ESC2018 Den 7:e november avslöjade EBU att 42 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018, d.v.s. att vi får återse Ryssland medan Makedonien sorgligt nog får stå över. Ni kan läsa mer om det här.

Idag, den 17:e november, kommer däremot betydligt mer glädjande besked då det meddelas att Makedonien trots allt finns med på startlistan. Detta betyder att hela 43 länder kommer att delta i ESC 2018 i Portugal, vilket är tangerat deltagarrekord, se listan över antal deltagarländer på 2000-talet längre ner.


43 Countries will participate in Lisbon” (0:51 – Nov 17, 2017)

De deltagande länderna (TV-bolagen) vid Eurovision Song Contest 2018

De 43 länder som deltar i Eurovision Song Contest 2018:
Albanien Albanien
(RTSH)
Island Island
(RÚV)
Rumänien Rumänien
(TVR)
Armenien Armenien
(AMPTV)
Israel Israel
(IPBC/KAN)
Ryssland Ryssland
(C1R)
Australien Australien
(SBS)
Italien Italien
(RAI)
San Marino San Marino
(SMRTV)
Azerbajdzjan Azerbajdzjan
(ICTIMAI)
Kroatien Kroatien
(HRT)
Schweiz Schweiz
(SRG/SSR)
Belgien Belgien
(VRT)
Lettland Lettland
(LTV)
Serbien Serbien
(RTS)
Bulgarien Bulgarien
(BNT)
Litauen Litauen
(LRT)
Slovenien Slovenien
(RTVSLO)
Cypern Cypern
(CyBC)
Makedonien Makedonien
(MKRTV)
Spanien Spanien
(TVE)
Danmark Danmark
(DR)
Malta Malta
(PBS)
Storbritannien Storbritannien
(BBC)
Estland Estland
(ERR)
Moldavien Moldavien
(TRM)
Sverige Sverige
(SVT)
Finland Finland
(YLE)
Montenegro Montenegro
(RTCG)
Tjeckien Tjeckien
(ČT)
Frankrike Frankrike
(FT)
Nederländerna Nederländerna
(AVROTROS)
Tyskland Tyskland
(ARD/NDR)
Georgien Georgien
(GPB)
Norge Norge
(NRK)
Ukraina Ukraina
(UA:PBC)
Grekland Grekland
(ERT)
Polen Polen
(TVP)
Ungern Ungern
(MTVA)
Irland Irland
(RTÉ)
Portugal Portugal
(RTP)
Vitryssland Vitryssland
(BTRC)
(Källor: ebu.ch och eurovision.tv) Österrike Österrike
(ORF)

Antal deltagarländer i Eurovision Song Contest (2000-2018)

2018 Lissabon, Portugal 43 länder
2017 Kiev, Ukraina 42 länder
2016 Stockholm, Sverige 42 länder
2015 Wien, Österrike 40 länder
2014 Köpenhamn, Danmark 37 länder
2013 Malmö, Sverige 39 länder
2012 Baku, Azerbajdzjan 42 länder
2011 Düsseldorf, Tyskland 43 länder
2010 Oslo, Norge 39 länder
2009 Moskva, Ryssland 42 länder
2008 Belgrad, Serbien 43 länder
2007 Helsingfors, Finland 42 länder
2006 Aten, Grekland 38 länder
2005 Kiev, Ukraina 39 länder
2004 Istanbul, Turkiet 36 länder
2003 Riga, Lettland 26 länder
2002 Tallinn, Estland 24 länder
2001 Köpenhamn, Danmark 23 länder
2000 Stockholm, Sverige 24 länder
(Källa: eurovision.tv – sammanställning av schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Detta måste jag nog klassa som en av de roligaste ESC 2018-nyheterna så här långt. 🙂 Om det nu är sista ordet som sagts i frågan så blev det trots allt rekordmånga deltagarländer och ett ESC-bidrag från Makedonien att se fram emot. Visst hoppades jag att det var just detta som EBU ville meddela när de lockade med nyheter i dag kl. 11:00, men jag vågade aldrig riktigt tro det. Nåja, betydligt trevligare att smälta goda nyheter än dåliga. 😀 Välkomna tillbaka, Makedonien. 😀

En sammanställning över de olika ländernas ESC-planer, d.v.s hur de tänker utse sina ESC 2018-artister och bidrag, samt lite info om en del av de länder som inte deltar hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2018“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “43 länder deltar i Eurovision Song Contest 2018”

  1. Micke

    Hur kul som helst att så många länder ställer upp i år. Hoppas nu bara de gör det med bra eller åtminstone underhållande bidrag. Väljer att bara se det positiva även om det är svårt att blunda för att mina favvisländer Turkiet, Serbien och Bosnien-Hercegovina inte deltar i år. Hade bytt plats på dem och Sverige, Storbritannien och Irland vilken sekund som helst i livet. Ja, jag hade iofs bytt med vilka som helst förutom Italien för att få in dessa. Men just nu känner jag bara bra vibbar. Länder typ Grekland m.fl som valt att köra på eget språk och mer från grunden sas. Grymt lovande.

  2. Adri

    Nämen, vad i…? Detta var en kul nyhet!

    Makedonien är ju en väletablerad del i tävlingen ju! Så nu ser jag faktiskt extra mycket fram emot tävlingen! Ska jag vara helt ärlig så uppskattar jag Makedonien i tävlingen framför B&H och Turkiet, även om de länderna verkar uppskattas här på bloggen. Makedonien är så himla mycket av ett musikaliskt wildcard, och därför tycker jag de är intressantare deltagare! 🙂 (med de sagt så ser jag gärna att fler återkommer)

    Trots min löjliga optimism så vågar jag inte helt tro på detta dock. Något land kommer väl säkert missköta sig och bli utkickat… men jag hoppas VERKLIGEN INTE på det! 🙂 Jag hoppas att alla länder nu kan ta sig i kragen och inte skicka en kontroversiell låt (som Georgien 2009) eller en kontroversiell artist (som Ryssland 2017). Nu ska 43 länder få komma till tävlingen! 🙂

  3. Adri

    Micke: Men Serbien deltar ju! 🙂 Serbien är ett land man kan räkna med! De har bara hoppat av en enda gång, och sen dess har det inte verkat aktuellt då de bekräftat deltagande redan under sommaren så oroa dig inte 🙂 Serbien är med oss!

  4. Micke

    Adri, jag kollade fel 🙂 Såg på Serbien-Makedonien. Tack för info 🙂

    Dock lite skillnad på Serbien och Turkiet/Bosnien-Hercegovina. De två sistnämnda kan få ihop det på många olika sätt. När det gäller Serbien är det ofta antingen eller. Det handlar egentlige om de väljer balkanballad eller ej. Antingen blir det bra med en balkanballad eller något…………………….. som 2013.

  5. Adri

    Micke: Och jag skrev min första kommentar innan jag ens hade sett din, så jag hoppas inte du tar åt dig av att jag kallar Bosnien&Herzegovina och Turkiet för ointressanta deltagare i min kommentar 🙂

    Det är inget ”svar” på din kommentar där du hyllar dem. Då hade jag inte skrivit så! 🙂

  6. Adri

    Micke: Jag hade faktiskt delat dina känslor lite om Serbien hoppat av! Jag gjorde en sammanställning i somras av vilka länder jag gillar mest i tävlingen (de senaste tio åren, preseterade eller underpresterade man innan dess är det orelevant) 🙂 Serbien kom topp 3 på den listan!

    Den enda gången Serbien ens var på nedre halvan på en årsranking var 2015 och 2017 med ”Beauty never lies” och ”In too deep”. Annars är de alltid på övre halvan, och oftast topp 15 🙂 Ditt serbiska hatobjekt från 2013 var t.o.m min tredjeplats det året! Men bara fjärde bästa serbiska bidrag (säger en del om deras höga klass 🙂 )

  7. Micke

    Adri, än en gång 🙂 Jag tar inte illa upp. Jag har min smak och om andra inte gillar den så respekterar jag det vilket jag även förutsätter att det gäller med min smak. I synnerhet gäller detta ESC där jag ofta egentligen inte tycker så jättemycket om de låtar som jag säger att jag tycker jättemycket om. Har som jag sagt en annan bedömningsnivå när jag rör mig i ESC. Det är det lite annorlunda som lockar mig med ESC och därför regerar Turkiet för mig. Skulle inte ens tänka tanken att lyssna på deras material utanför bubblan men här inne i den älskar jag Turkiet och vad de har gett oss 🙂 Vad tusan ska jag lyssna på radiohits här för. De hör jag ju varje dag annars till leda.

    Jag ska berätta för dig vilka som är mina största alla kategorier. Kanske jag redan gjort iofs. När du hör det förstår du hur långt ifrån ESC det är. Min absoluta musikhjälte heter Roger Waters. För er som det säger nada för så var han numero uno inom världshistoriens största grupp Pink Floyd. Satt precis och upptäckte en fantastisk tjej jag aldrig hört talas om vid namn Emily Hastings när hon tar sig an ett av världshistoriens bästa solon från en Pink Floyd låt. Wow önskar hon var med i mitt band 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=8xXeT2N-_YE

  8. Schlagerpinglan

    @Adri, Usch ja, det finns ju fortfarande risken att något land får för sig att “make a statement” med sitt bidrag och därigenom riskera att bli diskade. Den risken är ju tyvärr relativt stor då spänningarna mellan vissa länder fortfarande är väldigt stora. Men, men… för tillfället är det 43 länder som är “All Aboard!” och så länge inget annat meddelats så glädjer jag mig åt det. (Visst, vi optimister faller kanske hårdare än pessimisterna, men vi har roligare längre. 😀 )

  9. Micke

    Adri, tro mig. Serbien 2013 är inget hatobjekt 🙂 De som överhuvudtaget gränsar till en sån benämning är de jag ger noll poäng på en skala 0-10 och det har för min del bara funnits sju såna under hela esc-historien. Tyvärr är två av dem svenska. Väldigt, väldigt nära tre faktiskt men hon klarar sig på grund av att hon var så ung och grön. Känns som hon inte utvecklats ett smack sedan dess men det är en annan historia 🙂

    Serbien 2013 skulle jag snarare ge 2/10. Men för min del är Serbien balkanballader. Det är deras hjärta och själ i ESC. Finns dock ett bidrag från dem som jag rankar högt utan att det är en balkanballad Kan inte kalla den bra direkt men den sjuder av liv och själ. Gissa vilken 🙂

  10. Micke

    Pinglan, jag vill bara förtydliga en sak. Tror iofs att du redan har koll på det men vill göra det ändå. Jag lever musik. Det är lika naturligt i mig som blodet som flyter i mina ådror. Ibland när jag skriver på din blogg går jag lite utanför bubblan och slänger in annat. Ibland vill jag förklara saker och då räcker inte bubblan till 🙂

    Har sagt till dig förut att om det känns fel så bara ta bort det. Från mitt allra innersta lovar jag dig att jag inte skulle ta det minsta lilla illa upp, Vare sig om du vill ha kvar mig på bloggen eller vill ha bort mig så skulle det påverka det minsta åt något håll.

    Pink Floyd är mina husgudar och kommer så att förbli till den dag då jag lägger näsan i vädret. De är så mycket mer än bara musik.

    Men för att avsluta detta. Visst jag lägger in annat men du behöver aldrig ens tänka tanken att jag ska låta det ta över. No way. Det här är din blogg. Här är du drottning så enkelt är det 🙂

  11. Adri

    Micke: Får man fråga vilket det tredje svenska bidraget är, som är ”väldigt, väldigt nära” nollpoängaren? Vet redan dina känslor om 2013 och 2017? Där jag håller med den ena, jag tycker inte det är en nolla men jag tycker ändå den är riktigt, riktigt kass. Den andra gillar jag.

    På den lilla hinten som skrivits med gissar jag att det är 1983 som är väldigt nära nollan. Men jag har ganska ofta fel så det är en ren gissning. Är det 1983 så håller jag inte med. Jag tycker det är den enda Carola-låten överhuvudtaget som har något, och där Carola själv inte förstör det. Men jag vet att det inte är din kopp te så att säga 🙂 Annars kanske 2010 på den beskrivningen, men det låter ändå som en låt du kunnat uppskatta litegrann 🙂

  12. Adri

    Micke: Ok! Glad att se att Serbien på så sätt ändå ligger lite högre för dig än vad de gjorde på den tiden.

    Back then, 2013, så kommer jag ihåg att du gav en nolla till Serbien, men även Montenegro och Slovenien (håller med om sistnämnda… den var usel. Såg den tävlingen live på plats. Slovenien fick mig att vilja hitta närmsta nödutgång!)

    Men på den tiden använde å andra sidan du också 0-5skalan. Alla gjorde det om jag minns rätt.

    Men aja en tvåa ser bättre ut än en nolla, så jag är glad ändå! 🙂

    Och apropå balkanballader så har vi nog gått igenom Det men jag har ju lite av en hatkärlek för dem. Många låter likadana. Och framför allt… det är fel balkanballader som får ”the glory” tycker jag. Kroatien 2009 och B&H 2007 är bland de bästa men de fick inte göra mycket väsen på resultatlistan och de flesta fansen verkar glömt dem!

    Medan låtar som Montenegro 2015 och Serbien 2012 får så mycket hype. Ingen av dem är för mig, framför allt inte Montenegros låt från 2014 och 2015.

    Med det sagt så är en välskriven balkanballad som balsam för öronen ju 🙂 Men jag tycker det är allt för sällan de är välskrivna. Och så tycker jag det vore tråkigt om alla balkanländer år efter år efter år efter år skulle skickat ballader. Förutsägbara länder är tråkiga. 🙂

  13. Micke

    Adri, det är inget fel på din gissning 🙂

    Angående en helt annan sak. Polare som inte gillar ESC brukar fråga mig om det finns någon artist/grupp som varit med i ESC som jag någonsin gillat mer än en låt. Frågan är givetvis ställd för att visa hur “jävla dum” jag är som älskar ESC. Samtidigt har de oftast rätt för jag vet knappt någon artist/grupp som jag gillat mer än en låt med.

    Desto roligare då när detta året börjat så jädra bra. Mina positiva vibbar har att göra med en grupp vid namn Sudden Lights. Aldrig hört talas om dessa tidigare men de har med två av de bidrag som fortfarande är kvar i Lettlands uttagning. Dessutom har jag hört ytterligare fyra låtar med den och av dessa sex tycker jag om fem. Det är definitivt inte vanligt men fan så kul.

    Är helt med dig om att ett land med samma typ av bidrag varje år definitivt inte är det man vill ha. När det gäller Serbien är det dock att de gjort detta så jädra bra med sina balkanballader och det som är kruxet är att när de försökt sig på annat har det varit misslyckat med ett undantag. Finns två absoluta balkanballader från Serbien för mig 2004 och 2007

    Minns inte det där med poängbedömningen du nämner men varför ska jag tvivla på det? Kan säkert att ha att göra med att jag inte var varm i kläderna än med den helt överlägsna poängskalan 0-10. Hade inte greppat de överlägsna möjligheterna och verkligheten som finns i 0-10. Var väl kanske kvar i det där löjliga som schlagerpanelen kunde syssla med och sysslar med. Någon kunde sitta och tycka att en refräng var jättebra men versen var värdelös som exempel. Sen kom det från ingenstans. “Nja den får en femma eller Nja den får en nolla.” Helt utan någon som helst trovärdighet. Med en tia kan det inte bli bättre och en nolla då kan det inte bli sämre. Hur tusan något kan få full pott eller nada när det finns något bra eller dåligt i det ger mig noll trovärdighet i dessa.

  14. Adri

    Micke: Jag är med dig angående de som deltar i ESC. De kommer sällan återkomma i ens liv. För mig är det inget medvetet, men chansen att jag kommer komma över någon från södra europa eller så är ju ytterst liten. Men syftet med ESC är för mig inte att hitta nya favoriter i mitt personliga liv 🙂 Det är bara ett förjäkla bra underhållningsprogram med många talanger och kulturer under samma tak i ett glatt sammanhang!

    …och de som faktiskt återkommer på min spellista har inte ESC att tacka för det! (ABBA, Bonnie Tyler, Celine Dion, Plastic Bertrand, the New Seekers, Baccara… allihopa bra och allihopa finns på minst en av mina personliga spellistor. Men de hade ju slått igenom och blivit stora även utan ESC så de räknas inte. De tre förstnämnda deltog ju i ESC med sina karriärers överlägset sämsta låtar dessutom så där var det nästan som att ESC skadade mer än hjälpte för min personliga del).

    Visst, Serbien misslyckas ofta när de testar sina vingar i andra genrer. Men jag är lika glad för det 🙂 För några favoriter är ju 2013, men framför allt deras låt 2009 (är en låt ofärdig så är det bara att slänga in en dragspelshook så kommer jag bli såld). 2016 också, som vissa kallar balkanballad. Men jag kallar det snarare ballad med vissa balkantendenser. Men jag håller delvis med, för vissa balkanballader från just Serbien har varit magiska och då tänker jag främst på 2008. Och en del av mig vill tro att den faktiskt hade placerat sig bättre om det var så att de inte vunnit med ”Molitva” året innan.

    Detta kan jag ge balkanballader: musiken och det instrumentala är ofta fruktansvärt jäkla bra. Men att hålla det på den behagliga nivån under hela låten är det inte ofta som de lyckas med i den genren för mig 🙂

  15. Micke

    Adri, vi är överens till 100%. Här letar man inte favvisar. Kan inte nämna en grupp eller artist som ens platsar på min topp 50. Knappast ens topp 100 men as if I care. Det här handlar om ESC som underhållningsprogram med utbytet mellan länderna kultur mm. Tack och lov lever detta tänket till viss del, ganska stor faktiskt, kvar i ESC medan det är något helt annat i MF.

    Vet att du gillar MF Adri och det ska du fortsätta med om du så vill. Du ska skita i såna som mig det där är helt din grej. Men en sak måste du erkänna Adri. Det är ett annat tänk i MF än i ESC. MF är som Irland och Storbritannien i ESC där de flesta som deltar är okända med en stor skillnad. De två länderna och artisterna tar det hela med en klackspark medan de i MF haussas upp till att tro de är storstjärnor eller att det bara är en tidsfråga. Ungefär som idol.

    Du hävdar Adri att dutt dutt syntarna och robotdansarna har minskat kraftigt i MF och då tror jag givetvis på det. Skulle bara vara löjligt att tjata emot eftersom jag inte tittat på flera år och därför har nada koll. Men trots allt är det ju sånt som vinner ändå. Alltså jag har inte ord för att beskriva vad jag tycker om den svenska vinnaren 2017. Dels för att jag vill respektera er här som gillar den och dels för att om jag hade börjat så hade jag fått hoppa över jobbet i flera dagar för så lång tid skulle det ta 🙂

    Åter till Serbien. Jag gillar också bidraget från 2008 men 2004 och 2007 står i egen klass för mig. Bidraget som jag kämpar med är 2009. Vissa stunder tycker jag riktigt bra om det medan jag andra stunder mest undrar vad de släpat upp på scen 🙂 När det gäller glädje,(inte klass) finns det dock bara ett bidrag och det är 2010. Vet att du inte gillar 2012 men det gör jag även om den tappade live.

  16. Schlagerpinglan

    @Micke, Jag måste nog säga emot dig lite här, för av vad jag sett av de brittiska ESC-uttagningarna så skulle jag inte vilja säga att de tar det med en klackspark. Speciellt ditt uttryck om MF-artisterna: hur de “haussas upp till att tro de är storstjärnor eller att det bara är en tidsfråga” skulle mycket väl kunna beskriva de brittiska artisterna. Ett tillfälle som står ut mer än de andra var t.ex. efter att Joe & Jake vann den brittiska uttagningen, usch vad synd jag tyckte om dem då. TV-sändningen gav ett intryck av att ha en närmast religiös stämning och artisterna storhyllades och intalades att de skulle ta ESC med storm o.s.v. Då var ännu allt möjligt men det troligaste var ju ändå att tro att de skulle hamna i bottenträsket (vilket de även gjorde) och därför var det grymt av dem att missleda dem så. Britterna var dock väldigt euforiska och att säga att de tar det med en klackspark skulle jag inte vilja påstå.

    Visst finns det många utanför bubblan i UK som inte bryr sig, men så är det ju i alla länder, även i Sverige. Att de sedan år efter år skickar bidrag som jag inte tycker är i närheten så bra som det de skulle kunna skicka tror jag däremot har att göra med feltänk, inte att de inte bryr sig.

    En helt annan fråga nu. Angående att du skriver utanför ämnet ibland… jag ser inga problem med det. Så länge det är respektfullt och musikinriktat så är det bara roligt att ha något annat att läsa/diskutera i väntan på fler ESC-nyheter. Det är ju stor skillnad på musikdiskussioner i lågsäsong (som jag själv tycker är intressant att läsa, även om jag inte så ofta deltar) och någon som i högsäsong hela tiden går in i olika inlägg och aktivt försöker driva politiska kampanjer (vilket jag inte tillåter då jag försöker hålla bloggen fri från politik i den mån det går).

  17. Micke

    Pinglan, jag är nog lite “skadad” av att ha sett och följt allt runt den irländska uttagningen och har kanske felaktigt dragit med Storbritannien i samma grej. Irlands uttagning och engagemang är ett skämt och när jag sedan fått se och höra vinnaren från Storbritannien har känt da capo. Sanningen är dock den att jag aldrig följt Storbritanniens uttagning så det jag sagt har gått mest på känsla. Irland är mitt “tredje hemland” efter Sverige och Österrike och jag älskar Irländsk musik och har på nära håll sett skämtet till uttagning de har.

    Ok jag hoppas du vet bättre än mig om detta Pinglan och att Storbritannien, som jag sagt, ger mig en riktig käftsmäll och får igen truten på mig och visar att jag har så in i hel….. fel om detta. Vi får se vad som händer längre fram 🙂

    Det där om att skriva utanför ämnet: Jag menar vad jag säger om du vill ta bort det så gör det för det påverkar inte mitt vara på bloggen eller ej ett skit. Det lovar jag på min älskade damas heder. Bättre än på min heder 🙂

    Jag försöker alltid skriva med respekt. Jag är inte bättre än andra och jag vet inte bättre än andra. As simple as that. Om du någonsin tyder in att jag skriver respektlöst så måste det vara mitt sätt att skriva och inte vad jag menar. När det gäller politik har du inget att frukta från mig. Helt ointresserad av politik och även om jag hade haft intresse så hade jag inte tagit in det här. Var sak har sin plats. Det här har ingenting med politik och göra och förstår man inte det måste man ha problem 🙂

  18. Adri

    Micke: Jag får nog ändå säga emot lite angående MF. Man brukar ju säga att två typer av personer deltar i MF; de som vill slå igenom eller de med en många DECENNIER lång karriär som vill återuppliva den! Sen finns det vissa undantag där de är mitt i karriären och ändå ser MF som en bra idé.

    Men jag tror ändå MF är ett väldigt bra plats för en artist att slå igenom. Så många kollar och man får visa sig själv. De flesta som deltar kommer ju ändå ha ett liv som försörjs av musiken, om de inte redan har det. Ta Ace Wilder eller Robin Bengtsson som exempel. Ace Wilder var ”bara” textförfattare innan ”Busy doin nothing” och Robin Bengtsson jobbade i ett kontor på en bygg- eller bilfirma om jag kommer ihåg rätt innan han fick sitt genombrott via MF 2016. Jag följer de båda på instagram nu, och de verkar knappt lämna studion eller scenen.

    Sen blir de väl inte STORSTJÄRNOR men det tror jag mycket väl de flesta är medvetna om. Samma gäller idol för den delen. Jag tror de flesta vet att det är svårt att bli en stoor jäkla stjärna och vill man bli det så är inte MF den rätta vägen att gå! Men det spelar inte så stor roll, man får en jäkla bra resa för studen 🙂

    Tycker det låter som att du ”fördummar” de som deltar i MF lite. Jag gissar att de vet exakt vad de gett sig in på, med ett litet undantag för de allra yngsta och nyaste i industrin. Och sen så är ju MF ändå, varje år, det mest sedda programmet i Sverige så under en viss begränsad period så är man ju väldigt uppmärksammad och då ska man väl få njuta av det? 🙂

    Apropå syntar och det du inte gillar, så visst vann en sådan låt 2017, men 2013-2016 så höll de sig borta från vinsten. Och med tanke på att de nu är i en stor minoritet i tävlingen gissar jag att de håller sig borta från vinsten nu också 🙂 men visst kommer de återkomma till vinsten ibland, det är bara naturligt ju, eftersom vi inte skickar samma sak varje år 🙂

  19. Micke

    Jisses Adri jag har inte tid med något svar nu egentligen men måste kommentera en sak du sa direkt

    “Tycker det låter som att du ”fördummar” de som deltar i MF lite”

    Glöm det min vän. Finns inte ens på min planet. Åter igen det där med hur lätt missförstånd dyker upp på nätet. Fördummar inte 1%. Tror fasen att de tar chansen när de får den. Det hade jag också gjort. Skriver lite senare istället 🙂

  20. Adri

    Micke: Det kanske lät lite hårt, men det jag menar är bara att jag delar inte din uppfattning om att de som slår igenom i MF har en tro att de därefter kommer bli storstjärnor (inte de i idol heller, men här handlar det om MF 🙂 )

    Men jag gissar att en stor majoritet kommer kunna leva på musiken iaf efteråt, och har man då haft ”vanligt” Svensson-liv med kontorsjobb eller skola innan dess så är det ju en vinst i sig 🙂 även om de kanske inte blir några listettor eller så 🙂 sen får de ju ansvara för att se till att karriären växer så de når sin fulla potential.

    Men bara att faktiskt kunna försörja sig på musiken tror jag är en stor vinst 🙂 För baserat på de musikaliska vänner jag har (gick på en musikinriktad skola så de är en del) så är det extreeeemt svårt att kunna bryta igenom på riktigt och leva 100% tack vare musik. Så om MF, oavsett resultat, kan hjälpa en iaf nå den milstolpen så är det väl en seger? 🙂

  21. Fredrik

    Max gränsen är 20 i varje semifinal säger EBU. Det kommer aldrig bli 3 semifinaler för kostar för mycket för värdlandet men min åsikt är att jag blir alltid extra orolig för Sverige om fler länder deltar. Jag gillar mer 17 i varje :). Kazakstan,Liechtenstein,Slovakien kommer nog ta upp maxgränsen 2019

    Kosovo får inte delta och Turkiet känns inte jättestabila för at EBU ska vilja ha dem med. Resten tror jag avvaktar.

  22. Adri

    Fredrik: Personligen tycker jag 17 är i det minsta laget. 18-19 är perfekt! 20 lite många. Men hellre 20 än 17 ändå för min del 🙂 Hela mitt motto är ”the more the merrier” 🙂

    Jag tvivlar på de tre länderna. Slovakien verkar inte jättesugna på tävlingen och Liechtenstein har ju tjafsat i årtionden om deltagande utan att komma igång så jag tror det först när jag ser det 🙂 Men jag hoppas du har rätt!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se