ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Litauen i Eurovision Song Contest:

Litauen
Land: Litauen deltagit 18 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: LRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Ovidijus Vyšniauskas kom 25:a av 25 med “Lopšinė mylimai

Litauens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Rain Of Revolution“, Fusedmarc (Eurovizijos 2017) 17:e i semi 2
2016: I’ve Been Waiting for This
Night
“, Donny Montell
(Eurovizijos 2016) 9:a i finalen
2015: This Time“, Monika Linkytė and
Vaidas Baumila
(Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija
atranka Lietuvoje
)
14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos
Dainų Daina
)
23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“,
Jeronimas Milius
(Nationell uttagning) 16:e i semi 2


Litauen i Eurovision Song Contest 2018:


Litauens ESC-2018-bidrag: “When We’re Old”, Ieva Zasimauskaitė

Lyssna på Litauens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: When We’re Old final-framträdandeofficiell musikvideotext
Fler tolkningar: live i Rigalive i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdam
Jovani Remix
Låtskrivare: Vytautas Bikus (t&m)
Startnummer: nr 6 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: TV-bolaget LRT arrangerade återigen en maratonuttagning för att utse sitt ESC-bidrag. Denna gång var det totalt 50 bidrag som tävlade men endast sex av dem nådde finalen, show nummer nio, den 11:e mars där 50/50 jury- och tittarröster utsåg vinnaren. Läs mer om finalen av Nacionaline Eurovizijos Atranka 2018 här: “Litauens Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Ieva Zasimauskaitė youtubeinstagramwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“Eurovision Pre-Party Riga 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av ESCplus)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-14): Ej vidare till final (plats 11 av 19) & mitten-tippad (plats 21) av de 43


Åsikter och spekulationer om Litauens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen Betyg: 3 / 5
I små doser så tycker jag riktigt bra om denna vackra ballad som, om jag är på rätt humör, lockar fram riktigt behagliga känslor hos mig. Jag anser även att sångerskan har en intressant röst och trevlig utstrålning så här finns egentligen alla förutsättningar för att det skulle kunna bli ett bidrag helt i min smak. Nu faller det dock på att jag tröttnar efter ungefär halva låten och när väl rastlösheten sätter in så är det ganska kört.

Eftersom det är helheten som ska bedömas så kan jag inte ge detta bidrag mer än ett medelbetyg, trots alla de fina ingredienserna, och därmed befinner sig Litauen ganska långt från en finalplats för mig. Ett bra försök som tyvärr inte lyckas hålla fast min uppmärksamhet och intresse hela vägen… i alla fall inte så här långt.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Ser man till oddsen så verkar det som att Litauen anses vara ett gränsfall i år och det stämmer ganska väl med vad jag själv tror om landets chanser. Om Ieva lyckas nå ut till publiken och beröra dem med sin romantiska ballad så både tycker och tror jag att en finalplats borde vara inom räckhåll.

Måste jag gissa redan nu så tror jag dock inte att tillräckligt många kommer att ha “When We’re Old” i tankarna när det väl blir dags att rösta. Lika väl som att ett avskalat och lugnt nummer kan stå ut ur mängden så kan det bli anledningen till att det glöms bort och det sistnämnda är ett scenario som mycket väl kan inträffa.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2018: Litauen – “When We’re Old” – Ieva Zasimauskaitė”

 1. Micke

  Ber om ursäkt till er som följt och tyckt om Litauens uttagning men personligen har jag helt enkelt inte orkat. Dels på grund av upplägget men dels också på grund av låtmaterialet. Här fanns absolut ingenting för mig. Jo delvis vinnaren så det var ju skönt att den vann

  Det här är en låt som varken går att älska eller att hata. Den bara är där utan att göra några större avtryck på något sätt. Allting i bidraget har potential men det är som om låtskrivaren inte vetat hur h*n ska föra båten i hamn så att säga. För er som tycker om bidraget, jag hör det ni hör och vad låtskrivaren har känt men det når aldrig riktigt fram till dit det var tänkt att hamna.

  Definitivt ett av de svåraste bidragen att recensera 2018. Jag kan bara säga att detta hade kunnat bli riktigt bra om de bara vetat vart de var på väg. Det känns lite som att de arbetar med handbojor på. De är på väg men sen känns det som de mitt i allt slår till bromsarna för att försöka anpassa det till ESC. Väl där klickar startmotorn och på samma gång klickar även bidraget. Riktigt, riktigt synd för det här hade kunnat bli riktigt bra.

  Litauens bästa bidrag någonsin:
  Ett bidrag som drabbades av samma sjuka som Albanien i år och delvis även Moldavien. Det var gitarrerna jag gillade i ursprungsversionen men dessa tonades ned och nästan försvann när det väl gällde i maj. Men jag går efter den ursprungliga versionen där gitarrerna dominerade på ett annat sätt. Bidraget är “Something”, Andrius Pojavis från 2013

  Litauens sämsta bidrag någonsin:
  Det här riktigt stinker MF så gissa varför jag tycker det är Litauens sämsta någonsin. Bidraget är “I’ve Been Waiting For This Night”, Donny Montell från 2016

  Litauens största glädjepiller:
  Då var vi framme vid ett av mina absolut största bli på gott humör favvisar. Att publiken skämmer ut sig är en annan sak. Verkar som respekt är på utdöende i vår värld. Helt underbart bidrag. Bra? Nej men who gives a shit? Blir på grymt gott humör av det här 🙂 Bidraget är “We are the winners”, LT United från 2006

  Litauens bästa bidrag 2018:
  Rätt låt vann

 2. Adri

  Jag ÄLSKAR det här. Och det förvånar mig. Jag trodde jag var för “kall” för den här typen av låt. Jag är ju lite allergisk när det blir för sockrigt med kärlekskänslor, Spanien i år är till exempel WAAAAAAAAAAY över min gräns. Den här låten är ju sååå kärleksfull och varm. Jag är inte det. Jag är väldigt långt ifrån en känsloperson. Jag är inte heller rationell för den delen. Jag är helt enkelt inte fungerande alls, fråga min familj så kommer de bekräfta det. Så första gången jag hörde denna låt gäspade jag bara och gick vidare, men efter mer än en månad gick jag tillbaka. Och då såg jag även den medföljande musikvideon. Och den så extremt välfungerande helheten var ett faktum! 🙂

  Det här funkar så. Låten har en blandning av vemod och nostalgi från en svunnen tid, men samtidigt en ung och oskyld atmosfär. Sångerskan är övertygande i sin uppgift. Fin (om än lite FÖR kärleksfull) text. Enkelt framträdande, unik röst. Jag älskar ju den irländska tonen Ieva besitter 🙂 För min del bör det här gå bra. Det är min 4e plats av alla låtar i år. Dit kommer den inte. Men en finalplats är inte heeeelt omöjlig i alla fall.

  Som sagt, de hade kunnat tona ner känslorna i bidraget lite grann för jag blir lite obekväm, men låten är samtidigt så himla fin så jag kan förlåta det.

  Jag tror likt odds och Pinglan att det här är ett gränsfall, men då jag vill ha den i final så gissar jag att den missar. Men en finalplats hade inte direkt varit chockerande.

  Och så några litauer värda att nämna:

  Bästa? Den söta duetten från 2015.

  Nästbästa? Donny Montell från 2016. Väldigt jämt hår mellan -15 och -16. 🙂

  Vilken borde vunnit? Denna. ALLA dagar i veckan. Jag hade fördömt Litauen annars.

 3. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – LITAUEN:

  Den här låten har ändå tagit en lång väg hit. Genom den obegripligt långa uttagningen som heter Eurovizjos Atranka i Litauen som pågår i två månader och innehåller hela 50 bidrag där Ieva genom deltävlingar och semifinaler kravlade sig vidare.

  Sömnfest! Den här låten ligger och skvalpar mellan plats 40-43 i år enligt mig. Den är väldigt spröd och nästan helt akustisk. Hon släppte en version av den här låten på litauiska som hon dessutom sjöng på i finalen men inte ens den berörde mig. Jag tror att det skulle vara mycket bättre om hon sjöng detta på ryska eller polska som har lite mer innerlighet än engelskan som jag tror att hon kommer köra fullt ut på i Lissabon. Men litauiska låter som en slavisk variant av finskan ungefär. Den har lite samma melodi som polskan/ryskan men litauiska är lite kantigare och inte lika mjukt och flödande som de andra språken upplever jag. Men att sjunga engelska är nästan de dummaste av allt för det blir alldeles för anonymt. Senaste jag hört är att hon ska blanda litauiska och engelska men…
  Hur som haver. Det jag vill säga är att både ryska/polska (eller något annat slaviskt språk kanske men de har högst minoritet i landet) hade bidragit med en helt annan känsla, djup, ömhet och en igenkännbarhet som hade gått hem mycket mer än det här verket kommer göra.

  Det finns en hel del ESC-fans som tycker denna är lite söt och jurygrupper kommer nog inte vara oense. Kvalitémässigt är det bättre än Fusedmarc men nu handlar det om 2018 och de skickar en tråkig låt utifrån samma problem som förra året.
  Det här är inte tillräckligt starkt, den kommer inte tända Europa. Hon kan sjunga men alla artister i ESC ska väl vara kapabla till att får ur sig toner. Om du kommer till ESC så måste du ha din egna position i tävlingen och utveckla den. Man måste ha något att arbeta med. Inte ens remixen av den här låten var en hit.

  BETYG: 2/10

 4. Adri

  Lite kul att en av sakerna som Micke öppnar med är följande citat: “Det här är en låt som varken går att älska eller att hata.” för att sen följas upp av mig som har låten i absoluta toppen, och En polack som har låten i absoluta botten.

  Lustigt nog är det också så jag tror röstarna kommer tänka. Antingen har man den i toppen, eller botten. Vilket också makes sense då jag tippar låten en plats på 9-12 i semifinalen. Som sagt, ett riktigt gränsfall.

  Men jag hoppas naturligtvis att talaren ovan får ganska mycket fel, för denna låten förtjänar mer! Ibland kallas musik för konst och jag skulle faktsikt säga att Litauen är en av de mest konstnärliga färdiga låtarna i år. Den gör SÅ mycket med så lite! Underbart!

 5. En polack

  @Adri. Respekterar din åsikt men föreställ dig den här låten på ryska exempelvis. Det hade varit en helt annan komposition som hade gripit tag. Men du kanske vill behålla låten som den är 😉

 6. En polack

  @Adri. Mycket intressant med tycke och smak 🙂 😉

 7. Adri

  En polack: Nja alltså jag tänker så här. Orginalet är oftast bäst. Jag är inte en av de ESC-fansen som bara hatar på engelska versioner just because. Men jag stör mig när man gör om en låt. Punkt.

  Orginalet, oavsett engelska eller annat språk, är i 99% fall bättre för då är låten framförd så som den menades 🙂

  Därför är det den engelska versionen jag föredrar här. Den litauiska versionen tycker jag inte alls flyter på. Och ryska tycker jag faktiskt helt ärligt inte är ett vidare fint språk + även om jag tycker texten är lite för sockersöt så gillar jag den fortfarande. De får det sliskiga att funka!

  Sen respekterar jag din åsikt såklart, men det hindrar mig inte från att hoppas att du får fel i din bedömning om hur chanserna ser ut 😉 🙂

 8. Micke

  @Adri, hmm jag var kanske lite luddig där med “Det här är en låt som varken går att älska eller att hata.”

  Självklart går det att både älska och hata detta bidraget. Jag var mest inne i mina egna funderingar och utveckling efter att ha hört bidraget en mängd gånger. För mig är detta helt omöjligt att älska lite mycket som det är omöjligt att hata. Det är ett bidrag som ÄR utan att ta plats från någon eller som behöver skämmas för sin plats

 9. Zacke

  Litauen har aldrig varit ett favorlitland för mig i tävlingen. Tycker ärligt talat det har funnits ett enda bra bidrag fram tills i år. Så hade inte direkt höga förväntningar när jag skulle lyssna på denna. Men när jag hörde Blev jag väldigt positivt överaskad. En mycket vacker avskallad ballad. Dessutom mycket bra sångerska. Den lilla nackdelen låten har är enligt mig texten, som man hört massa gånger i andra versioner tidigare, men tycker den vackra melodin gör att slutresultat bli bra ändå. Jag ger den betyget 8/10

  Bästa; ”When we’re old” 2017. Allt är redan sagt

  Sämsta;” Easten europeanfunk” 2010, är tre minuter trams för mig. Förstår att meningen är att att underhålla men jag tycker bara det är löjligt

  Glädjepiller; ”Happy you” 2002. Är egentligen en dålig låt men vem bryr sig egentligen när man bli så glad av den.

 10. En polack

  Jag saknar Love is blind …

 11. En polack

  En person som HATAR den här låten måste nog ha något emot landet eller någon personlig bismak mot bidraget:)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se