Island TV-bolaget RÚV har tidigare avslöjat att Islands bidrag i Eurovision Song Contest 2018 kommer att väljas ut via den nationella uttagningen “Söngvakeppnin 2018“. Nu har de även presenterat schemat för uttagningen samt börjat att ta emot bidrag, se kort info och schema nedan.

12 bidrag kommer att väljas ut av de som skickas in till RÚV, se regler på engelska här samt anmälningsformulär här. Senast den 20:e oktober vill TV-bolaget ha in alla bidrag. De utvalda bidragen delas upp i två semifinaler där tre bidrag från varje semifinal röstas vidare av tittarna till finalen. Resten får hoppas på det wildcard som en jury har möjlighet, men inte skyldighet, att dela ut.

Precis som förra året så tillåts låtar från utländska låtskrivare så länge som två tredjedelar av låten och halva texten är gjord av isländska låtskrivare. Dessutom har de kvar regeln att alla bidragen ska framföras på isländska i semifinalerna medan de i finalen ska framföras på det språk som artisten tänker sjunga på i ESC, om bidraget skulle vinna.

Schemat för Islands “Söngvakeppnin 2018”:

6:e september RÚV tar emot bidrag till “Söngvakeppnin 2018”
20:e oktober deadline att skicka in bidrag till RÚV
? de 12 semifinalisterna presenteras
10:e februari Semifinal 1 6 bidrag → 3 finalister
17:e februari Semifinal 2 6 bidrag → 3 finalister
3:e mars Final 6-7 finalister → 2 superfinalister → 1 vinnare
(Källa: ruv.is)

Schlagerpinglan: Det är glädjande att se att RÚV, de tre final-missarna i rad till trots, inte inför några panikförändringar vad gäller “Söngvakeppnin”. Som jag påpekat tidigare så tycker jag att det är en riktigt bra uttagning som hittat sin egen stil och som nu lyckligtvis håller kvar vid den ytterligare ett år. Förhoppningsvis får de in riktigt konkurrenskraftiga bidrag så att det även kan ge lite glädjande resultat i den stora tävlingen. Trägen vinner. 😀

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Island i ESC 2018“.

Relaterad information: Även Lettland började att ta emot bidrag till sin nationella uttagning “Supernova 2018” den 6:e september. Mer information om när, var och hur man skickar in / laddar upp sina bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2018“. Observera att vi närmar oss deadline för att skicka in bidrag till Norges MGP 2018, d.v.s. den 10:e september.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se