ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Israel
Land: Israel deltagit 38 gånger – vunnit 3 gånger:
1978, 1979 och 1998
TV-bolag: IBA se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1973 Ilanit kom 4:a av 17 med “Ey-sham

Israels ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Golden Boy“, Nadav Guedj (HaKokhav HaBa + Internvald låt) 9:a i finalen
2014: Same heart“, Mei Finegold (Internvald artist + Kdam Eurovision) 14:e i semi 2
2013: Rak Bishvilo“, Moran Mazor (Kdam Eurovision) 14:e i semi 2
2012: Time“, Izabo (Internval) 13:e i semi 1
2011: Ding Dong“, Dana International (Kdam Eurovision) 15:e i semi 2
2010: Milim“, Harel Skaat (Internvald artist + Kdam Eurovision) 14:e i finalen
2009: There Must Be Another Way“,
Noa & Mira Awad
(Internvalda artister + Kdam Eurovision) 16:e i finalen
2008: The Fire In Your Eyes“, Boaz (Internvald artist + Kdam Eurovision) 9:a i finalen


Israels ESC-2016-bidrag: “Made Of Stars”, Hovi Star

Lyssna på Israels Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Made Of Stars officiell videotext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: officiell remixfinal-framträdande originalversion
live i Rigalive i Moskvalive i Amsterdamlive i Tel-Aviv
Artist: Hovi Star facebookyoutubewikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz.com (4:04 – 13:e april)
Intervju av wiwibloggs (5:29 – 13:e april)
Intervju av wiwibloggs (7:00 – 9:e april)
Intervju av esckaz.com (8:04 – 1:a april)

Startnummer: nr 4 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Doron Medalie (t&m)
Uttagning: Återigen bestämde sig TV-bolaget IBA för att låta vinnaren av talangtävlingen “The Next Star” få representera Israel i ESC. Efter 14 inledande shower så var det den 3:e mars dags för finalen där fyra artister tävlade i olika dueller där en jury hade lite att säga till om men där tittarna fick göra det avgörande valet. Vann gjorde Hovi Stars tolkning av “Made Of Stars” men innan den skickades in till EBU så gjorde de en ny, mer balladlik inspelning av låten. Läs mer om finalen av HaKokhav HaBa L’Eirovizion här: “Israels Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & botten-20 (plats 23) av de 42


Åsikter och spekulationer om Israels bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final IsraelIsraelIsraelIsraelIsrael Betyg: 3 / 5
“Made Of Stars” har varit en rejäl berg-och-dal-bane-åktur för mig så här långt. Det började på topp när Hovi Star vann den israeliska uttagningen med en tolkning av låten som innehöll härligt markerande takter och ett lockande driv som fick mig på allvar att bli intresserad. Sedan kom den stora avgrunden då jag insåg att de skalat bort alla mina favoritpartier och gjort om låten till en vanlig ballad. Helt plötsligt så hörde jag dock låten med andra öron och insåg hur vacker den egentligen var och då klättrade den återigen… för att sedan planas ut då jag till slut inte längre kände något större intresse. Vissa låtar håller tydligen endast för ett visst antal lyssningar och jag tror att jag nått ändstationen med Hovis låt. Allt kan dock förändras efter semifinalen men just för tillfället så är det inget final-bidrag för mig.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Förra året charmade Israel till sig en finalplats efter att flera år i rad, i mitt tycke, oförklarligt fått lämna tävlingen redan efter semifinalerna. Jag vet inte om de som röstar väger in andra saker än det rent musikaliska när de röstar men det verkar helt klart som att Israel behöver något extra för att locka till sig tillräckligt med röster. De har testat med underbara ballader och duktiga artister förr utan att för den skull lyckas. Min gissning är därför att de inte når finalen, för hur vackert Hovi Star än sjunger så tycker jag att han saknar det där lilla extra som gjorde Nadav Guedj så oemotståndlig.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2016: Israel – “Made Of Stars” – Hovi Star”

 1. Kerstin

  För mig är nog det här den bästa omarbetningen av ett bidrag i ESC jag varit med om, från botten till plats 5 på min lista. Inte direkt nyskapande men så oerhört vackert. Älskar pianotonerna som omger hela låten. Hovi har en bra röst som passar låten och han har en personlig stil. Jag hoppas innerligt att Israel tar sig till finalen, jag tror det. Betyg 4+/5.

  Bästa låt av Israel i ESC är Dana International med Diva från 1998.

 2. Schlagerpinglan

  Även om jag haft väldigt många favoritlåtar från Israel genom tiderna så är det en som jag tycker mer om än de övriga: “Kan” med Duo Datz från 1991:

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ksGXYqLNNfw#t=98

 3. Marcus

  Israel hade en bra låt bland de fyra som tävlade, den kom trea. FML. I övrigt om vinnarlåten då? Israel fortsätter sin moderna tradition med tandlösa och bitvis dötrista bidrag.

  Israels sämsta: Ha-sheket Shenisar med Shiri Maimon. Hysteriskt tråkig och skrikig.

  Israels bästa: Eftersom Israel är mitt absoluta favoritland genom tiderna, från debuten fram till 2003 är det bara ETT bidrag jag inte gillar, så kommer jag sväva ut lite här…

  Bästa låten Israel skulle ha tävlat med 1984 är Balalaika. Det skulle kunnat ha blivit tredje gången gillt för Ilanit, men tyvärr satte en helgdag stopp för det. Herreys sörjer nog inte…
  http://youtu.be/442KgAUcGig

  Hoppas det är okej, jag tänkte att jag listar några låtar som tävlat i Festival Ha-Pizmon och Kdam, men som aldrig kom till Eurovision. Väl värda att spana in!

  1. Hedva Amrani och Belev Echad. Blev tvåa 1978. Hade varit mitt absoluta favoritbidrag i Eurovision NÅGONSIN om den hade kommit så långt.
  http://youtu.be/pke-ybY20Ok
  2. Shery med Leolam Beikvot Hashemesh. Femma 1979. Stor hit i Israel även idag.
  http://youtu.be/ZNPOJATtLfI
  3. Sexta – Cinderella. Att det inte vann 1981 är en stor skam.
  http://youtu.be/muDfFsOPsm4
  4. Yardena Arazai – Musika Nisheret. Kultfavorit från 1982.
  http://youtu.be/GcUUwMlqgDc
  5. Rita – Shil Habricha. Fyra 1986, enda året fram till 2002 landet skickade en låt jag inte gillar. Att Rita inte van överlägset med det än idag ikoniska framträdandet är en stor skam. Gillar ni hennes Shara Barchovot från 1990 så kommer ni ÄLSKA den här!
  http://youtu.be/Roi8jO91MLE

  Slutligen, en riktig kalkon från 1982. Pnina Rosenblum och den härliga Tamid Isha. En känd affärskvinna som sedermera blev ledamot i Knesset. Sångkarriären var mindre lyckad…
  http://youtu.be/EeAzH2rxQwU

 4. Micke

  Då så! Sa till mig själv att jag ska hoppa in om pinglan tar upp någon av mina åtta favvisar och nu gjorde hon det 🙂 Detta är ett av de åtta bidrag som jag tycker riktigt bra om. Det tråkiga är att det kunde ha varit än bättre vilket jag redan snackat om här men det tål väl att upprepas 🙂

  När Israel slängde ut sina bidrag blev jag själaglad. Ett bidrag lät väldigt mycket Israel precis så som jag vill det ska vara. När jag sedan lyssnade vidare på bidragen insåg jag att samma låt fanns med i en annan version. En version som jag i jämförelse tyckte var i total avsaknad av kropp och själ. Sedan kom då chocken när detta bidraget vann men i den version som jag såg som en låt i mängden. Mellanmjölk är ett snällt ord. Jag var lindrigt sagt besviken men det skulle bli än värre. Om Israel sviker mig är av ringa betydelse men när de sviker sina röstare då blir det något helt annat.

  Plötsligt fick man för sig att bidraget inte riktigt höll måttet (varför frågade de inte mig från början då) och bestämde sig för att göra om bidraget. Tänk er det i MF när vinnaren är utsedd och de plötsligt ändrar låten. Snacka om att det skulle bli ett ramaskri utan dess like.

  Sedan kom den nya versionen och jag tyckte den var sååååååååååååååååååååå jävla tråkig. Hörde dock hur mycket Josef och Kerstin tyckte om bidraget och jag bestämde mig för att ge den en ny chans. Trots allt kan det ju ha varit min besvikelse över att den hebreiska versionen ratades till förmån för Hovi Star som tärde i mig så att jag inte kunde vara helt öppen i min bedömning.

  Sagt och gjort och Micke sattes sig ned och började gräva sig in i den nya versionen för att undersöka den inifrån och ut. Plötsligt uppenbarade sig något helt annat än det jag först hörde. För varje gång jag lyssnade hittade jag mer och mer saker som tilltalade mig och plötsligt var detta den största växaren i hela ESC, från plats 38 åkte den expresshiss in ibland de åtta i topp.

  Jag tycker alltså jättemycket om detta men in i ESC-märgen på Micke gnager dock fortfarande saknaden av Nofar Salmans version. Om den är bättre än Hovi Stars slutversion vet jag inte men den doftade ESC lång väg med sin hemlandston och det saknar jag. Den är definitivt bättre än Hovi Stars ursprungliga version i alla fall som jag tycker är urtrist, låter som något överblivet och ratat från 60-talet.

  Är hur som helst nöjd med Israel i år och hoppas på en bra placering. För er som inte hört Nofar Salmans version så kommer den här. För er som inte har esc-nerven med landers särart mm utan letar hits så kan ni väl spara den tiden 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=MbzbEvKHQ5Q

  Så bäst och sämst i Israel då? Sämst är mycket lätt då det är ett av de sju bidragen jag ratar mer än något annat i ESC-historien. Ett hån mot hela musikens tanke. Pratar om Sameyakh och ping pong 2000. Bäst då? Ett gammalt glädjepiller från 80-talet.

  https://www.youtube.com/watch?v=azf-w0MNn9E

 5. Marcus

  När Micke nu ändå tog upp 1988 så kan jag rekommendera hela Kdam från de året: förutom Shir Habatlanim bjöd de på låtar som Kasino Olami med Miki Kam, Kupidon med Duo Datz, och den helt otroliga Dai Li Dai med Ilana Avital! Jag skulle länkat till Ilana förut men hittade ingen video av bara den, däremot finns hela showen att se på Youtube!

 6. Marcus

  1987 skulle det stå!

 7. Kerstin

  Micke, har helt missat att du dök upp idag, kul! Jag älskar också Israels bidrag från 1987. Israel har haft många bra bidrag genom åren. Jag kom ihåg en låt som jag var/är löjligt förtjust i, jag har en tendens att dras till såna här bidrag just i ESC.

  https://www.youtube.com/watch?v=cSeMqcuxHhA

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se