ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Kroatien i Eurovision Song Contest:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 23 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice
& 75 Cents
(Dora 2008) 21:a i finalen

Kroatien i Eurovision Song Contest 2018:


Kroatiens ESC-2018-bidrag: “Crazy”, Franka

Lyssna på Kroatiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Crazy officiell musik-videotext
Fler tolkningar: akustisk version
Låtskrivare: Branimir Mihaljevic (m), Franka Batelic (t)
Startnummer: nr 12 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Läs om internvalet här: “Franka Batelić för Kroatien 2018!” – “Kroatiens Eurovision-bidrag 2018
Artist: Franka
(Franka Batelić)
franka.com.hryoutubetwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju (av ESC Bubble)
Intervju (av InMagazin)
Intervju (av wiwibloggs.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-28): Ej vidare till final (plats 18 av 19) & botten-10 (plats 38) av de 43


Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 2 / 5
( – – – )
Schlagerpinglan tror: Inte till final
( – – – )

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Inför ESC 2018: Kroatien – “Crazy” – Franka”

 1. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – KROATIEN:

  Jag visste inte att galenskap kan vara så färglöst och utmattande! Franka har en virtuos sång till sitt förfogande. De talade mellanspelen är nästan lysande bisarra. Den bara pladdrar på och byggs inte upp till någonting. Hon behöver inte skrika så mycket i slutet, ingen bad henne! Franka har många harmonier som inte kommer igenom i den här låten. Teasern lovade mycket och fångade dig och sedan hör man bara den här släpande, tunga, gråa balladen utan klister eller indragning.

  Verkligheten kommer se ut att detta kommer inte vakna till liv på scen och både jurygrupper och tittare kommer somna. Nina Kraljic och Jacques Houdek tog Kroatien tillbaka till finalen men Franka tar oss tillbaka till de tider då de stod och stampade vatten utanför finalen. Det här är inte bra.

  BETYG: 2/10

 2. Adri

  Ok, let’s carry on med recensioner.

  Jag blev t.o.m positiv och förväntansfull när Franka avslöjades som Kroatiens representant. Men sen släpptes då denna släpiga jävlighet. Franka är ju räddningen.

  Vi har hört denna låt förr, i MYCKET bättre versioner (“Stop” med Sam Brown, “Fallin'” med Alicia Keys…). Det är bara så platt och tråkigt i denna version. Spännande musikvideo dock.

  Alltså, låten är ju inte urusel, men det känns som att den aldrig klickar. Refrängen går på halvfart. Sen pratar hon efter refrängen, och i mitt huvud finns inte möjligheten att det kommer bli naturligt live.

  Låten får 2/5, då Franka har talang och låten trots allt inte är 100% usel. Men trots det, absolut INTE final för denna låt. Denna låt återfinns först på min 39e plats faktiskt. Det är t.o.m botten 5 alltså 🙁 Trist.

  Vad TROR jag då? Alltså… Kroatiens mardröm gick ju till final 2017, så då borde ju denna lite mindre läskiga dröm också kunna promenera till final. Men likväl… Nej denna åker nog ut.

  KROATIENS BÄSTA LÅT:

  – Åh det finns så mycket bra!!! 2008, 1998, 2002, 2010… alla bra där, men vinnaren är ju Claudia Beni – “Vise nisam tvoja” från 2003. Fullständigt underbar låt! Jag älskar denna!

  KROATIENS SÄMSTA LÅT:

  – Ja, i början av denna recension-eran sa jag att jag inte skulle delta i dessa genomgångar då “så mycket inte förändras på ett år”. Well… här är en förändring från ifjol. För “My friend” med Jacques Houdek, 2017 var ingen trevlig upplevelse.

  KROATIENS GLÄDJEPILLER:

  – Alltså… låten är ju kass, men framträdandet är fan ALLT. “Moja Stikla” från 2006 med Severina 🙂

 3. Micke

  Jag gillar det här till skillnad från föregående talare. Gillar mystiken i bidraget och hennes sätt att bli ett med just detta. Det finns ett parti i bidraget som lyfter det över det övriga men samtidigt två som sänker det på samma sätt. Lyftet kommer vid första tillfället vid 0.39-0.49 och även senare. De två själadödande momenten är dels den instrumentala hostattacken vid 0.20 och senare vid sångerskans hostattack vid utropet om “love, love, love, love”. Jädrigt synd med de två sisnämnda. Önskar det kunde byggt mer på de positiva delarna istället

  Återstår ju givetvis att se hur det tar sig ut live. Något säger mig att åtminstone de instrumentala hostattackerna kommer att vara nedtonade. Dock inte love-utropet. Mycket hänger på om hon kan få samma dynamik live och kunna följa mystiken i bidraget

  Betyg (7/10)

  Tidernas bästa Kroatiska:
  För mig en av alla tiders bästa ballader i ESC. Helt tagen av den ibland. Grymt snygg tjej och snyggt framträdande men framförallt en helt bedårande liten låt. När hon klämmer i på slutet tillbringar jag stundtals tid på en annan planet långt bortom tid och rum. Vacker är bara förnamnet på detta bidrag och inte fasen vill jag “Neka henne bästa vännen från Boden”. 🙂 Bidraget är “Neka Mi Ne Svane”, Danijela från 1998

  Tidernas sämsta Kroatiska:
  Nej vad ska man säga? Först och främst att detta verkligen inte är Kroatien och framförallt att detta inte är bra. Känns som en dålig talangtävling helt utan talang. Bidraget är “Probudi me”, ENI från 1997

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Ja jädrar Adri vi är på samma station så att säga. Detta är inte bra men vad tusan gör det när det får en på gott humör. Tar hellre 10 såna här än bidrag efter insmord mall som letar mångfalds hits. Ojda da, ojda daj på dig Adri 🙂 Bidraget är ” Moja štikla”, Severina från 2006

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så något val fanns inte

 4. Adri

  Micke: Alltså, jag måste medge att låten växer. Och medan jag lyssnar på låten är den väl ändå inte urusel, men när låten bara finns i mina tankar så är det aldrig aldrig “åh jag borde lyssna mer på Kroatiens bidrag” som poppar upp i mitt huvud. Jag vet inte om det är logiskt.

  Jag sätter ibland på låten för att fortsätta ha koll på startfältet, t.o.m Norges, och då är det egentligen inget problem att sätta på Kroatien. Problemet är att jag sen inte direkt får en lust att lyssna igen, även om låten är “godkänd” (vill dock inte kalla den bra… så förtjust är jag inte).

  Men vad jag dock kan säga är att vi i alla fall har samma åsikt om låtens styrka och svagheter. “Lo-lo-lo-love”-hooken är nog det sämsta låten har att erbjuda – ganska överlägset också! Men jag håller helt med om att bryggan är låtens styrka (även om jag föredrar den innan den andra refrängen, framför den första 🙂 )

  Håller dock inte med om “hostattacken” vid 00.20 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se