ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Schweiz
Land: Schweiz deltagit 57 gånger – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988
TV-bolag: SSR SRG se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Lys Assia kom delad 2:a av 14 med “Das Alte Karussell

Schweiz ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: The Last Of Our Kind“,
Rykka
(ESC 2016 – Entscheidungsshow) 18:e i semi 2
2015: Time To Shine“,
Mélanie René
(ESC 2015 – Die Entscheidungsshow) 17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“,
Sebalter
(Die Große Entscheidungsshow) 13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse Entscheidungs Show) 13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse Entscheidungs Show) 11:a i semi 1
2011: In love for a while“,
Anna Rossinelli
(Die grosse Entscheidungs Show) 25:a i finalen
2010: Il Pleut de L’Or“,
Michael von der Heide
(Internval) 17:e i semi 2
2009: The Highest Heights“,
Lovebugs
(Internval) 14:e i semi 1
2008: Era Stupendo“,
Paolo Meneguzzi
(Internval) 13:e i semi 2Schweiz ESC-2017-bidrag: “Apollo”, Timebelle

Lyssna på Schweiz Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Apollo officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: Live-Check-framträdandelive i Tel-Avivlive i Amsterdam
live i Madrid – “7th Heaven Club Mix
Artister: Timebelle Miruna Mănescu (sång)
Samuel Forster (slagverk)
Emanuel Daniel Andriescu (saxofon, klarinett, piano)
timebelle.orgtwitterinstagramyoutube
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av EuroVisionary (3:57 – 13:e april)
Intervju av wiwibloggs (6:02 – 5:e februari)
Intervju av douzepoints.ch (2:20 – 11:e februari)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
Tel-Aviv, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
Profile video” (av Eurovision.tv)
Portrait of Timebelle from Switzerland” (av Eurovision.tv)
On the set with Timebelle” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 13 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Elias Näslin (t&m), Alessandra Günthardt (t&m), Nicolas Günthardt (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Traditionsenligt så var den schweiziska uttagningen ett samarbete mellan tyska SRF, franska RTS, italienska RSI och rätoromanska RTR men denna gång skedde det mesta, t.o.m. juryspelninge, bakom stängda dörrar. I finalen, där sex bidrag tävlade, fick i alla fall tittarna själva välja ut sin vinnare. Läs mer om finalen av ESC 2017 – Entscheidungsshow här: “Schweiz Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-30): Vidare till final (plats 9 av 18) & botten-11 (plats 32) av de 42


Åsikter och spekulationer om Schweiz bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final SchweizSchweizSchweizSchweizSchweiz Betyg: 4 / 5
2015 så var jag väldigt förtjust i Timebelles “Singing about love“, som kom tvåa i den schweiziska uttagningen, och då trodde inte att de skulle kunna komma tillbaka med något ännu bättre, men uppenbarligen så kunde de det. “Apollo” var en av mina favoriter i årets ESC redan innan den fick sin obligatoriska finjustering och efter det så har den t.o.m. säkrat en plats bland de fem främsta på min ESC-2017-lista.

Låten har i princip allt som jag önskar av en power-pop-ballad: behagliga melodislingor med markerad takt som senare tar sats i ett lugnare parti för att riktigt ge skjuts åt avslutningen av låten. Att det sedan märks att sångerskan, förutom att hon har en stark röst, tycker om att stå på scen och inte ber om ursäkt för att hon gillar att synas gör att det blir ännu mer underhållande. M.a.o. ett bidrag som jag bara “måste” ha vidare till finalen.

Schlagerpinglan tror: Till final
Sedan två-semifinals-systemet infördes 2008 så har Schweiz endast lyckats att ta sig till final vid två av sina nio försök. Frågan är därför om “Apollo” har de speciella kvalitéer som hjälpte “Hunter of stars” (2014) och “In love for a while” (2011) att övertyga de röstande, och jag vill gärna tro att svaret är “ja”. Sångerskan har både röstresurser och utstrålning och låten, även om den inte kan anses vara speciellt nyskapande, upplever jag som både effektfull och välgjord. Min gissning (som naturligtvis är väldigt påverkad av min personliga smak) är därför att det blir en plats i finalen för Schweiz i år.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2017: Schweiz – “Apollo” – Timebelle”

 1. Adri

  Inte många verkar tro på denna låt verkar det som här på bloggen baserat på tidigare diskussioner här på bloggen.

  MEN… jag tror stenhårt på denna. Om inget annat ska juryn kunna hjälpa den på rätt sida linjen tror jag.

  Riktigt stark sånginsats, och precis som du skrev har den “allt jag behöver”. Låten är 100 gånger bättre live också och sångerskan har en mäktig utstrålning och njuter som fanken av att stå på scenen! Detta bör ta sig till final. Jag gissar att den tar sig till final på plats 6-9, och sen i final plats 17-20.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Som sagt, det verkar som att många har denna låt relativt långt ner på sina listor, men jag har väldigt svårt att förstå varför. Därför är det roligt att se att det faktiskt finns fler som verkar uppleva bidraget ungefär likadant som mig. Förhoppningsvis så kommer det att visa sig att vi är i majoriet när rösterna räknas samman den 11:e maj. 😉

 3. Adri

  Kollar man på youtube-snittet hamnar den på plats 9/43 så där är det fler som hypar låten. Och jag väljer att tro mer på youtube än övriga besökare på denna blogg! 😀

  Det enda lilla minuset jag har i denna låt (och då kan jag inte betona hur litet minuset är) är att jag kan ibland ha svårt för “false endings”, men denna låten räddar sig själv genom att kompensera med att lägga in många många fler växlar mot slutet.

  Heja heja!

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Även om man inte enbart kan gå efter vad enskilda källor som OGAE, youtube, spotify, odds o.s.v. säger om bidragens chanser så kan man aldrig se det som något negativt om en källa placerar ett bidrag högt. Med tanke på att OGAE placerade Schweiz på plats 12 av 42 och du fått fram 9/43 på youtube så ger det trots allt ett väldigt bra utgångsläge och hjälper till att hålla hoppet levande. 🙂

 5. Micke

  För en gångs skull blir det en kort grej jag skriver om bidragen till ESC 2017. Alltid gläder det väl någon 🙂 Föregående talare här tycker väldigt bra om bidragen och vem är jag som ska förstöra den känslan för dem. Ärligt talat har jag varken negativt eller positivt att säga om bidraget. Det bara finns där. Det är faktiskt ett av de bidrag jag lyssnat mest på här för att någon här bad mig göra det men sorry jag hittar ingenting.

  Schweiz uttagningar brukar vara en riktig höjdpunkt att följa varje år men i år hade de skurit ned ordentligt, rent av förstört. När det nu blev så få bidrag i år hade jag väntat mig att de hittat “godbitar” men icke. Där fanns två jag tyckte var direkt dåliga och sedan fanns de övriga som var varken eller. Så också vinnarbidraget. Får väl hoppas att det går bra för dem då för Pinglan och Adris skull men samtidigt hade jag isf börjat undra. Schweiz får ofta sämre placeringar än de är värda. Skulle ju vara konstigt om det blev helt tvärtom nu 🙂

  Tidernas bästa Schweiziska:
  Schweiz bästa låt genom tiderna är också Europas bästa i ESC genom tiderna, tillsammans med ett från Bosnien-Herzegovina, som jag ser det. Fortfarande gnager det dock i mig det som hände, vilket jag redan berättat vid tillfällen här. Det som hände var att sångaren blev sjuk och gruppen var nära att hoppa av. Sångaren gick dock upp på scen i nära 40 graders feber, vilket syns och framförallt hörs. Rösten är helt borta och uttåget i semifinalen var det värsta bakslag jag fått i ESC, Men bäst är låten hur som helst och för en snubbe som dyrkar gitarrer är det sannerligen inget han ofta han får till sig i ESC men här får han sitt lystmäte åtminstone lite mättat 🙂 Jag hade gärna sett att du bytt ut det du lagt in från detta året Pinglan och ersatt med det jag lägger in nu. No hard feelings if not 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=-OE5Cww_Jx0

  Tidernas sämsta Schweiziska:
  En av endast fem nollpoängare jag har delat ut genom ESC-historien. Det här är så sliskigt så ögonen dras omedelbart ifrån det. Artister med stomatolleenden försöker mest ta plats från varandra när de istället borde gömma sig bakom varandra för att slippas förknippas med detta spektakel. Det är inte ofta jag använder mig av ordet vidrigt men här passar det verkligen in. Att vi till råga på allt har med en svensk på scen gör ju inte saken bättre. Titta på hur de rör sig på scen. Magsyran framträder allt mer under det tre minuterna. Hur kunde Nobels Litteraturpris gå förbi detta bidrag 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=eSkQmSug55g

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Oj vad jag kämpade med det här bidraget. Första gången jag hörde det gick jag igång helt och hållet. Men sedan började något litet trolla gnaga på min axel och yla om töntstämpel och liknande. Men sedan lyckades jag sopa bort honom och sedan blev det bara positivt och definitivt mitt “bli på gott humör bidrag” från Schweiz. Att sångerskan är söt som en docka hör väl inte hit men hon är det lik förbannat 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=fBGpqq2LFSQ

  Borde ni ha skickat i år:
  I brist på annat så godkänner jag Schweiz val

 6. Kerstin

  Ett helt ok bidrag som ligger runt mitten på min lista. Med ett bra framträdande så kan hon kanske lyfta låten några snäpp. Osäker på final, det hänger lite på just framträdandet tror jag för låten är väldigt medioker. Betyg 3/5.

 7. Kerstin

  Micke, jag håller med om ditt på gott humör bidrag.

 8. Adri

  Bästa schweiziska genom tiderna? Ja… ska man välja “Cool vibes” 2005 eller “Hughest heights” 2009? Jag väljer nog ändå “Cool vibes”.

  Sämsta? Enkelt. “Celebrate” 2004.

  Glädjepiller? Schweiz har tyvärr inte deltagit med något glädjepiller. 2014 års “Hunter of stars” kanske.

 9. Micke

  @Kerstin, kul att vi blir på gott humör av samma bidrag 🙂 Hade som sagt en liten dipp ett tag men sen skakade jag bara det av mig. Att gitta “på gott humör bidrag” innebär så mycket mer än om hur bra eller dåligt det är. Jag blir glad av detta bidraget och det är tillräckligt för mig 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se