ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Australien
Land: Australien deltagit 2 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: SBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2015 Guy Sebastian kom 5:a av 27 i finalen med “Tonight Again

Australiens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest:
2016: Sound Of Silence“, Dami Im (Internval) 2:a i finalen
2015: Tonight Again“, Guy Sebastian (Internval) 5:a i finalen


Australiens ESC-2017-bidrag: “Don’t Come Easy”, Isaiah

Lyssna på Australiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Don’t Come Easy officiell videotext
Artist: Isaiah
(Isaiah Firebrace)
isaiahfirebraceofficial.comtwitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Live-smakprov: live-framträdande: “It’s Gotta Be You” (The X Factor Australia 2016)
Video-intervjuer: Intervju av wiwibloggs (5:36 – 8:e mars)
Intervju av oikotimes (9:26 – 7:e mars)
Intervju av AfterBuzz TV (7:09 – 4:e februari)
Snabbpresentationer: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 3 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: DNA (David Musumeci & Anthony Egizii), Michael Angelo (t&m)
Specialfall: Trots att EBU från början meddelat att Australiens deltagande i ESC 2015 var en engångshändelse p.g.a. jubileumet så är det nu tredje året i rad som landet är med i tävlingen. Precis som förra året så måste de dock kvala in genom en av semifinalerna och om de skulle vinna så får de inte arrangera ESC 2018 i Australien utan måste samarbeta med något annat TV-bolag i Europa.
Uttagning: Den internvalda sångaren presenterades den 7:e mars, då även tävlingsbidraget spelades upp för första gången i form av den officiella videon. Läs mer om internvalet här: “Australiens Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-05): Vidare till final (plats 3 av 18) & topp-6 (plats 6) av de 43


Åsikter och spekulationer om Australiens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final AustralienAustralienAustralienAustralienAustralien Betyg: 3 / 5
Australiens första ESC-bidrag, “Tonight Again“, föll jag för redan vid första lyssningen och än i dag tycker jag riktigt bra om den. Även det andra bidraget, “Sound Of Silence“, gav mig inledningsvis rejäla wow-känslor så mina förväntningar på bidrag nummer tre har förmodligen varit alldeles för höga och bidrog säkert till den besvikelse jag kände när jag först hörde låten.

Don’t Come Easy” är således det första australiska bidrag som jag inte inte känner någon större spänning inför. Jag hör en låt som påminner om förra årets bidrag, men på ett ointressant, “redan gjort”-sätt vilket gjorde presentationen av bidraget till något av ett antiklimax och där är jag nog fortfarande kvar. Men, men… låten fungerar att lyssna på, texten är tänkvärd och än finns ju chansen att Isaiah kan göra underverk med den live. Jag tror därför att Australien kommer att finnas med bland de tio jag vill ha vidare till finalen från den första semifinalen, men helt säker är jag inte.

Schlagerpinglan tror: Till final
Även om jag personligen tycker att det är lite synd att de fortsätter på samma spår så har jag all förståelse för att de gör det. 2016 nådde Australien en imponerande andraplats så det blir intressant att se om de når den eftertraktade förstaplatsen med hjälp av de finjusteringar i form av samma låtskrivare, liknande låt men med en helt annan artist som de nu satsar på. Först och främst är det dock finalplatsen det gäller och där tror jag att det inte bör bli några större problem för Isaiah, under förutsättning att han levererar live.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Inför ESC 2017: Australien – “Don’t Come Easy” – Isaiah”

 1. Adri

  Detta kommer inte nå upp till Dami Ims andraplats 2016, och det är ett gränsfall om de når upp till femteplatsen 2015 ens.

  Jag tycker allt här är kompetent och bra, men känns ALLDELES FÖR GJORT.

 2. Johan

  Vissa menar ju att Australiens framgång har sporrats lite av att de är nya i tävlingen och att de har fått mycket rampljus riktade mot sig under sitt deltagande. Frågan är om det har haft någon signifikant påverkan på deras poäng, eller om det bara är snack bland fansen. Hur som helst, det här är kompetent men ganska tråkigt. Han har visserligen en intressant röst, men låten i sig har vi ju hört x antal gånger redan + att det är ett relativt balladtungt startfält i övrigt. Finalplats, absolut. Topp 10? Förmodligen, men skulle aldrig lägga några pengar på att det här tar hem tävlingen. Hoppas på något lite mer avvikande nästa år från Australien så de inte hamnar i något radioträsk nu.

  Betyg: 3/5

 3. Adri

  Det där med att Australien bara fått framgång i tävlingen just för de är Australien köper jag inte. Det är så fruktansvärt gnälligt bara.

  Jag har inte varit ett superfan av någon tidigare låt från Australien, men jag kan förstå framgångarna till 100 procent. Extremt talangfulla artister med riktigt snygga produktioner. Låtarna har bara inte varit mig kopp te.

  Men jag blir så trött på människor som helt enkelt inte kan hantera att en låt de ogillar får framgång 🙂

 4. Micke

  Det finns många olika sorters fack man sorterar in bidragen i och när det gäller Australien har de hamnat i samma fack alla tre gångerna Facket de hamnat i varje gång är “kompetent men ack så intetsägande.” och än värre är det för de gör ett extra fack i detta fack som kallas ” same procedure as last year Aussie? med svaret ” same procedure as every year Europe.”

  Löjligt skrivet? Mycket möjligt men inte mindre sant för det. Var finns det spontana skrivandet? Var finns det äventyrliga och upptäcktsskrivandet? Var finns skrivandet utan att kika på tidigare låtar som slagit? Ni kan aldrig få mig att tycka dessa tre bidrag är dåliga men däremot ack so tråkiga. Varför kan de inte tänka själva? Varför tror de att det som ska slå måste komma ur något som redan slagit och därför lägger de fokus helt fel och sitter troligen i månader och lyssnar på gamla hits för att hitta bitar de sedan ska klistra ihop till en helhet. Visst många gör så men tyvärr är det i detta fallet sååååååå genomskinligt och uppenbart.

  Jag vet att ute i Europa så är Sverige sett som ett av de mest lättlästa länderna med samma typ av bidrag år ut och år in. Australien får akta sig så det inte blir lika lättlästa. Märker att de flesta åtminstone tycker om snubbens röst men för mig är det tvärtom. Är det något jag inte gillar så är det hans konstruerade röst.

  Jag vet att Australien kan bättre så jag ser fram mot 2018 och hoppas på bättre då. Nu rankar jag dem på plats 28.

  Tidernas bästa Australienska:
  Inget som är direkt WOW

  Tidernas sämsta Australienska:
  Inget som är direkt uselt även om jag nu gått från att ha tyckt om bidraget 2016 till att nu inte ens klarar av att lyssna på det mer. Vilket iofs även gäller en del av bidraget 2015 “Tonights oooookejjjjj.” Kryper i mig bara jag skriver ” oooookejjjjj.” 🙂

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Tre bidrag hittills och något som får mungiporna lite extra har ni inte slängt fram än

  Borde ni ha skickat i år:
  Fanns ju tyvärr inga alternativ

  En sak till: Det där med att Australien bara fått framgång i tävlingen just för de är Australien är inget jag tror på. I så fall kan man lika gärna vända det åt andra hållet, att de inte får tillräckligt med poäng för att de är just Australien. Kan väl knappast ha undgått någon att väldigt mänga är enormt negativa vad det gäller att Australien får medverka i ESC.

 5. Kerstin

  Eftersom jag gillar denna typ av låt som Australien ställer upp med i år så upplever jag inte alls bidraget som tråkigt eller förutsägbart. Jag hör en jättebra låt med en duktig sångare som jag berörs av. Vad gäller Australiens medverkan så har jag inga som helst problem med att dom deltar, tycker dom bidragit med mycket bra låtar till tävlingen. Dom tar tävlingen på allvar och älskar verkligen ESC. Final blir det i år också. Betyg 4+/5.

 6. Adri

  Vad gäller Australiens medverkan är jag bara positivt inställd trots att ingen låt varit något för mig personligen. Deras låt 2015 är dock bäst i deras hög 🙂

  Just eftersom det är Australien det gäller är jag ok med det då deras ESC-intresse varit allmänt känt sedan tidigare 🙂 USA och Kina som båda visat (minimalt med) intresse tycker jag dock kan hållas borta ett bra tag till för jag vill inte se ESC bli till en World Contest. (Och let’s face it: trots vad vissa säger kommer Australiens medverkan inte bidra till att det utvecklas ditåt)

  Men Australien har sänt och varit intresserade av ESC sedan 1983, det är alltså elva år längre än vad jag funnits här så jag tycker deras plats i tävlingen är välförtjänt 🙂

  Och jag vill bara göra detta tydligt: det finns ingenting i Eurovision Song Contests reglebok som säger att ett land ska ligga i Europa eller ens gränsa till Europa så argumentet “Men det är en europeisk tävling för europeiska länder” tycker jag inte håller alls!

  Fine om folk är emot deras medverkan. Då får de vara det men då får de ha bättre argument än “men de ligger ju i Europa” 🙂

 7. Adri

  ligger ju inte i Europa*

 8. Lukas

  Det här är lite underligt. Det här är en låt som jag gillar mer än vad jag egentligen borde göra. Likaså kan jag inte sätta fingret på varför det är så heller. Annat än att låten ligger på ett bra BPM (vilket jag ibland brukar titta på), har en bra text, plus att Isaiah verkar låta väldigt mogen på rösten för sin ringa ålder, men däremot vet jag inte varför jag ser det här som en fempoängare, eftersom att den på pappret inte har det som gör att jag ska ösa en femma till den så lättvindigt. Det här är jag förmodligen ensam om att säga, men det här är faktiskt Australiens klart bästa bidrag av de tre de skickat. Där Tonight Again brast stilmässigt för mig och Sound of Silence kändes för cyniskt konstruerad känns den här mer genuin.

 9. Kerstin

  Lukas, håller helt med dig. Detta är det bästa bidraget Australien deltagit med i ESC. Australien är min etta i år.

 10. Micke

  Ajdå! Då får jag be dig om ursäkt för det jag skrev Kerstin. Men samtidigt meningen med detta är ju att vara ärlig om vad man tycker så länge det görs med det stora R 🙂

 11. Kerstin

  Micke, givetvis ska du uttrycka din åsikt. Du har absolut inget att be om ursäkt för.

 12. Johanna

  Den här låten rankar jag på plats 38- ett steg över Sverige. Den kommer ändå komma i topp tio för jo, folk röstar gärna på Australien BARA för det är Australien. Juryn gjorde sitt bästa för att sänka tittarfavoriten och få sin vilja igenom förra året och de lär ha Australien högt i år också för att de vill motivera att ha de kvar i tävlingen.

  Nu till låten: Den är kompetent men så tråkig att tågen stannar. Därav min låga ranking.

 13. Micke

  @Johanna, vi är som oftast verkar det som överens om var vi vill ha bidraget i ranking. Inte högt mao. Däremot är vi inte helt överens om röstning på Australien. Visst du har absolut rätt om att många röstar bara för att det är Australien men jag vidhåller. Många röstar inte just för att det är Australien.

  Vet ni jag börjar bli orolig för att det håller på att bli Junior ESC. Bulgarien, Belgien, Australien, Irland och fan vet hur många mer som har “småbarn” bakom micken i år. Hur håller då artisterna? av det jag hört håller Belgien men är lite tveksam om Australien och Irland. detsamma gäller tyvärr Bulgarien där han håller starkt i verserna men inte orkar refrängen och går därför upp i falsett för att orka. För er som inte vet har jag lindrigt sagt svårt för män i falsett 🙂 Hoppas det var tillfälligt det jag hörde

 14. Adri

  Jag köper som att det finns folk som röstar på Australien för att det är just Australien, men precis som Micke säger finns det personer som placerar Australien lågt FÖR att det är Australien det handlar om. Det kompenserar tycker jag.

  Båda sakerna är jag riktigt jäkla trött på faktiskt. Jag ser folk på youtube som placerar Australien lågt för att det just handlar om Australien, men samtidigt skriver de att de är emot Rysslands orättvisa behandling och hela Armenien/Azerbajdzjan-tramset. Då kan jag officiellt inte ta de personerna på allvar. Kan man inte behandla alla länder likadant är man ett dåligt ESC-fan tycker jag. 🙂

  Som tur är, har vi lite högre tankar här på denna blogg 🙂 Här bedöms låtar, inte länder! 🙂

  Men som Micke säger, även om Australien blir mer accepterade (Woho!) så är det fortfarande många, inklusive min storebror, som aktivt röstar ner dem endast för det är Australien. (Han röstade på Ukraina och Ryssland förra året även om han avskydde båda dem låtarna, medan han faktiskt gillade Australiens låt)

  Vinner Australien i år, vilket jag ändå inte tror, så är det 100% förtjänt 🙂 oavsett var lilla jag placerar dem och tycker om bidraget!

 15. Adri

  Micke: Jag bryr mig inte om deltagarnas ålder. Belgiens Blanche har hittills visat sig vara “good enough” men jag vill gärna se lite mer gnista i henne, Australiens Isaiah vann X Factor och klippen jag sett därifrån visar att han kan sjunga live men än har jag inte hört “Don’t come easy” live så det återstår att se hur just den låten framförs. Brendan Murray verkar ha en röst man antingen verkligen gillar eller ogillar. Tyvärr är jag i läger 2 där för jag hör bara en kille som sugit in lite mycket helium i sig. 🙂

  Men jag försöker inte bry mig om deltagarnas ålder för i mitt huvud säger det inget om hur de kommer prestera. Sämsta röstinsatsen förra året tycker jag Finland och Makedonien stod för och de var 25 respektive 49 år när det begav sig 🙂

  Medan de jag tycker presterade bäst röstmässigt i fjol var Armenien, Ungern och Italien som när det begav sig var 29, 26 och 20.

  Så jag försöker helt enkelt tänka bort deras ålder (i alla fall nu på förhand) eftersom jag annars också kan oroa mig om deras röster, även om det nästan alltid visat sig vara onödig oro för det finns 18-åriga artister som sjungit som gudar när de äntrat scenen medan det funnits 40-50-åriga artister som fått mig att vilja stänga av teven

  (Tyvärr Kaliopi ifjol. Vad hände där? Det var såååå plågsamt att se och höra på. 2012 var det ett jäkla mästerverk med en guldstrupe. 2016 kan jag inte ens beskriva på ett snällt sätt så jag låter bli 🙂 )

 16. Marcus

  Årets bästa låt, och långt mycket bättre än Australiens tidigare halvsömniga försök.

 17. Isabell

  “Som vanligt” håller jag med dig Marcus!
  Riktigt bra låt som borde komma långt men inte säkert att majoriteten av Eurovisioninbitna lyssnare tycker likadant!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se