Finlands Eurovision-bidrag 2018

2018-03-03 (lördag)

FinlandLördagen den 3:e mars valde Finland ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu 2018“ (“UMK 2018“), som för ovanlighetens skull endast bestod utav 3 tävlingsbidrag med en och samma artist.

Programledare var Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen medan bl.a. Melanie C och CatCat stod för underhållningen. Efter att internvalda Saara Aalto framfört sina tre final-bidrag så var det upp till åtta internationella jurygrupper och tittarna att 50/50 utse vinnarbidraget.

Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan medan inför-finalen-infon finns här.

Lyssna på Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 2018 här:

“Monsters”, Saara Aalto final-framträdandemusikvideo
(text & musik: Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki Fitzgerald)

Resultatet av Finlands “UMK 2018”, 3:e mars:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster* Teleröster Summa
1.Monsters“, Saara Aalto
(Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki Fitzgerald)
88 p. 95 p. 183 p.
2.Domino“, Saara Aalto
(Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez,
Will Taylor, Saara Aalto
)
84 p. 75 p. 159 p.
3.Queens“, Saara Aalto
(Farley Arvidsson, Charlie Walshe, Tom Aspaul, Saara Aalto)
68 p. 70 p. 138 p.

*De internationella jurygruppernas röster
“Monsters” “Domino” “Queens”
Storbritannien Storbritannien 12 p. 10 p. 8 p.
Island Island 10 p. 12 p. 8 p.
Frankrike Frankrike 12 p. 10 p. 8 p.
Estland Estland 10 p. 12 p. 8 p.
Italien Italien 12 p. 8 p. 10 p.
Schweiz Schweiz 10 p. 12 p. 8 p.
Norge Norge 12 p. 8 p. 10 p.
Portugal Portugal 10 p. 12 p. 8 p.
88 p. 84 p. 68 p.
(Källa: yle.fi)

Schlagerpinglan: Inför finalen hoppades jag att “Domino” skulle bli det bidrag som Finland till slut skickar till ESC 2018 och efter att ha sett Saara Aalto framföra sina tre bidrag live så var jag helt övertygad om att det var mitt personliga val.

I mitt tycke så var det inte bara bästa låten utan det bidrag där Saaras live-röst fungerade bäst och det framträdande som hade en liten wow-faktor utan att präglas av känslan att det försöktes “för mycket”.

Nu blev det i stället “Monsters” som fick både den internationella juryns och tittarnas högsta poäng och då finns det kanske inte mycket mer att säga om det. Själv tyckte jag däremot att framträdande hade en lite väl hög cirkus-faktor medan live-rösten inte riktigt kom överens med mina öron.

Nåja, förhoppningsvis är mina åsikter i minioritet då jag gärna ser att Finland får stora framgångar i ESC. Jag önskar därför både Saara och Finland lycka till och hoppas att det räcker till en riktigt bra placering. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Finland i ESC 2018” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Finlands Eurovision-bidrag 2018”

 1. Adri

  Jag tycker Saara sjunger galant, men hennes utstrålning är ganska otrevlig.

  Denna låt är grym tycker jag. Men samtidigt under sändningen idag insåg jag att jag tröttnat på låten. Så istället för att vara den toppkandidat den hade vart om den valdes då den avslöjades så är den istället faktiskt ”bara” sämst AV de bästa.

  In på en niondeplats 🙂 Sämre än Tjeckien, bättre än Cypern = plats 9 so far!

  🙂

 2. Micke

  Håller med Adri den är sämre än Tjeckien så nu lämnar Tjeckien över jumboplatsen till Finland

 3. K

  Låtarna känns väldigt konstruerade; nu gör vi en låt om monster/dominobrickor enligt A4-modellen, typ. Men hon har ju en pipa av guld, så går nog ganska bra trots allt. Fast “otrevlig utstrålning” fattar jag ingenting av, snarare du som är otrevlig.

 4. Schlagerpinglan

  @K, Jag är övertygad om att Adri inte menade att vara otrevlig utan detta är nog snarare ett missförstånd som lätt händer när man bara läser lösrykta meningar och har olika sätt att uttrycka oss på. Artister kan ha olika sorters utstrålning och de fungerar olika på olika personer. Vissa föredrar kyliga artister, andra varma o.s.v. men ibland kan det vara svårt att sätta just rätt ord på vad man upplever.

 5. Micke

  Det är så jädra lätt att misstolkas på nätet då man inte ser varandra. Det är inte fingrarna som avslöjar vad en människa tänker. Det är alltid ögonen och hjärtat och det är aldrig dessa som läses av på nätet. Det är det enda jag har att säga om detta utan att ta någons parti i detta

 6. Marcus

  Jag håller helt med Adri, Saara ser väldigt ofta osympatisk ut på scen – Vilket hon inte är om man ser intervjuer eller andra program hon är med i. Scennärvaron tillsammans med showen dödar vad som hade kunnat vara en vinnare ett så sjukt svagt år som detta.

 7. Mikaela

  “Bra” (eller?) att höra att fler än jag tycker året är svagt. Just lyssnat igenom årets låtar och känner att få av dem fastnar. Hittills Grekland och Armenien som intresserar. Montenegro, Vitryssland och Danmark kan växa. (Kan dock inte bestämma om Danmarks GOT-flört är härlig eller ohärligt strategisk)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se