ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 57 gånger – vunnit 4 gånger:
1957, 1959, 1969 och 1975
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland

Nederländernas ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
2011: Never Alone“, 3JS (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i semi 2
2010: Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)“,
Sieneke
(Internvald låt +
Nationell final
)
14:e i semi 2
2009: Shine“, The Toppers (Internvalda artister +
Nationell final
)
17:e i semi 2
2008: Your Heart Belongs To Me“, Hind (Internval) 13:e i semi 1


Nederländernas ESC-2017-bidrag: “Lights and Shadows”, OG3NE

Lyssna på Nederländernas Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Lights and Shadows officiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Amsterdam
Artister: OG3NE (Lisa, Amy och Shelley Vol)
og3ne.comtwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av euroian (3:52 – 9:e april)
Intervju av esckaz.com (2:44 – 8:e april)
Intervju av wiwibloggs (7:28 – 8:e april)
Intervju av eurovision.tv (3:00 – 3:e mars)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 6 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Rick Vol (t&m), Rory de Kievit (m)
Uttagning: Den 29:e oktober avslöjade TV-bolaget AVROTROS att de valt ut syskon-trion O’G3NE att få representera Nederländerna 2017. Gruppen, som deltog i JESC 2007, ändrade senare namnet till OG3NE. Tävlingsbidraget, som deras pappa varit med och skrivit, presenterades den 3:e mars. Läs mer om internvalet här: “O’G3NE för Nederländerna 2017!” – “Nederländernas Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-24): Vidare till final (plats 10 av 18) & topp-16 (plats 16) av de 43


Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 2+ / 5
Vissa bidrag vill inte riktigt fastna, hur många gånger jag än lyssnar på dem och här har vi ett som fortsätter att kämpa emot. Lite av refrängen och tre uppradade systrar är ungefär vad jag får ut av detta, vilket får mig att känna mig lite skyldig då jag verkligen vill beröras. De förtjänar mer än en axelryckning men hur teoretiskt vacker det än är, både sång- och text-mässigt, så finns här inget som håller uppe mitt intresse genom hela låten.

Om de gör ett lite rörligare framträdande i stil med Feminnem 2010, “Lako Je Sve“, där det hela tiden händer något så kanske det kan skaka igång någon form av dominoeffekt så att alla bitarna faller på plats. Fram tills dess så kan jag tyvärr inte säga att detta ger mig speciellt mycket och därför är det inte heller någon finalkandidat i mina ögon.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
När TV-bolaget 2013 internvalde Anouk så inleddes den nya moderna eran i Nederländernas ESC-historia och sedan dess har de skickat ganska intressanta bidrag som stuckit ut av flera olika anledningar. I år vänder de blad och satsar i stället på vacker stämsång, hjärtvärmande budskap och tre unga artister med relativt stor scenvana vilket i och för sig kan ge ett kompetent intryck, men det sticker knappast ut. Tvärtom tror jag att risken är stor att bidraget glöms bort när det väl är dags att rösta.

Visst kan det bli så att juryn hittar mängder med saker att ge poäng för och att väldigt många i publiken träffas av bidraget i stort, för att inte tala om alla(?) de som kommer ihåg tjejerna från Junior Eurovision Song Contest 2007 då de kom 11:a med “Adem in, Adem uit“ och därmed känner lite extra för dem. Allt är fortfarande möjligt och i det här läget kan man inte göra annat än att gissa, men min gissning är likväl att det blir en finalmiss.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2017: Nederländerna – “Lights and Shadows” – OG3NE”

 1. Micke

  Ser att Pinglan inte är överförtjust i det här bidraget. Är väl inte överförtjust heller men jag gillar det en del ändå 🙂 Det har potential i båda bidraget och tjejer med bra röster (i synnerhet hon i mitten den mörka) men samtidigt är det något som fattas. De når inte ända fram. Det är inte bland mina elva favvisar men skuggar bland de sju som vill ta sig upp. Det är en sjua i betyg, vilket innebär att den är bra men varken mer eller mindre. Svårt att bedöma. Med ett bra scenframträdande kanske de sjunger skiten ur oss.

  Det är väldigt många lovande passager i bidraget men tyvärr också en hel del bromsklossar. Tyvärr känns det som så ofta i dessa tävlingar att det kanske är för många låtskrivare som försöker pussla ihop sina delar men tyvärr passar inte alltid limmet till träslaget så att säga. Det här ska inte missförstås nu för jag gillar bidraget men jag känner att det hade potential att bli än bättre.

  Tidernas bästa Nederländska:
  Jag hade hoppats att du skulle ta Nederländerna sist av alla Pinglan. Varför? För att de är så ointressanta? Definitivt inte, snarare tvärtom i så fall. Men största anledningen är att jag inte vet vilket bidrag jag gillar bäst. Där finns tre bidrag jag rankar mycket högt. Nej jag kan helt enkelt inte bestämma mig. Jag får ta alla tre. Ett glatt bidrag, ett vackert och ett mysigt. Vad kan vara bättre? 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=oQMCmmKLCJ0
  https://www.youtube.com/watch?v=n5iazXvMw5o
  https://www.youtube.com/watch?v=bWe8PRsW4T0

  Tidernas sämsta Nederländska:
  Tråkig är bara förnamnet på det här bidraget. Annars är det mycket lättare att hitta bra bidrag och glädjepiller bland det som Nederländerna gett oss under alla år.
  https://www.youtube.com/watch?v=qLco1p2W6WM

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Visst väldigt inspirerat av Abba but who cares. Det här har jag alltid sett som ett riktigt ESC-glädjepiller. Nonsenstext but as I said WHO CARES. Det här är ESC och inte något för nobelpriset. Dessutom tycker jag den här är bättre än Abbas Waterloo. Jag är nog i minoritet men jag tycker Waterloo är en av Abbas två sämsta låtar.
  https://www.youtube.com/watch?v=sI78Bqp6z6g

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 2. Adri

  Jag vill gilla det här och medan låten pågår så tycker jag det är helt smärtfritt att lyssna på.

  Men sen när låten är över inser jag hur lite intryck denna låt har på mig. Tre tjejer som sjunger bra och en låt som mer eller mindre är definitionen av “helt ok”.

  Enda gången låten kommer till liv är i det lilla sticket.

  Jag tror detta är en gränsfalls-finalist men ska jag säga vad jag tycker om låten blir det ingen finalist i mina ögon. Finns 10 mer välförtjänta låtar!

  När OG3NE avslöjades som artisterna hade jag väldigt höga förväntningar, detta levde inte upp på låånga vägar.

  Vad gäller Nederländernas bästa bidrag så kan jag säga att Nederländerna är ett av mina favoritländer i tävlingen och 2012-2014 är väl de tre gyllene bidragen de skickat (även om bara två av dem ens fick i närheten av vad de förtjänade). Med det sagt har de skickat myyycket bra genom åren men de tre åren: 2012, 2013 och 2014 var något extra! 😀

  Sämsta då? De flesta verkar ha glömt denna låt och jag avundas er. Denna låt glömmer jag gärna. Säger bara: “2004 – Without you”

 3. hej

  Tyskland skulle behöva en nystart i stil med Nederländerna. Deras nationella finaler har haft mycket mellanmjölksbidrag för att fylla ut, och under de senaste åren, (och förra året berodde det på framträdandet), och de vinner av någon anledning. Det tyska TV-bolaget borde börja internvälja, och varför inte börja med att fråga Avantasia. Jag har lyssnat på tre hela album av dem sedan “Unser Lied Für Stockholm” (Ghostlights, The mystery of times och Angel of Babylon) och det är en bra samling låtar.

 4. Johan

  Tyckte att De Eurovisa var inne på ett adekvat spår när de kommenterade själva kompositionen. Det är lite high school-musical varning och ett ganska naivt arr. (elgitarrerna är ju ett skämt), men det är kanske inte så jättedumt att det är lite naivt i det här sammanhanget? De sjunger jättebra även live, tycker det är stundtals trevlig melodi även om den kanske inte riktigt gör sig påmind när jag går igenom låtarna i huvudet.

  Jag tror inte att det här kommer att kvalificera då det är ganska anonymt trots stämsången. Även om jag förstår att texten är högst personlig med anknytning till deras mammas allvarliga sjukdom kan jag inte riktigt ta till mig det här då själva kompositionen är så otroligt dussintal. Nja, alltså det får 5/10 för mig, och är godkänd med andra ord.

 5. Kerstin

  Detta bidrag och det från Tyskland är de två bidrag jag känner inte har några större fel, ganska trevliga medan de pågår men extremt lätta att glömma bort. Ganska ointressant låt som aldrig riktigt kommer loss. Betyg 3/5.

 6. Mikaela

  Nä jag tycker detta är överkäckt. För mycket av för mycket.

 7. Johanna

  Har också svårt att tro att denna ska ta sig till final från starka semi 2. Hade absolut inte misstyckt dock. Har 11 bidrag före denna i semin och totalt rankar jag den totalt på plats 28. Hade den tävlat i den andra semin hade jag haft den i final. Men ja ett gränsfall. Plats 9-12 ca. Synd efter att ha haft mitt absoluta favoritbidrag förra året.

  Tjejerna sjunger bra men låten är inte så minnesvärd. Denna ihop med några till i år har jag otroligt svårt att komma ihåg nästan direkt när låten är klar har jag glömt hur den låter. Men medans den pågår gillar jag den. Och då lyssnar jag igenom i stort sett alla låtar från i år minst 4-5 ggr i veckan…..

 8. Micke

  @Adri wow, finns det verkligen en så knäpp till som jag som kan gilla Nederländerna 2012 🙂 Den har fått oförtjänt kritik för indianutstyrseln. Tänk om de kunde lägga lika mycket energi på låten istället. Det enda jag inte gillar i den är det där simpla falsettpartiet som dyker upp med jämna mellanrum. Jädra tur att hon är tjej och inte kille. Tror jag berättat vad jag tycker om killar i falsett ett “par” gånger här 🙂 Nederländerna är ett av de få länder där det är väldigt svårt att leta upp direkt dåliga bidrag genom åren.

 9. Adri

  Micke: Ja 🙂 Jag märker att det inte är många som hör vad jag hör vad gäller låten från 2012.

  Jag tycker dock den är riktigt mysig, Joan är charmig och jag gillar texten som ser tillbaka på låtens protagonists barndom. Utstyrseln Joan valde minns jag var lite kontroversiell och än idag tror jag helhetsresultatet skulle blivit bättre om hon valt något annat. Men likväl, med eller utan vald utstyrsel så förtjänade hon betydligt mer än vad hon fick.

  Hoppas Joan kan se det som en liiten tröst att i alla fall tittarna ville ha henne i final. Detta var ju på den tiden Nederländerna hade det riktigt tufft i tävlingen och aldrig kunde lämna botten, så bara det var ju ett fall framåt! 🙂

  2012 var ett riktigt starkt år och då back in the days hade jag bara tre favoriter som krossade motståndet (även om motståndet var bra) och det var Sverige (“Euphoria”), Rumänien (“Zaleilah”) och just Nederländernas “You and me”. Tre extremt olika bidrag, men lika jäkla bra!

  Kollar jag tillbaka i år lägger jag även till Makedoniens “Crno i belo”, Cyperns “La la love” och Danmarks “Should’ve known better” bland de bidrag jag “VERKLIGEN GILLAR”.

  2012 hade ganska många lite små-sketna bidrag (Behöver väl bara nämna “Woki mit deim popo?”) men bara de sex låtarna ensamma gör 2012 till ett ESC-år jag minns med glädje!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se