Libanon: Nära ESC-debut 2005

2017-10-19 (torsdag)

LibanonSchlagerpinglan: Sedan starten 1956 har totalt 52 länder deltagit i Eurovision Song Contest. Två av dem finns inte längre kvar, Jugoslavien och Serbien och Montenegro, medan sju andra länder inte deltagit på ett varierat antal år, se sammanställningen här.

Utöver dessa så finns det två länder som varit mycket nära att göra ESC-debut, varav Libanon är ett av dem (och Tunisien var det andra):

Bidraget som var tänkt att tävla för Libanon i Eurovision Song Contest 2005:

Quand tout s’enfuit“, Aline Lahoud (Libanons ESC-2005-bidrag som ej deltog)

Libanon i Eurovision Song Contest 2005:

Libanon drog sig ur ESC 2005 efter att ha vägrat visa Israels bidrag på libanesisk TV. Detta var inte specifikt TV-bolagets påhitt utan resultatet av en lag i Libanon som förbjöd att israeliskt material visades på TV.
Landet var tvingat att dra sig ur eftersom tävlingen kräver att alla länder som deltar måste visa hela showen.
Om Libanon hade löst problemen innan tävlingen så hade de tävlat i semifinalen som hölls i Kiev, Ukraina, den 19:e maj 2005. De hade då varit representerade av sångerskan Aline Lahoud med låten “Quand tout s’enfuit” av Jad Rahbani, se ovan.
På grund av avhoppet så fick Libanon en treårig avstängning från ESC och var sedan tillåtna att vara med igen 2009, under förutsättning att de förbinder sig att sända Israels bidrag. De har dock ännu aldrig tävlat i ESC.
(Källa: en.wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Här kan jag egentligen bara upprepa min åsikt från Kosovo-fallet, d.v.s. att jag har svårt att stå bakom beslut att välkomna länder som står i en pågående konflikt med något/några av de redan deltagande länderna. I just det här fallet, där landet inte ens kan uppfylla de grundläggande kraven på att sända hela showen, så är det ännu lättare. Hur som helst, jag gillade bidraget som Libanon hade i åtanke för ESC och tycker att det är lite synd att omständigheterna var som de var då det hade varit roligt att se det tävla. 😀

Se “Inför Eurovision 2018: Land för land“-sidan för mer information om de 52 ESC-länderna (+ Liechtenstein, som jag envist fortsätter att hoppas på). 🙂


Schlagerpinglan: För sakens skull så passade jag på att testa mat och dryck från Libanon i form av Hummus Tahina, kikärtsdippa producerad i Libanon, som avnjöts tillsammans med olivolja, citron, persilja, pitabröd och dryck från landet i fråga – vilket var lika gott som förväntat. Skulle Libanon dyka upp i tävlingen framöver så vet jag redan nu vad som serveras här hemma vid internvalspresentationen / den nationella finalen, men något säger mig att detta kan vara det närmaste vi såg Libanon i ESC.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se