ESC2018 Schlagerpinglan: I dag meddelade EBU att 42 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018, se listan nedan. Förändringarna sedan 2017 är att Ryssland kommer tillbaka medan Makedonien får stå över.

Australien, som ännu inte är någon permanent deltagare och vars deltagande beslutas från år till år av EBU:s Referensgrupp, har fått klartecken för ytterligare ett år. Detta betyder att de är med för fjärde året i rad.

Eurovision Song Contest 2018, den 63:e i ordningen, kommer att avgöras i Altice Arena (tidigare MEO Arena) i Lissabon, Portugal, den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018. Det är första gången Portugal står värd för tävlingen och anledningen till att det äntligen sker, efter 49 år i tävlingen, är Salvador Sobrals seger 2017 med “Amar Pelos Dois“.

Den 29:e januari kommer Lissabon att få överta ESC-värdskapet från Kiev och samma dag kommer RTP att genomföra semifinalsdragningen där det avgörs i vilken av de båda semifinalerna de icke finalklara länderna får tävla.

Uppdaterat 2017-11-17: “43 länder deltar i Eurovision Song Contest 2018


42 Countries will participate in Lisbon” (1:39 – Nov 7, 2017)

De deltagande länderna (TV-bolagen) vid Eurovision Song Contest 2018

De 42 länder som deltar i Eurovision Song Contest 2018:
Albanien Albanien
(RTSH)
Island Island
(RÚV)
Ryssland Ryssland
(C1R)
Armenien Armenien
(AMPTV)
Israel Israel
(IPBC/KAN)
San Marino San Marino
(SMRTV)
Australien Australien
(SBS)
Italien Italien
(RAI)
Schweiz Schweiz
(SRG/SSR)
Azerbajdzjan Azerbajdzjan
(ICTIMAI)
Kroatien Kroatien
(HRT)
Serbien Serbien
(RTS)
Belgien Belgien
(VRT)
Lettland Lettland
(LTV)
Slovenien Slovenien
(RTVSLO)
Bulgarien Bulgarien
(BNT)
Litauen Litauen
(LRT)
Spanien Spanien
(TVE)
Cypern Cypern
(CyBC)
Malta Malta
(PBS)
Storbritannien Storbritannien
(BBC)
Danmark Danmark
(DR)
Moldavien Moldavien
(TRM)
Sverige Sverige
(SVT)
Estland Estland
(ERR)
Montenegro Montenegro
(RTCG)
Tjeckien Tjeckien
(ČT)
Finland Finland
(YLE)
Nederländerna Nederländerna
(AVROTROS)
Tyskland Tyskland
(ARD/NDR)
Frankrike Frankrike
(FT)
Norge Norge
(NRK)
Ukraina Ukraina
(UA:PBC)
Georgien Georgien
(GPB)
Polen Polen
(TVP)
Ungern Ungern
(MTVA)
Grekland Grekland
(ERT)
Portugal Portugal
(RTP)
Vitryssland Vitryssland
(BTRC)
Irland Irland
(RTÉ)
Rumänien Rumänien
(TVR)
Österrike Österrike
(ORF)
(Källa: ebu.ch)

Schlagerpinglan: OK, då fick vi svar på en del frågor, även om alla svar kanske inte var vad man hoppats på. Makedonien verkar inte komma till start medan Ryssland är tillbaka, fast med samma TV-bolag (C1R) så RTR får vänta ytterligare ett år på att skicka någon artist. Hur som helst så är det skönt med raka besked så man slipper undra och hoppas i onödan. Nu kan man börja se framåt mot ESC 2018. 😀

En sammanställning över de olika ländernas ESC-planer, d.v.s hur de tänker utse sina ESC 2018-artister och bidrag, samt lite info om en del av de länder som inte deltar hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2018“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “42 länder deltar i Eurovision Song Contest 2018”

 1. Adri

  Tråkgt med Makedonien. Men vem vet?? En paus kanske är nyttig för dem. Kroatien och Polen har bara presterat med finalplatser sen de återvänt från pauser 🙂 Ukraina och Portugal vann samma år som de återvände till tävlingen 🙂

  Naturligtvis är detta bara slumper, men likväl så hoppas man de tar denna tid att hitta den perfekta kandidaten till 2019 istället! Alltid tänka positivt! 🙂

 2. Mr A

  Vilken ketchupeffekt det blev idag.

 3. Micke

  Alltså jag säger bara Turkiet och Bosnien-Hercegovina!!!!!!!!!!

  Två av de länder som gett mig mest genom åren i ESC. De gå absolut inte att ersätta. Önskar att länder som Irland och Storbritannien som ändå inte bryr sig om tävlingen kunde lägga sina pengar på att stödja dessa två istället men det är givetvis bara en dröm 🙂

  Så jädra glad att Serbien är med igen. Eller är jag det? Jädrar så enorma balkanballader de gett oss genom åren men tänker de verkligen göra det i år? Hoppas kan man ju alltid. Är också grymt spänd på vad Grekland kan komma upp med. Det låter ju minst sagt lovande när man hör detta från dem: “Det uppges att runt 10 grekiska skivbolag blivit inbjudna att delta, samt att TV-bolaget efterfrågat bidrag helt på grekiska med etniska influenser som visar landets musikala kultur och arv.

  Hoppas på ett mycket blandat år där all sorts musik ingår och får framgång. Visst ännu en ouppnåelig dröm men kommer man bara en bit på väg så. Själv önskar jag mer rock och etniska tongångar och mindre dutt dutt dutt syntar. Men som sagt allt ska ingå. As simple as that.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Förhoppningsvis så blir det just så, att de har extra lång tid att hitta den perfekta artist- och låtkombinationen. En vinst vore naturligtvis superskoj (och man ska aldrig säga aldrig) men efter fem finalmissar i följd så vore även en finalplats ett riktigt roligt resultat.

  @Mr A, Jag hade tänkt svara att det nog blir lite lugnare ett tag nu… men det fortsätter tydligen att droppa in nyheter. Skoj. 😀

  @Micke, Även jag hoppas på väldigt blandad kompott vad gäller stilar i ESC 2018 men helst av allt så skulle jag vilja bli överraskad. En oväntad artist, en musikstil jag inte uppskattat tillräckligt förr eller bara en riktigt bra låt/framträdande. Med så många länder som gör allt för att hitta den perfekta låten så borde det inte vara en helt orimlig önskan. 🙂

 5. Mr A

  Vilka är låtskrivarna till grekiska låtarna?

 6. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det ryktas att det är fem bidrag som är uttagna till den grekiska finalen men än verkar inte det grekiska TV-bolaget ha bekräftat detta. Enligt wikipedia så är följande låtar, artister och låtskrivare utvalda:

  “Min ksehnas ton ilio”, Areti Ketime (av Dimitris Karras)
  “Apo tin Thraki eos tin Kriti”, Chorostalites (av Vasilis Messaritakis)
  “Idio tempo”, Duo Fina (?)
  “Baila jazz”, Tony Vlahos (av Antonis Karatzikis)
  “To oneiro mou”, Gianna Terzi (?)

 7. Micke

  En helt annan sak. Vad hände egentligen med Lettlands uttagning?

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, 30 artister valdes ut till juryspelningen där de fick framföra sina bidrag live… sedan har det nog varit ganska tyst. Tanken är att juryn ska välja ut de bidrag som ska tävla i Supernova 2018 och när de väl gjort det så meddelar de förhoppningsvis sitt beslut så fort som möjligt.

 9. Micke

  Ok tack! Det som började så lovande rasade tyvärr ihop. Jag hade 15 bidrag jag tyckte om av de 63, endast 6 av dem är kvar. Jag hade 9 bidrag jag tyckte illa om och 8 av dem är kvar. För mig är “You are my World” det som kan bli en katastrofal inledning på ESC. Måtte den inte vinna. Här finns tre bidrag jag tycker riktigt bra om “Eyes”, “Just fine” och “Esamiba”. Helt ok också med “Take me home”, “1000 roses” och “Soledad”.

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Om jag bortser från “Soledad”, som står i en klass för sig hos mig, så var det endast de sämre av mina favoriter som gick vidare. Lyckligtvis gick många av de som jag inledningsvis halvgillade, och som håller på att växa tills sig, vidare. Så för min del så ser det faktiskt ljusare ut än vad jag trodde efter den första anblicken.

  Frågan är dock hur många av dessa som faktiskt tar sig vidare till semifinalerna. 20-22 bidrag har det varit tidigare men då det är 3 semifinaler i år så borde egentligen alla 30 kunna vara med – om de skötte sig under livespelningen vill säga.

 11. Adri

  Vad gäller Lettlands uttagning så är det både högt och lågt kvar! Min absoluta favorit flög bort, men jag har hittat några ”dugliga” i högen som är kvar! Dugliga är väl inte jätteexcalterande uttryck, men det är i alla fall bättre än ett heltuselt finalfält 🙂

  Jag står också kvar i åsikten att ”Soledad” kommer komma till liveshowerna i februari. Och säkert komma långt där! Det är där jag sätter mina kronor.

  Men varför ”Staccato” och ”Before and after” fick släppas, medan 3 av 4 usla alternativ (”Walk the talk”, ”Intoxicating caramel” och ”Feel your lips”) får vara kvar förstår jag inte.

  Men aja 🙂 jag är inte bitter. Det mesta som är kvar är ändå kompetent 🙂 och andra kanske växer. Så även om jag saknar ”Staccato”, ”Laiva” och ”Before and after” så ser jag fram emot att lyssna in mig mer noga på de som det nu handlar om 🙂 Jag förblir glad!

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, I mitten av januari kommer TV-bolaget i Lettland att avslöja vilka bidrag som tävlar i Supernova 2018.

 13. Micke

  Jag tackar och bockar för informationen Pinglan. Bara att hoppas att minst två av mina absoluta favvisar “Eyes”, “Just fine” och “Esamiba”. kommer att vara bland de utvalda

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se