Portugals Eurovision-bidrag 2019

2019-03-06 (onsdag)

PortugalPå lördagskvällen den 2:a mars, efter två inledande semifinaler, valde Portugal ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019 genom finalen av TV-bolaget RTP:s nationella uttagning “Festival da Canção 2019“.

8 tävlingsbidrag framfördes och sedan var det upp till regionala jurygrupper och tittarna att 50/50 utse vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan:

Lyssna på Portugals bidrag till Eurovision Song Contest 2019 här:

“Telemóveis”, Conan Osíris officiell video: final-framträdande
semifinal-framträdandetext-videoeurovision.tv (portugisisk/engelsk text + info)
(text & musik: Conan Osíris)

Resultatet av Portugals “Festival da Canção 2019” – Finalen, 2:a mars:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Teleröster Summa
1. “Telemóveis“, Conan Osíris (82) 12 p. 12 p. 24 p.
2. “Igual a ti“, NBC (54) 10 p. 8 p. 18 p.
3. “Perfeito“, Matay (44) 7 p. 10 p. 17 p.
4. “Mundo a mudar“, Madrepaz (44) 7 p. 6 p. 13 p.
5. “Pugna“, Surma (46) 8 p. 4 p. 12 p.
6. “A Dois“, Calema (37) 4 p. 7 p. 11 p.
7. “Mar doce“, Mariana Bragada (36) 3 p. 5 p. 8 p.
8. “Inércia“, Ana Cláudia (42) 5 p. 3 p. 8 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan:A Dois” var både inför finalen och nu när jag sett finalframträdandena i efterhand min överlägsna personliga favorit och kommer med största sannolikhet att spelas flitigt här hemma även i fortsättningen. Att den inte vann är inget som varken förvånar eller upprör mig men att segern i stället gick till ett bidrag som jag (trots otaliga extralyssningar) inte alls kommer överens med känns trots allt lite surt.

Att det på något vis skulle vara “fel” bidrag som vann tycker jag däremot intetittarnas och juryns 12:or talar sitt tydliga språk. Nåja, man kan inte tycka om allt. Jag skickar likväl ett stort grattis till Conan Osíris och hoppas att han får en riktigt trevlig Tel Aviv-vistelse. 😀

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Portugal i ESC 2019” medan de övriga utvalda ESC 2019-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Portugals Eurovision-bidrag 2019”

 1. Adri

  Nej jag förstår inget. Conan är ingen speciell. Han är ok, ser lite ut som Post Malone – fast med skedar i ansikte, istället för ansiktstatueringar.

  Låten däremot? Den är himla speciell. Men inte på ett vidare bra sätt. Den låter som en bil som inte fungerar som den ska.

 2. En ESC-drömmare

  Håller med Adri. Den är egensinnig och originell men har många fel samtidigt

 3. Micke

  För mig var “A Dois“, Calema från första sekund och nästan hela vägen in i mål. På upploppet kom dock ett bidraget “Igual a ti“, NBC ikapp och förbi och det blev ännu en tvåa i ländernas uttagningar. Börjar bli van vid andraplatser 🙂

 4. Anton

  När jag hörde Telemóveis första gången kände jag samma sak som när jag hörde Toy förra året: “Det här kommer vara min favorit, hur ska någon annan låt kunna gå om denna på min topplista??”. Toy presenterades ju dock som en av de sista låtarna förra året, så det kom ju inget mer efteråt som kunde konkurrera bort den. Jag håller det självklart öppet för att något av de länder där vi ännu inte hört bidragen kan gå om Conan på min lista i år. MEN som det ser ut just nu så är den min absoluta etta! Ett bidrag som för mig är en perfekt blanding mellan mysigt/vackert och spännande/unikt. En fullträff i mitt personliga tycke!

 5. Marcus

  Det här. Det här. Så JÄVLA bra.

  Näst bästa låten under 2000-talet? Jag tror faktiskt Telemoveis slår allt förutom Hero. Den slår Toy, den slår 1944, den slår Euphoria, Suus och Fairytale.

  Jag älskade den där från första sekund. Först trodde jag det var en traditionell fado, men sen kom de elektroniska inslagen in och jag fattade noll. Men jag kunde inte sluta lyssna. Den förhäxar mig. Den får mig att ifrågasätta sätta allt, och den får mig att inse hur självklart allt är. Den svarar på frågor jag aldrig visste man kunde ställa. Modernt, antikt, attraherande, frånstötande, ambivalent i sin entydighet.

  När jag väl förstod hur bra låten är kom oron för liveframträdandet. Hur gestaltar man sån här konstmusik sceniskt? Skulle Conans röst hålla?

  Och sen kom se min, och jag blev kär på nytt. Conan blickar in i kameran och man glömmer tid och rum. Det finns inget annat än Conan. Dansaren känns inte ens som en egen person, utan som en spegling av sångarens splittrade inre.

  Det finns inget i det här paketet som man skulle kunna göra bättre. Det här är ren och skär perfektion. Det här är en låt jag kommer lyssna på om 40, 50 år.

  Jag tror Europa kommer förstå det genialiskt underbara i det här. Jag tror att han har god möjlighet att vinna tittarnas röster, och jag tror att flera jurygrupper kommer ge honom högsta poäng. Jag kan inte se Portugal utanför pallplats i år.

 6. Micke

  @Marcus med handen på hjärtat, jädrigt kul att höra dig så positiv om en låt från i år. Jag känner exakt likadant men inte om samma låt som du vet. Har också en låt från i år som jag hyllar och t.o.m mer än du för det är för mig tidernas bästa ESC-låt. Tyvärr åkte den ur men din är ju kvar så ett STORT GRATTIS till dig.

 7. Johanna

  Jag tycker inte att den här är dålig på något sätt. Men jag är långt ifrån lika lyrisk som Marcus över den. Tror inte att den vinner men final och en hyfsad placering där borde funka. Det är ändå någonting hos mig som inte riktigt funkar (kanske att det känns lite som ett skämt-bidrag som gått fel och blivit för seriöst)

  Nja, inte helt såld utan hamnar typ mitten på min ranking so far, och jag är rätt säker på att både Ryssland, Nederländerna och Sverige kommer hamna framför honom i slutändan, och kanske någon mer som jag inte har så stora förhoppningar på med.

 8. K2

  Jag följer denna blogg troget men skriver normalt inga inlägg men gör ett undantag nu. Alltså detta bidrag skapar en del förvirring och det även hos mig. Jag kan inte låta bli att fascineras av den samtidigt som jag inte tycker om den eller förstår den, tycker bara att den är konstig. Är det ett utfall av nytänk eller vill den säga något som hänger ihop med deras kultur eller historia. Omöjligt att säga var den kommer att sluta någonstans.

 9. Schlagerpinglan

  @K2, Det är naturligtvis inget krav att man måste kommentera, men det uppskattas då det alltid är intressant att veta vad ni läsare har för åsikter, så släng gärna iväg en kommentar om du känner för det. 😀

  Jag kan absolut känna igen mig i den där inledande förvirrande känslan… som för min del inte har landat någostans utan där jag fortfarande stampar på ruta ett. Hur som helst så ska det ska bli riktigt intressant att se hur det slutar. 🙂

 10. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag kan bara instämma i Mickes kommentar, ett stort grattis till dig då detta är något det flesta av oss söker efter: ett bidrag att verkligen gilla och heja fram. Jag hoppas att du blir relativt (men inte alltför) nöjd med slutresultatet. 😉 (Sorry, men man är sig själv närmast)

 11. K2

  @Pinglan, det är inte omöjligt att det kommer mera…

 12. Marcus

  Haha, visst är det förvånande att se mig positiv ibland? ^^

  Men seriöst, det här ticks all the boxes för mig. Hade inte ändrat på nått.

  Jag måste fråga, har ni läst texten? Om något så var det den som sealed the deal for me.

 13. Schlagerpinglan

  @K2 😀

 14. Jan-Åke

  En väldigt annorlunda låt. Jag är förvånad att många tror så starkt på den. Själv tror jag att den kommer att hamna bland de sista.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se