Finlands Eurovision-bidrag 2019

2019-03-02 (lördag)

FinlandLördagen den 2:a mars valde Finland ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu 2019“ där valet stod mellan tre tävlingsbidrag av samma internvalda DJ / artist.

Efter att Darude feat. Sebastian Rejman framfört sina tre final-bidrag så var det upp till tittarna och en jury att 50/50 utse “UMK 2019“-vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan:

Lyssna på Finlands bidrag till Eurovision Song Contest 2019 här:

“Look Away”, Darude feat. Sebastian Rejman officiell video: final-framträdande
officiell musikvideoeurovision.tv (låttext + info)
(text & musik: Ville Virtanen (Darude), Sebastian Rejman)

Resultatet av Finlands “UMK 2019”, 2:a mars:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1.Look Away“, Darude feat. Sebastian Rejman
(Ville Virtanen (Darude), Sebastian Rejman)
96 p. 148 p. 244 p.
2.Superman“, Darude feat. Sebastian Rejman
(Ville Virtanen (Darude), Chris Hope, Thom Bridges)
74 p. 73 p. 147 p.
3.Release Me“, Darude feat. Sebastian Rejman
(Ville Virtanen (Darude), Jaakko Manninen, Brandyn Burnett)
70 p. 19 p. 89 p.

Schlagerpinglan: Eftersom jag tittade på Andra Chansen med familjen så fick jag reda på att “Look Away” vunnit innan jag hunnit att titta på de tre live-framträdandena, men nu när jag uppdaterat mig så måste säga att jag är oerhört imponerad av samtliga tre låtar. Vilken låt som än vunnit av de tre så hade Finland haft en säker plats bland topp-bidragen på min ESC 2019-lista. Bra jobbat, YLE, Darude och Sebastian. 😀

Just för tillfället så tror jag att jag låtmässigt gillade “Superman” bäst men att helheten hos “Look Away” var mest övertygande så jag är mycket nöjd med Finlands val och jag hoppas att det räcker till en väldigt bra placering för Darude och Sebastian i ESC-finalen. 😀

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Finland i ESC 2019” medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Finlands Eurovision-bidrag 2019”

 1. Marcus

  Rätt låt vann om man ser till framträdandena, men jag tror Finland får svårt att ta sig ur semin oavsett.

 2. Micke

  Detta var det absolut minst spännande under hela kvällen. Detta har varit klart sen låtarna kom ut. Själv gillade jag “Superman” klart bäst men jag har aldrig haft minsta förhoppning om att den skulle vinna.

  Tycker även “look away” är ganska bra men live föll det lite

 3. Adri

  Tror inte Finland ska oroa sig alls för att avancera. They will. Framför allt om Europa fortsätter gå i krypgång.

  Och bäst var ”Look away”. Så Finland. You did good! 🙂

 4. En ESC-drömmare

  Vad var spännande med detta? Alla 3 låtar lät exakt likadant och därför var det nästan svårt att få ut något som var “bäst”

 5. Micke

  Jag har åkt hiss fram och tillbaka när det gäller Finland i år. Inte när det gäller vilket bidrag som skulle vinna för det har varit klart länge som sagt. Däremot när det gäller artisterna.

  Som jag redan sagt blev jag enormt besviken när det blev klart att Darude skulle bli Finlands val 2019. Inte så enormt besviken som jag blev över valet 2018 men ändå. Kändes som jag gav upp Finland rakt av.

  Sen dök låtarna upp och plötsligt tog jag hissen upp några plan. Gillade alla tre låtarna och blev väldigt nöjd med sångaren Sebastians röst. Allt matchade enormt bra.

  Sen kom då stunden då vi skulle få se och höra de tre låtarna live och tyvärr vände nu hissen och hamnade ett par plan längre ned. Blev från första stund lite besviken på Sebastians röst. Förstod att det till viss del hade varit en studioprestation den röst jag tidigare blivit så impad av.

  När jag dessutom även insåg att själva låtarna inte alls stod att känna igen från studioversionerna blev jag än mer besviken. Refrängerna i “Realese me” och Look away” som mest bestod i utstötande av ord blev än mer tunna live. “Superman” räddades från detta på grund av att den hade en refräng bestående av text vilket fick den att flyta fram live på ett mycket bättre sätt.

  Nu var jag än mer övertygad om att “Superman var bästa låten av dessa tre. Men samtidigt visste jag ju att det redan var kört för vad tusan skulle jag eller andra kunna göra åt vad Finland beslutat sig för redan på planeringsstadiet.

  Synd för jag gillade verkligen “Superman” och kanske var det nervositet som drog ned Sebastians röst. Han såg verkligen nervös ut hela kvällen.

 6. Micke

  Vill passa på att tacka tio bidrag för deras medverkan i ESC 2019. Jag är glad att jag såg storheten i dessa. Att mobilröstarna inte gjorde ser jag mest som deras förlust både att de helt enkelt missade dessa låtar och vad gäller deras föräldrars pengar 🙂

  Jag har hängt med i ESC och MF sen jag var fyra år. Har lämnat MF men ESC ska det väldigt mycket till att jag ska lämna. Hade det inte varit för Pinglans blogg så hade jag nog lämnat för innan man hittade den var det ju bara ländernas vinnarlåtar och MF man följde. Inte en chans att jag varit kvar nu utan pinglans fantastiska blogg. Tack för det pinglan.

  Här följer man andra länders uttagningar och inser att mycket är sig likt från grundtanken med ESC till skillnad från MF. Som jag sagt så är detta egentligen inte min musik men vad gör det. Älskar ESC.

  Den fyraåriga Micke som började kolla på ESC fram tills dagens datum hade dock aldrig trott att han skulle få höra ett så bra bidrag som Moldavien ställde upp med i år. Fortfarande chockad över det. Synd bara att inte Moldavien såg storheten i bidraget. Lika chockad över det motsatta när det gäller Sloveniens uttagning. Där fanns ett sövande extremt bedövande myspiller med som jag trodde skulle vara chanslöst. Så jädra dum jag var. I min hjärna såg jag bara MF framför mig och röstandet där. Tack och lov funkar det ju inte så i andra länder så den vann. Dessutom oj så många jag känner som först inte gillade låten men som nu älskar den.

  Någon kanske orkade titta på min topp 10 över förlorade låtar och la märke till att ett bidrag inte är utslaget än. Stämmer “Moja bol” i Serbiens uttagning är kvar men den åker ju tyvärr ikväll så jag tog med den.

 7. Micke

  Bra om man kommer ihåg att lägga in topp 10 också 🙂

  1. “Sub Pămînt“, Che-MD ft Elizaveta Ivasiuk – MOLDAVIEN
  2. “Hazavágyom“, Leander Kills – UNGERN
  3. “En livredd mann“, Kjetil Mørland – NORGE
  4. “Moja bol“, Wonder Strings i Ivana Vladović – SERBIEN
  5. “Criminal”, Monika Marija – LITAUEN
  6. “True Colors”, Barbora Mochowa – TJECKIEN
  7. “Kedves Világ!“, Antal Tímea feat Demko Gergő – UNGERN
  8. “Tous les deu”, Seemone – FRANKRIKE
  9. “Kulcs“, Fatal Error – UNGERN
  10. “Soovide puu“, Sandra Nurmsalu – ESTLAND

 8. Adri

  Micke: Skriver under på låt 6, 8, 10 och – om den åker ut dvs – även låt 4. De borde vunnit sina finaler.

  Likväl tackar jag något övermäktigt att 9 är ute. Den borde inte varit med i A Dal från början. Och låt 3 kommer jag aldrig förstå storheten i. Trodde man i alla fall skulle kunna räkna med Kjetil, men inte hans röst höll nämnvärd kvalitet igår.

 9. Micke

  @Adri, jag ska vara ärlig mot dig. Visst jag har sagt och står för att min moldaviska etta är min favvis genom alla tider i ESC. Tar dock lätt på att du inte ser storheten i den. Värre då med min norska favvis. Såååå jädra tråkigt att du inte “fattar” storheten i den.

  En del kan ha svårt för att killar pratar känslor. Jag är kille och jag har inte det minsta svårt att prata eller ge av mina känslor. Varför ska jag ha det. Bara löjligt. När jag hör Kjetils låt går jag in i en total känslostorm. Jag blir alldeles gråtmild och försvinner bort. Det har inte hänt ofta när det gäller ESC-bidrag så det känns dubbelt så bra. Fy fan rent ut sagt vad jag tycker synd om er som inte kan känna det jag känner.

  Sen skulle jag hemskt gärna höra dig förklara varför Fatal Error skulle vara med i a Dal överhuvudtaget:-) Tjeckiens vinnarbidrag är så dåligt som en låt går att göra. Finns inte en enda passage eller liknande som går att göra sämre. Lik förbannat skulle jag aldrig ens i min fantasi känna att den inte ens skulle vara med i deras uttagning. Den blev (märkligt nog) uttagen och då har den givetvis sin rättmätiga plats i startfälet. Hur den sen kunde vinna kommer jag aldrig under min livstid att kunna förstå. I synnerhet med ett sånt riktigt bra bidrag med som Barboras.

 10. Adri

  Micke: With all due respect, det känns helt okej att jag inte berörs av ”En livredd mann”. Så du behöver inte tycka synd om mig. I’m alright.

  Låten är ok, slightly irriterande musik. Och Kjetil lät, for some goddamn reason, pubertal. Det gjorde han inte för fyra år sen. Det var en utveckling som inte gick rätt till där 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se