Estland I går premiärspelades de tio bidrag som tävlar i den första semifinalen av “Eesti Laul 2018“, Estlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2018, och i dag fick vi lyssna på de resterande tio bidragen.

Här nedan ser ni länkar till de 10 bidrag som tävlar i den andra semifinalen som avgörs den 17:e februari:

De tävlande artisterna / bidragen / låtskrivarna i Estlands “Eesti Laul 2018”:

Semifinal 2, 17:e februari:
Täna otsuseid ei tee“, Marju Länik
(Liina Saar, Herman Gardarfve, Axel Ehnström, Marju Länik)
etv.err.eelåttext
Show A Little Love“, Rolf Roosalu
(Rolf Roosalu, Priit Uustulnd, Maian-Anna Kärmas)
etv.err.eelåttext
(Can’t Keep Calling) Misty“, Frankie Animal
(Marie Vaigla, Jonas Kaarnamets, Jan-Christopher Soovik)
etv.err.eelåttext
Sky“, Eliis Pärna ja Gerli Padar
(Imre Sooäär)
etv.err.eelåttext
Tempel“, Indrek Ventmann
(Allan Kasuk, Siim Koppel, Indrek Ventmann)
etv.err.eelåttext
Welcome To My World“, Evestus
(Ott Evestus)
etv.err.eelåttext
Young“, Karl-Kristjan & Karl Killing (ft. WATEVA)
(Karl-Kristjan Kingi, Karl Killing, Kris Evan Säde, Hugo Martin Maasikas)
etv.err.eelåttext
Koplifornia“, Metsakutsu
(Meelis Meri, Rainer Olbri)
etv.err.eelåttext
Spellbound“, Girls In Pearls
(Vivi Maar, Viveli Maar, Rasmus Lill)
etv.err.eelåttext
Knock Knock“, Nika
(Nika Prokopjeva)
etv.err.eelåttext

Schlagerpinglan: Precis som i den första semifinalen så hittar jag här tre bidrag som står ut från mängden och som gör mig intresserad: “Knock Knock“, “Tempel” och “Täna otsuseid ei tee“. Med sex bidrag av tjugo som jag tror skulle kunna växa till sig (varav en, “Home” med Stig Rästa, redan framstår som min preliminära, personliga favorit) så tror jag nog att Eesti Laul 2018 kan bli en relativt intressant årgång, även om startfältet så här inledningsvis inte riktigt lever upp till mina högt ställda förväntningar.

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Estland i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till ““Eesti Laul 2018”: Lyssna på Semifinal 2-bidragen”

 1. Adri

  Ja… bäst här är ”Knock Knock”.

  Men Gud vilken besvikelse Estlands final är i år. Den bästa låten, ”La forza”, får en stabil trea. Estland brukar ju ha några riktiga kanonbidrag.

  I år är det BETYDLIGT fler som får mig att vilja stänga av i förtid än som får mig att längta efter att höra låten igen.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Lite konfunderad är jag allt då jag hade rejält höga förväntningar på startfältet, men jag vägrar att tro att de faktiskt gjort ett sådant dyk som det verkar så här på förhand. Det måste helt enkelt vara någon slags hake, kanske att de efter förra årets resultat endast satsar på bidrag som är fenomenala live. Kanske, kanske har vi några rejäla överraskningar att vänta när det väl blir dags för semifinalerna. Hoppas kan man ju alltid. 😀

 3. Micke

  Har verkligen kämpat för att ta ut fem bidrag från semifinal 2. Det är sannerligen inte ltt. Precis som när det gäller Albanien är fördelningen i semifinalerna märklig. De fem bidrag jag tycker är ganska bra är alla i semifinal 1. Här i tvåan finns inte ett enda bra bidrag men jag vill ju ta ut f finalbidrag så då får det bli så här.

  1. Indrek Ventmann “Tempel”
  2. Nika “Knock Knock”
  3. Marju Länik “Täna otsuseid ei tee”
  4. Eliis Pärna ja Gerli Padar “Sky”
  5. Frankie Animal “(Can’t Keep Calling) Misty”

  Men att jämföra dessa fem med de fem jag vill ha till final från semifinal 1 är ju bara löjligt. Dels för att dessa fem i tvåan inte ens är bra och dels också för att de i ettan faktiskt ganska bra. Dessa alltså 🙂

  1. Etnopatsy – “Külm”
  2. Elina Netšajeva – “La forza”
  3. Vajé – “Laura
  4. Stig Rästa – “Home”
  5. Sibyl Vane – “Thousand Words”

 4. Adri

  Om jag gör som ovanstående och väljer mina tio finalister så blir det följande.

  Semi 1:
  1. La Forza
  2. Drop that boogie
  3. Laura
  4. On my mind
  5. Home, eller Thousand words

  En bra. Bra på alla sätt. 2-4 varierar platserna hela tiden. 5te platsen bryr jag mig inte så värst om. De två som slåss om den bryr jag mig inte så mycket om. Men skulle inte kalla de usla i alla fall.

  Semi 2:
  1. Tempel
  2. Misty
  3. Young
  4. Knock knock
  5. Täna otsuseid ei tee

  Men helt ärligt… jag skiter i semi 2. Tempel, som är bäst i semi 2, är ”medioker” som bäst.

  Jag kan på riktigt aldrig minnas en svagare uttagning. Det har alltid funnits ETT guldkorn. Även om kanske 59 andra vart kassa så har det guldkornet räddat. Men det här är en final helt utan guldkorn och guldkant. ”La forza” är helt enkelt den som är minst dålig.

 5. Micke

  Se där vi är helt överens Adri:-) I couldn´t care less om hur det går i semifinal 2. Vi tycker tydligen båda att Tempel är minst dålig.

  För mig är La Forza och Kulm en klass bättre än övriga. Vad har du emot Kulm Adri? Bidraget som dock avancerat mest för mig är Laura. Börjar få samma känsla som jag fick vid första genomlyssningen av det albanska startfältet då jag direkt kände vilket bidrag som vinner. Tog längre tid här men Laura kommer att vinna. Ganska säker på det.

  Så tråkigt att Estlands uttagning i år är så otroligt svag. Brukar ju vara en av de riktiga höjdpunkterna. När det är ett startfält på 20 bidrag och där ingår en låt som får betyget 0/10, 7 låtar som får 1/10 och ytterligare 4 som får 2/10 då är man verkligen inte nöjd

 6. Daniel

  Sällar mig till skaran. Svagt startfält men klart bäst är La Forza.

 7. Micke

  Adri, Daniel och övriga som är besvikna på Estland 2018. Som jag skrivit gäller det även mig men ett av deras bidrag har haft en jädrigt grym utveckling och är numera min etta i Estland före La Forza och Kulm. Detta är den jag pratar om. Ett råd lyssna för den växer som satan

  https://www.youtube.com/watch?v=La38hrlTfnY

 8. Adri

  Micke: ”Külm” ger mig samma vibbar som deras rätt så usla bidrag från 2004. Detta är bättre, men inte långt ifrån. Det känns som en snyggare helhet, men den är såå slö. Det finns ingen energi där. Klockorna stannar nästan när den pågår.

  Vad gäller ”Laura” är den absolut topp 4 i detta svaga startfält. För närvarande, min andraplats. Men tror du verkligen den vinner? Det gör inte jag i alla fall. Den känns alldeles för ”enkel” för att vinna. Beroende såklart på liveshowen. Men i nuläget tror jag inte den sticker ut tillräckligt.

  Den med störst vinstchans skulle jag nog säga är ”On my mind” i nuläget.

 9. Daniel

  Jodå Micke, jag har hittat “Laura” också, har den som god tvåa. Men håller med Adri om att den är lite enkel. Men jag tror Estland skulle ha bäst chanser i tävlingen med “La Forza”. Det är min bedömning i alla fall innan jag har hört några live-versioner. Då kan ju som vanligt allt vändas upp och ner på som ni vet.
  Vad gäller “On my mind” så har den låten inte riktigt klickat hos mig än, trots många lyssningar.

 10. Micke

  Adri och Daniel. Kul att ni sätter “Laura” hyfsat högt ändå trots att ni tycker den är “enkel.” Grejen är dock för mig att sånt bryr mig inte alls om när det gäller den här tävlingen. Ska jag leta genomarbeta, fantastiskt musik så inte tusan letar jag i ESC och än mindre i MF 🙂

  ESC är för mig att ha roligt och hitta en blandad kompott. Enkel bryr jag mig inte det minsta om den är bara den på något sätt fångar mig och underhåller mig under den tid ESC pågår. Det är därför jag också har lätt för att ta till mig mer humoraktiga bidrag. Har aldrig begripit mig på hur hat kan komma in i musik. Minns så väl för några år sedan när jag var i Österrike och nåddes av beskedet om hur hatet spred sig i MF över ett bidrag med fyra kändisar. Minns inte gruppens namn men det var Claes Malmberg, Tommy Körberg, Mats Ronander och Johan Rabaeus. Jädrar sicket hat jag hörde.

  Väl hemma igen började jag fundera över vad tusan de hade gjort i MF. Hade de börjat slåss, gjort någon nakenchock, spridit hat mellan människor eller vad. Givetvis trodde jag inte det men när jag väl satte mig och tittade på bidraget började jag småskratta och mest fundera över vad det egentligen är med människor. Hur i hel……….. kan man bli så upprörd och hatisk över ett musikbidrag. Hur tomt liv har man egentligen då. Personligen tyckte jag den var rolig men även om jag inte gjort det hade det inte funnits i min värld att starta upp sånt hatiskt som dök upp på media. Skrattretande faktiskt. Det här är ESC och det ska vara roligt och något där vi respekterar att vi har olika smak.

  Jag älskar exempelvis Rumäniens bidrag från 2007, Serbiens från 2010, Österrikes från 2001. Tycker de är jättemysiga och roliga. Sen tycker jag illa om Österrike 2012 och Ukraina 2007 men det skiter väl jag i. Andra gillar dessa och då måste de få göra det.

  I synnerhet då när det gäller ESC släpper jag på att all musik måste vara BRA. Det handlar om underhållning. Sen är jag inte riktigt överens med er om att “Laura” är mer “enkel” än andra. Det handlar om tycke och smak även det. Men jag bryr mig inte. Har tagit till mig bidraget jättemycket och är glad för det 🙂

 11. Micke

  Menade givetvis Österrike 2003 med vår Alf 🙂

 12. Adri

  Micke: Nu missförstår du. Att en låt är ”enkel” är ingen kritik. En låt är inte dålig eller dylikt för den är enkel. Men det förminskar vinstchanserna, absolut. Det tror jag nog du håller med om 🙂 Det är problemet med ”Laura”. Men det gör inte låten dålig.

  Sen apropå skämtbidrag vill jag inte ha med de att göra. Skämtbidrag är i 99% förolämpande mer än något annat. Och ditt exempel i texten ”En riktig jävla schlager” från MF 2013 är ett jättebra exempel. Fy ”insert valfria svordomar” vad jag avskydde den jäkla låten. Jag både blev och blir än idag, förbannad av att ens låten existerar.

  …och den gick till final! Där kom den sist. Men ändå… det är 22 platser högre än vad den förtjänade. Nej. Jag vill inte röra skämtlåtar, och inte ha med det att göra. Usch. Ryser av obehag nästan av bara tanken.

  Sen finns de bättre skämtlåtar. Bättre. Men de är ALDRIG ALDRIG ALDRIG roliga.

  Jag är emot de flesta regler, men hade jag kommit till makten hade jag förbjudit skämtbidrag i tävlingen. Så mycket avskyr jag fenomenet.

  (OBS! Förbjuda de i tävlingen, utanför tävlingen kunde jag inte bry mig mindre. Där kan man iaf undvika de!)

 13. Micke

  @Adri, hoppas du har det roligt i livet i alla fall min vän 🙂

  Grejen är att hela ESC på sätt och vis är ett skämt för mig. Det är därför jag har lättare att ta till mig sånt där Adri. Jag älskar att ha roligt i mitt liv så enkelt är det. Jag kan aldrig bli upprörd över sånt där. När jag blir upprörd då är det typ som när drägg går fria utan straff trots att de har utfört en omänsklig gruppvåldtäkt i Fittja. Nu ska vi inte snacka sånt här men det är sånt som upprör mig, inte musikbidrag.

  Men Adri du är i din fulla rätt att känna vad tusan du vill om skämtbidrag och liknande. Det ska jag rent ut sagt skita fullständigt i. Allt handlar om att respektera varandras åsikter. Jag skulle egentligen vilja förbjuda att man inte sjunger på sitt eget språk. Men samtidigt vem tror jag att jag är 🙂

  Jag har aldrig träffat dig Adri men jag tycker jag ändå känner dig hyfsat. Det jag pratade om var hatet som spreds efter ”En riktig jävla schlager”. Där Christer Björkman, de fyra artister m.fl fick hatbrev, blev uppringda med hot på nätterna och fan vet allt. Jag är helt övertygad om att du är överens med mig om att om man sysslar med sånt har man mycket tomma liv och brist på allt som har med respekt och medmänsklighet att göra.

  Men ok min vän då vet jag vem jag inte ska vända mig till här om jag vill diskutera ett skämtbidrag 🙂 Du och jag snackar så bra i övrigt så det räcker med det 🙂

 14. Adri

  Micke: Alltså, som sagt. Jag hatar inte skämtlåtar bara för att de är skämtlåtar. Men de är ofta extremt förolämpande eller respektlösa. Ukraina 2007 eller Lettland 2008 till exempel, ingen av upphovsmännen där kan ju ha menat väl.

  Jag försöker tänka ut om det finns skämtbidrag i tävlingen jag gillat och för närvarande kommer jag inte på nåt. Jag ser inte Rumänien 2007 eller Serbien 2010 som skämtlåtar 🙂

  Men kollar man utanför tävlingen så finns det flera roliga, och framför allt bra eller ÅTMINSTONE medryckande, skämtlåtar. Hur mycket jag än AVSKYR att behöva erkänna det så gillar jag ju ”Barbie Girl”, ”Thong song”, ”Cotton eye Joe” och ”Blue (Da ba dee)”. Med tanke på att alla dessa låtar kom inom samma fem-årsram gissar jag dock att nostalgi spelar in i varför dessa låtar uppskattas av mig. 🙂

  Men i tävlingen så har skämtlåtar inte gjort nåt gott avtryck. Vissa tycker de behövs, jag är inte en av dem. Jag kan som sagt knappt komma på en vettig skämtlåt i tävlingen. Det enda jag har just nu är ”Dschingis Khan”. Den kan jag väl ge gott omdöme! 🙂

  Så som sagt, en skämtlåt ”done right” kan jag välkomna. Men med tanke på hur det sett ut så är det på riktigt nästan så att jag hellre inte tar några risker och därför hellre förbjuder skämtlåtar i tävlingen. Men precis som du sa, ”vem tror jag att jag är”?

  Sen både tror, och framför allt hoppas, jag att du inte tror att jag sitter och är JÄTTEUPPRÖRD. Det handlar ju om sammanhang. Om man jämför med mina reaktioner på t. ex… ”ovettiga domslut” så att säga, så är ju känslorna jag känner angående skämtlåtar inte ens värda att anmärka på. Men i sammanhanget av MF eller ESC så blir jag förbannad när länder betalar pengar för att delta, röstar eller väljer fram en deltagare. Som sedan, för hela landets räkning, bara står och räcker ett långfinger till tävlingen. I sammanhanget 🙂

  Annars är jag ju med dig, ESC och MF är ett underhållningsprogram och inget mer 🙂 Vill inte säga att det är ett skämt för mig, för även om jag vet att du menar väl så är skämt ett ord med ganska negativ klang. Och folk som tar det på blodigt allvar får skärpa sig 🙂 Man kan bli arg eller förbannad i stunden men sen får man faktiskt släppa det (detta säger helt emot vad jag skrev i förra kommentaren, men jag kan ha överdrivit lite där. Men det var en låt som var jääkligt illa alltså!).

  Sen får du gärna, om du nu skulle vilja, diskutera skämtbidrag med mig 🙂 Det får ju alltid en chans, men chansen är i tävlingen minimal att jag uppskattar bidraget 🙂 Men oavsett så hålls det på en god nivå och god ton! (Och därför förstår du nog också att jag håller med att det är vääääldigt over the line att skicka hat till artister och andra ansvariga… då får man återigen påminna sig: det är ett underhållningsprogram. Det är just for fun 🙂 Chilla lite!)

  Nu har jag skrivit väldigt långt, och klockan är mycket och jag är trött så jag vet inte hur sammanhängande denna kommentar är. (Jag är alltså JÄTTETRÖTT. Jag har inte druckit för mycket ”vuxendricka” även om kommentaren kanske kan få dig/er att tro det)

  Men jag hoppas ändå du förstår vad jag vill få sagt 🙂 För jag tycker nog ändå att din reaktion talar för att du inte tolkar mig så som jag menar så ville förklara mig! 🙂

 15. Micke

  @Adri jag tror du och jag ser lika olika på ordet skämt. Det jag menar är humor. Skämt är mer något skrattretande dåligt typ Rolf Roosalus bidrag i årets Esti Laul. Jag pratar mer om humorbidrag. Självklart kan ett bidrag innehålla båda två men as usual. Det är upp till var och en att känna av.

  Känner du så som du säger om humorbidrag i ESC så är det enbart din sak Adri. Det bestämmer du över och ingen annan. För mig är det dock en viktig grej med ESC detta med humor. Om jag skulle göra en best 500 på all musik jag gillar skulle inte en enda esc-låt ens vara i närheten att platsa. Men det är för mig ointressant. När jag letar bra musik letar jag definitivt inte i ESC. Det är som jag har sagt hela paketet som är grejen inklusive humorbidrag.

  Jag upprör mig väldigt sällan Adri och om jag gör det så gäller det människor som drabbas av våld och orättvisor. I synnerhet när folk av mitt eget kön får för sig att de kan göra vad de vill med det andra könet. När de tror sig vara över på något hjärndött sätt. Det närmsta att bli upprörd jag kan komma när det gäller Tv, media och liknande är bristen på respekt för människans eget kunnande och intelligens. Att allt ska vara fejkat idag. Typ program som “Så ska det låta” där precis allt är fejkat. “Spontaniteten” vi får oss till livs är intränad i minsta detalj. De vet precis vilka låtar som kommer och vilka svar de ska avge. Att de ens kan tänka tanken att ingen ska fatta det. Aldrig att musikerna eller artisterna är i “oordning” så att säga. Inte ens en sekund fel. Dessutom har jag sett inspelningar så det är inte bara vad jag tror. Jag vet 🙂

  Bristen på variation och att kunna ta det med en klackspark är ju den stora anledningen till att jag hoppade MF. Det är ungefär som i Idol, Talang och liknande där folk som nyligen har avslutat potträningen höjs upp till världsstjärnor. I långa loppet är det dessa som mest får lida för det. Äkthet är något som gått förlorat i dagens värld. Äkthet har ersatts av ordet fejk. Tack och lov är inte ESC där och därför älskar jag fortfarande den här tävlingen där det mesta fortfarande kan dyka upp 🙂

  Nej Adri jag tror inte du är jätteupprörd. Det är som i det mesta på nätet att allt kan missförstås. Ibland är det rena missförstånd och ibland är det folk med tomma liv som söker en mening med sin existens och använder det på fel sätt till hat och liknande. Jag är luttrad Adri. Har sett det mesta när det gäller sånt och håller mig ifrån det. Älskar pinglans blogg som är så ren från sånt. Hoppas bara det kan fortsätta så och att folk som försöker påverka henne negativt hålls kort.

  Upprörd är ett starkt ord men en sak som irriterar mig är det som typ Albanien och Island håller på med. Varför kan de inte behålla det som de har i sina uttagningar med eget språk. Där blir jag allt ändå lite småirriterad 🙂

  Jädrar nu blev det långt här också 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se