ESC2018 Schlagerpinglan: 2012 valde 10 länder att samarbeta med svenska låtskrivare / producenter i ESC. Efter en liten tillbakagång (7 länder 2013 och 6 länder 2014) så vände trenden återigen då 8 länder 2015, 11 länder 2016 och 12 länder 2017 “valde svenskt” inför tävlingen. (Med reservation för felbedömningar.)

Efter att Portugal vann 2017 med en inhemsk låt så ökade antalet bidrag på andra språk än engelska samtidigt som “endast” 10 länder ställer upp med s.k. “svensk-bidrag” vid Eurovision Song Contest 2018. (Om jag räknat rätt. Säg gärna till om jag missat något.) Här nedan hittar ni dem alla, i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:


My Lucky Day“, DoReDoS – Moldavien

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2018 med svenska medarbetare (2018-03-31):
Moldavien 1. Moldavien – “My Lucky Day“, DoReDoS
(t&m: John Ballard, Philipp Kirkorov)
(S2)
Danmark 2. Danmark – “Higher Ground“, Rasmussen
(t&m: Niclas Arn, Karl Eurén)
(S2)
Cypern 3. Cypern – “Fuego“, Eleni Foureira
(t&m: Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov,
Viktor Svensson, Didrick
)
(S1)
Azerbajdzjan 4. Azerbajdzjan – “X My Heart“, Aisel
(t&m: Sandra Bjurman, Dimitris Kontopoulos)
(S1)
Polen 5. Polen – “Light Me Up“, Gromee feat. Lukas Meijer
(t&m: Andrzej Gromala, Lukas Meijer, Mahan Moin, Christian Rabb)
(S2)
Malta 6. Malta – “Taboo“, Christabelle
(t&m: Muxu, Christabelle, Thomas G:son, Johnny Sanchez)
(S2)
Bulgarien 7. Bulgarien – “Bones“, Equinox
(t&m: Borislav Milanov, Joacim Persson, Brandon Treyshun Campbell, Dag Lundberg)
(S1)
Sverige 8. Sverige – “Dance You Off“, Benjamin Ingrosso
(t&m: MAG, Louis Schoorl, K Nita, Benjamin Ingrosso)
(S2)
Finland 9. Finland – “Monsters“, Saara Aalto
(t&m: Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki Fitzgerald)
(S1)
Österrike 10. Österrike – “Nobody But You“, Cesár Sampson
(t&m: Sebastian Arman, Cesár Sampson, Joacim Persson, Johan Alkenäs,
Borislav Milanov
)
(S1)

Schlagerpinglan: Eftersom hela tre länder, d.v.s. Moldavien, Danmark och Cypern, ställer upp med bidrag som återfinns bland mina ESC-2018-topp-tio-favoriter medan det endast är Österrikes bidrag bland de ovanstående som jag ännu inte riktigt kommer överens med, så måste det ju innebära att jag tycker att “svensk-bidragen” i år är övervägande imponerande. 😀

Vad som kan räknas som ett svensk-bidrag är naturligtvis en bedömningsfråga och egentligen spelar det ingen rollSverige endast ställer upp med ett bidrag… men eftersom de svenska låtskrivarna blivit så eftertraktade så tycker jag att det är en rolig sak att hålla reda på. Om inget annat så skadar det inte att de får lite extra uppmärksamhet då det annars mest är själva artisterna som stjäl rampljuset. 😀

Se även: Min personliga rangordning av de 13 icke-engelskspråkiga bidragen, 5 nordiska bidragen, de 5 ex-jugoslaviska bidragen, de 10 ex-sovjetiska bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 19 semifinal-1-bidragen och de 18 semifinal-2-bidragen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Svensk-bidragen i Eurovision Song Contest 2018”

 1. Mikaela

  Av dessa bidrag är det bara Bulgarien och Österrike jag gillar (passande att just de två delar låtskrivare). Har svårt för Malta och Azerbajdzjan (generiskt till den grad att det blir opersonligt och totalt ointressant tycker jag!) medan övriga hamnar i ett axelryckningsmellanland.

 2. Adri

  1. Azerbajdzjan (3)
  2. Malta (11)
  3. Polen (13)
  4. Moldavien (14)
  5. Cypern (18)
  6. Österrike (20)
  7. Finland (21)
  8. Bulgarien (24)
  9. Danmark (25)
  10. Sverige (26)

  Fint att de två där svensk hjälp är mest naturlig, också är den som använt den sämst. Menmen… jag tycker som mina placeringar visar inte att någon här är usel 🙂 Och endast Azerbajdzjan som är KANON! 🙂

 3. Lukas

  I en ideal värld hade jag hoppats att antalet “svensk-bidrag” bara skulle vara 1. Och det är för Sverige. När svenska låtskrivare vädrar morgonluft tycker jag snarare att låtarna får ett väldigt polerat och “amerikaniserat” sound. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom det land vi exporterar mest till i musikväg ligger på andra sidan Atlanten. Jag har inte varit nådig mot flera låtar här, framför allt Cypern och Finland. I år däremot finns det en låt som visat sig vara ett undantag som bekräftat regeln och det var ju Danmark som jag verkligen gillar.

 4. Adri

  Det händer ju inte mycket just nu i ESC-världen, och då får man underhålla sig på så sätt man kan 🙂 och jag läste precis att startordningen kommer presenteras i början av April. Så då passade jag på att “tippa” hur startordningarna ser ut. Det är ju totalt omöjligt att veta hur ledningen tänkt, men jag ger mig på en gissning.

  Herregud… det är så genomskinligt att jag har så mycket fritid som har tid att göra dessa “tippningar”, menmen… det är kul 🙂

  Semifinal 1:

  1. Azerbajdzjan
  2. Island
  3. Bulgarien
  4. Tjeckien
  5. Litauen
  6. Albanien
  7. Israel
  8. Belgien
  9. Vitryssland
  10. Estland
  11. Schweiz
  12. Irland
  13. Cypern (startnummer 11-13 tycker jag är de som känns mest troliga att jag får rätt på…)
  14. Kroatien
  15. Österrike
  16. Makedonien
  17. Grekland
  18. Armenien
  19. Finland

  Semi 2 (svårare):

  1. Nederländerna
  2. Rumänien
  3. Danmark
  4. San Marino
  5. Serbien
  6. Ryssland
  7. Moldavien
  8. Norge
  9. Australien
  10. Ungern
  11. Lettland
  12. Ukraina
  13. Malta
  14. Georgien
  15. Sverige
  16. Slovenien
  17. Montenegro
  18. Polen

  Det hade varit en väldig slump om jag får mer än bara nåt enstaka rätt, men det är kul att gissa 🙂

 5. Lukas

  @Adri, intressant, jag satt själv och funderade på det där.

  I första semin verkar vi rätt överens kring inledande, jag tänker mig antingen att det blir Azerbajdzjan eller Tjeckien som inleder. Det land som avslutar, där vet jag faktiskt inte. En vild chansning skulle vara Armenien.

  I andra semin var det knepigt att välja ut den jag tror inleder. Men tror det står mellan Serbien och Norge. Den som avslutar, där tror jag helt att det står och faller med hur man tänker när man vill avsluta den. Vill man avsluta semi 2 med en lycklig dänga, då är Polen absolut optimal. Men vill man avsluta “with a bang”, då är Ungern fullt naturlig.

 6. Adri

  Lukas: Jag tror, utan att kunna backa upp detta alls, att man överlag vill avsluta med “fest” 2016-2017 var det ju alla upptempolåtar med popsound som avslutade sina semis. Sen 2015 valde Österrikarna att avsluta andra semifinalen med en seg ballad, så det är ju helt omöjligt att ha alla rätt nu i tippningen känns det som 🙂 Men jag tippar att Cypern eller Finland får avsluta, och då är det Finland som jag ändå tror har mer “showstopping” atmosfär än Cypern.

  Sen i andra semifinalen tror jag antingen Polen, Slovenien eller kanske Ukraina avslutar. Men som sagt… andra semifinalen var mycket svårare att ens gissa en startordning. Jag tycker själv inte det känns rätt med Nederländerna som öppnare, men jag tycker ändå det känns mer rätt än någon annan. Det skulle väl som du sa kanske vara Serbien, men de öppnade nu 2017 (om de tar nån hänsyn till det… kanske de inte gör). Ungern tror jag inte avslutar. Jag satte de som nummer 10, men egentligen utan nån bra förklaring. Bara att det hade varit en himla kontrast från Australiens hyperglada pop.

  Aja, time will tell 🙂 Semi 1 känner jag mig ändå nöjd med 🙂 Men jag tror likt du, att om Azerbajdzjan inte öppnar den så är det nog Tjeckien.

 7. Adri

  Nu är startordningen släppt 🙂 Jag fick ändå mer rätt än vad jag trodde 🙂 jag fick 8 av 37 rätt i min startordnings-tippning.

  Tippade en hel del rätt om vilka som skulle gå ut efter varann (Tjeckien-Litauen, Schweiz-Irland-Cypern osv.) men fick bara inte helt rätt på den specifika siffran 🙂

  Vad gäller åsikter så finns där väl inte jättemycket att säga. Det enda startnumret jag sätter mig emot är Makedoniens. Det är ett land som automatiskt verkar ha det lite svårare, så jag hade hoppats på ett lite mer ”statistiskt gynnande” startnummer istället för att vara först av den andra halvan 🙂

  Men förhoppningsvis gör de bra nog för att lämna tillräckligt intryck i högen ändå! 🙂

 8. Stefan Andersson

  Hej,
  Borde ändra reglerna.
  Det är nu låten/ landet som tävlar
  1. borde ju alltid Artisten vara från hemlandet.
  2. Borde ju låtskrivarna alltid vara från hemlandet

  Hälsningar från varma Wien

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se