ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Danmark
Land: Danmark deltagit 44 gånger – vunnit 3 gånger: 1963, 2000 och 2013
TV-bolag: DR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Birthe Wilke and Gustav Winckler kom då 3:a av 10 med
Skibet Skal Sejle I Nat

Danmarks ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: The Way You Are“, Anti Social Media (Dansk Melodi Grand Prix 2015) 13:e i semi 1
2014: Cliche Love Song“, Basim (Dansk Melodi Grand Prix 2014) 9:a i finalen
2013: Only Teardrops“, Emmelie de Forest (Dansk Melodi Grand Prix 2013) 1:a i finalen
2012: Should’ve Known Better“, Soluna Samay (Dansk Melodi Grand Prix 2012) 23:a i finalen
2011: New Tomorrow“, A Friend In London (Dansk Melodi Grand Prix 2011) 5:a i finalen
2010: In A Moment Like This“,
Chanée & N’evergreen
(Dansk Melodi Grand Prix 2010) 4:a i finalen
2009: Believe Again“, Brinck (Dansk Melodi Grand Prix 2009) 13:e i finalen
2008: All Night Long“, Simon Mathew (Dansk Melodi Grand Prix 2008) 15:e i finalenDanmarks ESC-2016-bidrag: “Soldiers Of Love”, Lighthouse X

Lyssna på Danmarks Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Soldiers Of Love studioversionlive-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: akustisk version
Artister: Lighthouse X officiell webbsidayoutubefacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz.com (2:05 – 29:e april)
Intervju av ESC+Plus (1:25 – 14:e februari)
Intervju av EuroVisionary (1:47 – 14:e februari)
Intervju av wiwibloggs (2:38 – 13:e februari)

Startnummer: nr 13 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Søren Bregendel (t&m), Johannes Nymark (t&m), Martin Skriver (t&m), Sebastian Owens (t&m), Daniel Durn (t&m), Katrine Klith Andersen (t&m)
Uttagning: Den 13:e februari avgjordes DR:s nationella uttagning “Dansk Melodi Grand Prix” där 10 utvalda bidrag tävlade. Först valde 50/50 jury- och tittarröster ut tre superfinalister innan 100% tittarröster utsåg vinnarna, d.v.s. Lighthouse X:s Søren Bregendal, Johannes Nymark och Martin Skriver. Läs mer om finalen av DMGP 2016 här: “Danmarks Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & botten-20 (plats 25) av de 42


Åsikter och spekulationer om Danmarks bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Till final DanmarkDanmarkDanmarkDanmarkDanmark Betyg: 3+ / 5
Inför den danska finalen såg jag inte “Soldiers Of Love” som ett vinnaralternativ utan mer som ett lite ointressant och anonymt bidrag. Väl på scen så visade det sig att det faktiskt fungerade och att det var det enda alternativet som inte hade uppenbara små-skavanker. Vinsten gjorde att jag fick ge låten en extrachans och insåg då hur charmigt och medryckande det trots allt var. Jag får väl erkänna att jag fortfarande har lite svårt för den något klyschiga texten men bidraget får likväl en 17:e-plats på min topp-42 och en av mina finalplatser.
Schlagerpinglan tror: Till final
Danmark tillhör de länder som brukar kunna gå till final med vad som helst, bara det svänger och är lite mysigt. Förra året visade dock de röstande att det finns en gräns för vad de släpper igenom och med valet av Lighthouse X så tror jag att danskarna förstod piken. Låten kommer förmodligen inte att göra alltför mycket väsen av sig men som helhet så tror jag nog att den kommer att locka till sig tillräckligt med röster för att lyckas slinka med till final i alla fall. Oddsen talar inte riktigt till deras fördel men precis som inför den danska finalen så tror jag att det är en låt som gärna underskattas. Vi får väl se.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2016: Danmark – “Soldiers Of Love” – Lighthouse X”

 1. Daniela

  Jag gillar Danmarks bidrag och jag vill ha dem i finalen! Jag tycker att deras bidrag är alldeles för underskattat! Kommer att skicka mååååånga röster till dem i semifinalen! Det finns mycket värre låtar i tävlingen som prisas mycket högt, tyvärr!

 2. Kerstin

  Visst har man hört det här förr och visst är det en aning förutsägbart men vad sjutton jag gillar det här. Jag är ju som jag sagt många gånger förr väldigt svag för den här typen av låtar och texter i ESC som ger en lite känsla av kärlek, fred och försoning. Klyschigt men så härligt positivt. Jag tycker som Daniela att det här bidraget är alldeles för underskattat och hoppas verkligen att Danmark tar sig till finalen. Betyg 4-/5.

  Danmarks bästa bidrag i ESC. Har gillat ganska många bidrag från Danmark genom åren men för att nämna en så får det bli New Tomorrow med A friend in London från 2011.

 3. Daniela

  @Kerstin: då håller vi tummarna för dessa glädje och kärlekspridare i år! 🙂 Dessutom måste jag tillägga att förutom det att de uppträder med hög standard så är de S…snygga alla tre, jag gillar titta på dem och tänker då på mina yngre dagar! 🙂 Härligt med ungdomen, härligt med livet! Ger tre hjärtan till de danska gossarna! ❤️ ❤️ ❤️

 4. Marcus

  Snälla Danmark, kom in i leken igen! Vad sysslar ni med? Så tandlöst, så meningslöst!

  Danmarks sämsta: In A Moment Like This. En av de sämsta låtarna i tävlingens historia!
  Danmarks bästa: Birgit Brüels feminist-anthem For Din Skyld från 1965, med textrader som “jeg er ikke dit bytte, men din ligemand”! You go girl!

 5. Adri

  Det här, likt Irland, är irriterande menlöst. Vill dock ge den här låten betydligt mer cred då den trots allt är bättre (och framför allt är Lighthouse X betydligt talangfullare än Nicky Byrne som på repen igår visade att han borde hålla sig till boyband då han kan ha sin röst i bakgrunden för som huvudroll passar han verkligen inte i ett musikaliskt sammanhang)

  Aja, extremt mesig radiopop från 00-talet. Helt OK egentligen, men den har inga känslor och ingen edge. Så det blir en missad finalplats hoppas jag. Jag TROR dock att det är ett gränsfall mellan plats 8-13 i semifinalen.

  Danmarks bästa:
  – Only teardrops, 2013
  – Should’ve known better, 2012
  – Twist of love, 2006
  – Never let you go, 2001
  – Fra Mals til Skagen, 1995
  – Kröller eller ej, 1981

  Danmarks sämsta:
  – Believe again, 2009
  – All night long, 2008
  – Talking to you, 2005 (Danmark på 00-talet höll väldigt låg standard överhuvudtaget)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se