Islands Eurovision-bidrag 2019

2019-03-03 (söndag)

IslandEfter två semifinaler med totalt 10 tävlande bidrag, där 50/50 tittar- och juryröster valt vidare fyra bidrag och ett wildcard utsetts, så var det den 2:a mars dags för Island att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom finalen av “Söngvakeppnin 2019“.

När de fem tävlingsbidragen framförts var det upp till 50/50 jury- och tittarröster att utse två superfinalister innan tittarna själva fick rösta fram den slutlige vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan:

Lyssna på Islands bidrag till Eurovision Song Contest 2019 här:

“Hatrið mun sigra“, Hatari final-framträdandesemifinalsframträdandestudioversion
(text & musik: Hatari)

Resultatet av Islands “Söngvakeppnin 2019″, Finalen – 2:a mars:

Resultatet av superfinalen: Teleröster
1. “Hatrið mun sigra“, Hatari 62 088
2. “Hvað ef ég get ekki elskað?“, Friðrik Ómar 52 134
Resultatet av första omröstningen:
Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “Hatrið mun sigra“, Hatari 24 891 47 513 72 404
2. “Hvað ef ég get ekki elskað?“, Friðrik Ómar 21 061 25 356 46 417
3. “Mama Said“, Kristina Skoubo Bærendsen 20 582 17 391 37 973
4. “Moving On“, Hera Björk 20 102 9 488 29 590
5. “Fighting for Love“, Tara Mobee 16 274 3 170 19 444
(Källa: wikipedia)

Uppdaterad 2019-03-04: Resultattavlan har uppdaterats med siffror från escxtra.com.

Schlagerpinglan: Inför finalen så kunde jag inte hitta något bidrag som jag kände lite extra för men tyckte att wildcard:et “Ég á mig sjálf” var snäppet bättre än de andra. När jag nu i efterhand sett de fem bidragens final-framträdanden (där tre av dem tävlade på engelska efter att alla tävlat med sina isländska versioner i semifinalerna) så landar jag i att “Mama Said” faktiskt var den finallåt jag personligen tyckte bäst om.

När det däremot gäller frågan om vilket bidrag som Island borde skicka till ESC så tror jag att det är bättre att skicka något som sticker ut än en låt som är “ganska bra“. Detta betyder att jag (trots att jag i nuläget inte alls gillar vinnarlåten “Hatrið mun sigra“) lutar åt att tycka att Island gjorde helt rätt när de utsåg Hatari till sina representanter i Tel Aviv. Lycka till, Island. 😀

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Island i ESC 2019“ medan de övriga utvalda ESC 2019-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Islands Eurovision-bidrag 2019”

 1. Micke

  Nu ska jag säga något jag alltid försöker undvika att säga men samtidigt, man måste vara ärlig. Jag går stenhårt på tanken det finns ingen dålig musik, bara olika smak. Igår sprack delar av detta dock totalt..

  Jag älskar udda musik, det är det jag främst älskar och letar efter i ESC. Igår blev det dock allt för udda för mig. Ber Marcus och andra om ursäkt nu för vad jag ska säga men igår dök det plötsligt upp två vinstbidrag som jag inte ens definierar som musik utan bara en slags förflyttning av toner och röstlägen.

  Jag säger inte att jag sitter inne med den totala sanningen om bidragen. Kanske är det tvärtom så att det är jag som inte är tillräckligt smart för att upptäcka musik i dessa ljud. Oavsett vilket så är det ändå så jag känner.

  Tänk ESC har pågått mellan 1956-2018 och under de åren har jag bara upptäckt sju bidrag som jag definierat som “omöjligt att bli sämre”, alltså (0/10). Nu året 2019 har jag blivit tvungen att fylla på den kvoten med ytterligare två bidrag. Först Tjeckien och nu igår Island. Ytterligare två vinstbidrag i år är gränsfall till NOLLA men klarar sig. Dessa är Montenegro och Portugal.

  När det gäller Tjeckien och Montenegro hör jag ju musik men det är allt. Island och Portugal kan jag inte ens identifiera som musik. Men som sagt. Det kanske bara är jag som är rökt.

  Hur som helst, en tung ESC-lördag toppat med uttåg för tidernas bästa bidrag. Norge och Finland tog ju båda näst bästa alternativet så tack för det 🙂

 2. Johanna

  @Micke Första gången jag hörde Hataris sång undrade jag lite vad tusan det var jag hörde egentligen. Sedan lyssnade jag igen och igen och till slut insåg jag att detta är Islands enda chans i år. Och jag tror det kommer gå bra. kanske topp 10 t.o.m. Ingen kommer missa att Island är med (som lätt har hänt andra år) Inte en favorit men bra nog och refrängen är bra OCH plusset att de sjunger på isländska. Väldigt mycket olika språk i år överlag vilket är en trevlig utveckling av tävlingen!

 3. Micke

  @Johanna, möjligen hade jag haft lättare att till mig den om inte Islands startfält överhuvudtaget varit så svagt i år. Jag har mest känslan av att den vann på grund av utebliven klass i övrigt på bidragen. Den här stack ju iaf ut lite. Har verkligen försökt lyssna men den är helt obegriplig för min del. Kul att du har hittat nåt i den iaf

 4. Krille

  Älskar den här. Känns som en total motsatts till bidraget förra året och motsats till en typisk eurovision låt som handlar om kärlek, fred, glädje eller alla tre på en gång. Sen kommer den här som handlar att hatet segrar och BDSM-stil (Vilket fyller in en tomrum till Maruv). Gillar hur growlen och den mjuka delen kompenserar varandra. ”Hatrid mun sigra” hade varit nummer 1 om inte Norge stod ivägen. Att de behåller det på isländska är ännu bättre. Den ligger högt uppe i oddslistorna så att den här vinner skulle inte vara så förvånande men gissar redan nu att den hamnar 3.a i nuläget efter Italien och Norge och troligtvis kommer de nog komma 4.a i Eurovision då jag tror att Ryssland och Sergey kommer att leverera.

 5. Marcus

  Jag avfärdade den här efter att ha hört tjugo sekunder när låtarna släpptes. Jag har fortsatt avfärda den pga av texten. Men melodin och musiken bryter ner ens motståndskraft efter ett tag, och efter att ha sett killarnas humor under programmet igår så har jag fallit totalt för dem.

  Och Matthias är verkligen vrålsnygg. (Fniss.)

 6. Johanna

  @Marcus men eller hur att de hade humor och verkade som helt vanliga snubbar som lirar lite BDSM-goth synth whatever på fritiden typ. De var charmiga i intervjuerna och det gjorde ju att man gillar de mer och mer.

 7. Adri

  Den här blir bättre varje gång och jag tror det kan komma att gå jättebra för Island. Inte alls vinst, eller pallplats. Men… topp 10 är absolut möjlig.

  Texten är väl lite hemsk, men jag förstår ändå inte isländska så den är inte direkt svår att blunda för 🙂

 8. En ESC-drömmare

  Tyvärr. Precis som ganska många missar folk poängen här. Den här låten handlar inte om kontraster eller hur väl gitarrerna ligger i synk eller om sångarennhar snygga byxor, den handlar egentligen inte ens om att försöka ha en speciellt kraftfull och angenäm melodi.
  Det det här bandet gör är att protestera mot Israel. Punkt slut. Inget mer. Dom bryr sig inte om resultat eller ser ESC som en stor erfarenhet som ALLA andra ser den här chansen som. Dom åker till Tel Aviv 100% bara för att protestera.
  Den här låten är till dom som inte gillade eller glädjes av Nettas vinst i maj 2018 eller att Israel ska stå som värdar i år. De som inte såg några fel eller kanske tom tyckte att Israels seger var utmärkt ska Och kan inte supportra Islands bidrag i år. Det här handlar inte om genre eller stil eller musikalisk begåvning. Det här är ren protest. Island, bra jobbat! Det ska bli oerhört spännande att följa det här bidragets öde!

 9. Johanna

  @en esc-drömmare Alltså de blev felciterade i en tidning och de lär inte få åka för RUV om de tänkt protestera därnere. Det kan jag garantera. Detta är ett seriöst band som har funnits i ett antal år och inget ihopsatt endast för Eurovision. De lever helt vanliga liv utanför scenen och lirar för att det är kul. Som sagt om de vill engagera sig politiskt i ESC blir det nog på samma nivå som Loreen I Baku. Något annat kommer inte deras tv-bolag eller EBU att tillåta och eftersom det redan skrivits en del (felaktiga) påståenden här så kommer de ha ögonen på sig mer än alla andra deltagare…

 10. Adri

  Poängen här? Jag bryr mig helt ärligt inte nämnvärt om deras intentioner. Jag gillar låten. That is all.

 11. En ESC-drömmare

  @Johanna. Intressant. Kan man minst säga…

 12. En ESC-drömmare

  Om man inte bryr sig om meningen bakom låten så förstår jag inte varför man ens lyssnar på musiken eller ta del av den.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se