Danmark Sedan tidigare vet vi att Danmarks bidrag i Eurovision Song Contest 2020 kommer att utses den 7:e mars via den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2020 men några närmare detaljer angående finalen har TV-bolaget DR inte avslöjat… förrän nu:

Dansk Melodi Grand Prix 2020 – reglerna i korta drag:

Danmarks bidrag i Eurovision Song Contest 2020 kommer att utses genom den nationella uttagningen “Melodi Grand Prix 2020“. (Se tävlingsreglerna här: på danska och engelska.)
DR emot bidrag, i form av professionella demos, till DMGP 2020 från såväl danska som utländska låtskrivare. En av låtskrivarna i varje team eller artisten måste dock vara dansk medborgare eller ha motsvarande, stark anknytning till Danmark för att få delta. Anmälningsformuläret hittar ni på dr.dk.
Visserligen tar DR numera emot bidrag året runt men vill man att ens låt ska tävla i DMGP 2020 så ska bidraget vara hos DR senast den 1:a november. Kommer det in senare kan det bli aktuellt för antingen 2020 eller 2021.
Den stora nyheten inför DMGP 2020 är att DR endast kommer att utse sju av de tio bidrag som tävlar i finalen. De övriga tre utses av de danska radiolyssnarna via P4, se nedan.

Så här utser de danska tittarna tre av DMGP 2020-finalisterna:

Musikexperter från nio distrikt kommer att utse nio bidrag bland de som skickas in till DMGP 2020. (Deadline 1:a november, se ovan för regler och anmälningsformulär.)
Dessa nio låtar kommer att spelas upp i radions P4 i januari och därefter får de danska lyssnarna rösta fram sina tre favoritlåtar till finalen av DMGP 2020.
I finalen den 7:e mars kommer de tre tittar-bidragen att tävla mot sju bidrag som DR själva valt ut från de inskickade bidragen. Även dessa bidrag kommer att släppas fritt för lyssning i januari.
(Källa: dr.dk)

Danmarks ESC 2019-bidrag:

Love is Forever“, Leonora (live i Tel Aviv 2019)

Schlagerpinglan: Roligt med lite nya grepp och framför allt så ser jag fram emot att få lyssna på några extra-bidrag. 🙂

Sedan om de tre tittar-bidragen kan tänkas få en fördel i och med att många blir fästa vid dem på ett annat sätt än de övriga sju (även om alla släpps i januari) kan man så klart spekulera om. I Tyskland gick det ju sådär, med tittarwildcard som vann två år i rad och kom på blygsamma placeringar i ESC. Men, men… det är kanske så pass få som engagerar sig i radio-omröstningen att det inte får någon större effekt när väl de tio bidragen tävlar i mars. Hur som helst, så här långt så låter det skoj. 😀

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Danmark i ESC 2020“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2020“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Danmark 2020: Tittarna utser tre av DMGP-finalisterna”

  1. Engsla

    Det är alltid intressant med bidrag som får mer speltid innan finalomröstningen. Hinner lyssnarna tröttna på låtarna, eller får det kanske folk som inte annars tittar på tävlingen intresserade av att titta och rösta? Kul att de prövar nya grepp 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se