ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Ukraina
Land: Ukraina deltagit 12 gånger – vunnit 1 gång: 2004
TV-bolag: NTU se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2003 Olexandr kom 14:e av 26 med “Hasta La Vista

Ukrainas ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: – – – – – –
2014: Tick-Tock“, Maria Yaremchuk (Nationell final) 6:a i finalen
2013: Gravity“, Zlata Ognevich (Evrobachennya) 3:a i finalen
2012: Be My Guest“, Gaitana (Evrobachennya) 15:e i finalen
2011: Angel“, Mika Newton (Nationell uttagning) 4:a i finalen
2010: Sweet People“, Alyosha (Ifrågasatt internval + nationell final + ersättningsbidrag) 10:a i finalen
2009: Be my Valentine! (Anti-crisis Girl)“, Svetlana Loboda (Nationell final) 12:a i finalen
2008: Shady Lady“, Ani Lorak (Internvald artist + nationell final) 2:a i finalenUkrainas ESC-2016-bidrag: “1944”, Jamala

Lyssna på Ukrainas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: 1944 studioversionfinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamsemifinal-framträdandeengelsk text
Artist: Jamala
(Susana Dzjamaladinova)
officiell webbsidainstagramtwitterfacebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (2:14 – 14:e april)
Intervju av Songfestival.be (1:20 – 11:e april)
Intervju av esckaz.com (4:39 – 9:e april)
Intervju av wiwibloggs (3:39 – 9:e april)
Intervju av esckaz.com (9:27 – 23:e februari)
Intervju av eurovision.tv (0:24 – 22:a februari)

Startnummer: nr 14 i Semifinal 2 (12:e maj)
Låtskrivare: Jamala (t&m)
Uttagning: Totalt 18 bidrag tävlade i Ukrainas nationella ESC-uttagning där 50/50 jury- och teleröster bestämde vilka sex bidrag som fick gå vidare från de inledande två semifinalerna till finalen den 21:a februari. I finalen, som även den avgjordes med hjälp av 50/50 tittar- och juryröster, ville juryn se The Hardkiss som vinnare men det blev tittarfavoriten Jamala som drog det längsta strået. Läs mer om den nationella finalen här: “Ukrainas Eurovision-bidrag 2016“.

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-04): Vidare till final (plats 1 av 18) & topp-10 (plats 10) av de 42


Åsikter och spekulationer om Ukrainas bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final UkrainaUkrainaUkrainaUkrainaUkraina Betyg: 1+ / 5
Ukraina tillhör ett av mina favoritländer i ESC och därför är jag jätteglad över att återse landet i tävlingen. Tyvärr så var deras nationella uttagning en enda lång plåga för mig då mina personliga favoriter åkte ut en efter en och där de till slut valde en artist vars röst jag har väldigt svårt för samt ett bidrag som jag blir illa berörd utav. Det är m.a.o. en, ur mina smaklökars sett att se på saken, sensationellt oturlig mix av låt och artist som jag inte gärna lyssnar på utan som får en ohjälplig bottenplacering på min personliga topplista.

Notera dock att jag inte ger bidraget 0 poäng för om bidraget haft en annan text och sjungits av en annan artist så skulle jag kunna se mig själv gilla i alla fall refrängen, så lite ljusglimtar kan t.o.m. jag hitta i bidraget… men då får jag verkligen gräva djupt.

Schlagerpinglan tror: Till final
Vare sig man gillar Jamalas sätt att sjunga eller ej och vare sig man anser att “1944” har politiska undertoner eller ej så kan man inte komma ifrån att det är ett bidrag som berör. Frågan är sedan hur många det är som blir berörda på “rätt” sätt och som faktiskt gillar Jamalas speciella röst. Min gissning att de är tillräckligt många för att de, tillsammans med juryn som lär älska detta, ska kunna ge Ukraina en säker plats i finalen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2016: Ukraina – “1944” – Jamala”

 1. Hannes

  Personligen så är Ukraina en av mina favoriter om inte min abosulta favorit i år, någonting väldigt speciellt med den. Själv blir jag väldigt berörd av både låten och hennes unika röst, men kan förstå andra som inte riktigt gillar det.

 2. Kerstin

  Verkligen ett omdiskuterat bidrag. Det här bidraget är lite i två delar för mig. Melodin griper tag i mig och jag berörs. Men det är sångerskan som jag tyvärr har svårt för. Jag kan säga till 100% att Jamala inte är en artist jag kommer börja lyssna på efter ESC. Hennes artisteri och sångröst är inget som går hem hos mig. Även jag hade önskat en annan artist i den här låten då hade det här varit topp 5 för mig. Men final blir det men jag har lite svårt att se att det skulle slåss om segern. Delvis pga Jamala men jag tror även låten kommer upplevas som alltför dyster och svår. Betyg 3/5.

  Ukrainas bästa bidrag i ESC. Ruslana, 2004, Tina Karol, 2006 men allra bästa gillar jag nog Shady Lady med Ani Lorak från 2008.

 3. Daniela

  När jag började här på bloggen riktade jag mycket kritiska ord i flera inlägg mot Ukrainas bidrag, jag skrev då bl a att detta bidrag skulle passa in i en annan kontext. Jag gav också exempel på klipp då jag upplevde henne som nästan motbjudande! Några deltagare här på bloggen försvarade då både artisten och bidraget!
  Sedan efter ett förlopp av händelser, bl a att Ovidiu Anton blev utkickad från ESC så conectade jag med Jamalas bidrag på ett annat sätt, jag minns att jag blev faktiskt helt uppslukad av detta, dock fanns det fortfarande lite reservation för henne i o m att jag hade sett som sagt andra klipp med henne som jag tyckte bara ” usch ” om! Suman på kardemumman är det att: jag förstår exakt hur ni tycker och tänker om Jamala fenomenet i ESC i år! Hon kommer att gå till final och hon kommer att komma långt i finalen också är min gisning!

 4. Adri

  För mig är det faktiskt motsatsen till vad många skriver här. Jag gillar verkligen Jamala och hennes låt från 2011 “Smile” var något för mig 🙂

  “1944” är dock inte helt min kopp te, men jag måste ändå ge den att den växer. I början tyckte jag låten var nästintill vidrig men den växer och nu gillar jag nästan allt.

  Jag gillar hela låten förutom delen när melodin slutar och Jamala börjar skrika. Det låter läskigt (vet att jag låter jättetöntig när jag skriver så, men just den delen låter mer som någonting i en skräckfilm än i ett underhållningsprogram)

  Jag vill ha den i final runt 20:e plats.
  Men jag tror det blir en 6:e plats för den i final.

  Sen går jag vidare med The best och The worst of Ukraina.

  Det bästa:
  – Wild dance, 2004
  – Show me your love, 2006
  – Sweet people, 2010
  – Gravity, 2013
  – Tick Tock, 2014

  Det sämsta:
  – Hasta la vista, 2003
  – Razom nas bahato, 2005
  – Dancing lasha tumbai, 2007
  – Shady Lady, 2008

 5. Hannes

  Helt ärligt, jag tror faktiskt att Ukraina kommer att vinna i år.

 6. Daniela

  @Adri det är absolut inte “töntigt” att uttrycka det så för jag hade en likadan känsla tidigare! ☺️ @Hannes: det skulle inte förvåna mig om det gjorde, men jag har svårt att tro att den kommer att göra det, för just nu tror jag att de som kommer att riktigt slås om vinnarpokalen i slutändan är: Australien, Frankrike, Ryssland! Och även Armenia!

 7. Daniela

  Jag har nu lyssnat på Wiggyblogg recension samt att jag just sett en videoinspelning av Jamals låt där det visas en svart vit film i bakgrunden, det är verkliga bilder under deporteringen av Krimfolket! Mina kära vänner jag fick hålla andan, blev riktigt träffad i hjärtat av detta och därmed förstod jag ännu mer storheten av detta bidrag! Jamala med sin 1944 är en värdig kandidat till ESC vinbarpokalen i år!

 8. Adri

  Jag skulle sett “1944” som en riktig kandidat till segern om det var 100% jury, men i nuläget tror jag att Ukraina kommer topp 3 hos juryn och topp 10 hos tittarna… så min prediction säger att det blir en plats vid 5-6 för Ukraina i år 🙂

 9. Marcus

  Årets överlägset bästa låt, med årets överlägset starkaste röst. Texten hugger tag i en från första meningen, och när hon går över till krimtatariskan i refrängen så går jag nästan i bitar – och när hob byter ut sista refrängen till “Vatanıma toyalmadım” så är det kört, tårarna kommer! Jag tror att vinsten inte är utom räckhåll, speciellt om folk vill taktikrösta mot Ryssland! En framtida klassiker hur det än går!

  Ukrainas sämsta: Razom Nas Bahato.
  Ukrainas bästa: Give Me Your Love.

 10. Daniela

  @Marcus: mm Marcus det är precis så det hände med mig också och för enstund sen när jag såg videoinsoelningen jag nämnt ovan så var jag tvungen att gå ut och tända en cigarett, vilket jag inte gjort på fler dagar för jag kämpar med att försöka sluta röka! 🙁

 11. Adri

  Många här har jämfört “1944” med “Suus” och jag kan förstå jämförelsen, men håller inte med den. “1944” är ljusår bättre än “Suus” i min bok.

  Men i alla fall så tror jag det kommer gå ungefär lika bra för “1944” som det gjorde för “Suus”, eventuellt går det lite sämre då 2016 är ett myyyycket starkare år än vad 2012 var.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se