inte någon kanonlåt precis. Sedan då till min topp 3. Här kommer tre mycket starka bidrag.

  1. 2007 – “Valentine lost”, Eiríkur Hauksson
  https://www.youtube.com/watch?v=RkHLqRzxxgs
  2. 2013 – ” Ég á Líf”, Eyþór Ingi Gunnlaugsson
  https://www.youtube.com/watch?v=PtunhyMW1hM
  3. 2009 – “Is it true”, Yohanna
  https://www.youtube.com/watch?v=R9FZhr93V3A

 5. Daniela

  @schlagerpinglan: denna gång är jag helt med på noterna i din presentation, särskilt när du säger att du inte riktigt ser storheten i denna låt och att du inte heller får ihop fet positiva som det sägs att budskapet är mot bakgrund av de mörka hjälpmedeln i produktionen. Dessutom när jag lyssnade på live framträdanden fick jag ett starkt intryck av att Salomes röst försvinner, att den inte är stark nog för att hålla måttet med rytmerna i låten! Jag gillade inte detta!
  Det enda jag tyckte om var hennes ingång i framträdandet att hon spelade fjol, men jag blev inte heller övertygad av detta då jag inte “såg” att det blev en helhet med resten! Jag tycker att denna låt är överskattad! Salome är rätt så snygg och vad jag förstår hon var omtyckt av fansen! Denna ” entry” kommer inte i närheten av Eg A Lif, oh vad jag älskar den låten!

  http://youtu.be/GzE88IYzXLI

 6. Schlagerpinglan

  Min egen uppfattning om likheterna med Måns och Loreens bidrag är endast att Islands bidrag har vissa likheter vad gäller scenshow och kläder, men det är inget som stör mig. Jag vet dock att många är extremt känsliga för saker som kan påminna om forna vinnare.

  Jag tror att man kan göra vädligt snygga saker med effekter som Måns (och många innan honom) använt sig av och jag hoppas att publiken (för sin egen skull) kan njuta av ESC-2016-showen utan att avfärda hälften som Måns-kopior (om det skulle visa sig att det finns de som vill bjuda på en “liknande” show).

 7. Alex

  @micke håller med om att Måns var först på att sno iden. Dock var ju det inte något som gjorts i ESC sammanhang. Säger inte att det blir rätt då. Dock hade väl inte lika många upplevt detta än. Jag tyckte Måns var lite av en ripoff innan jag visste om han som gjort en liknande med gubbe liknande måns gubbe. Då snackar vi om Beyonces Sjukt underbara framträdande framför en projektor.
  Men nu snackar vi ESC och då anser jag att det hon gör är bara en blek kopia av vad Måns gjorde förra året och då är det inte bra. Om du ska göra nåt som ska jämföras med året innan gör det iallfall bättre 😉

 8. Kerstin

  Islands bidrag har jag på plats 38 på min lista så det är inte så svårt att förstå att det här bidraget inte är någon favorit hos mig. Det här med likheterna med Måns och Loreen det har absolut inget med min låga placering eller betyg att göra utan här är det enbart låten som jag helt enkelt inte riktigt gillar. Jag tror inte Island tar sig till final. Betyg 2-/5.

  Bästa bidraget av Island är den så väldigt vackra Eg a lif från 2013.

 9. Adri

  Oj… har glömt det där med vilka bidrag som varit bäst och sämst. 🙂 Fast med Island som är ett av mina favoritländer blir det jäklig svårt.

  Bästa:
  1. Hear them calling, 2016
  2. Is it true?, 2009 (Hade nog tagit förstaplatsen om texten var bättre… Nu känns texten väldigt “teenage”)
  3. This is my life, 2008

  Sämsta:
  1. Je ne sais quoi, 2010
  2. Congratulations, 2006
  3. Eg a lif, 2013 (Förlåt alla som gillar denna låt, vet att det är många på denna blogg. Han sjunger jättebra, men låten är ju verkligen ett sömnpiller :/ )

 10. Micke

  @Adri varför be om ursäkt? Tycker du inte om låten så gör du inte helt enkelt 🙂 På tal om smak och vad man normalt gillar eller inte gillar. Det finns ett bidrag i ländernas uttagningar som jag tror att jag spårat ur totalt 🙂 Det jag pratar om är musik som jag normalt absolut inte gillar. I Norge fanns det ett sånt bidrag i år som jag måste försovit mig för eller något för jag gillar bidraget och det är helt otroligt. Ett bidrag som låter så här skulle normalt fått 1/10 av mig men det är något som märkligt nog får mig att gilla det. Någon som kan förklara eller åtminstone hjälpa mig med Escort till snurrkåken 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=ocXhOl1wSfQ&feature=youtu.be

 11. Micke

  @Schlagerpinglan: Bidraget jag pratar om handlar om det vi snackade om tidigare. Bidraget gör mig helt enkelt glad 🙂

 12. Adri

  @Micke: egentligen gillar jag inte begreppet “guilty pleasure” då jag inte förstår syftet med att känna sig guilty över att gilla något, men detta är en “guilty pleasure” för mig haha. En låt som man egentligen hör inte direkt är “kvalité” men som ändå sätter sig i hjärnan på ett bra sätt 🙂 Jag personligen tycker verkligen om Lisa Dillans verser, speciellt i studioversionen då.

  Texten är ju helt fantastisk också. I Norges uttagning hejade jag på “Afterglow” men detta var faktiskt min andraplats. Inte bara en medryckande och lite halvbra låt utan den har också ett underhållningsvärde 🙂

  Jag tycker hela auran de har, både låten och gruppen, påminner om en kvinnlig version av “Pet Shop Boys” 🙂

  Liveframträdandet var ju inte så kul dock. Eller kul var det men inte på rätt sätt 🙂

 13. Johanna

  Denna är i min personliga topp fem. Från början var den trea men har nu halkat ner till femte plats. jag tror det blir final och där en blygsam placering mellan 15-20 ca. Detta är en fan-favorit i mina kretsar och jag vet många som tror att den kommer topp tio och till och med kan vinna men det gör den ju absolut inte:-)

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Inför den norska finalen gav jag Laika ett väldigt lågt betyg ( http://www.schlagerpinglan.se/blog/2016/02/27/norge-2016-allt-infor-melodi-grand-prix-2016-finalen/ ) och inget jag såg i finalen fick mig att ändra åsikt, det var inget för mig… trodde jag. Senare har jag vid flera tillfällen fått upp rader från låten i huvudet och även kommit på mig själv med att lyssna på låten flera gånger, trots att jag fortfarande intalade mig att jag inte gillade den. Jag kan därför inte hjälpa dig utan bara intyga att du inte är ensam om att få mixade känslor av bidraget. 🙂

 15. Marcus

  Bra låt, medioker sångerska, scennummer som påminner mer än lovligt mycket om andras… Låtmässigt borde den klara sig till final, men är inte säker på om hela paketet räcker.

  Islands sämsta: Eg A Lif. Ett av de största sömnpillren i tävlingens historia!
  Islands bästa: Jag älskade Eirikur Haukssons bidrag 2007, Eg Les I Lofa Tinum… Men den sjönk som den sten när den blev Valentine Lost. Så bästa låten är nog Silvia Nights hysteriska och alldeles underbara låt från året innan!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se