Albaniens Eurovision-bidrag 2019

2018-12-23 (söndag)

AlbanienEfter två inledande kvällar, där 14 bidrag av totalt 22 kandidater tog sig vidare, var det i går, lördagen den 22:e december, dags för Albanien att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom finalen av “Festivali i Këngës 57“.

Vinnaren utsågs med hjälp av 100% juryröster och resultatet ser ni här nedan, tillsammans med (i väntan på länkar till final-framträdandena) länkar till artisternas framträdanden under den andra FiK-kvällen, medan all inför-info finns här.

Tilläggas bör att Marko Strazimiri & Imbro och Eranda Libohova fick framföra sina bidrag en extra gång efter det att alla bidragen framförts p.g.a. tekniska problem under deras första försök.

Uppdaterat: Alla länkarna nedan, bortsett från “Leyla” som fortfarande inte lagts upp på RTSH:s youtube-kanal, har nu uppdaterats till final-framträdandena.

Lyssna på Albaniens bidrag till Eurovision Song Contest 2019 här:

“Ktheju tokës” , Jonida Maliqi
final-framträdandelive med förinspelad musiklive med orkesterstudioversion
(text & musik: Eriona Rushiti)

Resultatet av “Festivali i Këngës 57”-finalen, 22:a december:

Placering, Bidrag, Artist Jury-röster
1. “Ktheju tokës“, Jonida Maliqi 228 p.
2. “Rrëfehem“, Lidia Lufi 219 p.
3. “100 pyetje“, Eranda Libohova 181 p.
4. “Karma“, Dilan Reka 169 p.
5. “Më e fortë“, Soni Malaj 166 p.
6. “Me jetë“, Klinti Çollaku 163 p.
7. “Qetësisht“, Elton Deda 156 p.
8. “Leyla” (kväll-2-framträdande), Marko Strazimiri & Imbro 142 p.
9. “Jeto jetën“, Bojken Lako 138 p.
10. “Një ditë tjetër“, Gjergj Leka 131 p.
11. “Peng“, Eliza Hoxha 127 p.
12. “Dashuria nuk mjafton“, Alar Band 124 p.
13. “Hije“, Orgesa Zaimi 121 p.
14. “Dua ta besoj“, Artemisa Mithi dhe Febi Shkurti 113 p.
(Källor: rtsh.al och wikipedia)

Schlagerpinglan: Då den slutliga topp-trion hamnade på platserna 5, 7 och 8 på min personliga “Fik 57”-final-lista så kan jag ju så här på rak arm erkänna att jag inte är helt nöjd med juryns röstande under finalkvällen. Själv hade jag gärna sett att Soni Malaj vunnit med sin “Më e fortë” men då det inte är något jag känner riktigt starkt för så tror jag att jag med tiden ska kunna se ganska positivt på det albanska valet, trots allt. 😀

Hur som helst så skickar jag ett stort grattis till Jonida Maliqi och alla i teamet runt “Ktheju tokës“. Lycka till i Tel Aviv! 😀

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Albanien i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Albaniens Eurovision-bidrag 2019”

 1. Mr A

  Min favorit vann! Hoppas kören kommer in tidigare om de gör om låten och inte bara att kören är på slutet.

 2. Adri

  Och BAM så är ESCsäsongen igång 🙂 Startade med en tidig julklapp också! Bästa låten vann 🙂

  Det fanns två låtar i egen liga. Den ena vann. Den andra kom (tragikomiskt nog) sist (dock i final, så hoppas de är nöjda 🙂 ).

  Aja. Jag hoppas på en revamp som INTE likt 2014 eller 2016 tar bort tyngden eller dramatiken. Och ingen engelska snälla. Åtminstone inte helengelskt.

  Innan jag fått tecken på dessa förändringar, så tänker jag dock vara positiv 🙂

  GRYMT JOBBAT ALBANIEN! 😀

 3. Adri

  Vid närmare titt på resultatet såhade jag fyra låtar som dominerade, två i egen liga.

  Dessa fyra hamnade på plats 1, 12, 13 och 14…

  Så vinnaren och botten 3. Det låter ju inte bra, men likväl… en av dem vann 🙂 Så I’m happy.

 4. Daniel

  Helt rätt låt som vann! Jösses vad den lyfte live. Tror det blir final för Albanien i år!

 5. Zacke

  Kanonstart på eurovisionsäsongen!
  Jag personligen hade ”Nënë” som favorit, men efter att den åkte ut i seminfalen, var detta min absoluta favorit.
  Jag tror och hoppas att de inte byter språk till engelska.

 6. En ESC Drömmare

  Ni verkar vara rätt så positiva som många andra ESC-fans om den albanska vinnaren. Jag känner inte särskilt mycket för den här låten. Det känns som att det är så mycket skrik och dramatik för så lite emotion. Det är liksom inte någon Rona Nishiliu Albanien skickar. Så jag är inte speciellt såld på det här för att vara ärlig. Men det finns mycket positivitet samtidigt, Albanien har en väldigt rik musikkultur som dom visar med kraft i det här klippet men ingen höjdare för mig.

 7. Schlagerpinglan

  Roligt att se att så pass många tar emot Albaniens representant med en sådan glädje. Själv är jag fortfarande kvar i det stadie där jag känner mig lite besviken över att mina egna favoriter inte fick några större framgångar, men precis som Daniel så tyckte jag att “Ktheju tokës” blev betydligt bättre live (vilket syns av att min betyg på låten höjts under FiK-resans gång) och därför så känner jag mig (även nu efter att ha sovit på det) relativt nöjd med detta första ESC-bidrag. 🙂

 8. Johanna

  Hörde samtliga låtar för försya gången under sändningen igår och den här var en av tre låtar som fångade min uppmärksamhet på ett bra sätt så jag är nöjd. Hörde också att de ska behålla den på albanska då då börjar säsongen än mer lovande och nu måste jag ta mig tid att lyssna in mig på de andra startfälten!

 9. Nathalie

  Jag tror att det här kan komma att bli en riktigt lyckas låt i längden. Jag hejade på Eranda Libohova, men den här passar nog ännu bättre för ESC. Bara nu inte Albanien förstör för sig genom att översätta den till engelska…

 10. Lukas

  God jul och god fortsättning!

  Kan passa på att skriva ner några reflektioner kring Albaniens låt nu.

  Jag har hört att den här har varit mångas favoriter här på bloggen, och återigen kommer jag och gör mig själv impopulär, men jag är faktiskt inte helt med på detta tåg. Visst låter det förvisso väldigt albanskt (och att den fortsatt kommer sjungas på albanska är bekräftat av Jonida Maliqi själv), men när jag lyssnat på den här låten ett par gånger har jag känt mig lite smått illa till mods utav den. Kanske är det att dess tema. Låtens titel verkar betyda ungefär “Kom hem till landet”, och är alltså en låt om albansk diaspora. Och därför får jag lite såna där 1944-vibbar av denna. Att man dessutom (åtminstone i denna version av låten) stökat till det med vocal chops (eller “inklippt sång” eller vad jag ska kalla det) brukar ju inte flyga för mig det heller. Den kan ju förvisso bli en dark horse av just denna anledning, även om det givetvis kommer stå och falla med vad andra länder skickar, men för mig blir det just nu på min femgradiga skala enbart en tvåa.

 11. Marcus

  Åh herre… Tack Albanien! En ny Suus? <3

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se