ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Moldavien i Eurovision Song Contest:

Moldavien
Land: Moldavien deltagit 13 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: TRM se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2005 Zdob si Zdub kom 6:a av 24 i finalen med “Boonika Bate Toba
Moldaviens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Hey Mamma“, Sunstroke Project (O Melodie Pentru
Europa 2017
)
3:a i finalen
2016: Falling Stars“, Lidia Isac (O Melodie Pentru
Europa 2016
)
17:e i semi 1
2015: I Want Your Love“, Eduard
Romanyuta
(O Melodie Pentru
Europa 2015
)
11:a i semi 1
2014: Wild soul“, Cristina Scarlat (O Melodie Pentru
Europa 2014
)
16:e i semi 1
2013: O Mie“, Aliona Moon (O Melodie Pentru
Europa 2013
)
11:a i finalen
2012: Lăutar“, Pasha Parfeny (Selecţia Naţională 2012) 11:a i finalen
2011: So Lucky“, Zdob și Zdub (O Melodie Pentru
Europa 2011
)
12:a i finalen
2010: Run Away“, Sunstroke
Project & Olia Tira
(O Melodie Pentru
Europa 2010
)
22:a i finalen
2009: Hora Din Moldova“,
Nelly Ciobanu
(Nationell final) 14:e i finalen
2008: A Century Of Love“,
Geta Burlacu
(Nationell final) 12:a i semi 1

Moldavien i Eurovision Song Contest 2018:


Moldaviens ESC-2018-bidrag: “My Lucky Day”, DoReDos

Lyssna på Moldaviens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: My Lucky Day final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Rigalive i Moskvalive i Tel Avivlive i Amsterdam
textvideoShantel mixrysk version: “Moy schastlivyy den”
Låtskrivare: Philipp Kirkorov (m), John Ballard (t) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 7 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: Den 24:e februari valde Moldavien ut sitt ESC-bidrag genom en nationell final med de 16 bidrag som gått vidare från den inledande auditionen, efter att den planerade semifinalen slopats. Finalen avgjordes med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster där gruppen DoReDos fick bådas 12-poängare. Läs mer om finalen av O Melodie Pentru Europa 2018 här: “Moldaviens Eurovision-bidrag 2018“.
Artister: DoReDos Marina Djundiet (sång)
Eugeniu Andrianov (sång)
Sergiu Mîța (sång)
doredos.cominstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“Inför nationella finalen”-intervju (av esckaz.com)
“Eurovision Pre-Party Riga 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Eurovision Pre-Party Riga 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-11): Vidare till final (plats 7 av 18) & botten-20 (plats 27) av de 43


Åsikter och spekulationer om Moldaviens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Till final MoldavienMoldavienMoldavienMoldavienMoldavien Betyg: 4+ / 5
DoReDos har två gånger tidigare försökt att få representera Moldavien i ESC (6:a 2015 med “Maricica” och 4:a 2016 med “FunnyFolk“) men av någon anledning så har jag aldrig riktigt gillat gruppen. Denna känsla höll i sig ganska långt in i säsongen men “My Lucky Day” var så pass övertygande att jag till slut märkte att jag omvärderat min syn på gruppen (eller så har vi på något sätt närmat oss varandra med tiden) och hoppas nu på en riktigt bra placering för Moldavien i ESC 2018… eller i alla fall en finalplats, till att börja med. 🙂
Schlagerpinglan tror: Till final
Inledningsvis så hade oddssättarna Moldavien relativt långt ner på sina listor och det såg ut som att den allmänna uppfattningen var att DoReDos, trots uppbackningen från den legendariska, ryska superstjärnan Philipp Kirkorov, skulle missa finalen. Den senaste tiden, efter att gruppen besökt förfesterna i Riga, Moskva och Tel Aviv (se länkar ovan) så verkar det som att de övertygat och numera vänt oddsen till sin fördel.

Själv har jag hela tiden, oavsett oddsen, varit övertygad om att de kommer att nå finalen då de (enligt min uppfattning) har allt som krävs för att ta sig till final: en enkel och medryckande låt med nationella influenser, talangfulla artister och ett team bakom sig som kommer att försäkra sig om att bidraget ska presenteras på bästa möjliga sätt i Portugal.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


31 kommentarer till “Inför ESC 2018: Moldavien – “My Lucky Day” – DoReDos”

 1. Micke

  När detta bidraget dök upp blev det genast en av mina tre favvisar i den moldaviska uttagningen. Jag kände direkt att om någon av mina tre ska ha en chans så är det detta bidraget. Gillade visserligen CHE-MD bättre men de har haft bättre bidrag tidigare och om de var chanslösa hur chanslös skulle inte den här vara då. Vera Turcan hade ett för lugnt bidrag för att ha chans så mitt hopp stod därför till DoReDos.

  När de sedan vann kände jag mig givetvis väldigt nöjd. En känsla som det tyvärr naggats en del på efter det. Först fördärvade de hela rytmen i bidraget genom att göra om bidraget. Bidraget som jag först gav en stark (8/10) tappade och blev en (7/10).

  Jag vet inte om det är det omgjorda bidraget som gjort att jag tröttnat en del eller om jag hade gjort det oavsett men just nu rankar jag bidraget först på plats 22 med betyget (6/10). Usch så rytmen har sabbats i den.

  Nej detta var och är min vinnare i Moldavien 2018

  https://www.youtube.com/watch?v=hvpvGYjhMZM

  Ska ändå inte klaga för Moldavien brukar vara något av mästare på att välja fel bidrag. I år valde de ändå ett av mina tre även om de fördärvade det sedan.

  Topp och botten i Moldavien genom åren: Ja tyvärr har ju deras toppar inte ens vunnit uttagningarna men ska jag välja ett bidrag som får stå för både topp och glädjepiller för landet så blir det bidraget från 2005 “Boonika bate doba”, Zdob și Zdub. Deras botten symboliserar ganska bra det jag gillar sämst med hela ESC även om de tog bort robotarna sedan live. 2015 “I want your love”, Eduard Romanjuta

 2. Adri

  Hurra, nu börjar inför-inläggen 🙂 Det är alltid en kul uppladdning! Man vet att ESC närmar sig med stormsteg och så får man verkligen tänka efter vad man tycker! 🙂 Framför allt nu i den lite “döda” perioden så är det kul att få sitt ESC-behov nöjt! 🙂 Vidare till Moldavien då…

  I början var jag näst intill övertygad om att det här var en kandidat för sistaplatsen i sin semifinal. Den uppfattningen finns inte kvar. Nu är det snarare plats 7-13 jag tror den hamnar på.

  Liveframträdandet förmedlar en massa glädje, som inte lyser lika starkt i studion. Det kan absolut vara en fördel för denna låt! 🙂 Texten är fruktansvärd, men på ett kul sätt (lite som “Let’s go ape in my cabana…”). Och artisterna verkar verkligen älska det de gör!

  Själv så hittar man den på 14e plats, och därmed vill jag absolut ha den till final. Men om jag ska vara helt ärlig så kommer jag inte direkt sörja nämnvärt om den skulle ta och missa 🙂

  Både förra året, och 2016 spenderade jag dessa “Inför”-inlägg med att skriva ut vilka jag tycker har varit respektive lands bästa och sämsta genom tiderna. Det kommer jag inte göra i år, för let’s face it så mycket förändras inte på ett år och jag vill ju inte trötta ut fellow läsare med upprepning 🙂 Men jag vill dock ha nåt som återkommer lite så jag tänker istället utse det bästa och sämsta i varje lands nationella final, för att se vilka som valde rätt och vilka man ska tacka för att de valde bort det absolut sämsta! (Sen hur det blir med de internvalda åtetrstå att se)

  Bäst i nationella finalen?
  – Moldavien gjorde HELT RÄTT val. De hade en del alternativ att välja mellan. Che-MD (som NOLLADES) och Doinița Gherman & One Voice hade också 100% godkända låtar 🙂 Men i slutändan tycker jag Moldavien gjorde rätt som gav vinsten till DoReDos.

  Sämst i nationella finalen?
  – Ja, det är bara att tacka Moldavien för att vi åtminstone slipper “Minds & Veins”. Eller alltså… den var inte helt kass. Men den gav mig helt enkelt ingenting värt att minnas.

 3. Micke

  @Pinglan jag undrar en liten sak som jag har nada koll på. Flertalet bidrag har ju gjorts om till eurovisionversionen eller vad det kallas men för min del har detta tyvärr bara varit negativt av det jag hört. I synnerhet gäller det Albaniens bidrag men även Moldavien som vi pratar om här och flertalet andra bidrag. Men vad är det allmänna omdömet om dessa förändrade bidrag. Har ingen koll alls på det. För min del är det som sagt tyvärr negativt även om inte alla gjort sånt djupdyk in i nowhere som Albanien men ändå. Den stora skräcken jag har är att vakna upp till förkunnandet av ett italienskt haveri där de förklarar att de ska sjunga på engelska eller delar på engelska. DET FÅR BARA INTE HÄNDA

 4. Micke

  @Adri, ta nu inte detta fel bara. Du har sagt vid ett par tillfällen att du har ganska lätt för att ta till dig vad andra tycker om, att du minns det ganska bra. Tänkte kolla dig lite 🙂 Inte för att sätta dig på plats eller något sånt utan helt enkelt för att se vad du minns om det jag yrat om här på bloggen. Självklart helt upp till dig om du vill göra det men om jag äger att jag har en topp 5 bland alla utslagna bidrag.

  Hur många av dem kan du nämna? Ganska säker på att du prickar en av dem men är också ganska säker på att du missar min plats 2. Har funnits en anledning till att jag inte pratat så mycket om den. En sak som hände i ett annat år i det landets uttagning. Har inte velat återupprepa det misstaget därför har jag legat lågt där. Så säker på att du missar den att jag lovar dig att jag ska kolla finalen i MF 2019 om du klipper den 🙂

  De övriga tre på min topp 5 kanske du klipper

 5. Lukas

  Jag blir stressad av den här låten. Den känns väldigt hektisk i ljudbilden samt att jag inte hänger med i vad de sjunger överhuvudtaget. Jag kan förstå att de ville satsa på en sån här gladlynt låt eftersom det vart det som rönt framgångarna för Moldavien i de flesta fall, men jag har svårt att se att det här kommer lyckas.

  Utöver min kommentar kör jag som Micke med bästa, sämsa, gott humör men lägger även till en kategori: en klassiker från respektive land, som lämnat avtryck på mig.

  Börjar med glädjepillret: Bunica Bate Toba (2005). Smaka på kombon, en punkrocklåt med lokala inslag och slänga in den legendariske farmodern som slog på trumman. Det är ju omöjligt att inte bli glad utav det.

  Bästa moldaviska låten? ”So Lucky” (2011). Efter ångeståret 2010 var mitt intresse för Eurovision på en all time low innan Zdob si Zdub kom tillbaks igen! Och faktum är att jag har svårt att välja vilken utav de två som vart bättre, så jag fick låta vardera låt få varsin utmärkelse.

  Sämsta låten? ”I Want Your Love” (2015). Utan att bli för långrandig ska jag säga att den smörsången borde ha stannat i mejerihyllan.

  Klassikern? ”Run Away” (2010). En enkel anledning: Epic Sax Guy.

 6. Adri

  Micke: Kul med en utmaning! Jag har sex kandidater som jag vet att du tyckte om allihopa!

  Det svåra är ju rangordningen (förutom din etta). Och din lilla mystiska kommentar: ”En sak som hände i ett annat år i det landets uttagning. Har inte velat återupprepa det misstaget” hjälpte inte. Den gjorde det faktiskt bara svårare.

  Men jag tänker bort det och försöker minnas den senaste listan jag såg att du publicerade. Sen dess kan ju saker och ting förändrats, men jag tror iaf inte du snackat mer om dem sen dess. Du har ju hållt dig borta (känns det som) i två veckor, och veckorna innan dess känns det inte heller som att du dök in med en uppdatering. Så jag kommer följa magkänslan där! Men jag tycker inte om att ha fel dock 🙁

  Men så här bör det väl se ut:

  1. ”Il mondo prima di te” – Analisa – Italien
  2. ”Jonah” – Xavier Darcy – Tyskland
  3. ”Azt mondtat” – Salvador Sob… ursäkta, jag menar Danielfy Gergely – Ungern

  De tre känns ganska ”klara”. Sen är det tre låtar som ”slåss” om plats 4 o 5. Men jag gissar ändå baserat på de senaste kommentarerna om varje låt jag kommer ihåg 🙂

  4. ”Vigyazo” – Nova Prospect – Ungern
  5. ”I won’t cry” – GUNESH – Vitryssland

  Sen har jag en kandidat till: Estlands ”Laura” men jag valde bort den för om jag minns rätt hade den en nedåtgående kurva mot slutet av NF-säsongen! 🙂

  Har jag rätt? Jag kommer bli asbesviken på mig själv annars. Mitt minne ska inte svika så…

 7. Micke

  @Lukas, en fråga till dig. Efter Johanna här känns det som du är den som oftast matchar min smak bäst. Om jag ber dig ranka min topp 3 från Moldavien i år Che-MD, DoReDos och Vera Turcan hur blir det då? 🙂

 8. Zacke

  Ett bidrag jag normaltsätt borde tycka om men tycker allt här känns så klumpigt utfört, oäkta artister och texten ska vi inte ens prata om. Allting känns bara väldigt forcerat. Det som hade kunnat bli årets största glödjepiller blev dessvärre en av årets mest irriterande låtar för min del. Jag placerar den 41/43 i år. Tror dock den har möjlighet att gå vidare på ren glädje (även om den är forcerad enligt mig) och att den deltar i den svagare semifinalen.

  Jag gör precis som Lukas och väljer ut min bästa,sämsta, glädjefullare och klassiker från Moldavien

  Bästa; Moldavien är inget favoritland för mig direkt men det finns ett par ganska bra låtar att välja på men väljer ”Bunica bate tabe” från 2005. Skulle kunna passa som glädjepiler med men tycker det är de bäst Moldavien skickat. Riktigt härligt bidrag som man bara kan bli glad av. Andra ganska bra bidrag är ”Fight” 2007 och ”O mig” 2013

  Sämsta; ”Loca” 2006 är enligt mig en av de kanske 3-4 sämsta bidragen som någonsin varit med i tävlingen. Riktigt riktigt dåligt studentspex och artister helt utan talang och vilja. Uselt på alla sätt.

  Glädjepiller; ”Run Away” 2010, mycket tack vare ”the epic sax Guy”. Riktigt härligt bidrag och denna låt var betydligt bättre än den låten de kom trea med förra året.

  Klassiker; sätter ”Run Away” 2010, även här. Här snackar vi viral-hit.

 9. Zacke

  Glädjepiller ska det naturligtvis vara 😉

 10. Micke

  @Adri, du har tre rätt av fem och de två övriga platsar på min topp 10. Du missade dock som väntat min plats två så jag slipper MF-finalen nästa år tack och lov 🙂 Blev lite stressad här så jag återkommer Adri

 11. Adri

  Tjaa om andra kör på så vill jag inte vara sämre. Jag kommer dock inte köra på varje land (för let’s face it: vissa länder gör inte ESC bra helt enkelt) och jag kommer inte ha med varje kategori alla gånger! 🙂 Nu när det är Moldaviens tur kör jag faktiskt bara positivt 🙂 För Moldavien har helt enkelt aldrig vsrit usla. De har varit ganska dåliga (2011 & 2015) men de är inte tillräckligt för att verkligen få stämpeln ”sämst”.

  Bästa: FULLKOMLIGT ÖVERLÄGSEN. Faktiskt förvånad över att varken Micke eller Lukas nämner den för den känns ändå inte helt opassande dem. Men ibland har man fel. Det är iaf min överlägsna favorit från Moldavien. Och min vinnare 2007. ”Fight” med Natalia Barbu.

  Hedersomnämning: ”Falling stars”, 2016. Jag är ju en sucker för nostalgi. Behöver inte säga mer! 🙂 Detta åkte straight in i mitt 2000-hjärta! 🙂

 12. Adri

  Micke: Nej nu jävl… Då har du visst ändrat din åsikt… Det räknade jag inte med 🙁

  För jag känner mig hyfsat säker på att det där var din lista förr iaf. Vem har åkt bort? Hoppas Nova Prospect.

 13. Alex

  Har fått ihop en topp 10, äntligen.

  10. Italien (även om jag inte lyssnar på den så mycket är låten väldigt bra och platsar in i topp 10)

  9. Danmark (Jag som till en början inte gillade refrängen, och nu älskar den)

  8 Sverige (Kombinationen låt med scenframträdandet) Redan töttnat på låten, lyssnar inte längre på låten utan att samtidigt se framträdandet.

  7. Estonia (Vanlig opera bläh, men detta är helt otroligt. Samma känsla som i femte elementet och tror de tagit inspireration därifrån. Bland topp 3 när det kommer till vem som har bästa rösten)

  6. Finland (Det är en bra låt och hon har ju rösten. Hon sa att hon gjort ändringar i framträdandet. och att hon kommer använda delar som hon tyckte fungerade bra i dom tre låtarna)

  5. Armenien ( Är helt ny på min topp 10. Otroligt vackert språk, kombinerat med sjukt bra röst och mystik.)

  4.Israel (Känns som hon kommer med något helt nytt, fräsht sound, bra röst och bryggan där hon sänker tempot kommer som en underbar överraskning och ger låten ett slags djup.)

  3. Cypern (Den låten jag spelar mest, hon är sexig, låten är sexig, Den är så sjukt bra)

  2. Australien (Svårt att placera denna. Låten känns inte nyskpande. Men alla delar håller så hög nivå. OCH rösten älskar låten och vill placera den som 1, men gör inte det då text och sound inte är originellt och därför känns mindre värdig att bli min etta när jag jämför)

  1. Bulgarien (Om man tar dom var för sig och jämför med resterande artister om vilka som har tävlingens bästa röster. så ligger alla inom topp 10 och 3 av dem intar högsta placeringarna, bara det är otroligt! Det är ofattbart att dom kan sjunga lika bra live som i studioversionen, Låten är originell, versen är magisk och bryggan totalt överraskar och är så vacker att jag häpnade första gångerna, refrängen bygger vidare på den känslan. Bulgarien blev tvåa förra året och denna är bättre, kan säga med säkerhet att den hamnar i topp 3.).

 14. En polack

  INFÖR ESC 2018: MOLDAVIEN – RECENSION

  Moldavien kommer med någonting de är bra på; Jag menar det finns starka element från Moldavien 2012 och 2009. Dessa typiska bidrag som de skickade under sent 2000-tal/tidigt 2010-tal.
  Moldavien har dessutom höjt ribban när det gäller O Melodie Pentru Europa som har tagit sin uttagning seriöst och kommit med några riktigt bra låtar in i leken. Scenshowen i Moldavien var ganska avancerad för att vara en sådan billig låt med en massa speglar på scenen.

  Mitt bland 16 tävlande bidrag kom glada Doredos som sparkade liv och energi i en redan väldigt glad och lättfotad låt. Låtens titel blev en verklighet på scen! Den här hjälpen de har fått från den ryska ESC-legenden Philip Kirkorov har verkligen stabiliserat Moldaviens låt-produktion och detta har givit en ambitiös och förstärkad position från ett sådant inkapslat land som Ryssland. Trots denna hjälp har man fått klagomål från olika ESC-fans om att Moldavien öppet supportrar militära okuptioner från Ryssland i Moldavien. För några år sedan så tog Moldaverna bilder på flaggan av Transnistrien i östra Moldavien. Moldavien hade ett krig med Ryssland för att attackera terron och att så många Moldaver har dödats av Ryska trupper under 90-talet och nu ser man detta? Det är roligt att se några sådana här ohälsosamma ESC-fans som vill gnaga fram de här politiska vitlöksklyftorna.

  Men det jag gillar med låten är att den är på engelska men har ganska tydliga folkelement och känns som ett kulturellt bidrag. Den kommer att gå till final och har sin plats där. Semifinal två känns lite mera östeuropeisk med tanke på Ryssland, Ukraina, Polen men också så många balkanländer jämförtvis med semi ett som har en del länder från öst men de länder skickar låtar som inte känns som att de kommer därifrån. Så på så sätt har Moldavien stöd här och startnummer sju i semin, den kommer komma in dansandes mellan två lite allvarligare bidrag och den kommer kännas ganska mycket angelägen efter Ryssland som har byggt upp en historia på ett annat sätt en andra bidrag har gjort.

  BETYG: 5/10

 15. Alex

  Missade GREKLAND helt som ligger på plats 5, vilket puttar ut italien ur min topp 10. Herregud att glömma det bidraget som känns som det mest exotiska bidraget, låten andas grekland, känns inhemsk och står ut från resten av fältet. om rösten håller live så klättrar låten till plats 4, förbi Israel. Det jag saknar i låten gör att den inte är på plats 2 eller för den delen 1 då den känns lite monoton.

 16. Schlagerpinglan

  @Micke, Det var en väldigt intressant fråga, speciellt då jag själv kan ställa densamma. 😀 Jag har inte direkt reagerat på att det varit några direkta reaktioner på ländernas ESC-versioner utan de verkar accepteras, mer eller mindre. Kanske är man vid det här laget så rädd för att de ska fördärva bidragen helt och ändra språket att man (precis som jag) blir lättad när man bara hittar lite “försämringar”. Om jag inte glömt bort någon version nu så tycker jag personligen att samtliga nya varit bättre än originalet, men där vet jag att vi inte riktigt är överens. 😉

  Det är för övrigt trevlig att höra från dig igen, blev nästan lite orolig där en sväng och hoppas att allt är bra. 🙂

  @Adri, Roligt att det uppskattas. 😀 Jag tycker precis som du att det är väldigt intressant och hjälper till i förberedelserna inför tävlingen då man tänker igenom bidragen lite mer eller i alla fall på lite andra sätt än man kanske tidigare gjort. 🙂

 17. Micke

  @Adri, för något år sedan gjorde jag något jag försöker hålla mig ifrån. Lyckas 99 gånger av 100 men tyvärr fick ett bidrag i Ukraina lida av att jag var grymt besviken över att det slog min favvis i deras uttagning.

  Kan ta Italiens San Remo i år som exempel. Det bästa bidraget i ESC-historien deltog men vann inte. Vad gjorde jag då? Jag försökte smälta förlusten i några dagar sedan gav mig an vinnarbidraget och nollställde mig och gav det samma chans som alla andra. Så som man givetvis alltid ska göra och jag alltid försöker göra. Tyvärr gjorde jag inte det detta året utan bestämde mig för att tycka illa om vinnarbidraget och gav även hals för att uttrycka det. Senare har jag omvärderat bidraget och tycker nu om det även om jag inte gillar sångerskans röst.

  I år i Ukrainas uttagning tyckte jag riktigt bra om två bidrag men de fick stryka på foten mot Melovin. Ett äckligt deja vu uppstod i kroppen och jag insåg att jag inte gav vinnaren en ärlig chans utan började tycka illa om det av helt fel anledning. Vet att exempelvis pinglan frågade något om vad jag tyckte men jag fick kämpa då 🙂 Därför har jag försökt hålla käft om vilka bidrag jag gillade och om åsikter om Melovin. Sanningen är dock den att dessa båda bidrag är på topp 10 bland alla utslagna, en av dem på andra plats.

  Melovin då? De sju bidrag jag rankar högst ger jag betyget (9/10). 8-13 ger jag (8/10) och 14-20 ger jag (7/10). Bland dessa jag ger en sjua ligger Ukrainas vinnarbidrag bland de lägre.

  Men tillbaka till de sex du trodde var min topp bland de utslagna. Alla sex är topp 10. Laura hade varit riktigt högt om inte liveversionen hade dippat så.

  Får jag komma med en följdfråga? Kan du gissa mina två favvisar i Ukrainas uttagning 🙂

 18. Adri

  Micke: Fasen då… listan kändes så himla rätt. Aja. Man kan inte alltid träffa helt rätt. Men nu känns det inte trovärdigt att säga att minnet är bra. Usch. Men jag hade iaf rätt att du tycker alla låtarna jag också nämnde är kanoners.

  Men dina favoriter i Ukraina var väl ”Forest Song” och ”Heroes”?

 19. Micke

  @Adri du var förvånad över att jag och Lukas inte gillade Moldaviens bidrag från 2007. För min del handlade det helt om skillnad studioversion och live. Att den dippade live

  @Pinglan, man brukar alltid känna av varje år om folk gillar eller ogillar de nya versionerna. Jag har dock inte märkt av något sådant i år och tydligen inte du heller då. När det gäller Albaniens bidrag får du nog dock tvätta öronen lite extra nästa gång innan du jämför versionerna. Just kiding my friend 🙂

  Jo tack allt är bara bra med mig pinglan. Fick två extra spelningar som vi inte hade räknat med. Fick repa lite och så. Väldigt olika åsikter i bandet om låtmaterialet vi skulle ta med. Vi blandar ju enormt i stil, från röjig rock till akustiska ballader och mycket mer. Men nu är jag här igen. Håller med Adri om att det är kul att du dragit igång genomgången av ländernas bidrag. Jag gillar ju 20 av bidragen och tycker bara illa om 8 av dem så det kommer mest att bli positivt från min sida. Men det är klart de åtta lär ju få sig en och annan känga från mig. I synnerhet tre av dem 🙂

 20. Micke

  @Adri tvärtom imponerar du. Jag är genuint intresserad av människor och allt runt dem men lik förbannat skulle jag aldrig kunna rabbla så många rätt om dina favvisar som du om mina. Tre av dem har du dessutom på rätt plats. 1, 4 och 5.

  Favoriterna i Ukraina då. Du har 50% rätt men den du hade fel var mitt tredjeval så well done my friend 🙂 Pratar då om “Forrest song”. Fanns dock ett annat bidrag som jag älskade där. Ett som osar ESC så in i helvete för mig. Ett bidrag jag aldrig ens skulle börjat lyssna på utanför bubblan men i den tar jag den till mig och blir så jädra glad av den. Fullständigt nonsens men samtidigt helt underbart. Blir bara bättre ju längre den går. När pinglan kommer med Ukrainas presentation får du se om den eller Heroes var och är min favvis i Ukraina 2018 🙂 Här är det hur som helst 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=Iguia2XFyXA

 21. Micke

  @Adri, min topp 10 av de utslagna: Har vi några gemensamma? 🙂

  1. “Il mondo prima di te“, Annalisa – ITALIEN
  2. “?????????????” – UKRAINA
  3. “Just fine”, Sudden Lights – LETTLAND
  4. “Vigyázó”, Nova Prospect – UNGERN
  5. “I won’t cry“, Gunesh – VITRYSSLAND
  6. “Azt mondtad“, Dánielfy Gergely – UNGERN
  7. “?????????????” – UKRAINA
  8. “Jonah“, Xavier Darcy – TYSKLAND
  9. “Laura”, Vajé – ESTLAND
  10. “Inima-n stîngă“, Che MD – MOLDAVIEN

  Ett svenskt bidrag var väldigt nära att komma med men fick ge sig på slutet 🙂

 22. Adri

  Micke: Jag har ingen officiell lista direkt, men jag saknar dock ”I won’t cry” med GUNESH. Så den kan jag skriva under på helt och hållet.

  Jag levde inte under 1980-talet, vilket på ett sätt är en sorg för mig då jag i efterhand gillar det oskyldiga man ser i all TV och film från den tiden (men å andra sidan är det också bra, för om jag hade levt då hade jag ju varit 50+ idag, och åldersnoja är inget man skämtar bort med mig…)

  Men trots att jag mina erfarenheter från 80-talet bara baseras från populärkultur så ger ”I won’t cry” mig starka vibbar från det årtiondet. En stark och minnesvärd refräng på det, och det är ett mysterium hur ”Forever” kunde vinna. Framför allt med den liverösten.

 23. Micke

  @Adri varför vara så fokuserad på årtionden? Varje årtionde har sina fördelar och nackdelar. Givetvis gäller det även musik. Det jag alltid fått höra från äldre släktingar om nackdelen med 80-talet var att det var årtiondet då alla plötsligt skulle uppfylla sig själva. Egot blev viktigare än andra. Om det var så vet jag inte men för mig finns det definitivt en negativ grej med 80-talet och det är musiken. Visst fanns det bra då också men jag lyssnar mycket hellre och oftare på musik från 1990-2018 och 1950-1979.

  Det är låten som är det viktiga Adri och inte från vilken tidsepok den kommer ifrån. Exempelvis så tittar jag aldrig på “Så mycket bättre” men gissa om jag hade gjort det om exempelvis Joakim Thåström och First Aid Kit hade ställt upp. Så jädra ljuvligt att få höra dem tolka varandras låtar. Tro mig, då hade jag tittat på det programmet 🙂

 24. Adri

  Micke: Fine. Men även du har väl nån gång haft en dröm/fantasi om att få uppleva en tid du missade? Om jag hade möjligheten skulle jag vilja vara tonåring i 70-talets andra halva för att sen va så gammal jag är nu i början av 80-talet. And so on.

  Men sen är det klart att varje årtionde har för- och nackdelar. Jag menar: 80-talets kläder? Att kolla igenom äldre fotoalbum från den tiden framkallar känslor av skam och ångest… och då levde jag som sagt inte ens.

  MEN… oj vad olika vi tycker om 80-talets musik. Det finns ju så mycket glädje där! Ingen oro i världen i hitsen därifrån! 🙂

  Dock kan vi i alla fall enas om att First Aid Kit är grymma. Sett dem live tre gånger – vilka stjärnor! Thåström vet jag knappt vem det är. Känner igen namnet, ingen aning vad han gjort.

  Ja, detta var en liten avstickande kommentar. Men jag kan bara inte lämna en kommentar som nämner First Aid Kit orörd 🙂

 25. Micke

  @Adri, Joakim Thåström kallas än idag i folkmun för Sveriges bästa rockartist någonsin. Han var med i Ebba Grön, Imperiet och har gjort mycket, mycket mer. Du borde gilla honom du med ditt 80-tal 🙂 Han röjer hejdlöst ibland och ibland de vackraste som gjorts

  https://www.youtube.com/watch?v=GL8PhZRAJik

  Thåström och First Aid Kit har gemensam konsert i Helsingborg 12 juli. Gissa om jag ska gå. Jädrar så jag önskar de tolkar varandra. Thåström är grym på att tolka andra och jag tror även First Aid Kit är det.

 26. Micke

  En tolkning Thåström gjort som få har glömt är Bellmans

  https://www.youtube.com/watch?v=ssqmu-MYwBQ

 27. Micke

  Ett sista ord om detta Adri eftersom det är utanför ESC. Men du säger att du inte vet vem Thåström är men det vet svenska folket 🙂 Läste du inte vem som var svenska folkets drömartist till “Så mycket bättre”? Thåström var överlägsen etta.

 28. Micke

  Men Adri jädrigt kul att vi tyckte lika en gång. First Aid Kit är grymma 🙂

 29. Adri

  Micke: Men se på tusan… han var ju tydligen frontman i Ebba Grön. Men då vet jag vem han är ju. Jag gillar Ebba Grön (OBS! jag är inte jätteinsatt, men det jag har hört har jag tyckt om). Jag har även sett honom i dokumentärer. Han verkar vara lite besvärlig att intervjua.

  Men i alla fall jag gillar honom då ju! 🙂 800 grader spelar jagändå hyfsat regelbundet (även om jag hoppar över den ganska ofta också, eftersom den har ett alldeles för långt intro).

  Men jag väljer First Aid Kit framför honom alla dagar. Deras senaste “Fireworks” gav mig gåshud första gången jag hörde dem köra den live. (På “Skavlan” av alla jäkla ställen)

  Jag minns för övrigt (för att åtminstone hålla oss LIIIITE till vad bloggen handlar om) att First Aid Kit fick en låt skickad till dem som var skriven för Melodifestivalen. First Aid Kit tackade nej till tävlingens medverkan, men de tog ändå och spelade in låten och jag är så himla nyfiken på vilken låt det var. Men så öppna har de ännu inte varit. Jag hade älskat att se dem i tävlingen. Hade de vunnit? Kanske.

  Men ännu mer: de hade fått visa upp sig för en ytterligare större publik som kunde introduceras till deras gudomliga musik och harmonier!

 30. Adri

  Micke: Jadu, jag sitter i skrivande stund med mamma och pappa (men de kollar på deckare – vilket är ungefär som en tv-döden för mig) och frågade vem Thåström var. De båda kände väl till honom. (T.o.m mamma, och när det kommer till kända profiler är hon extreeeeeeeemt okunnig. Gissar väl att han var stor under hennes ungdom).

  Min drömartist till “Så mycket bättre” har jag ingen. Jag kollar inte på programmet, men lyssnar dock på låtarna. Och det är jag glad för, för det är ju där jag upptäckte en av mina svenska musikgudinnor: Miriam EFFING Bryant.

  Jag visste vem hon var redan innan. Men jag hade inte hört hennes musik. Jag visste bara att hon var en cool och snygg sångerska med guldstrupe som inte tog någon skit. SMB fick mig medveten om att hon tydligen var en jävla stjärna också!

  Thåström berättade för Aftonbladet att han kommer aldrig vara med, och det är ju synd för vem vet? Kanske hade han fått samma utveckling som Miriam Bryant för mig! 🙂

 31. Micke

  Se där vi börjar hitta gemensamma grejer Adri 🙂 Miriam Bryant var en av få som fick mig att titta in på Så mycket bättre. Grym artist. Jo jag vet Thåström blev väl lite trött på att de tjatade på honom varje år om att ställa upp i Så mycket bättre. Så han gick ut och sa att det är inget för honom. De som gillar programmet får göra det men det är ingen mening att tjata på honom. Det kommer aldrig att hända.

  Ett råd Adri. Är du i närheten av Helsingborg 12 juli så gå och titta på Thåström och First Aid Kit. Tror det blir en grym konsert. Ingen av dem har någonsin gjort mig besviken. Om du är född på 90-talet är det solklart att dina föräldrar vet vem Thåström är 🙂 Men det har ingen betydelse. Om man är yngre som jag vet man och om man är äldre än de. Du ser ju du kom ju själv på vem han var 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se