ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Belgien
Land: Belgien deltagit 57 gånger – vunnit 1 gång: 1986
TV-bolag: VRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Fud Leclerc kom delad 2:a av 14 med “Messieurs Les Noyés De La Seine
(Mony Marc kom delad 2:a av 14 med “Le Plus Beau Jour De Ma Vie
)

Belgiens ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Rhythm Inside“, Loïc Nottet (RTBF – internval) 4:a i finalen
2014: Mother“, Axel Hirsoux (VRT – nationell uttagning) 14:e i semi 1
2013: Love Kills“, Roberto Bellarosa (RTBF – internval / låtuttagning) 12:a i finalen
2012: Would You?“, Iris (VRT – internval / låtuttagning) 17:e i semi 1
2011: With Love Baby“, Witloof Bay (RTBF – nationell uttagning) 11:a i semi 2
2010: Me And My Guitar“, Tom Dice (VRT – internval) 6:a i finalen
2009: Copycat“, Copycat (Patrick Ouchène) (RTBF – internval) 17:e i semi 1
2008: O Julissi“, Ishtar (VRT – nationell uttagning) 17:e i semi 1


Belgiens ESC-2016-bidrag: “What’s The Pressure”, Laura Tesoro

Lyssna på Belgiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: What’s The Pressure officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: Show-2-framträdanderadio-framträdande
Artist: Laura Tesoro twitterfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (2:49 – 28:e april)
Intervju av eurovision.tv (0:22 – 8:e april)
Intervju av eurovision.tv (1:32 – 17:e januari)

Startnummer: nr 18 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Sanne Putseys (t&m), Birsen Uçar (m), Louis Favre (t), Yannick Werther (t)
Uttagning: TV-bolaget VRT arrangerade en nationell uttangning med fem utvalda artister för att utse Belgiens ESC-bidrag. Efter två inledande shower så avgjordes finalen den 17:e januari i två steg där först 10 internationella jurygrupper och tittarna 50/50 utsåg två superfinalister innan tittarna själva fick utse vinnaren. Läs mer om finalen av Eurosong 2016 här: “Belgiens Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Vidare till final (plats 8 av 18) & botten-20 (plats 23) av de 42


Åsikter och spekulationer om Belgiens bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien Betyg: 2+ / 5
Med en blygsam 31:a-plats på min personliga topplista och ett betyg under medel så verkar det ganska givet att jag inte ser detta som något final-bidrag. Sanningen är däremot lite mer komplicerad än så då jag egentligen tycker väldigt bra om sångerskan och den engergi och glädje hon utstrålar. Jag hade därför gärna unnat henne en plats i finalen… men inte med den låten. Därför håller jag tummarna för att Laura levererar en riktig wow-show i semifinalen så att jag glömmer hur mycket jag ogillar låten och i stället på allvar börjar gilla helheten. Fram tills dess så kan jag däremot inte göra annat än att ge “hennes” finalplats till ett annat bidrag.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Egentligen så är det mycket som talar för att Belgien kan ta sig vidare till finalen: oddsen innan repen, den energifyllda sångerskan som verkligen sprudlar av glädje samt den (enligt många) otroligt medryckande låten. Jag hoppas att det blir final för Laura men i nuläget (innan jag sett repet) så vågar jag inte tro att det kommer att gå vägen. Vanligtvis när jag faller för lite väl “lätta” bidrag så brukar det vara en garanti för att de missar finalen och därför blir det min gissning.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2016: Belgien – “What’s The Pressure” – Laura Tesoro”

 1. Marcus

  Känns som en billig östatsvariant av Småstjärnorna. Noll kvalitet.

  Belgiens sämsta: Mother.
  Belgiens bästa: Un Peux De Poivre, Un Peu De Sel från 1966!

 2. Daniela

  Instämmer till 100 procent med @schlagerpinglan och @Marcus!

 3. Adri

  Jag tycker Laura är en av årets bästa artister. Skön röst, extrem härlig glädje och närvaro på scenen. Låten är fullt godkänd också. Versen är till och med bra, bryggan bättre än bra, men refrängen?? Där tar det stopp för mig. Refrängen är låtens svagaste parti.

  Jag tror detta är en gränsfall-finalist. Laura är glad, låten är glad och sätter sig och man får inte glömma att de också går ut sist i en relativt svag semifinal så precis som i Danmark fallet blir det nog en plats 8-12 för Belgien.

  Belgiens bästa:
  Väldigt svårt då Belgien är det svagaste landet i Eurovisions historia. Men jag väljer nog… “Sanomi” från 2003, eller om jag är på rätt humör “1 life” från året efter 2004 🙂

  Belgiens sämsta:
  Det mesta de skickar… men jag väljer nog likt Marcus “Mother” från 2014. Kan inte komma ihåg sist en låt i ESC irriterade mig lika mycket som den låten gjorde. Det var för övrigt en låt som krävde en bra sångröst. Något Axel inte behärskade på lååånga vägar.

 4. Adri

  Efter att ha sett (det ganska korta) repklippet från Belgiens rep så ser jag definitivt Laura och “What’s the pressure?” som en finalist… det ser väldigt snyggt och proffsigt ut och att framföra efter så simpla framträdanden som Albanien och Ukraina kan vara en fördel för dem också 🙂

  Så nu tippar jag istället en plats 8-10 i semifinalen.

 5. hej

  Redan vid första sekunderna av låten luktar det plagiat av en enligt mig väldigt bra låt, “Another one bites the dust”, sedan kommer bryggan, den bästa biten, som bygger upp en spänning, man längtar till refrängen, när refrängen kommer blir det bara en tråkig verision av “Sax”. Men Laura sprudlar som du säger, av energi och jag både hoppas och tror att den går vidare, med tanke på det svaga startfältet(som blev ännu svagare när Rumänien blev diskade), och turstartnumret, sist i andra semin. Jag tror att den inte kan slå “Rythm inside”, men en topp 15-placering tror jag att det blir. Jag vet att jag verkligen gillade den under nationella finalen, men det var en period då jag var svag för funk av alla sorter. Men Belgien hade en svag nationell final, så jag hade kunnat se vem som helst vinna.

  Men jag har hört alla Belgiens eurovisionbidrag sedan 2009 utom 2010 och 2012 kanske jag behöver lyssna mer ordentligt på, och de bästa bidragen är “Copycat”, som ändå är medryckande och dansvänlig, och “Rythm inside”, som växte och ändå blev väldigt intressant att lyssna på. Men om jag måste välja en måste jag välja “Rythm inside”, med tanke på den hånfulla texten mot Elvis Presley i “Copycat”. Den sämsta, det blir nog “Mother”. Första gången jag hörde den blev jag väldigt berörd, men med tiden såg jag att det bara var en helt vanlig låt, jag kan lyssna på den, men berörd blir jag inte.

 6. hej

  Adri, jag har inte sett repklippet, men med tanke på vad du säger ska det bli intressant att se

 7. Kerstin

  Är så besviken på Belgien i år. Förra året var dom min etta med en helt fantastisk låt. Den var spännande, nyskapande och förbaskat bra, allt det saknar årets bidrag. Den här låten är fullkomligt ointressant. Men precis som Sloveniens bidrag så är det här en låt som är otroligt direkt och medryckande och sånt ska inte underskattas och därför är den inte chanslös i semin men hos mig är den det. Betyg 2-/5.

  Belgiens bästa bidrag i ESC. Gillade deras bidrag 2013 och deras fantastiska bidrag förra året men min favorit är från 2010, Tom Dice med Me and my guitar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se