Montenegros Eurovision-bidrag 2018

2018-02-19 (måndag)

MontenegroI lördags, den 17:e februari, valde Montenegro ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom den nationella uttagningen “Montevizija 2018” där fem bidrag tävlade och vinnaren utsågs av 100% tittarröster genom två röstningsomgångar.

Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan:

Lyssna på Montenegros bidrag till Eurovision Song Contest 2018 här:

“Inje”, Vanja Radovanović final-framträdande
(text & musik: Vanja Radovanović)

Resultatet av Montenegros “Montevizija 2018”, 17:e februari:

Resultatet av super-finalen Tittarröster
1. “Inje“, Vanja Radovanović 37%
2. “Neželjena“, Katarina Bogićević 34%
3. “Dušu mi daj“, Lorena Janković 29%
Resultatet av den första röstningsomgången:
Vidare till superfinalen:
1.Dušu mi daj“ (Give me soul), Lorena Janković
(Mirsad Serhatlić, Milan Perić)
40%
2.Neželjena“ (The unwanted), Katarina Bogićević
(Aleksandra Milutinović, Darko Dimitrov)
19%
3.Inje“ (Hoarfrost), Vanja Radovanović
(Vanja Radovanović)
18%
Ej vidare till superfinalen:
4.Poljupci (Kisses), Ivana Popović Martinović
(Slavko Milovanović, Ljubiša Martinović)
12%
5.Dišem (I breathe), Nina Petković
(Nina Petković, Michael James Down, Jonas Gladnikoff, MaJiKer)
11%
(Källor: rtcg.me och wikipedia.org)

Schlagerpinglan:lördagskvällen var Montenegros final en av de ESC-deltävlingar jag ägnade störst intresse åt, även om det endast innebar att jag lyssnade på själva bidragen och de återkommande snabbrepriserna. Med tanke på att jag hade två favoriter efter de små tjuvlyssningarna inför finalen och en av dem vann så skulle man kunna tro att jag var nöjd men så enkelt är det sällan. 😀

Visst har jag länge önskat att Montenegro ska gå tillbaka till Balkan-ballad-spåret och visst tyckte jag mig se något speciellt i “Inje” efter de små 20-sekunders-smakproven, men trots många lyssningar på fullversionen så kan jag inte ens med lite god vilja säga att jag gillar landets ESC 2018-bidrag. Nej, hade jag fått bestämma så hade “Dišem“, den enda ljusglimten i ett annars ganska anonymt startfält, fått åka till Portugal men tyvärr så blev det en snopen sistaplats för Nina Petković.

Vi får väl se vad som händer, än finns det ju gott om tid för bidraget att växa till sig och förhoppningsvis gör det det också för jag ser gärna att Montenegro fortsätter att få framgångar med sina Balkan-bidrag så att de håller sig på den stigen. Lycka till Vanja Radovanović och Montenegro. 🙂

Mer om Montenegros förberedelser inför ESC 2018 (samt deras samtliga ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Montenegro i ESC 2018” medan länk-samlingen till de övriga elva presenterade bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Montenegros Eurovision-bidrag 2018”

 1. Adri

  Helt på din sida! “Desim” borde ha vunnit. Utan tvekan! Att den kom sist var sjukt.

  Min andrahandsfavorit, “Nezeljena”, kom tvåa iaf. Men vad hjälper det när en av sina bottenkandidater vann. Det här åkte tyvärr in på min sistaplats.

  2018 började så grymt för mig, men nu jäklar börjar det svikta med valen från Danmark, Grekland, Vitryysland och Montenegro 🙁

  Aja, när som helst kommer det uppåt väl! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… det började bra men har sakta men säkert vänt till det sämre. Förhoppningsvis är det bara tillfälligt. Vi har en mängd finaler att se fram emot nu på ett fåtal dagar och i några av dem (helst alla) måste de ju ha den goda smaken att välja “rätt”. 😉

 3. Johanna

  För mig har det, tvärtemot er börjat dåligt men nu äntligen börjat vända! Både Grekland och Montenegro och även Italien är i min topp 4 så här långt. Bra val och äntligen lite kvalitet i ESC!

 4. Adri

  Johanna: Ja, Italien kan jag i alla fall skriva under på. Alltid nåt. Men där slutar väl våra likheter! 🙂

 5. Adri

  1. Frankrike
  2. Schweiz
  3. Malta
  4. Italien
  5. Tjeckien
  6. Danmark
  7. Spanien
  8. Vitryssland (Behövde bara smälta resultatet lite… nu kan jag väl köpa att låten vann. GUNESH var fortfarande min favorit, och Alekseev är usel live. Men det är en låttävling i första hand och låten är bra! 🙂 )
  9. Storbritannien
  10. Albanien (Tydligen har Eugent och teamet hamnat i lite osämja då teamet har börjat pusha för översättning, medan Eugent vill behålla albanskan… och vad jag hoppas Eugent får sin vilja igenom! 🙂 )
  11. Grekland
  12. Montenegro

 6. Schlagerpinglan

  @Johanna, Både Greklands och Italiens bidrag gillar jag ju i och för sig så jag ska kanske inte klaga alltför mycket, men med så många andra bidrag som faller mig så väl i smaken så hamnar ju de som “bara” är bra ganska långt ner. Ett ganska trevligt problem. 🙂

  @Adri, Jag har däremot inte lyckats att smälta Vitrysslands-resultatet ännu och avvaktar därför med min lista ett litet tag till. 🙂

 7. Lukas

  Jag tycker Montenegro gjorde helt rätt här! Jag har viss en svaghet för balkanballader i det att när de görs rätt, kan det bli riktigt riktigt bra, och det fick man till med här också! Jag blir också väldigt nyfiken på vad det är Vanja sjunger, eftersom jag kan känna av ett det finns en passion i hans sätt att tackla låten (även om det enda jag fick ut var att låttiteln betyder “rimfrost”). Jag sticker ut hakan och säger att det här är det bästa Montenegro skickat av alla deras låtar. Full femma för mig!

 8. En polack

  Nej. Jag föredrog Nina Petkovic med Disem. Känns som en typisk balkanballad som Zejlko Joksimovic hade kastat i papperskorgen. För slätstruken och medelmåttig. De skulle kunna ha ännu mer bombastik, rytm och instrumentation. Ninas låt var glad, kul och catchy och sen så hör man den här gråa balladen utan dynamik eller beröring. Nej. Inget fan 🙁 De behöver riktigt bra staging för att kunna kvalificera sig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se