ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Belgien
Land: Belgien deltagit 58 gånger – vunnit 1 gång: 1986
TV-bolag: RTBF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Fud Leclerc kom delad 2:a av 14 med “Messieurs Les Noyés De La Seine

Belgiens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: What’s The Pressure“, Laura
Tesoro
(VRT – nationell
uttagning
)
10:a i finalen
2015: Rhythm Inside“, Loïc Nottet (RTBF – internval) 4:a i finalen
2014: Mother“, Axel Hirsoux (VRT – nationell
uttagning
)
14:e i semi 1
2013: Love Kills“, Roberto Bellarosa (RTBF – internval /
låtuttagning
)
12:a i finalen
2012: Would You?“, Iris (VRT – internval /
låtuttagning
)
17:e i semi 1
2011: With Love Baby“, Witloof Bay (RTBF – nationell
uttagning
)
11:a i semi 2
2010: Me And My Guitar“, Tom Dice (VRT – internval) 6:a i finalen
2009: Copycat“, Copycat
(Patrick Ouchène)
(RTBF – internval) 17:e i semi 1
2008: O Julissi“, Ishtar (VRT – nationell
uttagning
)
17:e i semi 1


Belgiens ESC-2017-bidrag: “City Lights”, Blanche

Lyssna på Belgiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: City Lights officiell videotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel-Avivlive i Madrid
akustisk versionlive hos Radio 2
Artist: Blanche (Ellie Delvaux)
blanche-music.befacebooktwitter
instagram.comwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av oikotimes (3:77 – 7:e april)
Intervju av EurovoixOfficial (5:44 – 6:e april)
Intervju av euroian (2:55 – 6:e april)
Intervju av eurovision.tv (3:17 – 8:e mars)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London och Madrid
Snabbpresentationer: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 5 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Pierre Dumoulin, Emmanuel Delcourt, Ellie Delvaux
Uttagning: Den internvalda sångerskan presenterades den 22:a november medan hennes tävlingsbidrag inte spelades upp förrän den 8:e mars vid en presskonferens. Läs mer om internvalen här: “Ellie Delvaux (Blanche) för Belgien 2017!” – “Belgiens Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-29): Vidare till final (plats 7 av 18) & topp-5 (plats 5) av de 42


Åsikter och spekulationer om Belgiens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final BelgienBelgienBelgienBelgienBelgien Betyg: 4 / 5
Till skillnad från förra året, då jag gillade artisten mer än låten, så är det denna gång låten jag förälskat mig i medan jag har lite tveksamheter vad gäller artisten. Missförstå mig inte, det är Blanches mörka stämma som “gör” låten, men jag har fortfarande lite farhågor om att hon eventuellt inte övertygar helt live, men förhoppningsvis har hon fått all träning hon behöver under den ganska omfattande PR-resa hon gjort inför inför Kiev-äventyret.

Låten är ju så känslostark med så många olika element att, om allt skulle klaffa vid framträdandet, det skulle kunna bli lika imponerande som Loïc Nottets “Rhythm Inside” 2015. Det jag själv uppskattar mest här är att allt känns så härligt motsägelsefullt, på ett helt naturligt sätt. Ett stilla lugn mixas med frenetisk energi samtidigt som låten känns ganska mörk men med ett underliggande hopp. Som synes kan jag inte riktigt sätta ord på vad det är som gör att jag gillar det jag hör men allt detta kaos kombinerat med Blances underbara röst gör att jag ser “City Lights” som en självklar finalist.

Schlagerpinglan tror: Till final
Efter RTBF:s två senaste internval, som gav en 12:e- respektive en 4:e-plats i finalen, “Love Kills” och “Rhythm Inside“, så hade det varit helt förståeligt om de fått prestationsångest och skickat en nödlösning i sista stund. I stället så imponerar de genom att presentera ytterligare en ung, intressant artist med en modern låt som har potential att nå samma höjder som sina föregångare.

Hur det sedan slutar beror naturligtvis på väldigt många saker, men så här långt så kan jag inget annat än att applådera TV-bolagets känsla för vad som skulle kunna fungera i ESC. Först och främst är det semifinalen det gäller och där är jag ganska säker på att det borde bli en plats bland de tio främsta och därmed ett finaldeltagande. Vad som sedan händer lär tiden utvisa.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför ESC 2017: Belgien – “City Lights” – Blanche”

 1. Adri

  Detta SKA till finalen, det finns inte ens någon annan “way to go”.

  Hade jag fått bestämma hade denna kommit på en tredjeplats. Jag har tyvärr svårigheter med att se den komma så högt upp. På grund av samma tvivel som du, folk verkar inte imponeras lika mycket som jag av Blanche. Så jag är rädd att jag i nuläget tror detta blir en plats mellan 8-12.

  Vilket fortfarande är bra, men inte lika bra som den förtjänar.

 2. Kerstin

  Det här bidraget är det som sjunkit mest på min lista under dessa veckor. Hon har inte imponerat på mig på de klipp jag sett med henne. Jag är dessutom inte alls lika förtjust i hennes sångröst som ni andra här. En annan artist i den här låten och den hade varit en större favorit hos mig. Belgien var min stora favorit 2015 men jag kan inte se det här bidraget nå samma höga placering i finalen. Jag tippar final. Betyg 3+/5.

 3. Daniela

  @Kerstin: jag håller med dig i det att artisten inte imponerat på mig, hag tycker att hennes live framträdanden har inte alls övertygat mig så att vi får väl se vad hon gör på repetitionerna i Kiev.

 4. Micke

  Har redan tagit detta men gör det igen! Älskar mörka kvinnoröster inom musik lika mycket som jag hatar falsettkillar inom musik. Gillar verkligen den här tjejens röst. Hon har dessutom ett av årets bästa bidrag så vad kan vara problemet? Tyvärr är det ju så att det inte räcker för de flesta som bara lyssnar ytligt, vilket ju de flesta tyvärr gör inom allt det här. De kan inte ta till sig låtar om artisterna inte gör något speciellt med sitt framträdande. En bra låt räcker helt enkelt inte. Detta skrämmer mig med Belgiens bidrag i år. Sicken röst hon har och sicket bidrag men vad gör hon på scen? Blanche min vän du måste nog åtminstone få till något leende eller liknande för att blidka den mest ytliga delen av röstarna.

  Jag har inte blivit lugnare med tiden för jag undrar vad som rör sig innanför bröstet på henne. Tyvärr är mina vibbar att tjejen är väldigt, väldigt nervös Jag kräver inga underverk på scen, jag behöver inte sånt. Jag dömer efter låt och röst och för mig är du klockren tvåa efter Italien Blanche. Men vad tycker de som sätter sig framför TV och ser showen som viktigare än bidrag och röst. Det där oroar mig men Blanche kanske maskar lite och presterar när det väl gäller. Heja Belgien

  Tidernas bästa Belgiska:
  Belgiens klart bästa bidrag framfördes varken på hemspråk eller på engelska. Vad var det egentligen de sjöng på? 🙂 Ett härligt bidrag som klickade för mig från första lyssningen. Kul att den kom så bra också.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZdvzcXntjJk

  Tidernas sämsta Belgiska:
  Usch och fy. Det här bidraget har det mesta inpackat i utrustningen för att inte klicka för mig. Inte minst falsetten. Minns inte hur det gick för den här men jag hoppas och tror att det inte gick kanonbra i alla fall.
  https://www.youtube.com/watch?v=qUK7lx0TSAI

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Ett av de bidrag genom historien i ESC där min åsikt mest svängt om från första lyssningen till liveframträdandet i TV. Blev verkligen på gott humör när jag såg detta udda framträdande. Älskar när de lyckas göra lite annorlunda på scen.
  https://www.youtube.com/watch?v=IjH-HYAFICg

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 5. Adri

  Efter repklippet så blev jag extremt besviken, och det blev inte bättre av att läsa rapportering från de som faktiskt var på plats och följde alla hennes rep-genomgångar.

  Ingen verkar ge henne “godkänt” i betyg (skakig röst, darriga händer, flackande blick… allt som allt extremt nervöst intryck) och flera börjar spekulera i att Blanche blir årets “fallna favorit”. Detta var dock bara första repet så mycket kan fortfarande hända.

  Jag hoppas Blanche “get herself together” under veckan nu och kan leverera ett bomb-framträdande nästa tisdag för denna låt förtjänar ett bättre öde än ett fiasko.

 6. Schlagerpinglan

  @Adri, Nej, Kiev-rapporterna var knappast positiva vad gäller Blanches framträdande men man ska nog inte lägga alltför stor vikt vid det. Allt är ju nytt, stort, ovant och förmodligen väldigt nervöst. När hon väl vet hur allt ska vara så kan hon förhoppningsvis slappna av och leverera. 🙂

 7. Kerstin

  Tyvärr övertygar inte Blanche mig som artist. Låten fungerar att lyssna på men att se Blanche framföra den fungerar inte för mig. Jag ser hellre en artist med sämre sångröst men som kan lyfta låten och få mig intresserad och vilja se hela framträdandet.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se