Norges Eurovision-bidrag 2018

2018-03-11 (söndag)

NorgeLördagen den 10:e mars valde Norge ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom finalen av den nationella uttagningen “Melodi Grand Prix 2018” där tio bidrag tävlade.

MGP 2018” avgjordes i tre steg där först 50/50 internationella jury- och tittarröster utsåg de fyra bidrag som gick vidare till Guldfinalen. Den avgjordes i sin tur genom två tittaromröstningar där först två guldduell-bidrag sållades fram innan segraren korades. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan medan inför-finalen-infon finns här.

Uppdaterat: Tittarnas röster i Guldfinalen har nu avslöjats och resultatsammanställningen nedan har därför uppdaterats.

Lyssna på Norges bidrag till Eurovision Song Contest 2018 här:

“That’s How You Write A Song”, Alexander Rybak
final-framträdandemusikvideo (text & musik: Alexander Rybak)

Resultatet av Norges “Melodi Grand Prix 2018” – Finalen, 10:e mars:

Resultatet av Guldfinalen del 2 – Guldduellen: Tittarröster (SMS)
1. That’s How You Write A Song“, Alexander Rybak 306 393
2. Who We Are“, Rebecca 123 504
Resultatet av Guldfinalen del 1:
Vidare till Guldduellen: Tittarröster (SMS)
1. That’s How You Write A Song“, Alexander Rybak 133 164
2. Who We Are“, Rebecca 46 260
Utröstade:
3. You Got Me“, Stella & Alexandra 29 784
4. Talk to the Hand“, Aleksander Walmann 7 927
Ute ur tävlingen efter 1:a omröstningen (ej resultatordning)*:
Scandilove“, Ida Maria
Light Me Up“, NICOLINE
I Like I Like I Like“, Tom Hugo
Stop the Music“, Charla K
Tengo Otra“, Alejandro Fuentes
Moren din“, Vidar Villa
*Fördelningen av internationella juryns 12-poängare (1:a omröstningen)
That’s How You Write A Song“, Alexander Rybak RysslandTjeckienEstlandMakedonien
Who We Are“, Rebecca DanmarkBulgarienSverige
You Got Me“, Stella & Alexandra FrankrikeStorbritannien
Talk to the Hand“, Aleksander Walmann Israel
(Källor: nrk.no och wikipedia.org)

Schlagerpinglan: Till skillnad från resultatet i Sveriges final, där jag till sist böjde mig för juryns smak och kunde hålla med om att de ev. hade “rätt”, så kan jag inte göra detsamma vad gäller den norska finalen. Skillnaden här är främst att det i Norge fanns så många andra fungerande alternativ samt den gnagande känslan av att de mycket väl kan ha röstat på artisten snarare än “hela paketet“.

Inför finalen så var det främst tre bidrag jag hoppades lite extra på och som jag med stor förväntan såg fram emot att se hur de skulle klara av att presenteras live. Två av dem, “You Got Me” och “Moren din“ tyckte jag fungerade riktigt bra men eftersom juryn inte verkade vara så speciellt imponerad av Vidar Villa så var det i min värld en självklarhet att Stella & Alexandra skulle få åka till Portugal. En glädjespridande och medryckande låt som fungerade förvånansvärt bra live och där fokus verkligen hamnade på glädje, dans och glittrig fest. Ett val som hade hamnat väldigt högt upp på mina personliga ESC 2018-listor. 😀

Nu var det dock Alexander Rybak som fick Portugal-biljetten och inte ens efter en god natts sömn kan jag riktigt tycka att det var det rätta valet. “That’s How You Write A Song” var ett av de tre bidrag jag hoppades på inför finalen, då jag gillar att lyssna på låten i dess studioversion, men vad gäller själva live-framträdandet så gjorde det inte mycket för att imponera på mig. Det blev lite väl platt och ointressant för min smak och tyvärr så tror jag att Rybak kommer att bli rejält besviken över sin framtida placering i ESC 2018. Men, men… jag kan så klart vara helt fel ute (det har ju hänt förr 😉 ) och jag önskar Rybak och Norge lycka till i Portugal. 😀

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Norge i ESC 2018” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Norges Eurovision-bidrag 2018”

 1. Adri

  Alltså den här låten gör mig så… trött på allt. Det är riktigt uppenbart att Rybak vann för att han är han, och inte pga låten. Jag tycker inte riktigt det är en låt öht. Det är mer som prat över en melodi följt av lite mellanspel.

  Låten har en arrogant utstrålning, Rybak är inte stark på scenen.

  Bara för att man lyckats en gång förr kommer man inte lyckas igen. Bara kolla på Loreen i förra årets MF. Hon gick inte till final för tillräckligt många gillade inte låten. Även om jag hade velat ha henne i final så var det rättvist för det blev ändå tydligt att låten helt enkelt inte var tillräckligt mångas favorit.

  Men här? Jag har inte stött på nån som har denna som favorit. Inte ens nån som har den på övre halvan i Norges finalfält. Inte ens mina norska vänner förstår eller kan försvara valet.

  Jag tyckte ju, som bekant, inte att Benjamin Ingrosso var ens i närheten av rätt val i MF, men efter att ha sett Norges resultat så blev det svenska resultatet 1000x lättare att både förstå och ”förlåta” (om man nu tar det så allvarligt, tvek om jag gör det). Jag fattar nada här.

  Frågan är: är det här min nya sistaplats eller behåller Island den? Jag tror banne mig att Norge tar över den mindre smickrande placeringen. För Islands enda ”brott” är att låten är ett jäkla sömnpiller. Norge är fel på mer eller mindre ALLA plan. Sist.

  Jag ser folk som spekulerar i att låten kan komma bra i ESC för att Rybak är Rybak. Men jag tror inte det. Det är folk som överdriver hans kändisskap. Han är inte Beyoncé eller Sam Smith. För de allra flesta är han glömd sen länge, då 90% av alla som kollar ESC bara kollar och går sen vidare med sina liv 🙂 Jag tror bara det är vi som mer eller mindre konstant lever i ESC-communityt som har klara minnen av honom. Så jag tror inte hans tidigare bedrifter hjälper honom alls.

  Final? Kanske. Vad vet jag? Men kommer han dit så kommer han nog närmre sistaplatsen än förstaplatsen igen tror jag!

 2. Adri

  Sen Israel läckte inatt är det nu Israel och ”Toy” som tippas vinna av de avslöjade låtarna.

  Det är hands down min favorit av de tre som blev klara igår! Men att den skulle mottas så väl var väldigt överraskande!

  Den är rolig som tusan, och jag gillar den tidsenliga texten 🙂 Men vinst? Det var inte vad som dök upp i mitt huvud när jag hörde låten om jag ska vara ärlig.

 3. Alex

  Gillar inte Norges låt. Han vann för att han är han. Såsom adri säger.

  @adri vet inte riktigt om Loreens låt inte gick till finalen pga låten, tror det var scenframträdandet som inte passade. Loreen förr året var min klara favorit.

 4. Adri

  Mina förhoppningar för dagen:

  Litauen: ”When we’re old” – Enda alternativet för en värdig plats på min lista!

  Ryssland: Det kan väl inte vara sämre än ”Flame is burning” i alla fall? Det är mitt enda lilla krav jag har. Snälla, var bättre än den hemska sak från ifjol.

  Makedonien: Ingen aning vad som väntar. Så jag hoppas kort och gott på en bra rocklåt.

 5. Mikaela

  Ryssland har läckt. Jag gillar den, den blir nr 10 på min nyknåpade topp.

  Är så förväntansfull på Bulgarien.

 6. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker om det ryska bidraget… men de stora förväntningarna inför Bulgariens bidrag delar vi. 🙂

 7. Andreas

  Jag fattar ännu mindre här än i Melodifestivalen, i varje fall var Benjamins platta låt dold bakom en klockren show. Men i Rybaks fall är inte detta fallet, känns helt klart som att Norge röstade fram honom för att han vann ESC för 9 år sedan och inte för att dom tyckte han hade bästa låten.

  Jag minns att jag då jag hörde låtarna som skulle vara med att vi behöver i alla fall inte oroa oss för att Rybak ska representera Norge igen, så fel jag fick. Benjamin insåg jag ju på förhand att han skulle bli farlig även om jag fortfarande hatar låten. Men inget med Rybaks låt tyckte jag imponerade.

 8. Johanna

  nej men att Norge skulle vara min sista-plats såhär långt hade jag inte gissat när jag hörde Tjeckiens och Finlands bidrag som nu blivit uppgraderade lite. Grattis till Norge för att ha gjort ett skit-dåligt val helt ärligt

 9. En polack

  Låten lyfts upp på grund av att han har så mycket talang. Han vet hur man säljer musik

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se