ESC 2016 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2016, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Stockholm. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Frankrike
Land: Frankrike deltagit 58 gånger – vunnit 5 gånger:
1958, 1960, 1962, 1969 och 1977
TV-bolag: France 2 se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Mathé Altéry kom delad 2:a av 14 med “Le Temps Perdu
(Dany Dauberson kom delad 2:a av 14 med “Il Est Là
)

Frankrikes ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: N’oubliez Pas“, Lisa Angell (Internval) 25:a i finalen
2014: Moustache“, TWIN TWIN (Nationell final) 26:a i finalen
2013: L’enfer Et Moi“, Amandine Bourgeois (Internval) 23:a i finalen
2012: Echo (You And I)“, Anggun (Internval) 22:a i finalen
2011: Sognu“, Amaury Vassili (Internval) 15:e i finalen
2010: Allez Olla Olé“, Jessy Matador (Internval) 12:a i finalen
2009: Et S’il Fallait Le Faire“, Patricia Kaas (Internval) 8:a i finalen
2008: Divine“, Sébastien Tellier (Internval) 19:e i finalen


Frankrikes ESC-2016-bidrag: “J’ai cherché”, Amir

Lyssna på Frankrikes Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: J’ai cherché officiell videolive-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: live i Amsterdamlive i Tel-Avivlive i London
akustisk versionofficiell textvideo
engelsk version: “Looking for you”engelsk text
Artist: Amir
(Amir Haddad)
officiell webbsidatwitteryoutubeinstagram
facebookwikipedia
Video-intervjuer: Intervju av esckaz.com (3:39 – 17:e april)
Intervju av esckaz.com (1:40 – 12:e april)
Intervju av wiwibloggs (17:24 – 9:e april)
Intervju av ESC+Plus (3:25 – 31:a mars)
Intervju av Eurovision Ireland (7:39 – 23:e mars)

Startnummer: nr ? i Finalen (14:e maj)
Låtskrivare: Nazim Khaled (t&m), Amir Haddad (t&m), Johan Errami (m)
Uttagning: TV-bolaget France 2 avslöjade den 29:e februari att de internt utsett sångaren Amir att få representera Frankrike i ESC 2016. Tävlingsbidraget “J’ai cherché” presenterades däremot inte officiellt förrän den 12:e mars då Amir framförde den live i “The DiCaire Show”. Läs mer om internvalet här: “Frankrikes Eurovision-bidrag 2016

Presentationer av bidraget och artisten + Allmänna reaktioner (på engelska):
esctoday.com
(inkl. läsarnas Facebook-ratings)
eurovision.tv
(presentation)
ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)

Odds (2016-05-06): topp-tre (plats 2) av de 42


Åsikter och spekulationer om Frankrikes bidrag och chanser i Eurovision 2016:

Schlagerpinglan tycker: Topp-tre FrankrikeFrankrikeFrankrikeFrankrikeFrankrike Betyg: 4+ / 5
Allt sedan “you”-partiet i låten slutade att ge mig obehagliga krypningar i kroppen så har “J’ai cherché” haft en säker plats bland de främsta på min topp-42-lista. Jag skulle kunna mala på hur länge som helst och beskriva exakt hur mycket jag gillar bidragets takt, melodislingor, språk, handklappar, glädje o.s.v. men jag väljer att hålla det kort och konstatera att jag gillar helheten. Det är en artist- och bidragskombination som får mig på väldigt bra humör och jag ser gärna att det får en plats i topp-tre, beroende på hur de olika bidragens slutliga framträdanden blir.
Schlagerpinglan tror: Topp-tio
Det är oerhört roligt att se Frankrike så högt upp på oddslistorna för en gångs skull och jag är övertygad om att de är på väg mot sitt bästa resultat på väldigt, väldigt länge. Kanske är det just för att jag så innerligt hoppas på en bra placering för Amir som gör att jag ser problemen torna upp sig och jag har svårt att tro på någon vinst eller ens en topp-tre-placering. Visserligen talar mycket för honom, inte minst att han vann OGAE-omröstningen och uppenbarligen kan konsten att charma alla han möter.

Men… han tävlar med ett bidrag på franska och i värsta fall kan hans scenspråk framstå som lite mer urcharmig karaoke-sångare än fullfjädrad artist. Det sistnämnda är dock en sak som mycket väl kan ha slipats till innan det är dags för final, eller kanske rentav vara just det som ger honom vinsten. Jag ser med stort intresse fram emot slutresultatet och hoppas på det bästa, även om jag inte vågar tro på det… det är ju trots allt Frankrike det gäller.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Inför ESC 2016: Frankrike – “J’ai cherché” – Amir”

 1. Kerstin

  Det här älskade jag direkt och det var dessutom så kul att det kom från just Frankrike som jag inte haft i min absoluta topp på år och dar. Blandningen av engelska och franska känns naturlig och jag personligen gillar faktiskt det här “you” partiet. Amir är väl en av de charmigaste artisterna i årets startfält om inte den charmigaste. Verkar vara en otroligt sympatisk och trevlig kille med massor av utstrålning på scen. Låten är så bra och passar Amir som handen i handsken. Jag tror Frankrike kommer kämpa om vinsten i år och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det här är vinnaren av ESC 2016. Betyg 5-/5.

  Frankrikes bästa bidrag i ESC. 2001 och 2011 (studioversionen).

 2. Johanna

  Den här fastnade direkt och har varit min solklara favorit ända sedan det blev känt att han skulle tävla för Frankrike. Jag vill och hoppas så mycket för en vinst för Frankrike men tror som du att han nog inte når ända fram men jag ska rösta och hålla tummarna så mycket för honom.

 3. Daniela

  Jag tyckte om Amirs framträdande i Israel, han var strålande bra! 🙂 Men jag tror inte att Han vinner I år utan jag tror att det slutgiltiga kampen kommer att vara mellan Dami Im och Jamala! De har de bästa låtar och även framträdanden i år! Det återstår att se, detta är vad jag tror! 🙂

 4. Marcus

  Modern, fräsch låt med en kompetent artist. Att kompetent är bäst beskrivningen på Amir är nog hans fall… Lite halvtrist, ingen vidare utstrålning, och en karaokekväll-på-kvarterskrogenglädje. Han får gärna bevisa mig fel! Eventuell vinnare!

  Frankrikes sämsta: Sognu.
  Frankrikes bästa: La Source från 1968, där texten är en återberättelse av Ingemar Bergmans jungfrukällan!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se