AlbanienSchlagerpinglan: I kväll, torsdagen den 21:a december, inleder Albanien sin nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom den första semifinalen av “Festivali i Këngës 56“.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den albanska uttagningen samt startfältet (inkl. länkar till bidragen och låttexterna) som tävlar i första semifinalen samt mina personliga betyg av låtarna.

Allmänt om Albaniens “Festivali i Këngës 56”:
22 bidrag tävlar i “Festivali i Këngës 56” som utser Albaniens representant i ESC 2018.
FiK 56 består utav två semifinaler med elva bidrag i varje (21:a och 22:a december) där en jury avgör vilka bidrag som går vidare till finalen den 23:e december.
Vilka bidrag som går vidare till final avslöjas i slutet av den andra semifinalen.
Semifinal 1 kan följas via RTSH 1, RTSH muzikë, RTSH Tani appen och rtsh.al (samt facebook) kl. 20:45 CET den 21:a december.
Alla de tre showerna äger rum i Pallati i Kongreseve i Tirana och leds utav Adi Kastra, se festivalens officiella sida för mer information.

Ett av de tävlande bidragen i “Festivali i Këngës 56” – Semifinal 1:


Rezarta Smaja & Luiz Ejlli – “Ra një yll

Albaniens “Festivali i Këngës 56” – Semifinal 1, 21:a december:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Fjalët” (The words), Elton Deda
(t&m: Elton Deda, Orges Toçe – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
2. Unë” (I), Mariza Ikonomi
(t&m: Mariza Ikonomi, Florian Zyka – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
3. Mesazh” (Message), Endri & Stefi
(t&m: Endri Prifti – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
4. Gjurmët” (The traces), Evans Rama
(t&m: Genti Lako, Migjena Lako – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
5. Të pandarë” (Inseparable), Genc & David Tukiçi
(t&m: Genc Tukiçi, Agim Xheka – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
6. E pamundur” (Impossible), Voltan Prodani
(t&m: Voltan Prodani, Zhuliana Jorganxhi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
7. Mall” (Yearning), Eugent Bushpepa
(t&m: Eugent Bushpepa – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
8. Ra një yll” (A star has fallen), Rezarta Smaja & Luiz Ejlli
(t&m: Edmond Zhulali, Agim Doçi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
9. Sytë e shpirtit” (The eyes of the soul), Bojken Lako
(t&m: Bojken Lako – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
10. I njëjti qiell” (The same sky), Manjola Nallbani
(t&m: Elgit Doda, Rozana Radi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
11. Ekziston” (It exists), Redon Makashi
(t&m: Redon Makashi, Timo Flloko – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien

Schlagerpinglan: Som synes av mina personliga betyg av de tävlande bidragen så är det fem bidrag som tilltalar mig mer än de övriga, även om mina fyra riktiga, personliga favoriter (se topp-tio-listan) tävlar i den andra semifinalen. Därför är det främst morgondagens show som jag ser fram emot, men det kan bli intressant det här med. 🙂

I kvällens semifinal finns det speciellt ett bidrag som växt till sig mer än de övriga (för mig personligen under de två veckor jag lyssnat på bidragen) och det är “Ra një yll” med veteranerna Rezarta Samja (4:a i FiK 54: “Dashuri në përjetësi”, 7:a i FiK 55: “Pse prite gjatë“) och Luis Ejlli (1:a i FiK 44: “Zjarr E Ftohtë“, ej topp-tio i FiK 55: “Pa mbarim”). Om inget oväntat inträffar så tror jag att jag blir nöjd om bara detta bidrag går vidare, och det kan väl inte vara för mycket att önska? 🙂

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Albanien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Albanien 2018: Allt inför första “Festivali i Këngës”-semifinalen”

 1. Micke

  Får man lov att bli chockad över det du säger pinglan? Tycke och smak är individuellt och ingens är bättre än någon annans men trots det pinglan så har jag nog aldrig blivit så förvånad över dina omdömen som nu 🙂 Det bidrag som jag tycker är bättre än allt som tävlade i ESC 2017 har du nu utanför Albaniens final. Samtidigt har du det bidrag som jag tycker är årets största kalkon hittills (åtminstone innan jag hörde Rolf Roosalus bidrag i Estlands uttagning) till Albansk final. Har du sovit dåligt på sistone pinglan? 🙂 Kanske borde prova en annan kudde 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, 😀 Nej då, här sovs det hur bra som helst. Jag har t.o.m. lyssnat på bidragen tillräckligt mycket för att se dem förändra sig över tiden och är ganska nöjd med betygsättningen (som naturligtvis är individuell). 🙂

  Jag antar att det är “Mall” som är det bidrag du vill ha vidare till finalen (men som jag inte riktigt lyckats ta till mig då jag uppfattar sångarens röst som lite väl “gnällig”, i brist på bättre ord) och “I njëjti qiell” som du sätter kalkonvarning på, om jag förstått det rätt.

  Den sistnämnda hade jag lite svårt för från början (likadant där, en alltför “gnällig” röst) men på något sätt så letade sig melodislingan in i mitt huvud och efter ett tag så lät det inte så pjåkigt längre utan på gränsen till medryckande. Sista ordet i frågan väntar jag dock med tills vi hört bidraget live för då kan det eventuellt förändras igen, är jag rädd. 🙂

 3. Micke

  @Pinglan, det var skönt att höra att du sover gott. Blev lite orolig där ett tag 🙂 Jag har också lyssnat en del på bidragen o det är främst ett bidrag som överraskat mig. Jag kände ju från första lyssningen att det där bidraget troligen skulle växa sig stark hos dig. När jag nu ser att det tydligen gjort det blir jag därför inte överraskad. det som istället överraskar mig med bidraget är att det växt så mycket hos mig. Pratar givetvis om “Orë e ndalur”, Tiri Gjoci som nu är solklar tvåa för mig.

  Men inte ens den rår på “Mall”, Eugent Bushpepa som lever sitt eget liv på toppen. Det som jag främst har märkt är att när man spelar den för vänner som inte är ESC-frälsta blir de grymt förvånande över att “något så bra” deltar i ESC, medan den tyvärr inte alls blir lika omtyckt bland de ESC-frälsta, vilket ju tyvärr talar för att den inte har nån större chans. Men så länge inte ett visst bidrag vinner så ska jag inte klaga.

  Usch hemska mardröm. Tänk om dessa tre lågvattenmärken skulle gå segrande ur Albanien, Lettland och estland.

  Albanien: “I njëjti qiell” (The same sky), Manjola Nallbani (Hur många gånger har vi hört låtar ur samma karbonpapperkopia. 564 938 gånger minst har vi hört detta förut. Den svävande dutt dutt synten som på exakt samma ställe som alltid följs av dunk dunk trummorna. Var finns variationen

  Lettland: “You Are My World”, Agnese Stengrevics (Detta var den första usla låt jag hörde i ESC 2018. Det jag kan ge den är att den är lite annorlunda konstigt nog i det jag snackade om med Albaniens mardröm. Här inleds det inte med dutt dutt syntar utan ett vanligt piano även om det är svävande som ju dessa måste vara. Dunk dunk trummorna hittar in på vanligt ställe men dutt dutt syntarna har inte givit upp. Självklart finns de där men de kommer in lite senare istället.)

  Estland: “Show A Little Love“, Rolf Roosalu ( ESC har pågått från 1956 och jag har lyssnat ikapp det mesta om inte allt. Jag vägrar ge 0/10 i betyg så som många gör utan tanke överhuvudtaget. 0/10 innebär att det inte kan bli sämre och såna har jag bara hittat sju stycken under alla år. Tyvärr är två av dem svenska. Denna lilla skara skulle dock utökas om jorden plötsligt snurrade runt och hjärntvättade alla människor så att detta bidrag röstas fram som Estlands representant. Detta är en klockren nolla. Det går helt enkelt inte att bli sämre

 4. Adri

  Micke: Du kan nog chilla. Den enda av dem som troligen har chans att vinna är ”You are my world” (också den enda av dem som förtjänar vinst enligt mig).

  Jag har haft fel förr, jag trodde t.ex aldrig att Robin B skulle vinna MF förra året. Så visst kan jag ha fel. Men nej… ”I njëjti qiell” eller ”Show a little love” lär inte vinna.

  Jag har visserligen inte sett folks generella åsikt om Estlands startfält. Men, de kan ju inte tycka ”Show a little love” är bäst. Jag vägrar tro det. I ett redan uselt startfält är den definitivt botten 5.

 5. Micke

  Det mest förvånande är att man har gjort två så ojämna semifinaler. Den absoluta ettan “Mall” finns med i semifinal 1 men vad finns det mer där? Allt annat bra håller ju till i semifinal 2. Märkligt men samtidigt så borde det ju vara öppet mål för “Mall” 🙂

 6. Adri

  Micke: Jag tror inte ”Mall” vinner, men tror absolut den har en chans. Topp 5 gissar jag bombsäkert på.

  Men du skriver ”den tyvärr inte alls blir lika omtyckt bland de ESC-frälsta, vilket ju tyvärr talar för att den inte har nån större chans” och där tror jag du har fel. För Festivali i Këngës är ju, precis som SanRemo-festivalen i Italien, självstående från ESC. Den har ju funnits sen tidigt 60-tal, långt innan deras debut i ESC. Så precis som SamRemo tror jag nog ESC ses mer som en ”bonus” för deltagarna i FiK, mer än det viktigaste.

  Jag kanske inte har rätt, men det är iaf så jag tror 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se