Albaniens Eurovision-bidrag 2020

2019-12-23 (måndag)

AlbanienEfter två inledande kvällar, där 12 bidrag av totalt 20 kandidater tog sig vidare, var det i går, söndagen den 22:a december, dags för Albanien att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2020 genom finalen av Festivali i Këngës 58.

Vinnaren utsågs med hjälp av 100% juryröster och resultatet ser ni här nedan, tillsammans med (i väntan på länkar till final-framträdandena) länkar till artisternas semifinal-framträdanden, medan all inför-finalen-info finns här.

Uppdaterat 2019-12-23:
Sammanställningen nedan har nu uppdaterats med finalens fullständiga resultat, juryns röster samt länkar till artisternas final-framträdanden. (RTSH tog senare bort klippen men nu är nästan samtliga uppe igen.)

Uppdaterat 2020-03-10: “Eurovision-versionen av “Shaj” / “Fall From The Sky”

Lyssna på Albaniens bidrag till Eurovision Song Contest 2020 här:

“Shaj”, Arilena Ara
final-framträdandesemifinal-framträdandestudioversion
(text & musik: Lindon Berisha, Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski)

Resultatet av Albaniens “Festivali i Këngës 58”-final, 22:a december:

Juryröster*
Placering, Bidrag, Artist: Sverige Grekland Island Albanien Albanien Summa:
1. “Shaj“, Arilena Ara 10 13 13 13 18 67 p.
2. “Me tana“, Elvana Gjata 18 18 18 2 8 64 p.
3. “Ajër“, Sara Bajraktari 13 10 10 8 9 50 p.
4. “Malaseen“, Bojken Lako 3 8 3 18 13 45 p.
5. “Eja Merre“, Era Rusi 8 9 9 10 7 43 p.
6. “Më ngjyros“, Kamela Islamaj 6 6 4 9 10 35 p.
7. “Ku ta gjej dikë ta dua“, Albërie Hadërgjonaj 7 5 6 5 4 27 p.
8. “Kutia e Pandorës“, Valon Shehu 1 2 7 7 6 23 p.
8. “Me gotën bosh“, Tiri Gjoci 2 4 8 6 3 23 p.
10. “Ajo nuk është unë“, Robert Berisha 9 3 2 3 1 18 p.
10. “Shqiponja e lirë“, Gena 4 7 1 1 5 18 p.
12. “Botë për dy“, Olta Boka 5 1 5 4 2 17 p.
(Källor: rtsh.al och wikipedia)
Jurymedlemmar*
Sverige Christer Björkman, svensk producent
Grekland Dimitris Kontopoulos, grekisk låtskrivare
Island Felix Bergsson, isländsk ESC-delegationschef
Albanien Mikaela Minga, albansk musikolog
Albanien Rita Petro, albansk poet

Schlagerpinglan: För mig personligen så har “Me tana” stått ut som den självklara vinnaren sedan första lyssningen och även om jag för en gångs skull vågade att tro på min personliga favorit så är jag vare sig förvånad eller speciellt besviken. Det räckte till en andraplats, vilket får ses som en stor framgång under omständigheterna. 😀

Arilena Ara stod för ett mycket starkt framträdande och med en låt som kändes mycket mer traditionellt albanskt ESC-bidrag än min favorit så kan jag inget annat än att erkänna att det förmodligen är ett “bra val” som kommer att uppskattas av många. Jag skickar ett stort grattis till artisten, låtskrivarna och alla runt omkring och önskar dem lycka till i Rotterdam. 😀

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2020 hittar ni här: “Albanien i ESC 2020“.

Uppdaterat 2019-12-23:
Schlagerpinglan: Efter att ha sovit på resultatet och nu sett hur olika de internationella och albanska jurymedlemmarna röstat så är jag inte lika säker på att “Shaj” verkligen är det “rätta” valet för ESC, i alla fall inte om man ser till att man strävar efter bästa möjliga resultat.

Däremot så anser jag att det mycket väl kan vara bästa valet för Albanien då deras representanter uppenbarligen tyckte bäst om vinnarlåten och Bojken Lakos bidrag. Tråkigt att ESC går miste om “Me tana” men roligt att ett land skickar ett bidrag de gillar… även om hela landet representeras av endast två personers musiksmak… men det är ju en helt annan fråga. 🙂

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


31 kommentarer till “Albaniens Eurovision-bidrag 2020”

 1. Mats Wältare

  Hell Yes!!!!!!!!!!!! Jag älskar hennes låt från och hennes röst den är typ 10/10 perfekt för mig och jag hoppas att hon håller kvar språket och sjunger på albanska

 2. Adri

  Jag är så jävla bitter. Albanien lär sig aldrig. De har inte skickat ordentlig upptempo på ett årtionde nu. Inte i år heller.

  Nej vi får ännu en skrikande kvinna som sjunger helt okej, men inte tillräckligt, till en låt som verkligen inte är bra. Sen ser hon väldigt stel ut på scenen. Det är verkligen en tvåa i betyg. Typexempel på en tvåa.

  Men ja. Mitt intresse för Albanien 2020 är bortblåst 🙂 De ska inte få ett lycka till… denna låten ska gå under.

  Festivali i Kenges 59 får väl jag rikta mitt fokus till istället, för nu finns här inget att hämta.

 3. Adri

  Till skillnad från dig Pinglan tror jag inte heller det var ett bra val ur tävlingssynpunkt.

  Med tanke på hur kasst det gick för Lindita och ”World” 2017 så ser jag NOLL anledning att denna skulle få framgång. Den känns som ”Worlds” lillasyster 🙂

  Men ja, vi får väl se vilken standard 2020 kommer hålla. Det blir ju det som avgör. Men ribban läggs lågt i alla fall 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Även jag borde nog vara mer besviken än vad jag för tillfället är, då jag verkligen ville se “Me tana” i Rotterdam medan “Shaj” just nu inte gör speciellt mycket för mig. Det ska bli intressant att se om det känns annorlunda i morgon. Hur som helst, det hade varit roligt att se hur det hade gått för Elvana men nu är det som det är.

 5. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… du har en poäng där angående bra/dåligt val… det är ju trots allt inte bara jag som visat mig ha lite svårt för denna typ av albanska låtar då inte alla tagit sig till final. Nåja, det lär visa sig tids nog. För Albaniens skull så hoppas jag på framgång för Arilena… men för framtida, lite mer glädjefyllda låtars skull i FiK så är jag lite mer tveksam. 🙂

 6. Micke

  Adri… 2018 var ju en extrem ballad

 7. Adri

  Micke: Nja. Vet inte om jag skulle kalla den vare sig ballad eller extrem. Men den var ju många många ligor bättre än den här medelmåttiga mög-låten 🙂

 8. Adri

  Enligt en snubbe på hemsidan escpanelen, som i sin tur inte redovisar sin källa, ska låten dessutom översättas till engelska. Bådar så gott. Not.

  Okej, förlåt för min stora bitterhet. Jag backar nu.

 9. JOHANNA

  @adri jag vet inte vem som var sämst av Lindita eller Eneda Tarifa men den här låten är ju ljusår bättre med en mycket mer intressant sångerska. Sedan sa hon på presskonferensen efteråt att hon nog kommer sjunga den på engelska i Eurovsion och det är ju alltid ett dåligt val enligt mig så kommer nog inte gå så bra. Men det var rätt vinnare i mina öron och jag är superglad att Albanien fortsätter skicka låtar de gillar till ESC (alltså inte låtar de tror att andra ska gilla)

 10. Adri

  Johanna, varför kan vi aldrig vara på samma sida? 🙂 Lindita och ”World” var så djävulskt grym!

  ”Fairytale” var okej och Eneda hade en grym röst.

  ”Shaj” är sämst i låthögen tycker jag, och Arilena är svagare vokalist än Lindita och Eneda tycker jag. Intressant klädsel har hon, det ger jag henne. Om hon bara kunde vara lite mindre mekanisk i den. Hon rör sig som en robot. Medvetet? Kanske. Men opassande isf.

  Aja. Vi får se. Känslorna – oavsett om de är glada eller bittra – är alltid extra när det är nytt 🙂 Men i skrivande stund har jag inte mycket schysst att säga här.

  Det kunde vara värre. Det är väl typ så långt jag kan sträcka mig på beröm-skalan. Att även om jag inte gillar ”Shaj” – alls – så fanns det ett litet knippe med sämre låtar.

 11. Johanna

  @Adri vi har varit på samma sida ett flertal ggr, Främst när det gäller Litauen i ESC. Och lär nog vara det i år med om några bidrag:-)

  Nja jag tyckte både Eneda och Lindita hade ok låtar på albanska och båda blev sämre på engelska. Så det blir antagligen så nu också om jag får gissa men ändå är det första gången min favorit från första lyssningen vinner i Albanien så måste känna mig nöjd( Även om jag gillade både 2019 och framförallt 2018 mycket var de inte min etta i deras uttagning)

 12. Micke

  Johanna… Mycket bra skrivet. Underbart med länder som skickar bidrag de gillar o inte sånt de tror andra ska gilla. Många bör tänka på det, inte minst Sverige

 13. Adri

  Fast vet inte om den poängen riktigt når fram, för Albaniens jury var ju Christer Björkman, Islands version av Christer Björkman och en låtskrivare jag inte kommer ihåg vad han heter… men han var inte alban iaf 🙂

  Sen var absolut två jurymedlemmar albaner också. Men de förbiser inte den internationella appealen 🙂

 14. Johanna

  @Adri det var två albanska jurymedlemmar med och de tre du skrev. Jag har sett hur var och en röstade och de tre internationella jurymedlemmarna röstade alla på “me tana” och de albanska röstade på Bojken, respektive Arilena så det var därför Arilena vann så ju den poängen går att applicera i år också!

 15. Micke

  Kan så vara Adri men det är väl mer regel än undantag att folk tänker “den passar nog i ESC”. Sånt skiter jag fullständigt i rent ut sagt. Det jag alltid hoppas på är låtar som tilltalar mig och att de är på landets eget språk

 16. Adri

  Johanna: Såg det efter att jag skrivit. Sorry sorry.

  Jag är så trött på mig själv nu. Känner mig som en jäkla grinch – tror jag det heter. Den där gröna karaktären som förstör julen, men som inte är Yoda eller Shrek. Drar ju ner stämningen nåt kopiöst känner jag. Och jag gillar dessutom julen.

  Jaja. Ni ska få vara glada! Don’t mind me!

  Funny thing is… jag älskade inte ens ”Me Tana” så mycket. Tyckte den var ganska bra bara. Men jag ville ha lite albansk glädje. Jag börjar bli orolig för dem. Finns det bara sorg och elände där?

 17. Micke

  För mig var som sagt “Eja Merre“, Era Rusi särklassig. Den växte också live.

  Ledsen Adri och Pinglan men om jag ska välja bland de två ni “bråkar” om så är jag på de övrigas sida.

  “Me tana“, Elvana Gjata är ett säkert bidrag men allt för säkert för min smak. Jag tycker ganska bra om det men för mig är det uppenbart format för att passa in sas och då går man utanför min sfär. Den är så gjord efter en redan såååå många gånger använd mall. Alltså de trummorna. Jag skulle kunna nämna minst 30-40 låtar som är efter exakt samma mall. Men glöm inte det jag sa. Det är ett ganska bra bidrag och jag hade inte klappat ihop om den hade vunnit

  “Shaj“, Arilena Ara är för mig ett bättre bidrag med mer äkta känslor som känns när man lyssnar. Hon verkar vara en säker artist och som sagt. Jag föredrar den framför Pinglan och Adris favvis. Men det finns ett stort jädra aber med detta. “Me tana” skulle bara haverera om den sjungs på engelska. “Shaj” skulle totalkapsejsa på engelska. Den förstnämnda är utformad efter en mall som ska passa in och därför skulle fallet inte bli så stort med engelsk text. Den sistnämnde däremot bygger helt på det inhemska och att smeta engelska på den hade sänkt den från (7/10) där jag har den nu till som bäst (4/10)

 18. Micke

  Adri,,, ibland undrar jag hur du mår egentligen

 19. Adri

  Micke: Du verkar skeptisk mot engelska överlag i tävlingen, så detta gör säkert varken till eller från för dig. Men ”Shaj” skrevs först på engelska, sen översattes till albanska.

  Det tyder på att det åtminstone inte blir ett hafsverk. Om de nu drar det kortet dvs 🙂

  Jag kan inte hålla med om Arilena tyvärr. Något både med henne och hennes röst rubs me the wrong way. Och låten… what to say? Båda delar är 100%iga tvåor på femgradig skala.

  Micke, öppna inte den dörren för då blir jag nog bara ännu mer av en stämningsdödare 🙂 Det är jul och Albanien har valt en låt som delar av oss gillar. Det ska vara glatt.

 20. Schlagerpinglan

  @Micke, Jo, jag förstår vad du menar och förmodligen är det därför jag känner mig så förvånansvärt OK med att ett bidrag jag gillar så pass mycket förlorar mot ett som jag ännu inte riktigt “upptäckt”. 🙂 Både artist och bidrag känns som värdiga vinnare och väldigt albanskt… skulle de däremot börja att översätta låten till engelska så har jag däremot inte lika stor förståelse för valet… men förhoppningsvis går det inte så långt.

 21. Schlagerpinglan

  @Adri, Ahh… om det redan finns en engelsk version så är det ju positivt för slutresultatet… men som sagt… då faller hela anledningen till att jag är OK med valet. Nåja… det är Albaniens val och så länge de är nöjda så…. 🙂

 22. Micke

  Adri..en sak bara. Jag lever ett jädrigt gott liv. Jag är nästan glad 365 dagar om året. Om jag måste plocka ut några som möjligen är mindre viktiga för mig så är det jul. Egentligen hatar jag hyckleriet men jag har tjej, barn och annan släkt och vänner som likt du älskar jul. Finns ingen anledning att förstöra för dem så jag går deras väg. Jag gläds med dem men innerst inne än mer när det är över och allt snack om snö och kyla läggs på kylning så att säga.

 23. Micke

  Adri min vän jag har sagt det många gånger. ESC för mig är länder som framför bidrag med nationell prägel på sitt eget språk

 24. Adri

  Micke: Det är okej. Jag dömer dig inte för det. Julen är inte för alla. Just i år har jag nära inpå ingen spirit ändå. Men folk är glada, folk är kärleksfulla, välgörenhetsdonationer går i taket, The Pogues blir relevanta igen, maten är god. I love it.

  Men ja, sakta men säkert blir man allt mer vuxen och inser att… it’s just another day 🙂

  Förstår dock inte din kommentar. Eller alltså, det är ju kul att du är glad så ofta 🙂 Men jag vet inte riktigt vad den kom ifrån 🙂

 25. Micke

  Adri vi har känt varandra många år här på bloggen. Varje år har det i vissa grejer du skrivit dykt upp text som antyder att du inte alltid mår så bra kanske. Jag har inte det minsta ont av det men förstå en sak. Jag jobbar med sånt o larmet i min skalle går direkt på när jag hör och ser sånt.

  Vet sen tidigare att du inte vill prata sånt men förstå var jag kommer ifrån polarn. Larmet är alltid påkopplat i mig. Det enda jag kan säga är att jag hoppas det bara är ditt sätt att skriva. Inte lika lätt att tyda folk på nätet som det är irl

 26. Micke

  Kul att du gillar The Pogues hur som helst

 27. Nathalie

  Alberie Hadergjonaj och Tiri Gjoci var mina favoriter, men jag gillar den här låten också och tror att jag inom några månader riktigt kommer att älska den, bara hon inte sjunger på engelska i Holland, då kommer den tappa rejält för mig.
  Önskar dig, Pinglan och alla ni andra här på bloggen- en god jul från mig!

 28. Micke

  God jul till dig Nathalie 🙂

 29. Adri

  Micke, min vän, vad ska jag säga? Det är väl lite av this och lite av that 🙂 Det är inte lätt att vara människa, men samtidigt har jag väl alltid haft ett ganska självironiserande sätt att kommunicera på 🙂 Tvetydligt. Men oavsett så hänger mitt välmående aldrig aldrig på dig. Det finns absolut inget du kan göra åt det 🙂 Så släpp det. För din egna skull menar jag då 🙂 Du, som vem som helst, behöver också ro och den vill jag inte förstöra 🙂

  Nathalie – och naturligtvis alla ni andra – hoppas ni får den bästa av jular! 🙂 Mycket god mat och värme! 🙂

 30. Micke

  Adri jag har inte ont av det. Funkar bara så helt enkelt 🙂

  Får önska dig och alla andra här en riktigt bra jul

 31. Schlagerpinglan

  Även jag önskar er alla en riktigt god jul. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se