ESC 2018 Här nedan ser ni hur Sverige röstade i finalen av Eurovision Song Contest 2018, både vad gäller tittarnas och juryns utdelade poäng samt hur det hade blivit om de båda (väldigt skilda) smakernas hade slagits ihop.

Precis som tidigare år så bestod de röster vi delade ut på finalkvällen både av de som den svenska juryn lade under fredagens genrep och de svenska tittarnas röster från lördagens livesändning. Namnen på de fem yrkesmusiker som satt i juryn offentliggjordes innan finalen och hur deras individuella röster fördelade sig ser ni på eurovision.tv.

Se även de slutliga resultatlistorna vid finalen och semifinalerna av Eurovision Song Contest 2018.

Uppdaterat 2018-05-16: Nu har även juryns och tittarnas rankning av de bidrag de inte gav några poäng till presenterats och sammanställningen nedan har därför uppdaterats.


Dance You Off“, Benjamin Ingrosso (Sveriges ESC 2018-bidrag, som vi inte fick rösta på)

Hur Sveriges tittare och jury röstade i finalen av Eurovision Song Contest 2018:
Sveriges kombinerade röster Juryns röster Tittarnas röster
Israel
17 p.
Israel
TOY
Netta
Cypern 12 p. Cypern Danmark 12 p. Danmark
Cypern
16 p.
Cypern
Fuego
Eleni Foureira
Österrike 10 p. Österrike Israel 10 p. Israel
Österrike
12 p.
Österrike
Nobody But You
Cesár Sampson
Australien 8 p. Australien Norge 8 p. Norge
Danmark
12 p.
Danmark
Higher Ground
Rasmussen
Israel 7 p. Israel Litauen 7 p. Litauen
Norge
10 p.
Norge
That’s How You Write A Song
Alexander Rybak
Bulgarien 6 p. Bulgarien Finland 6 p. Finland
Finland
9 p.
Finland
Monsters
Saara Aalto
Frankrike 5 p. Frankrike Tyskland 5 p. Tyskland
Australien
8 p.
Australien
We Got Love
Jessica Mauboy
Irland 4 p. Irland Cypern 4 p. Cypern
Litauen
7 p.
Litauen
When We’re Old
Ieva Zasimauskaitė
Finland 3 p. Finland Tjeckien 3 p. Tjeckien
Bulgarien
6 p.
Bulgarien
Bones
Equinox
Norge 2 p. Norge Österrike 2 p. Österrike
Tyskland
6 p.
Tyskland
You Let Me Walk Alone
Michael Schulte
Tyskland 1 p. Tyskland Nederländerna 1 p. Nederländerna
Frankrike
5 p.
Frankrike
Mercy
Madame Monsieur
Estland 11:a Estland Italien 11:a Italien
Irland
4 p.
Irland
Together
Ryan O’shaughnessy
Danmark 12:a Danmark Australien 12:a Australien
Tjeckien
3 p.
Tjeckien
Lie to me
Mikolas Josef
Nederländerna 13:e Nederländerna Albanien 13:e Albanien
Nederländerna
1 p.
Nederländerna
Outlaw In ‘Em
Waylon
Litauen 14:e Litauen Frankrike 14:e Frankrike
Ukraina 15:e Ukraina Estland 15:e Estland
Tjeckien 16:e Tjeckien Irland 16:e Irland
Ungern 17:e Ungern Serbien 17:e Serbien
Moldavien 18:e Moldavien Ungern 18:e Ungern
Italien 19:e Italien Storbritannien 19:e Storbritannien
Spanien 20:e Spanien Moldavien 20:e Moldavien
Slovenien 21:a Slovenien Ukraina 21:a Ukraina
Albanien 22:a Albanien Bulgarien 22:a Bulgarien
Storbritannien 23:a Storbritannien Slovenien 23:e Slovenien
Portugal 24:e Portugal Spanien 24:e Spanien
Serbien 25:e Serbien Portugal 25:e Portugal
Länder som fick 0 poäng av Sverige i ESC 2018-finalen:
(i bokstavsordning)
Albanien Albanien: “Mall“, Eugent Bushpepa
Estland Estland: “La forza“, Elina Nechayeva
Italien Italien: “Non Mi Avete Fatto Niente“, Ermal Meta e Fabrizio Moro
Moldavien Moldavien: “My Lucky Day“, DoReDoS
Portugal Portugal: “O Jardim“, Cláudia Pascoal
Serbien Serbien: “Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika
Slovenien Slovenien: “Hvala, ne!“, Lea Sirk
Spanien Spanien: “Tu Canción“, Amaia y Alfred
Storbritannien Storbritannien: “Storm“, SuRie
Ukraina Ukraina: “Under The Ladder“, MELOVIN
Ungern Ungern: “Viszlát nyár“, AWS

Schlagerpinglan: Endast sex länder fick poäng av både tittare och jurymedlemmar: Israel (7+10) Cypern (12+4), Österrike (10+2), Norge (2+8), Finland (3+6) och Tyskland (1+5), åtta länder fick enbart poäng av antingen tittarna eller juryn medan de resterande elva länderna (då vi inte fick rösta på oss själva) blev helt utan poäng.

De svenska tittarna och juryn var uppenbarligen inte helt överens om vilket bidrag som skulle anses vara “bäst” och därför blev det varken juryfavoriten Cypern eller tittarfavoriten Danmark som vi gav högst poäng till, utan det blev den minsta gemensamma nämnaren, d.v.s. Israel, som kammade hem flest poäng från Sverige och sedan även vann hela tävlingen. Slutresultatet kan man ju ha olika åsikter om men själva omröstningen blev i alla fall riktigt spännande. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Så här röstade Sverige i Eurovision-finalen 2018”

 1. Daniela

  @Schlagerpinglan: jag undrar hur man kommer fram till antalet poäng som tittarna delat ut för jag röstade 20 ggr per show dvs båda semifinalerna och finalen. Jag röstade på Grekland, Rumänien, Albanien och Italien. Hur kan det bli så att de inte fick en enda poäng av tittarna? Jag förstår inte, ber om lite klarhet i detta, tack!

 2. Micke

  Sverige förnekar sig aldrig :-)Som väntat är det bidragen som är mest “Västerländska” som folket här röstar på slentrianmässigt. Man undrar var spontanitet och fantasi finns

 3. Mr A

  Australien fick 0 av tittarna?

 4. Schlagerpinglan

  @Daniela, Då varje lands tittare endast delar ut poäng till 10 av de 25 bidragen som de får lov att rösta på (enligt den traditionella poängskalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 poäng) så blir det endast de tio som fick högst antal röster som får poäng, de övriga (oavsett hur många röster de fick) blir därmed utan poäng.

  En 0:a betyder m.a.o. inte att bidragen inte fick några röster, utan att minst tio andra bidrag fick fler röster av tittarna.

 5. Adri

  Även om jag inte håller med om poäng 1-4, så håller jag absolut mer med juryn än tittarna 🙂

  Vad tänker tittarna på? 12a till Danmark? Nu har man hört allt.

 6. Mr A

  Jag noterade att Island fick 0 poäng av tittarna sammanlagt i Semi 1.

 7. Adri

  Daniela: Grekland deltog dessutom i semifinal 1, så även om någon hade röstat 10 000 gånger hade det inte blivit några poäng från Sverige där! 🙂

  Sverige var inte röstbenägna i första semin.

 8. Daniela

  @Adri, jag glömmer alltid det där med 1:a semifinalen (Rumänien och Grekland älskar varandra och Yiana var på besök i Rumänien innan tävlingen drog igång! 🙂 )
  1:a semi hade jag telefonen med mig hela tiden och kom på mig att jsg skulle rösta men min vännina påminde mig hela tiden att nej, vi fick inte den kvällen! tyckte att det var jätte jobbigt att inte kunna skicka en enda jäckla röst! SUCK! Dålig regel!

  Hur som haver röstade vi sönder här hemma båda telefonerna på semi 2 och finalkvällen och jag inbilade mig att vi hjälpte lite på traven både Eugent och de ragazzi straordinari italieni, Ermal och Fabrizio Men tack för att du påminner mig om mina egna gärningar 😉

  @Micke: tack för ditt inlägg, jag skrev här på bloggen tidigare under sesongen om musiksmaken i västländerna och i ”de där länderna” i Östeuropa och Balkan. 😉 Jag skrev också om hur de kulturella traditionerna påverkar människans kreativitet och därmed musiken och hur våra öron tar emot den. För jag vet vad man tycker om här och vad man tycker om i de trakterna. Men vi lever också i en globaliserad värld och marknadsekonomin hänsynslösa lagar säger sitt även när det gäller musik fenomen som typ ESC. Med denna långa harangern vill jag instämma i det du skriver och att jag tycker att det är trist att man gör på det viset som det framgår av poängen och röstningen.
  Men till min största förvåning kom endå den rumänska juryns poäng då de delade ut 12:an förra året till Nederländerna och i år till Österrike! I år blev det så enbart för att Yiana åkte ut! Vill jag tro!
  Det jag hoppas på till nästa år är att Rumänien, Bulgarien, Azerbajijdjan, Cypern, Grekland, Moldavien och resten tar sig i kragen och skriver fint sina egna låtar och bevarar sin egna musikaliska identitet. Utan inblandning av svenska låtskrivare, det räcker nu! Det kommer bli mycket bättre mysik! Tänk på det som Eugent och Italien levererade! Ledsen att inte kunna säga samma sak om Spanien men däremot Irland höll sig också till sitt eget med en vacker irländsk balad.

  @Schlagerpinglan, tack för förtydligandet! Jag tror jag börjar haja det 😉

 9. Daniela

  @Schlagerpinglan: nu blir det en till fråga, du menar att när de delade ut televoternas poäng och exempelvis Italien fick sin tredje plats av tittarna så fick de endå inga poäng av Sverige?? Mycket konstigt!! Om det är så att man ska vara bra i matte för att fatta detta så är det kört för mig, jag har lärt mig 5 främmande språk förutom mitt modersmål men matte har varit min Achilles häl. Hm!

 10. Schlagerpinglan

  @Daniela, Jag tror att du har helt rätt där (men har ännu inte kontrollräknat). Som jag har uppfattat det så är det endast de poäng här ovan som kommer från Sverige. Tittarpoängen som t.ex. Italien fick borde därför vara summan av alla länders utdelade tittarpoäng till Italien, och då borde det inte ha kommit några poäng alls från Sverige (trots att det förmodligen har röstats en del på bidraget härifrån).

 11. Micke

  @Daniela, en fråga speciellt till dig om du känner för att svara. Kom att tänka på att du ofta gillar italienska bidrag och därför skulle det vara kul att höra din åsikt om den här 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=fZGGmO9dXxs

 12. Daniela

  @Micke jag lyssnade och tittade på videon redan första gången du lade ut den, jag tyckte väldigt mycket om den men jag tyckte att Italien valde helt rätt att skicka Ermal och Fabrizio till ESC i år. Det bidraget behövdes fruktansvärt mycket där och kom så bra till sin rätta som att framträda sist! ❤️ Micke, mitt hjärta är av normal anatomisk storlek men den rymmer hela världen; liksom du som nämnde vid ett tillfälle att dessvärre är världen en ganska ondskefull plats där det händer så mycket grymheter, så känner jag att varje mänskligt bidrag som påminner oss om detta med den kärleksfulla och så starkt uttrycksfulla, italienska bidraget, är mer än guldvärt i ESC sammanhanget. Non mi avette fatto niente är enligt mitt tycke ett konstverk av klass! Hade blivit sååå lycklig om det hade vunnit men, men This is ESC you know, så jag tog med mig Ermals och Fabrizios nöjda leende när de fick sina poäng och en tredje plats i tittarnas hjärta. ❤️

  Låten som du frågar mig om är jätte vacker, den har en fantastisk text och jag har den i min bank av värdefulla låtar jag lyssnar på då och då! Tack! ❤️

 13. Daniela

  Ok @ Pinglan, jag förstår! Hm, jag vet inte om jag tycker om detta system, jag tycker det är konstigt! Men jag antar att de har försökt att strukturera det på ett sätt så att det inte skulle bli kaotiskt. Hur som haver vi har haft ett bra ESC år tycker jag! Hög nivå på låtarna, 12:orna flög hitten och datten och vi har en värdig vinnare som har levererat en fantastik bra låt inspirerad av #Metoo. Inte dåligt alls! 🙂 Hoppas på det bästa för ESC 2019 🙂

 14. Micke

  @Daniela tack för ditt svar. Jättekul att du gillar AnnaLisas låt. Tro inget annat än att jag gillar Ermal och Fabrizio bidrag. För mig tillsammans med Nederländerna årets bästa bidrag i ESC. Grejen är bara den att AnnaLisas bidrag för mig är ännu bättre. Det är rent av det bästa jag någonsin hört i ESC. Ett bidrag som följer mig efter säsongen, vilket inte är vanligt.

  Ett annat problem med Ermal och Fabrizio var att de var för sig hade de två bästa bidragen i San Remo 2017. Även då var jag nöjd med Italiens representant i ESC 2017 men det fanns alltså två bättre bidrag som borde fått åka som jag ser det. Dessa låtar var bättre än den de hade tillsammans i år men inte lika bra som AnnaLisas 🙂

  När man letar bra och dåliga bidrag genom åren från alla länder blir det alltid lätt med Italien. Svårt att ta ut det bästa och sämsta iofs för det mesta från Italien är bra och jag kan inte minnas ett enda bidrag från dem som är direkt dåligt

 15. Daniela

  @Micke: 🙂 Italien är som vi alla vet den moderna europeiska civilisationens vaga. Med det vill inte jag förminska de gamla grekernas roll! Italienarna är mästare på att skapa och leverera på ett effektivt och elegant sätt mär det gäller kultur plus att italienska är enligt mig världens vackraste språk vilket är ett ovärderligt tillgång när det gäller just musik.

  Här i väst, eller snarare i de 3 tredje delarna av jorden som varit UK:s ” domenär” har engelskan förstås tagit över men om man tittar på songtexter på engelska, italienska, franska, albanska, grekiska osv så är innehållet mycket rikare och mäktigare och därmed känslorna som förmedlas också på de sist nämnda språken. Har tänkt varför Australiens eller Cyperns låtar inte satt pricken på i, jo, de säger inte mycket vi inte hört tidigare! Men lyssna på Eugents låt, det finns en variant på youtube med lyrics på albanska och engelska. Både Eugent och Ermal och Fabrizio vägrade översätta sina låtar eller delar av dessa på engelska, det gjorde de mer än rätt i. ❤️

  Jag förstår att du gillar mer AnnaLisas låt men som jag sade tidigare just i år tyckte jag att Ermal och Fabrizio var det bästa valet. ❤️

  Jag måste säga att trots Rumäniens och Greklands miss har detta årets ESC varit bra, jag lyssnar fler ggr om dagen massa låtar vilket inte hänt sedan ett bra tag! ( Ukrainas låt tycker jag väldigt mycket om också och även Australiens, Litauen och de andra förutom Sloveniens och Finlands, jag är fortfarande sur… 😉 men det lär gå över snart då jag hoppas att både Grekland och Rumänien gör det bättre av sig nästa år! Vi håller tummarna, eller hur? 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin fin dag då det lär vara riktigt somriga temperaturer! Dags att bada, kanske! 🙂

 16. Schlagerpinglan

  @Daniela, Nu kan man även se hur de bidrag som inte fick några poäng av juryn eller tittarna rankades och då framgår det att Italien var det land som fått 11:e flest röster av de svenska tittarna därmed närmast poängplats utan att riktigt nå dit. Det ger visserligen inga poäng men likväl kanske roligt att veta att det trots allt var ett ganska populärt bidrag bland de svenska tittarna. 🙂

 17. Daniela

  @Schlagerpinglan: Tack 🙂 ja, lite roligt är det väl men när man tittar på vilka som har fått tittarnas röster så förstår man också vilka preferenser man har här hemma. Då blir jag inte lika glad, för jag tycker att det italienska bidraget var i en klass för sig, vilket egentligen bevisades av att de fick den 3- dje platsen enligt the televoters. Det betyder att väldigt många andra länder i Europa har uppskattat mycket högre upp detta underbara bidrag. I det hela ESC kom Ermal &Fabrizio på den 5-te platsen vilket de verkade vara nöjda med men jag och många med mig tyckte att det platsade ännu högre uppåt. Både de och Eugent från Albanien.

  Ha en fortsatt trevlig dag @ Pinglan, värmen håller sig, tack och lov 🙂

 18. Nathalie

  Trots mina ganska många samtal till både Moldavien och Albanien nollades de sammanlagt av tittarrösterna för kära gamla Svedala. Tråkigt. Men, men, sådan är tävlingen.
  Jag vill tacka dig för den här tidens superba bloggande från dig Schlagerpinglan. Det är alltid trevligt att ta del av allt du skriver här. Jag kommer nog titta in från och till under det kommande halvåret, annars om du fortsätter blogga så “ses” vi nog annars igen här i slutet av november/början av december.

 19. Daniela

  @Nathalie: jag skickade 9 röster till Eugent, 10 röster till Ermal & Fabrizio och 1 röst till Frankrike, i finalen. Du har rätt angående Svedala, Sverige har givit poäng till de sånger som hade svenska kompositörer. Det kanske inte är så svårt att göra det heller, men man vill att de låtarna som är bäst ska premieras mest. Nåväl, This is Eurovision!

 20. Schlagerpinglan

  @Daniela, Ibland är det juryn man har att tacka för de mer “sansade” rösterna, ibland tittarna (i alla fall är det så för mig) så när allt kommer omkring så tycker jag att det är bra att båda får rösta. (Även om det är många röstresultat man förundras lite över men sådan är ju tävlingen.) Tack detsamma, ja värmen håller i sig så det gäller att passa på att njuta så länge det går. 🙂

  @Nathalie, Tack själv för ditt engagemang och du är mer än välkommen att “titta in” när du känner för det. Jag fortsätter att skriva en del om ESC 2018 ett tag nu (i makligt tempo, för som jag skrev ovan så får man passa på att njuta av värmen så länge den är här) och sedan blir det mer ESC 2019 innan jag (förmodligen) tar ett litet uppehåll men är tillbaka snabbt igen (det är inte helt enkelt att hålla sig ifrån). 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se