Eurovision 2018: Blandade nyheter

2018-02-20 (tisdag)

ESC2018 Schlagerpinglan: Här nedan hittar ni några korta nyheter angående Eurovision Song Contest 2018. För ytterligare information, klicka på flaggorna så kommer ni till respektive lands samlingssida där kompletterande info finns.

Lettland Lettland: Wildcard utdelat och jury-/tittar-rankningar avslöjade
TV-bolaget LTV har avslöjat att gruppen Sudden Lights, med låten “Just Fine“, får ett wildcard till “Supernova 2018”-finalen, som därmed kommer att innehålla åtta bidrag, se startfältet här.

Det har även meddelats hur tittarna och juryn rankade bidragen i de tre semifinalerna, se det uppdaterade resultatet“Lettland i ESC 2018”-sidan. Av siffrorna kan man utläsa att “Funny Girl“ var det enda bidrag som rankades etta av både tittarna och juryn i sin semifinal. Därmed får Laura Rizzotto anses ha ett litet övertag inför finalen den 24:e februari. (Källa: wikipedia.org)

SanMarino San Marino: Förändringar i röstningssystemet
Ett flertal förändringar har gjorts angående “1i360“, San Marinos nationella uttagning av bidrag till ESC 2018, i syfte att få showen att bli mer rättvis. T.ex. så kommer den ursprungliga juryn inte att få rösta vid finalen då Zoe (som ligger bakom 20 av de 22 tävlande bidragen) inte anses kunna rösta oberoende. I stället ersätts juryn av en panel med musikexperter.

Den komplicerade röstfördelningen slopas och tittarna får lika mycket att säga till om som juryn, förutom om det skulle bli oavgjort, då har juryn sista ordet. Enda sättet att rösta är dock genom att investera, minst €20, i bidragen genom crowdfunding. Varje bidrag får max ta emot €8000, vilket betyder att om två bidrag når maxtaket får båda 12 poäng av tittarna medan trean får 8 poäng. Se “San Marino i ESC 2018”-sidan för gårdagens ställning vad gäller låtarnas crowdfunding. (Källor: wiwibloggs.com och eurovoix.com)

Portugal Portugal: Fel finalist utropades – Rui David till final i stället för Beatriz Pessoa
I söndags avgjordes den första semifinalen av “Festival da Canção 2018” där 7 finalister utropades i slutet av showen, däribland Beatriz Pessoa. TV-bolaget RTP har nu avslöjat att det skett ett fel och att det i stället är Rui David som är en av de 7 rättmätiga finalisterna. Alla finalbidragen hittar ni hos esctoday.com. (Källa: esctoday.com)
Moldavien Moldavien: Startordningen i finalen har presenterats
TV-bolaget TRM har avslöjat startordningen vid finalen av Moldaviens nationella ESC 2018-uttagning “O Melodie Pentru Europa 2018” som avgörs nu på lördag den 24:e februari. Både startordningen och länkar till de 16 tävlande bidragen hittar ni här. (Källa: eurovoix.com)
Estland Estland: Startordningen i finalen har presenterats
TV-bolaget ERR har avslöjat startordningen vid finalen av Estlands nationella ESC 2018-uttagning “Eesti Laul 2018” som är planerad till den 3:e mars. Både startordningen och länkar till de 10 tävlande bidragen hittar ni här. (Källa: err.ee)

Mer om ESC-ländernas förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Eurovision 2018“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Eurovision 2018: Blandade nyheter”

 1. Adri

  Enda kommentaren jag har på detta är att det eventuellt kan båda gott för Laura Rizzotto. Hoppas hoppas! 🙂

 2. Micke

  Ok då kör vi igång den mest intressanta veckan av alla inför ESC. Jag är fortfarande till största delen positiv över det vi fått till oss 2018. Visserligen har jag fyra bidrag som är (0/10) redan och det oroar ju en del då jag bara haft sju nollor överhuvudtaget i ESC-historien. Det positiva är ju att två av dem redan är utslagna och det följs väl snart av de andra två i samma situation. Mer om det sen.

  Nu till det positiva. Jag har aldrig någonsin delat ut någon (10/10) i ESC-historien men jädrar det var nära i år. Detta bidraget jag yrar om plus då fyra (9/10) ger ju fem bidrag som är klart före övriga. Tre av dem är redan klara för ESC i maj och förhoppningsvis får de sällskap av ett fjärde ikväll från Serbiens final. Det femte däremot, det som var nära (10/10) är redan utslaget men det var ändå ingen katastrof eftersom vinnaren i det landet är en av de jag ger nio i betyg.

  Min första nia var det först klara landet sas, alltså “Mall”, Eugent Bushpepa – Albanien. Den senaste av de fem som får minst nio var “Oneiro Mou”, Yianna Terzi – GREKLAND. Däremellan bevittnade jag en grym San Remofestival där vinnare “Non mi avete fatto niente“, Ermal Meta e Fabrizio Moro – ITALIEN var en klar nia. Det enda tråkiga var att det inte var bästa låten för det var “Il mondo prima di te“, Annalisa. När jag hörde den första gången gav den inte mycket men jädrar så den växte. Det var nästan så jag trodde de skämtade med mig. Kände nästan att det här kan ju för attan inte vara ESC. Så vida överlägsen. Men som jag sa, kom snart över det ändå eftersom vinnaren ändå var så jädra bra.

  Tyvärr är mina vibbar att jag kommer att få uppleva något liknande i Serbiens uttagning idag. Grym uppgörelse med två riktigt bra låtar som tyvärr troligen utfaller i att det bästa bidraget förlorar. Hoppas jag har fel. Tror det helt och hållet handlar om “Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika och “Jutros (Svatovi)“, Biber & DJ Niko Bravo. Skulle omöjligen kunna säga att jag är besviken om det senare vinner för det är ett riktigt bra bidrag. Bara det att det förstnämnda är klassen bättre ändå. Så GO FOR IT Sanja Ilić & Balkanika

  Kan väl lika gärna ta det negativa också då. De fyra som skulle kunna fylla på mina just nu sju nollpoängare i esc-historien. Två av dem är tack och lov redan borta medan de två andra fortfarande pyr i luften. Två av dem är precis allt det jag avskyr i musik. Det är “Show A Little Love”, Rolf Roosalu – ESTLAND (Tack och lov borta) den andra är “I Like I Like I Like“, Tom Hugo – NORGE (Ge för fasen inte killen nån astmamedicin ala skidnorge) De andra två är (ursäkta uttrycket) ren blöjmusik. De är “Dai Laga“, Aidan – MALTA (Tack och lov borta) och “La la la“, VYROS – RUMÄNIEN. Men de kan aldrig gå vidare.

  Nej grym vecka nu. Serbien ikväll. Tyskland på torsdag som jag inte lyssnat på än. Sen Ungern med 5-6 bra finalbidrag av 8. Moldavien med bra bidrag. Det finns bra i alla länder i veckan Ukraina, Lettland, Slovenien, Armenien, Rumänien och Portugal. Litauen vet jag ingenting om även om jag är intresserad till skillnad mot Sverige. Finland oroar mig enormt. Ett riktigt dåligt bidrag följt av ett dåligt. Hoppas verkligen ni har något bra på fredag

 3. Adri

  Micke: Kul när det går bra för andra iaf. Jag tycker tycärr 2018-ESC gått ner sig lite den senaste veckan.

  Och nu med ”Poison” utslagen i Armenien + en grym låt som jag T.O.M tror du hade gillat som slogs ut i Sverige är jag tyvärr lite i en svacka vad gäller mitt intresse för ESC 🙁

  Men med så jäkla många bidrag som ska väljas i veckan måste EN iaf (och helst fler) välja rätt.

 4. Micke

  @Adri får jag säga en sak utan att du missförstår? Hoppas det 🙂 Tycker det är jättekul att tjata med dig här men jag känner lite att positiva Adri på sista tiden lite mer gått över till en mer negativ Adri. Nu är inte jag religiös men det finns en bra grej i det där och det är att “tro kan försätta berg” 🙂 Man kommer mycket längre med en positiv attityd än en negativ. Börja man ta till sig en negativ så blir det gärna ett mönster. Man blir alltså negativ även när man egentligen inte är det för man har lagt sin normala gräns på en lägre nivå. Väl därnere är det väldigt svårt att se de ljusglimtar som man normalt egentligen hade sett.

  Läste just det där på en annan plats där du ber om ursäkt för att du varit “otrevlig” “för hård” eller vad du menar. För det första tycker jag inte du har något att be om ursäkt för för det var inget. Sånt slinker ur oss al nångång. Men samtidigt att det gör det är ju ytterligare ett tecken på att man hamnat lite under den normala gränsen som jag tjatade om i stycket ovanför. Eller? 🙂

  Ta nu inte detta fel Adri. Kände bara att det är roligare att tjata med en Adri i rätt “balans” 🙂

 5. Micke

  Åter igen! Det mest positiva av allt: sju av de tolv klara bidragen framförs på landets eget språk. WOW!!!!! Troligen blir det ett åttonde ikväll

 6. Micke

  Jisses! Fick precis se det du sa Adri. Är Poison utslagen i Armenien? Hur är det möjligt? Totalhaveri live eller vadå? Fattar nada! Min tvåa hos dem men samtidigt den jag trodde skulle ta hem det

 7. Adri

  Micke: Herregud, börjar jag redan bli som en kinkig gnällgubbe? Det låter som det iaf när du säger att du märkt denna förändring över tid. Det är fanken inte ok. Jag är för ung för att gnälla. Aja, jag försöker vara positiv Micke 🙂 Det vet du nog om. Men alla har svackor, och jag har en liten en just nu. Sen har jag förståelse för att jag kanske inte alls är lika trevlig att ha att göra med då! Men jag tar din kommentar åt mig, för jag vill ju inte vara negativ och sprida negativ stämning. Tråkigt om bilden av mig som glad förändras.

  Sen ang. ”Poison” så var den väl svagare än man ville hoppas på live, men den var likväl inte såpass usel att den förtjänades att kickas ut såhär tidigt. Som jag skrev under ett annat inlägg finns det härmed bara ett hopp kvar i Armenien. Nämligen ”You and I”.

  Hoppas den vinner. För som sagt, ESC 18 som började så bra börjar nu bli allt mer ”meh” (Började smått med Danmark, sen kom Grekland, Vitryssland och nu sist och faktiskt minst också… Montenegro…). Nu ska det fasen börja gå uppåt igen hoppas jag! 🙂

 8. Adri

  Micke: Får jag förresten fråga dig någonting? Jag kommer iaf göra det, sen får du välja själv om du vill svara eller inte 🙂

  Jag vet ju att du besitter ett ointresse av MF, och det respekterar jag absolut 🙂 Jag har större problem i mitt liv så det är inget som grämer mig direkt.

  Men i lördags deltog en låt som jag verkligen tyckte om. Extremt bra om man ska mäta med MF-standard. Och efter att jag smält låten tänkte jag faktiskt ”Fan det här tror jag t.o.m Micke skulle kunna tycka om om han tittade”.

  Jag kommer länka låten nedan, och jag hoppas du lyssnar. Du väljer naturligtvis själv 🙂 Men här gör jag det inte för min egna nyfikenhet (även om jag naturligtvis är nyfiken), utan jag gör det för att jag genuint tror du skulle tycka om den (iaf i detta sammanhang) 🙂

  Sen kanske jag har extremt jäkla fel, ibland så överraskar du ju. Du kanske tycker det här är ”den värsta skiten” du hört men… nej det tror jag faktiskt inte 🙂 Vi får väl se (eventuellt, som sagt: avgör själv om du vill ta dig tid eller ej 🙂 )

  Jag tyckte väldigt bra om den iaf. Introvert, mystisk, mörk, väldigt söt tjej som även är en väldigt intressant artist 🙂 Enda nackdelen jag kommer på på rakt arm är att hon sjunger ganska otydligt i refrängen (det är nog medvetet dock, för jag känner igen henne sen tidigare, hon återfinns på mina spellistor, och det är ofta jag hör nada vad hon säger 🙂 )

  Låten är en riktig vattendelare. Antingen hejar man på den, eller så förstår man ingenting. Och tyvärr vann den sistnämnda halvan för den åkte ut. I det här fallet hade MF tjänat på att släppt låtarna i förväg för jag tror folk uppfattar den som en ”växare” (övertygad om att det skulle gått bättre om den fått mer tid).

  Som sagt, jag tror (och hoppas, så jag inte slösar din tid) att du gillar den 🙂 Du sa ju goda saker om Loreens ”Statements” förra året och detta är nog i samma kategori 🙂

  https://m.youtube.com/watch?v=nhAmj_6f1YQ

 9. Micke

  @Adr, nope långt, långt ifrån att bli en gnällgubbe. Men det är väl aldrig fel att varna 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se