ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 22 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice
& 75 Cents
(Dora 2008) 21:a i finalenKroatiens ESC-2017-bidrag: “My Friend”, Jacques Houdek

Lyssna på Kroatiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: My Friend officiell videotext
Fler tolkningar: akustisk version + musikvideostudioversion
dance-remix + musikvideotext-videoinstrumental version
Artist: Jacques Houdek jacqueshoudek.comtwitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av ESC Bubble (3:30 – 15:e april)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 11 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Jacques Houdek (t&m), Siniša Reljić (m), Tony Malm (m), Ines Prajo (t), Arjana Kunštek (t), Fabrizio Laucella (t) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 17:e februari avslöjade TV-bolaget HRT att de internt valt ut Jacques Houdek att få representera landet i ESC. Bidraget “My Friend” presenteras två veckor senare, efter att en instrumental version släppts några dagar tidigare. Senare presenterades även en text-video, en officiell musik-video och en alternativ video med akustisk version och teckentolkning. Läs mer om internvalet här: “Jacques Houdek för Kroatien 2017!” – “Kroatiens Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-22): Ej vidare till final (plats 15 av 18) & mitten-tippad (plats 24) av de 43


Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 4 / 5
Wow, vilket bidrag! Här har vi inte bara en utan två imponerande röster, och de kommer från samma artist… vilket bör betyda att vi har något alldeles speciellt att vänta oss i Kiev nästa månad. Bland de saker som fått mig helt förälskad i detta bidrag finns de underbart vackra melodislingorna, stråkarna, Jacques röst(er), sättet låten är uppbyggd på med variationer på de rätta ställena och en text som är lika gripande som uppmuntrande och dessutom stundtals på italienska. “My Friend” har för närvarande en säker tredjeplats på min topp-43-lista och tillhör de bidrag som jag bara måste ha vidare till finalen.

En liten brasklapp måste jag dock lämna här, och det är vad gäller det slutliga framträdandet. Jag förstår inte riktigt hur de ska lyckas få låten att komma till sin rätt på scenen så det är mycket möjligt att allt faller platt och jag blir tvungen att omvärdera min åsikt totalt. I nuläget är det däremot en självklar finalist i mina ögon och om det framförs “rätt” så tar jag det nog ganska hårt om det inte blir ännu en finalplats för Kroatien.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Jag lutade länge åt att redan nu utse Kroatien till en av årets största förväntade positiva skrällar… men utan att ha sett hur det slutliga scenframträdandet blir så vågar jag faktiskt inte det. Skulle Jacques på något vis lyckas fånga alla dessa starka känslor, som en del av oss får när vi lyssnar på låten, och förmedla dem så blir det inte bara en skräll utan även ett bidrag som kan vara med och tävla om de riktigt höga placeringarna i finalen. Men som jag påpekat tidigare, just nu kan jag bara bedöma vad jag hört och sett och då låter mitt omdöme så här:

Jag tror tyvärr att det kan bli lite väl spretigt, både vad gäller musikstilar, röster och språk för att majoriteten av publiken och juryn ska köpa bidraget rakt av. Hur försöket att sjunga duett med sig själv än slutar så är det väldigt troligt att vi har en modern klassiker att vänta oss, och förhoppningsvis så är det för att det imponerar, men jag vågar inte tro på det förrän jag ser det.

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2017: Kroatien – “My Friend” – Jacques Houdek”

 1. Adri

  Ajdå, alltså jag är verkligen på andra sidan åsiktsregistret här. Jag klarar inte av denna låt.

  Visst den sticker väl ut, men den är fortfarande överfylld med smöriga klyschor man hört 50000 gånger förr. Och Jacques sjunger bra, men inte fantastiskt.

  Nej jag gillar inte det här alls faktiskt. Trodde mer om det när jag bara hörde det instrumentala förhandsvisningen av bidraget.

  Dock, till skillnad på dig så kan jag tro på en finalplats. Jag kan inte förklara varför för jag tycker uppenbarligen att den ska hållas låååååååååååångt ifrån finalen men vissa blir säkert övertygade av det här.

  Nope, det här kommer jag inte lyssna på fler gånger än vad jag absolut måste. Detta är min 41a plats i år och faktiskt sista plats i den andra semifinalen (bara Spanien är sämre tycker jag)

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Lite uppmuntrande är det dock att läsa att någon faktiskt tror på final för Kroatien, även om vi förmodligen är ganska lika på den punkten och är benägna att ha övertro på de bidrag vi absolut inte vill ha vidare. 😉

 3. Micke

  Tycker jag detta är bra, hyfsat eller dåligt? Ärligt talat vet jag inte till hundra än. Finns inget mer svårbedömt bidrag i årets startfält. Uppstarten för Kroatien i år var att skicka ut en instrumental version av det bidrag som skulle representera dem 2017. Minns jädrigt väl hur jag kände när jag satte mig ned för att lyssna. Plötsligt uppenbarade sig en text med en känsla att nu vandrar vi in i Schweiz 2006 och jag bara kände “jag orkar inte ett sånt bidrag till.” Iofs ett fint citat av Einstein MEN INTE HÄR.

  Det tog dock inte lång tid för violiner, cello mm att ge mig en rejäl käftsmäll och jag förlorade mig in i stränginstrumentens förtrollade värld långt bort från förprogrammerade syntar och liknande musikdödande produkter. Så jädra vackert. Wow kände jag, som älskar när musiken breddas i ESC, det här kommer att bli så jädra mäktigt i maj om de kan få till en riktigt grym scenshow till detta.

  Förväntansfull mötte jag sedan den slutliga versionen av bidrag med mötet mellan Jaques Houdek och bidraget. Tre minuter gick men jag tror jag satt orörlig minst en minut till efter och undrade över vad som egentligen hände. Var det en terroristattack jag just bevittnat? Var Jaques möjligen taliban och hade gett sig fan på att göra en massaker på det mäktiga bidraget vi tidigare fått oss serverat.

  Polispådraget uteblev och Jaques gick fri och fick fortsätta sätta sin prägel på bidraget. Frågan var bara om jag var beredd att ge detta några nya chanser som jag alltid gör med bidragen i ESC. Det tog en vecka innan jag gav mig på det igen och troligen hade chocken lagt sig då för nu kunde jag hitta något i bidraget igen även om det var långt ifrån den instrumentala versionens vackra utsvävningar.

  Ja Pinglan jag har nu kommit dit att jag i små doser kan se och höra det du gör. Fortfarande känner jag mig totalt nollställd för hur jag slutligen ska ta till mig det här. Jaques har en mycket vacker röst så länge han håller sig ifrån falsettpartierna och den instrumentala delen är grymt vacker men hur ska de få ihop det här på scen. Lyckas de kan det bli grymt bra men min oro är att det kan bli ren parodi. Kroaterna har ett digert arbete framför sig för att lyckas sätta ihop det här. Det här kan bli topp 10 för mig lika mycket som botten 10. Har noll koll

  Tidernas bästa Kroatiska:
  För mig en av alla tiders bästa ballader i ESC. Helt tagen av den ibland. Grymt snygg tjej och snyggt framträdande men framförallt en helt bedårande liten låt. När hon klämmer i på slutet tillbringar jag stundtals tid på en annan planet långt bortom tid och rum. Vacker är bara förnamnet på detta bidrag.
  https://www.youtube.com/watch?v=it3ia7WisHg

  Tidernas sämsta Kroatiska:
  Oh my oh my! Är detta verkligen Kroatien? Så många bra och nationellt luktande bidrag de har bjudit på genom åren men inte alla tydligen 🙂 Nej detta är riktigt hemskt från första till sista sekunden.
  https://www.youtube.com/watch?v=qgFOLokXTwE

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Men det är ju detta jag älskar med ESC. Annorlunda bidrag. Blir glad bara av det men jag blir glad av hela bidraget. Det är något där som får upp mungiporna på mig. Absolut inget glädjebidrag så sätt men det får mig glad 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=qU4a0DjaoMY

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 4. Daniela

  Detta var enligt min smak det bästa som Kroatien har skickat hittills:

  https://youtu.be/hGp3YfEj_GY

 5. Micke

  @Daniela, ditt bidrag var mitt andraval som “att få mig på gott humör” 🙂

 6. Daniela

  @Micke: eller hur? Jag har kollat lite på youtube, tänkte skicka två länkar till dig. Det ena: de har väl ett roligt program i Kroatien där någon annan härmar artisten och sjunger låten! Det blev en riktig upplevelse för mig angående just hur viktig artisten är för en viss låt och tvärtom!

  Den andra länken är ett nummer som Severina gör och som jag tyckte om! Jag förstår inte ett ord på deras språk men det spelade ingen roll! Jag smittades av åskådarnas glädje efter. Enbart bara några sekunder! Sådana låtar ich artister vill jag se mer och mer i ESC också!

  Hör kommer länkarna: https://youtu.be/X9FjCreqPdg

  https://youtu.be/IAt-LuTVTVM

 7. Johan

  Alltså, jag har svårt att verkligen förstå konceptet. Jag förstår så långt att det här är en hyllning till vänskapsband, men där tar det slut. Ska de olika karaktärerna han spelar syfta på olika kulturer och personligheter som hyllar vänskapen mellan varandra? Varför är det just italienska och engelska bidraget framförs på när det ändå är Kroatien som bidraget kommer ifrån? Jag får inte ihop någon röd tråd, precis som med Rumäniens bidrag. Ett glädjepiller behöver för min del ändå syfta på något, och det här verkar ju iaf få några på gott humör, men för mig blir jag bara förvirrad.

  Nä, det här fungerar helt enkelt inte för mig nästan någonstans. Kan även tilläggas att jag är otroligt trött på disneymusik, så det hela gör det ju inte bättre. 3/10, och helst stannar den väldigt långt från final enligt mitt tycke.

 8. Adri

  Tusan jag glömmer alltid nämna mina favoriter från länderna.

  Men jag säger såhär; Kroatien har skickat myyyycket bra över åren: 1998, 1999, 2002, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 och 2016.

  Under ALLA nämnda åren befann sig Kroatien på min topp 10, men det finns ändå en låt som faktsikt är överlägsen när jag tänker på Kroatien i ESC och det är följande:

  https://youtu.be/4ZsVBPI05Ng

  Det är från den första ESC jag minns att jag kollade på (vet att jag hade sett moment från tidigare upplagor men det var första gången jag och hela min familj satte oss ner med godis och popcorn för att se programmet. Minns också att jag somnade innan resultatet kommit vilket iofs är lika bra för det gick verkligen inte bra för just min favorit: Kroatien).

  Redan då som 8-9åring älskade jag låten, och idag snart 23 år fyllda så gör jag det fortfarande! Den förtjänade så mycket bättre!

  Vad tycker folk om den? Den verkar ju tyvärr blivit extremt bortglömd av majoriteten. Min kompis vet att han såg 2003 års upplaga men kan inte ens med extremt god vilja komma ihåg den.

  Och ska jag välja vilken kroatisk låt som kanske inte är “bra” men ta mig tusan vad glad jag blir av den så blir det deras låt från 2008. Länkar den inte här men “Romanca” hette den. Jag vet inte vad de sjunger om så texten kanske är jättetragisk och helt ärligt låter inte låten vidare glad heller, men den är så annorlunda och jag blir så glad av att se den 75-åriga mannen leva upp på scenen!

 9. Kerstin

  Ett bidrag jag är kluven till. Den fungerar när jag ser videon, bilderna och texten berör. Utan videon blir det inte samma känsla för mig. Jag har lite svårt för det här att han byter både tonläge och språk. Jag tror tyvärr inte det här kommer fungera i ESC. Låten har växt mycket för mig men jag tror att den här låten kräver fler än en eller två lyssningar för att man ska börja uppskatta den och därför tror jag inte på final för Kroatien. Betyg 3/5.

 10. Micke

  Jädra tur för dig Adri att du nämnde Kroatien 1998 🙂

  Kul hur som helst att någon hakar på att nämna lite bra, dåliga och gott humör bidrag 🙂

 11. Johanna

  Plats 28 på min ranking. Hade varit i final om den tävlade i semi 1. Tycker att det är ett riktigt bra bidrag men borde varit en duett istället. oavsett det instrumentala är sjukt bra och han sjunger bra. Kommer nog inte till final men jag skulle inte bli ledsen om den kom dit heller.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se