MakedonienEBU införde för en tid sedan sanktioner mot TV-bolaget MRT vilket medförde att Makedonien inte kunde delta i Eurovision Song Contest 2018. Nu uppger en anonym talesman för MRT att de haft ett möte med EBU där sanktionerna upphävdes. EBU har ännu inte uttalat sig i frågan. (Källa: eurovoix.com)

Schlagerpinglan: Så länge EBU inte uttalat sig så kan man inte lita 100%-igt på uppgifterna och dessutom så räcker det ju inte att de tror sig kunna få ihop pengarna till skulder och avgifter utan det krävs ju även att de lyckas göra det. Hur som helst så välkomnar jag alla nyheter som håller hoppet uppe angående Makedoniens ESC 2018-deltagande. 😀

När vi ändå är inne på upplyftande nyheter från Balkanregionen så har det rapporterats att EBU säkrat EU-finansiering för att stödja den offentliga medietjänsterna i Balkanländerna. Projektet kan ni läsa mer om på ebu.ch men i korta drag är det nedanstående sex TV-bolag som får hjälp:

TV-bolagen som berörs av EU-projektet:

Albanien RTVSH (Albanien)
BosnienochHercegovina BHRT (Bosnien och Hercegovina)
Kosovo RTK (Kosovo)
Makedonien MKRTV (Makedonien)
Montenegro RTCG (Montenegro)
Serbien Radiotelevizija Srbije (Serbien)

Schlagerpinglan: Förhoppningsvis leder detta till att TV-bolagen blir starkare och får en så pass bra ekonomi att de i framtiden inte behöver oroa sig för att den ska sätta käppar i hjulet för deras Eurovision-deltagande. (Jag är medveten om att ESC-deltagandet är en sekundär fråga och att det i grund och botten handlar om så mycket mer men då detta är en schlagerblogg så har jag denna infallsvinkel.) Hur som helst så är det glädjande att se att det satsas på en region som uppenbarligen är i ett desperat behov av hjälp. Förhoppningsvis så fungerar det också så att även Bosnien och Hercegovina kan komma tillbaka till tävlingen. 😀

Mer om Makedoniens förberedelser inför ESC 2018 (inkl. deras tio senaste bidrag och resultat i ESC) hittar ni här: “Makedonien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Eurovision 2018: Fortfarande hopp för Makedonien?”

 1. Patrik

  Det var kul att FYROM har bekräftat att de delar på ESC 2018, för då blir det 20-års jubileum för FYROM som har deltagit i ESC sen 1998

 2. Patrik

  Då ska man fortfarande använda benämningen FYROM (Forna Jugoslaviska Delrepubliken Makedonien) på Makedonien eftersom grekerna inte godkänner att landet använder namnet Republiken Makedonien ,så istället bör man på denna sida använda benämningen FYROM istället så att inte grekerna i Grekland blir uppretad.

 3. Schlagerpinglan

  @Patrik, Jag funderade på detta när jag startade bloggen och kom då fram till att det inte går att göra “rätt” i den här frågan. Vissa är emot användandet av namnet Makedonien och vissa motsätter sig att få sitt land kallat FYROM, så vad jag än väljer så kommer det att finnas människor som tar illa upp.

  Jag vill inte gärna stöta mig med någon av sidorna i onödan och väljer därför bort både Macedonia och FYROM och använder mig i stället av det svenska namnet på landet, d.v.s. Makedonien. Detta är ju trots allt en svensk blogg och det har visat sig vara den enklaste och mest neutrala lösningen på en ganska komplicerad fråga.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se